Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásNyári vakáció

Nyaralás a lovagok, lagúnák és szirének hazájában, Máltán

2 perces olvasási idő
Kék Barlang, Málta

A Földközi-tenger mélykék vize, romantikus öblök és szigetek, több ezer éves emlékek várnak mindenkit Máltán. Egy Tunéziához közeli országba invitálunk most titeket, amelyet átsző az észak-afrikai hatás, s melynek nyelvében az arab és olasz keveredése sűrű misztikát alkot. Pihenjetek és töltődjetek a máltai pálmafákkal teli, festői szigeten, s ha hazajöttetek, meséljetek nekünk a legendás máltai lovagok egykori birodalmában szerzett élményeitekről!

Valletta

A Máltai Köztársaság elegáns fővárosába érkezünk, amelynek egykori gazdái, a máltai lovagok az európai fővárosokhoz méltó és egyenrangú várost hoztak létre az 1500-as években.

Valletta, Málta fővárosa

Szinte lehetetlen eltévedni a városban, s ezért bátran ajánljuk, hogy sétátokat kezdjétek a Szent János társkatedrálisnál. A 16. századi templomot több ország különböző Lovagrendjei építették, mint például Franciaország, Spanyolország és Olaszország. Lenyűgöző belső tér, díszes, aranyozott dekoráció fogad itt mindenkit és szinte nehéz is továbbállni. Viszont az ámulatot lehet folytatni a hatalmas Nagymester Palotánál, ami egykor a máltai lovagok rezidenciája volt. Érdemes megnézni a Felső Barakka Kerteket, a román stílusú boltíveivel elvarázsol mindenkit, a hihetetlen kilátásról nem is beszélve…

Mdina

A Földközi-tenger mesebirodalmába érkezünk, hiszen a város főkapuján belépve egy ismeretlen, csodával teli világba csöppenünk. A masszív erődfalakon belül, homokkő épületek, autómentes sétányok, fényűző barokk épületek között sétálhattok.

Mdina, Málta

A város legfontosabb helye a Szent Pál katedrálisa, egy fényűző barokk épület, melyet a máltai építész, Lorenzo Gafa tervezett. S ha a séta során még mindig nem éreznétek a máltai eszencia lényegét, látogassatok el a történelmi palotához, amelyek a Bástya térhez közel, a Villegaignon Streeten van a Palazzo Santa Sofia, ami Mdina legjobban megőrzött, középkori épülete.

Rabat

Mdina erődfalain kívül, a szomszédban található Rabat városa. A két település felfedezése könnyen belefér egy napba. A város egyik éke a Casa Bernard, a 16. századi palota, ami egykor egy francia származású, máltai nemes család birtokában állt.

Rabat városa

De a Kr.e. 1. századból származó római mozaikokat is megcsodálhatjátok a Domus Romana-ként is ismert régészeti helyen. S az ókor emlékei között haladva, térjetek be a Szent Pál plébániatemplomba, hiszen a 17. századi barokk templomot annak a barlangnak az oldalába építették, ahol Kr.u. 60-ban, Szent Pál a hajótörése után menedéket talált.

Argotti Botanikus kert

A sziget különleges botanikai szempontból is. Klímája egyedi növényvilágot teremtett, aminek egyedeit az Argotti Botanikus Kertben meg is nézhetitek, Málta Floriana nevű részén.

Kaktuszrengeteg

A kertet a XVIII. században építették Pinto magánkertjeként. Akkor még házi kertként funkcionált, ma pedig színes botanikus kertként látogatható. Hatalmas tölgyeket, leandereket, de a legnagyobb többségben kaktuszok ezreit csodálhatunk itt meg, amely főleg akkor lenyűgöző, amikor nyílnak a kaktuszok.

Hal Saflieni Hypogeum

Az UNESCO Világörökségi Listáján is szereplő neolitikus kultuszhelyet 1902-ben fedezték fel. A Hal Saflieni Hypogeum egy földalatti sírtemplom és katakombakomplexum, melyeket sziklákból faragtak ki.

A földalatti labirintusok már az őskorban is használatban lehettek, erre utalnak a Kr.e. 4000-ből talált régészeti leletek. A katakombában sétálva gyönyörű faragásokkal és vörös okker színű festményekkel találkozhattok, amelyek hűen őrzik a Krisztus utáni, első keresztények mély hitének képeit.

Kék Lagúna, Comino-sziget

A városi, kulturális túra után érdemes a természeti kincseket is felfedezni, pl. ellátogatni a Kék Lagúnához, amelynek kristálytiszta, türkizkék vize ámulatba ejtő.

Kék lagúna Máltán

Ebben a lagúnában a víz hihetetlenül nyugodt, a sekély végében pedig a gyermekek is teljes biztonságban pancsolhatnak. Fantasztikus hely a pihenéshez, ahol nyugodt környezetben, nagyágyakat bérelve élvezhetitek a tenger kényeztetését.

Kék Barlang

A mitológia szerint a Kék-Barlang volt a szirének otthona, akik szépségükkel és énekükkel csábították el a matrózokat.

Kék Barlang, Málta

Ma ez a tengerparti táj és a mészkő barlangok nyugalmat árasztanak. A víz gyönyörű kék, s nem csak fürdésre van lehetőség, hanem idegenvezetéssel egybekötött hajótúrán is részt vehettek, a hagyományos, úgynevezett „luzzu” halászhajókban.

Hagar Qim

A strandolás és túrázás után térjünk vissza az épített örökségekhez, hiszen mindenképp meg kell nézni az UNESCO Világörökségi Listáján is szereplő őskori Hagar Qim-t Málta déli partján.

Hagar Qim

A sziklás fennsíkon méltóságteljesen néz le a Földközi-tengerre és Filfla-szigetére. A Kr.e. 3600-3200 közötti időkből származó, őskori, kultikus helyet egy földhalom borította egészen felfedezéséig, 1839-ig. A katakombában kamrák és a szentélyek ugyan össze vannak kötve egymással, de nem egy egységes terv szerint. Mind a három kamra egyedi istentiszteleti helyként funkcionált. Innen származik a híres Máltai Vénusz szobor is, amit a Valletta városában található Régészeti Múzeum őriz.

Popeye falu

S végül a máltai pihenés egyik kihagyhatatlan helyszíne a Popeye falu, mindenki nagy kedvence, ahol minden korosztály igazán jól érzi magát. A falu eredetileg az 1980-as Popeye című film helyszínéül szolgált, amelyben még Robin Williams is szerepelt, s mára már Málta egyik legjobb turista látványossága lett.

Popeye falu Máltán

A filmben egy régi tengerparti falut látható, amelyet ma is meg lehet nézni, sőt ide ellátogatva találkozhattok Popeye tengerésszel, láthatjátok a kabinjában s a faluban túrázva felkereshetitek a postát, a pékséget, a tűzoltóságot és más épületeket. A falunak ezen felül egy nagy attrakciója, hogy itt található a Télapó játékvárosa, ahol a manók készítik a játékokat karácsonyra.


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%