Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

Hűsítő kirándulások a nyári kánikula idején

2 perces olvasási idő

Hegyek, völgyek, barlangok mélye, tavak kékje és merész sziklák várnak titeket hazánk izgalmas túraösvényein a Bükktől egészen a Mecsekig. Most gyűjtöttünk nektek 5 fantasztikus útvonalat és programot arra az esetre, ha aktívan szeretnétek tölteni a szabadidőtöket. Garantáltan izgalmas élményekkel lesztek gazdagabbak, hiszen nincs még egy olyan ország, mint Magyarország, amelynek a természeti értékeit mind az aktív sportok kedvelői, mind a friss levegőre és üde zöldre vágyó családok is könnyedén felfedezhetik.

Bélkő-tanösvény – Bükk-fennsík

Bélapátfalva és a Bélkő kéz a kézben járva, évszázadok óta hű társak. A Bükk hegység vonulatai között megbújó 13. századi település és a felette magasodó 815 méter magas Bélkő hol a tatárok, hol a törökök ellen nyújtott védelmet az itt élőknek.

Bükk hegység

A Bükk-fennsíkot körülölelő sziklasor, az úgynevezett „kövek vonulata” azonban ma meghatározó indító tagja a Bükk nyugati részén a túraútvonalaknak. Sajnos a bányászat nyomai nem tűntek el maradéktalanul, de az egykori bányászutak most túraösvények, az elhordott hegytető pedig az ország egyik legszebb, legkülönlegesebb hegyi látványossága. A település szívéből vagy a ciszterci apátságtól indulva számtalan jelzett és jelzetlen útvonal vezet felfelé, miközben próbára tehetitek mászási ügyességeteket, bátorságotokat, vagy egyszerűen gyönyörködhettek a bükki tájban.

Szállást keresel a Bükkben? Itt tudsz válogatni >>

Via Ferrata – Csesznek

Tudtátok, hogy 1492-ben a Mount Auguille oldalában építették az első via ferratát? A drótkötelekkel biztosított hegyi utak megmászása pedig az első világháború idején a Dolomitokban kapott nagy jelentőséget, ekkor kezdték kiépíteni a drótkötéllel biztosított hegyi ösvényeket, ahol a csapatok az ellátmányt könnyebben és hatékonyabban tudták mozgatni.

Via ferrata túra

Azóta szabadidősportként terjedt el egész Európában, s akik vonzódnak a hegymászáshoz, de kezdők, azoknak a sziklamászás ezen egyszerűbb, biztonságosabb módját ajánljuk. Magyarországon a Bakony szívében, a Cseszneki vár aljában alakították ki az első Vasalt Útakat (via ferrata) 2013-ban. Természetesen vezetett, biztosított túrákról van szó, ahol szakemberek segítik a mászást, és az év minden napján bérelhettek felszerelést és kérhettek túravezetést.

Cseszneki Via Ferrata Túravezetés: szombat és vasárnap 10 és 14 órakor. Cseszneki Via Ferrata Túravezetés hétköznap előzetes egyeztetés alapján történik. Tel: +36-20-421-9945

Szállások Csesznek környékén >>

Dömörkapu – Szentendre

A Visegrádi-hegységben található Dömörkapu sokszor elkerüli a figyelmünket, pedig a Duna kanyarulatának egyik legszebb kirándulóhelye. A Szentendréről könnyedén megközelíthető úti cél a túrázók, kerékpárosok és családok körében első látásra népszerű lesz, mivel a patakvölgyben kanyargó turistaút mellett futó aszfaltozott út alkalmas pálya a babakocsival érkezőknek is.

A turistaút több helyen is keresztezi a Bükkös patakot, emellett vízesés, barlang, erdei fahidak, bővizű források, s gazdag növényvilág teszik igazán vadregényessé az itteni kirándulást. Minden szempontból remek kirándulóhely, ahol a család apraja és nagyja is jól fogja érezni magát, hiszen lehetőség van a tisztásokon focizni, piknikezni, de a nagy séta után akár ellátogathattok a Dömörkapui-barlanghoz, a Sikárosi-rétre, a Lajos-forráshoz, a Kő-hegyre, a Vasas-szakadékhoz, a Holdvilág-árokhoz s a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Szentendrei Skanzen) sincs túl messze, Budapesttől mindössze 26 km-re.

Szentendrei szálláshelyek >>

Abaligeti-cseppkőbarlang  Abaliget

A festői szépségű Mecsek számos rejtett települése csak arra vár, hogy felfedezzétek őket. Abaliget pedig ideális úti cél, ha túrázni támad kedvetek a kellemes pécsi séta és a kulturális „sokk” után. Ugyanis a település cseppkőképződményei megérnek egy kiruccanást. De mielőtt nekivágnátok a barlangi világot felfedezni, érdemes egyet sétálni a Csónakázó-tó partján, s élvezni a természet csendjét és üde zöld illatát. Ezután elindulhattok a barlangi kalandra, ahol egy 12 állomásos tanösvény vár titeket. A néhány órás út során az egyedi denevéremblémás nyilakat követve megcsodálhatjátok a különleges cseppköveket és a barlang egyéb változatos képződményeit. Az ösvényen járva alkalmatok nyílik arra is, hogy a barlang és környékének növény- és állatvilágát is megismerjétek, és közelebb kerüljetek a földalatti élethez.

Nyitva tartás: Az Abaligeti-barlang kiépített főága egész évben megtekinthető szakvezetés keretében. Március 15 – október 15: 9.00-18.00. Október 16 – március 14: 10.00-15.00. A csoportok minden egész órakor indulnak, az utolsó vezetés zárás előtt egy órával indul el.

Szállások Abaliget környékén >>

Madárdal tanösvény – Dinnyés

Irány a természet, gyertek, fedezzétek fel a Dinnyés határában kialakított Madárdal tanösvényt! A 15 km hosszú út alatt megismerhetitek a Velencei-tó és a dinnyési Fertő tájvédelmi terület madár-és növényvilágát, s a tanösvény több pontján hangos táblák is segítik a tájékozódást, a látásukban korlátozottak eligazodását pedig Braille-írásos tájékoztatók könnyítik meg.

Velencei-tó Gárdonynál

A tanösvény első része, a Müller István túra 9 állomást érint, amelyek a Dinnyési-fertő növény- és állatvilágát mutatják be. Igazi, családbarát túráról van szó, hiszen a 3 km-es körséta végig sík terepen halad, útközben gyönyörködhettek a nádasok, szigetek élővilágában, a kilátóból pedig megcsodálható az egész fertőt.

A második túra, a Szikes túra 4 km-es, a Dinnyési-fertő mentén halad, itt csatlakozik a seregélyesi tanösvényekhez. A tanösvény harmadik része a Tóparti túra pedig Dinnyésről Agárdra vezet, a Velencei-tó partján (8 km).

Megközelítése: A Müller István túra Dinnyésen a Vörösmarty utca nyugati végénél kezdődik. Déli irányban a Szikes túra útvonala kapcsolódik hozzá, amely a Pelikán-ház Erdei Iskoláig vezet.

Szállások Gárdony településen >>

Hűsítő erdei kirándulások a felhők között >>

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%