Programok hétvégéreÉrdemes megnézni

Indul a nosztalgiavonat: 10 retró kiállítás, amit látnod kell

2 perces olvasási idő

Szakadj ki egy kicsit a XXI. század rohanásából, és merülj el a nosztalgiában, hiszen a retró sosem megy ki a divatból. Az időutazásra pedig úgy tűnik, sokan vágynak, hiszen országunkban is egyre több olyan kiállítás nyílik, amelynek segítségével visszacsöppenhetünk az elmúlt évtizedek emlékei közé

1. Retró ’70 – ’89 kiállítás a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeumban

Az ország egyik első retró gyűjteménye a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeumban várja a látogatóit már 2008 óta. Az érdeklődők akár a korszak ruháiba bújva nézhetik végig a gyűjteményt, és a végén még egy Trabant-szimulátort is kipróbálhatnak. A kiállításon olyan ikonikus tárgyak idézik meg a ’70-80-as évek hangulatát, mint a vonalas telefon, a SOKOL rádió, a trapper farmer, a pille szék vagy a cekker.

Bocskai István Múzeum, Hajdúszoboszló

A Liza Apartmanok tágas, tiszta, napsütötte szobákkal várnak Hajdúszoboszlón.

Még több apartman Hajdúszoboszlón >>

2. Régi Játékok állandó kiállítása Szerencsen

A szocialista játékipar legendás alkotásait vonultatja fel a Régi játékok kiállítása Szerencsen. Az ezernél is több kiállítási tárgy között olyan ínyencségekre bukkanhatsz, mint a felhúzós csibe, az NDK-ban gyártott elemes háztartási gépek vagy a hazai kisipar fröccsöntött játékai.

Ha erre jársz, akkor válaszd szálláshelynek a Huszárvár Hotelt, amelynek a reneszánsz stílusú Rákóczi-vár ad otthont.

További nagyszerű szállások Szerencsen >>

3. Retro Múzeum, Eger

Az ország legújabb retró múzeuma a Mátra és a Bükk kapujában fekvő Egerben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt 2023-ban. A kiállítás az elmúlt száz év használati tárgyaiból válogat egészen a ’90-es évekig.

Így láthatsz itt berendezett konyhát az ikonius piros sarokülővel a 80-as évekből vagy nappalit a 60-as évek stílusában, de 32 féle időtlen rajzfilmet is megnézhetsz a múzeumban, ha erre az időutazásra adod a fejed.

Retro Múzeum, Eger

A retró hangulat után irány egy jó kis wellness a Hotel Villa Völgy négycsillagos wellness szállodájában!

További csodaszép egri szállások >>

4. Budapesti Retro Élményközpont

Interaktív időutazásban lehet részed, ha betérsz a Budapest belvárosában található Retro élménykomplexumba. Három emeletnyi nosztalgia, rengeteg interaktivitás és kaland várja itt az egész családot.

A hely pedig nemcsak a tárgyak tekintetében repít vissza a múltba, hanem ízekben is. A központ büféjében csakis békebeli, retró ízekkel csillapíthatod éhségedet vagy szomjadat.

Budapest Retro Élményközpont

5. A budapesti Flipper Múzeum

Retró is meg nem is a budapesti Flipper Múzeum, hiszen flipperezni ma is ugyanolyan jó szórakozás, mint a 80-as vagy a 90-es években. A kiállított gépek a játék teljes történelmét felölelik, így megnézheted, hogy milyen volt az első, 1947-ben piacra dobott flipperkaros gép vagy a népszerű játék fából tákolt, XIX. századi elődje.

Válaszd Budapest belvárosában a Benczúr Hotelt, ahol SZÉP-kártyával is fizethetsz.

További budapesti szálláshelyek, ahol elfogadják a SZÉP-kártyát >>

6. Old Car Múzeum, Kiskőrös

A régi autók szerelmesei az alföldi homoktenger közepén egy igazi paradicsomra bukkanhatnak. Kiskőrösön egy kétszintes épület hatalmas kiállítótermében oldtimer autók sokasága várja a műfaj rajongóit. A retró autók között találhatsz itt Porschét, Mercedest, Ferrarit, de  a volt szocialista blokk autógyártása is képviselteti magát a kiállításon.

Kösd össze a retró kirándulást egy fürdőzéssel a Hotel Imperial Gyógyszálló és Gyógyfürdőben.

Még több kellemes szállás Kiskőrösön >>

7. Taki Játék és Nosztalgia Múzeum, Bakonybél

Taki János játékgyűjteménye egy igazi rejtett kincs a festői szépségű Bakonybél tájházában. A pápai magángyűjtő anyaga főként az 1960-80-as évekre fókuszál, bemutatva az időszak jellegzetes tárgyait, játékait.

A gyűjtemény bővelkedik Szentesi kisautókban, de van itt többek között Skála-kópé baba, takarékbélyeg-gyűjtő füzet, bolti kávé- és mákdaráló és még bontatlan málnaszörp is.

A falusi turizmus semmihez sem hasonlítható vendégszeretetével vár téged a Bakonyi Kemencésház.

Még több jól felszerelt vendégház Bakonybélen >>

8. Balatoni retró hangulat a keszthelyi Balatoni Múzeumban

A Balatoni Múzeum állandó kiállításban megismerkedhetsz a balatoni turizmus történetével a fürdőházak korától egészen a 1960-as években induló tömegturizmusig. Csöppenj bele a szocialista riviéra mozgalmas nyári napjaiba, és éld át az igazi balatoni retró hangulatot Keszthelyen. 

Balatoni Múzeum, Keszthely

Ha a városban jársz, akkor válaszd szálláshelyül a fantasztikus wellnessrészleggel rendelkező Hotel Helikont!

További pazar medencés szállások Keszthelyen >>

9. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest

A kereskedelem és a vendéglátás színes múltjába repülhetsz vissza, ha betérsz a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Korona-téri épületébe, amely egykor Krúdy Gyula otthona is volt. Az egymást váltogató üzlet- és vendéglőbelsők minden korosztály számára izgalmas szórakozást kínálnak, így ez a hely egy szuper családi program lehet.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest

Ha a metrómegállókhoz közel fekvő Nova City Apartmanok valamelyikét választod, akkor könnyedén eljuthatsz a fővárosban bárhová.

További kényelmes apartmanok Budapesten >>

10. Retro Design Center, Szentendre

A 70-es és 80-as évek várnak rád Szentendre belvárosában a Retro Design Center közel 1000 négyzetméteres kültéri és beltéri kiállítótermeiben, ahol nemcsak egy retro nappalit csodálhatsz meg, hanem a régi autókba is bepattanhatsz. A szentendrei Retro Design Center-ről bővebben itt olvashattok >>

Maradj több napra, és fedezd fel a festők városát! A Főtér Apartman például egy igazi kis gyöngyszem Szentendre történelmi belvárosában.

Válogass a kényelmesebbnél kényelmesebb szentendrei szállások közül >>

Pattanjatok fel a régi fapados villamosra és élvezzétek a nosztalgikus hangulatot a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeumban is >>

(Képek: Szallas.hu, facebook.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%