Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódásTéli tájoló

Hova menj télen Európában, ha egy kis napsütésre vágysz?

2 perces olvasási idő

Minden évszaknak megvan a maga szépsége szerintem, én legalábbis mindegyikben találok valami szeretnivalót. Télen például nem szeretem a korai sötétedést, de ezzel együtt imádom, hogy ilyenkor – tényleg, mint a filmekben – meggyújthatok otthon egy illatosított gyertyát és bevackolhatom magam egy bögre teával, meg egy jó könyvvel. Nehezen mozdulok ki ezekben a hónapokban a kötelező programokra, de szárnyakat kapok, ha egy utazás vár ránk. Nem szeretem a hideget, de odavagyok a havas tájakért, amelynél jobban csak a napsütéses sétákat imádom. A téli hónapokban pedig több szempontból is kellemesebb egy európai városlátogatás, amelyre akár egy hétvégén is időt szakíthatunk.

Mi a jó a téli városnézésben?

Két ok miatt mindenképp érdemes ezekre a hónapokra időzíteni a városnézést. Egyrészt január- február folyamán összességében kevesebben utaznak, kevesebben választanak egy-egy felfedezőutat a városban, így nincs akkora tömeg, nincs akkora zsúfoltság a nevezetességek környékén. Másrészt pedig nem kisebb előny az árak megfizethetősége. Főszezonon kívül szinte minden olcsóbb, és a repülőjegyek tekintetében is nagyon jutányos áron foglalhatunk közkedvelt desztinációkba egyébként igen magas árú jegyeket. Nem mellesleg gondoljatok csak bele, milyen jó a csípős hideg és komor hétköznapokból kicsit kiszakadni, és napsütésben napszemüveget véve sétálgatni egész nap.

Európa legmelegebb városai télen

Manapság még nyáron is nehéz kiszámítani azt, hogy mikor a legalkalmasabb az idő a nyaralásra, mikor lesz a legnagyobb valószínűséggel jó idő. Európa földrajzilag nagyon változatos, gyönyörű városokkal, tájakkal megáldott földrész, így minden évszak jó időszak egy kis kalandozáshoz. Az elmúlt évek tapasztalatai, kutatások és megfigyelések alapján azonban vannak olyan dél-európai városok, melyek télen is kifejezetten meleg helyeknek számítanak az átlaghoz képest. Ilyen városokat ajánlok most a figyelmetekbe, melyek közül többeket mi is bejártunk, illetve amit még nem, azt talán pont idén fogjuk.

Öt dél-európai város, amelyet látogass meg télen

Ha az átlagos évi középhőmérsékleteket vizsgáljuk, akkor a következő városok szerepelnek a toplisták élén. Én mindegyiket jó szívvel ajánlom, mindegyiknek megvan a sajátos hangulata, és én úgy vagyok vele, ha valami kimarad vagy nem a tervek szerint alakul, a sors elénk tesz még egy indokot, hogy visszatérjünk.

1. Valletta, Málta

Máltát egyszer látni kell! Idén nekem volt szerencsém több alkalommal is, és pont így a téli hideg elől menekülve jártunk először a szigeten. Valletta, a főváros egyszerűen elvarázsolja a látogatót jellegzetes színes, zárt erkélyeivel.

Meredek utcáin felejthetetlen hangulatú sétákat tehet az ember, és mind végén ott a tenger látványa. Málta Európa ötödik legkisebb országa, de történelmileg és kulturálisan az egyik leggazdagabb, legsokszínűbb. Természeti szépségekben sem szenved hiányt, illetve, ha esősebb napot fog ki az ember, akkor is bőven talál elfoglaltságot. A TOP 10 helyről, amely engem rabul ejtett korábban írtam egy cikket, nyugodtan kiindulási alapnak vehetitek egy élménydús máltai utazáshoz.

2. Lisszabon, Portugália

Portugália valamiért még kevésbé népszerű a magyar utazók körében, pedig egy nagyon barátságos, mesés városokkal, tájakkal rendelkező kis ország az Ibériai-félszigeten. Lisszabon az európai fővárosok között büszkén állja a helyét, látnivalók sokaságával várja az érdeklődőket egész éven át.

A Felfedezők emlékműve Lisszabonban

Szerintem Lisszabon egy tipikus városnéző látogatásra az egyik legalkalmasabb város Európában. Igazán élmény a macskaköves utcáin sétálni, a híres 28-as villamossal átszelni a várost vagy a számtalan úgynevezett “miradouro” vagyis kilátóterasz egyikéről gyönyörködni az elénk táruló káprázatos panorámában. Nekünk így lett felejthetetlen élményekben gazdag a lisszaboni látogatásunk.

⇒ Szállástipp:

Hotel DAH – Dom Afonso Henriques Lisbon **

3. Athén, Görögország

A görög fővárosról nekem először is kamaszkorom jut eszembe, ugyanis ekkor jártam ott egy tanulmányi kirándulás alkalmával. Arra emlékszem élénken, hogy rekkenő hőségben másztuk meg az Akropolisz lépcsőit. Pont emiatt fogadtam meg, hogy amikor visszatérünk, csak is szezonon kívül tesszük.

Az athéni Akropolisz

Az ókori görög emlékek közt nyaranta nagy a forróság és óvakodni kell egy napszúrástól, tavasztól őszig pedig rengeteg kiránuló csoport és egyéni vendég is látogatja ezeket. Sokkal kellemesebb, jobban lehet élvezni a látványt és elmerülni a történelemben a téli időszakban.

Tipp: Az utazás tervezésénél érdemes az Aegean Airlines menetrendjét, árait is tanulmányozni, nem egyszer van, hogy ez kedvezőbb eljutást biztosít, mint egy fapados repülőjárat.

4. Barcelona, Spanyolország

Spanyolországot imádom, nincs mese; Barcelonát pedig hogy is lehetne nem szeretni! Kulturális fellegvár a katalán főváros. Gaudi nyomában járni és andalogni a Park Güellben, ellátogatni a Casa Battló múzeumába majd a Casa Milához, csak a csoda kezdete.

Sagrada Familia Barcelonában

A Sagrada Família olyan Barcelonának, mint Rómának a Colosseum vagy Párizsnak az Eiffel-torony, nem maradhat ki egy városnéző úti tervből sem. Barcelona felülről is megszemlélendő, mondjuk a Montjuic tetejéről, ahova a libegővel menjetek fel. Estefele sétáljatok egyet a kikötőben vagy menjetek el a zenélő szökőkúthoz, és vacsorázzatok a Placa d’Espanya-n lévő bevásárlóközpont tetőteraszán.

Tipp: Ha már Barcelonában jártok, tegyetek egy kirándulást Montserratba is, amely Spanyolország egyik legismertebb zarándokhelye.

5. Nápoly, Olaszország

Egy számunkra is bakancslistás város, nem titkolom, de azt sem, hogy nagyon szeretném már látni, megtapasztalni milyen is valójában. Ki tudna nemet mondani Olaszországnak? Én biztos nem, főleg minél délibb részéről van szó, annál inkább érdekelnek a történetei, a helyi hétköznapok mikéntje és a nagy kérdés, barátságot kötünk-e vagy udvarias idegenek maradunk egymásnak.

Olaszország harmadik legnagyobb városáról beszélünk, a pizza szülőhazájáról és Európában a legnagyobb területű UNESCO világörökségek listáján szereplő városközponttal rendelkező dél-olasz városról. Bármilyen koszosnak, szemetesnek és kaotikusnak is mutatják be Nápolyt, én azt mondom, pont emiatt érdekes; hogy egy eredeti élménnyel lehetünk általa gazdagabbak, és eldönthetjük mi magunk, megszeretjük-e ezért vagy ennek ellenére is.

Szállástipp:

Magris Hotel Naples ****

Hogy télen hideg van, messze még a napsütés és síelést kell tervezni? Nem feltétlenül. Tökéletes városnézésben és legalább olyan izgalmas élményekben lehet részetek ebben az évszakban is!

/Fotók: Dézma Tímea, pixabay, shutterstock/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%