Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásNyári vakációRomantikus kikapcsolódás

10 csodahely Máltán, amit azonnal a szívembe zártam

2 perces olvasási idő
Marsaxlokk, Málta

Nemrég egy napsütéses délután, kávézás közben megkérdezték tőlem, hogy hol lennék a legszívesebben, hogy hova képzelem magam, ha becsukom a szemem. Most sem lenne más a válaszom: Valletta egyik meredek keresztutcájának lépcsőjén ülnék, és közben az utca végén lévő tengert fürkészném, valamint a lakóházak színes, jellegzetes erkélyeit csodálnám.

Hogy miket és miért zártam a szívembe Máltán, azt most elárulom nektek szépen sorjában.

1. Marsaxlokk, Málta legszínesebb öblében

Szeretem a tenger illatát, az élénk színeket, az autentikusságot és a helyi emberek életét megismerni.

Marsaxlokk, Málta

Marsaxlokk egy bájos kis halászfalu, melynek öblében százszámra ringatóznak a vidám színekre festett máltai luzzuk, így jólesik itt leülni egy padra, ahonnan figyelheti őket az ember és a körülötte zajló helyiek mindennapi életet. A friss helyi halebédért térjetek be az egyik parti étterembe.

2. Sliema, ahonnan Valletta legszebb arcát látni

A Marsamxett kikötő túloldalán lévő nyüzsgő kisváros éttermeivel, kávézóival, part menti sétányával, de leginkább a kilátással Vallettára elbűvöli a látogatót.

Sliema, Málta

A központi részéről indulnak a Nagy Kikötőt bejáró, illetve a máltai szigetcsoporthoz tartozó Gozo és Comino szigetére a hajókirándulások. Csodás kora hajnalban és naplementében is az elénk táruló látvány, szeretek ide csak úgy kiülni és figyelni.

3. Valletta, ezernyi élmény egy helyen

Tipikusan az a főváros, amely ugyan irtó pici alapterületen, de csordultig töltött történelemmel, múlttal és jelennel, számtalan kiállítással és egy nagy adag szimpla szépséggel várja szó szerint tárt kapukkal a látogatót.

Valletta, Málta fővárosa

Egy mondatban lehetetlen összefoglalni, hogy miért vonz, hogy miért vágyom állandóan vissza színes, zárt, jellegzetes erkélyei alá, épületei közé, ezt meg kell élni. Ráadásul 2018-ban Európa Kulturális Fővárosa.

Szállást keresel Málta fővárosában?

La Vallette Valletta

Valletta Luxury Harbour View Valletta

Palazzo Paolina Boutique Hotel Valletta ***

4. St. Julians és a Spinola-öböl macskái

St. Julians igazán megkapó pont a Spinola-öbölben a házak felett kimagasló Portomaso Tower épületével, és szinte minden turista megáll itt a hatalmas, kőből készült “LOVE” felirattal elkészíteni a maga fotóját.

St. Julians

Mindemellett macskarajongók figyelem! Az öböl végénél található az úgynevezett „Cat Village”, amely egy Disneyland a gazdátlan cicusok számára, de ha ellátogattok ide, azért egy kis harapnivalót vigyetek nekik. Mi mindig megtesszük.

5. Mdina és Rabat, a Csendes és a Békés

Málta egykori fővárosa, azaz Mdina a Csendes város nevet is viseli, illetve a városfalakon kívül létrejött újabb várost, Rabatot nyugodtan emlegethetnénk “Békés városként”.

Mdina városa

Több mint hangulatos, már-már varázslatos Mdina szűk utcáin sétálgatni elmerengve a történelmen, a látnivalók és legendáik megérnek egy napos látogatást. Fotósoknak Valletta mellett az egyik legjobb terep hangulatfotók készítésére.

6. Mosta dóm kupolája alatt beleszédülni a látványba

Közép-Málta fennsíkján a látképet egy hatalmas, vörös, kupolás katedrális uralja.

Mosta

A Mosta Rotunda névre hallgató templom építésének alapjául a római Pantheon szolgált, lenyűgöző belsejében a kupola magasságától és szépségétől megszédül az ember, főleg miután eszébe jut, hogy ez Európa negyedik legnagyobb kupolája. Fenséges látvány, melytől én percekig nem tudok elszakadni, és így fizikailag is garantált a szédülés, vigyázzatok.

7. Három város, de Birgu mindenekelőtt

A Nagy Kikötő túloldalán a Három város, vagyis Birgu, Senglea és Bormla a legszebb képét Valletta felől, a Felső-Barakka kertből mutatja.

Három Város, Birgu

A lovagok első erődítményei és szálláshelyei itt létesültek, és a mai napig érezni falai közt az egykori előkelőséget. Birgu levett a lábamról esti sétáink alkalmával, sejtelmes fényekben tündökölve talán a legszebb.

8. Dingli-sziklák, a mélység és a herceg

Rabattól még néhány kilométert megtéve elérjük Málta legmagasabb pontját.

Dingli-sziklák, Málta

Itt a Dingli-szikláknál amellett, hogy a végeláthatatlan tenger magába szippantja az embert, hatalmas teraszos mélység tátong a lábunk alatt. Egy kíváncsi turista, egy jó fotós minden sziklát megmászik, és minden akadályt legyőz, hogy megörökítse a természet csodáit. Izgalmas egy élmény.

9. Wied iz-Zurrieq, csónakok a Blue Grottohoz

A Blue Grotto minden Máltára utazó bakancslistáján szerepel. Valóban káprázatos, hogy mikre képes a természet, így ezt joggal szeretné mindenki látni.

Blue Grotto

A kis csónakok, melyek a kirándulásokat biztosítják Wied iz-Zurrieq tölcsér formájú öbléből indulnak, amely egy strandolásra, búvárkodásra alkalmas hely is egyenes rálátással Filfla szigetére. A túra egészen Qrendiből idáig külön élmény, és ezáltal feljebbről is megszemlélhetjük a természetvédelmi területet.

10. Djwera, Gozo

Gozo sem maradhat ki a felsorolásból, így az egyik kedvelt partszakaszt ajánlom figyelmetekbe, ahol kristálytiszta, sekély a víz a fürdőzőknek, kitűnő hely a búvárok számára, azonban Djwera számomra a kis motorcsónakkal tett kirándulással lopta be magát a szívembe a hatalmas sziklafalak mellett és a gyönyörű korall képződmények között.

Djwera

Hihetetlen mélységekig lelátni a mélybe, még az Azúr-ablak maradványait is felfedezhetjük a csónakunk mellett.

Ugyan a Földközi-tenger közepén elhelyezkedő Máltának -Európa ötödik legkisebb országaként-Budapestnél is kisebb a területe, de annál nagyobb történelmi múltjával, kulturális sokszínűségével és páratlan természeti szépségeivel elvarázsolja a látogatót. Én első látásra beleszerettem, és újra meg újra visszavágyom.

/Fotók: Dézma Tímea, Kiss Gyula/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%