Eldugott kirándulóhelyekÉrdemes megnézniHegyek-völgyekNyári vakációŐszi élményszüretProgramok hétvégéreTavaszi zsongásTéli tájoló

Andezitcsúszda a kőtengerbe – Irány a béri varázskő világ!

1 perces olvasási idő

A szelíden hullámzó nógrádi dombok egy igazi természeti csodát rejtenek, mégpedig az apró zsákfalu, Bér határában. Itt magasodik a Nagy-hegy, ahol egykor kőfejtő működött, ma pedig világviszonylatban is páratlannak számító, csúszdaszerűen meghajlott, hatalmas andezitoszlopok ékesítik az erdőt. Tartsatok velünk egy kellemes túrára a kőtengerbe: irány a béri andezit kőömlés és kőtár! 

Andezitcsúszda a kőtengerbe – Irány a béri varázskő világ!
Béri andezit oszlopok

Hazánk egyik legkülönlegesebb földtani látványossága

Az iskolai földrajz órákról talán emlékeztek még, hogy a vulkanikus bazalt igazán különleges képződményeket tud létrehozni, elég csak a Szent György-hegy hatalmas, barázdált bazaltoszlopaira gondolni. Bezzeg szegény andezitről már kevesebb szó esik ez ügyben, mivel rá kevésbé jellemzőek az íves, oszlopos formálódások. Pedig az andezitömlés sem kispálya, és erre a legjobb példa a Béri andezit kőömlés és kőtár. Ez egész Európában, sőt, a világon is egyedülálló geológiai látványosságnak számít!

Andezitcsúszda a kőtengerbe – Irány a béri varázskő világ!
A köveket bemutató pihenőhely

Hasonló földtani látványosság a Szent György-hegyi bazaltorgonák:

Béri andezit kőömlés: A jellegzetes forma kialakulása

Ahol ma a békés, dombos nógrádi táj húzódik, ott 14-15 millió évvel ezelőtt vulkánok működtek. A vulkanikus tevékenység során kiömlő lávafolyam idővel kihűlt és megszilárdult – ezt hívjuk andezitnek. Az oszlopos forma kialakulása a lassú lehűlés következtében történő zsugorodási folyamatnak köszönhető; ahogy az andezit hűlt és zsugorodott, úgy kezdtek a repedések mentén leválni az oszlopok. 

Andezitcsúszda a kőtengerbe – Irány a béri varázskő világ!
Bár hóval borított, így is jól látszik a csúszdás oszlopsor 

A kifelé hajló oszlopok hossza körülbelül 8-10 méter, átmérőjük mintegy 30-40 cm, és alsóbb szintjük körülbelül 70 fokban hajlik el a függőlegestől. A mohával és páfránnyal borított oszlopok nem a (még most is zajló) természetes eróziónak köszönhetően kerültek a felszínre, hanem emberi beavatkozás nyomán – azaz a kőbányászat során, a ’70-es évek környékén. És milyen jó, hogy felszínre kerültek! Roppant látványos képződmények; formájuk még télen, a hólepel alatt is jól kivehető. Az andezitoszlopok körül ráadásul további sok-sok kőtömb „szóródik” szét az erdőben, igazi kőtengert alkotva a hegytetőn. Ez a törmelékmező a jégkorszak során jött létre, amikor az eljegesedés hatására a kőzetek felaprózódtak.

Andezitcsúszda a kőtengerbe – Irány a béri varázskő világ!
Téli nógrádi táj, útban a Nagy-hegy felé

A béri andezit oszlopok megközelítése 

Bér csak a szomszédos, Szirák nevű kis település felől közelíthető meg autóval, a Bér-patak mellett futó, szilárd burkolatú úton. A faluban is le lehet parkolni, de akár tovább is lehet autózni a faluból kivezető, keskeny földúton. Innen kell majd rátérni az erdei ösvényre, és a zöld jelzést követve haladni tovább fel a hegyre, a köveket bemutató betonépítményig. Tájékoztató táblák és padok is várnak, így lehet kicsit szusszanni, olvasgatni. Itt találhatók az andezitoszlopok is, illetve a kőömlés, melynek felső részén egy kilátópontról a Cserhát gyönyörű vonulataira lehet letekinteni.  

Andezitcsúszda a kőtengerbe – Irány a béri varázskő világ!
A zöld jelzésű erdei ösvény

Kinek javasoljuk a Béri andezitoszlopok felkeresését?

Lényegében mindenkinek, mert nem megerőltető a túra – bár van szintemelkedés, de bírható, és nem is túlságosan hosszú az út. De kicsit specifikusabban:

  • Azoknak, akik egy turisztikailag kevésbé népszerű/felfedezett helyre szeretnének kirándulni;
  • Azoknak, akik csodálatos dimbes-dombos panoráma közepette, csendes vidéken szeretnék az érintetlen természetet járni;
  • Azoknak, akiket érdekelnek a földtani látványosságok, a különleges kőzetek és képződmények.

Hangulatos vidéki szállások, kb. fél óra autóútra Bértől:

Fakanalas Fogadó Mátrakeresztes

Pásztó Fogadó Pásztó

Levendula Vendégház Alsópetény

Fecskefészek Apartmanház Buják

Ha még nem láttátok a béri andezit oszlopokat, eljött az idő! Vár a kőtenger és egy meseszép táj, illetve egy közeli, meghitt, vidéki vendégház >>

(Képek: szallas.hu, Kalácska Erika)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%