Vidéki víkendCsaládi kiruccanásCsobbanóhelyekHegyek-völgyekNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásVidéki vendégség

Természeti világörökségi helyszínek Magyarországon

1 perces olvasási idő
Tokaj-Hegyalja

Tudod, melyik volt Magyarország első világörökségi helyszíne? Annyit segítünk, hogy 1987-ben nyerte el a címet. Azóta a Világörökség magyarországi helyszínei száma nyolcra nőtt. A tavasz remek apropó, hogy felkerekedjünk és meglátogassuk őket. Lássuk, melyek a kulturális és természeti világörökségi helyszínek Magyarországon!

Világörökségi helyszínek, Hollókő
Hollókő

AZ UNESCO, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 1972-ben fogadta el a Világörökség Egyezményt. Az egyezmény célja „az emberiség kiemelkedő értékkel bíró kulturális és természeti örökségének megőrzése”. Igyekezetüknek olykor nem egyszer próbál keresztbe tenni a mindent romba döntő emberi kapzsiság, de ez szerencsére nem mindig sikerül. Magyarországon kulturális Világörökség  – egynek számítva – a Budai Vár, a Duna part, az Andrássy út, Hollókő, a pannonhalmi apátság és a pécsi ókeresztény sírok. A Világörökség magyar nyelvű honlapja szerint a természetivilágörökségi helyszínek között a szigorúan vett meghatározás értelmében az 1995-ben felvett Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait említi. Ugyanakkor a laikus számára a kulturális világörökségek közt szereplő Hortobágyi Nemzeti Park, a Fertő kultúrtáj, valamint a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék a két halmaz metszeteként is felfogható.

Természeti világörökségi helyszínek Magyarországon

Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai

A Szlovákiával közös barlangrendszerről egy korábbi cikkünkben már szóltunk. A barlangrendszerhez számos barlang tartozik. Legismertebb, egész évben látogatható része a Baradla-barlang. 25 kilométeréből 5,3 a szlovák Dimoca-barlanghoz tartozik.

természeti világörökségi helyszínek, Aggteleki-karszt
Aggteleki-karszt

Az aggteleki barlangokat nem csak utcai viseletben látogathatjátok; a kalandot keresők kis létszámban, overállban a Kossuth-barlangban ismerkedhetnek a lenyűgöző földalatti világgal.

A szallas.hu Aggteleken és Jósvafőn több tucatnyi szálláshelyet kínál >>

A délibábos Hortobágyon

„Több mint kétezer éve őrzi érintetlen és látható bizonyítékát a hagyományos legeltető földhasználatnak. Jól példázza ember és természet harmonikus kapcsolatát” – idézzük a Világörökség magyar honlapjának indoklását, hogy miért nyerte el 1999-ben a Hortobágyi Nemzeti Park a címet.

Szürkemarhák a Hortobágyon

A terület 81 ezer hektárjából 75 ezer hektár világörökségi helyszín. A kultúrtáj elemei a szikes legelők, sztyeppék, rétek, vizes területek mellett a gémeskutak, a XVIII-XIX. században épült csárdák és hidak. És egyik személyes kedvencünk, a csillagos égbolt park. Ilyet a városból sohasem láttok!

A hortobágyi régióban majdnem 600 szálláshelyből választhattok minden kategóriában a szallas.hu oldalán! >>

A Fertő tó kultúrtája

310 négyzetkilométernyi kiterjedésével Európa legnagyobb szikes tava a Fertő tó. Egyben a legnyugatibb eurázsiai sztyepptó sajátos és nagyon gazdag vadvilággal. Az 1979-ben bioszféra rezervátummá nyilvánított táj 2001-ben vált Világörökséggé. Az Alpok előterében elterülő tó évezredek óta kultúrák találkozása is. Marcus Aurelius és az Eszterházy-család Joseph Haydnnel színesített barokk élete egyaránt a vidék kultúrtáj jellegét erősítik.

Fető tó

TIPP: A kerékpárokat ne hagyjátok otthon: a Fertő-tó környékének legélvezetesebb módja!

A Fertő-tavi tartózkodás kiindulópontja lehet Sopron, ahol több mint 70 szálláshelyet foglalhattok a szallas.hu oldalán. De találtok a környékbeli településeken is számos lehetőséget, így Fertőrákoson, Fertődön.

A Tokaj-hegyaljai borvidéken

A világörökségi listára 2002-ben felvett Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj neve önmagáért beszél. De indoklásként hadd idézzük a honlapot, mely szerint a terület megőrizte szőlőbirtokok, települések és pincerendszerekre épülő évezredes egységét.

természeti világörökségi helyszínek, Tokaj-Hegyalja
Tokaj-Hegyalja

A borvidék 1737 óta élvez védettséget. Egy akkori királyi rendelet értelmében világelsőként zárt borvidékké vált a terület. Talán a bor miatt is, de Tokaj és a Hegyalja valódi szépsége szerintünk ősszel tárja fel magát. A bő 88 ezer hektárnyi világörökségi terület huszonhét települést foglal magába. Ez bőven ad lehetőséget, hogy a szallas.hu odalán megtaláljátok a megfelelő szálláshelyet! >>

Tavasszal a természetben lenni jó dolog. A tavaszi fáradtság leküzdésének hatékony módja. A Szallas.hu oldalon mindig találtok a magyarországi természeti csodák közelében lévő szálláshelyet! >>

(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
50%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
50%