Horvátország

Különleges program Isztrián: a titkos középkori romváros

2 perces olvasási idő

Hallottál már a Lim-fjord közelében megbúvó, évszázadok óta lakatlan Dvigradról, amely egész Európa egyik legnagyobb romvárosa? Még nem? Akkor figyelj jól, mert egy fantasztikus és különleges programot ismerhetsz most meg az Isztrián, amely bakancslistás látnivaló, ha horvátországi utazásod során ezen a vidéken jársz.  

Különleges program Isztrián: a titkos középkori romváros
Dvigrad romváros

Dvigrad megközelítése

A romváros Rovinjtól keletre, erdős dombok között rejtőzik körülbelül 175 méter tengerszint feletti magasságban. Az isztriai autópályáról Kanfanar felé letérve közelíthetjük meg legegyszerűbben. A Google Maps iránymutatására hagyatkozhatunk, elvezet a romokhoz. 

Dvigrad irányába letérve, néhány kilométer után már előtűnnek a fák közül a megmaradt falak. Az út egyszer csak kiszélesedik, és jobb oldalt megpillantunk egy kis parkolót. Itt hagyhatjuk az autót vagy a kerékpárt, sőt, még büfé is működik, ahol megpihenhetünk és felfrissülhetünk a felfedezőút végén.

A romváros látogatása ingyenes és nagyjából egy óra alatt bejárható, azonban saját tapasztalat alapján azt javasoljuk, hogy csak jó kondiban lévő kirándulók induljanak neki, mivel mászni, kapaszkodni kell hegynek felfelé menet, sziklás ösvényeken haladva. Érdemes túrabakancsot vagy erős sportcipőt, kényelmes, zártabb ruhát felvenni ehhez a különleges kalandhoz.

Önállóan mászni nem tudó kisgyerekkel, babakocsival, babahordozóval szerintünk nem mászható meg a Dvigradhoz felfelé vezető emelkedő, de kicsi gyerekek megvárhatják szüleiket és nagyobb tesóikat a nagyszülőkkel a büfé teraszán üldögélve. 

Különleges program Isztrián: a titkos középkori romváros
A romváros ösvényén

A titokzatos romváros

A hegy tetején álló, lélegzetelállító kísértetváros közel 400 éve lakatlan, ahol mintegy 220 ház, és a XI. századból származó román kori, háromhajós Szent Szófia-bazilika romjai állnak büszke mementóul az omladozó városfalak között. 

A központi térségbe lépve a látogató nem is tudja, merre induljon először: másszon fel a bazilikához, óvakodjon be a házak belső tereibe, vagy vegye az irányt a félhomályos erdei ösvény felé, a városfalat követve.

Különleges program Isztrián: a titkos középkori romváros
Dvigradi romváros

Mi elsőként a központi teret körülvevő épületmaradványokat fedeztük fel, melyekben a sárga és lila vadvirágok között még láthatóak itt-ott a belső falak, tűzhelyek, a különleges falfülkék. Szinte láttuk magunk előtt, ahogy egykori lakói itt főztek, beszélgettek, éltek. 

A hatalmas bazilika is szinte vonzza a látogatót. Még mindig erős falai közé belépve elcsodálkozunk, az eltelt évszázadok alatt, a természet erőinek kitéve hogyan maradhatott meg ilyen szép állapotban. A hatalmas oszlopok, a többhajós szerkezet és a szószék maradványa mind sejteni engedik a templom hajdani nagyságát.

Különleges program Isztrián: a titkos középkori romváros
Szent Szófia-bazilika romjai

A templom hátsó falán felfedezünk egy nyitva álló vasajtót, amely már a területet karban tartó, modern ember keze munkája. Ezen átlépve újabb izgalmas látvány fogad: a mohos fák, embermagasságú bokrok között újabb házak romjait pillantjuk meg.

Ahogy haladunk egyre beljebb a régen kitaposott ösvényeken, kibontakoznak előttünk Dvigrad további utcái, falai, épületei, melyeket már visszahódított a természet.

Misztikus élmény a csendbe burkolózott romok között bolyongani, főleg, ha beleütközünk egy-egy monstre pókhálóba. 

Különleges program Isztrián: a titkos középkori romváros
A romváros ösvényén

Dvigrad rövid története

Minden látogatóban felmerül a kérdés, mi történt ezzel a várossal, mi lehet a története.

Dvigrad stratégiailag fontos helyen, a víz és tengeri kijárat közelében, termékeny talajra épült, így ez a terület már az őskortól lakott volt. A ˝Dvigrad˝ név (más néven Duo Castra, Due Castelli, Dvegrad) két városrész (Moncastel és Parentin) létezésére utal, amelyeket a IX. és X. század óta emlegetnek külön városokként.

A települést alaposan megtépázták a történelem viharai, a nagyhatalmak viszályát többször sínylették meg az itt lakók. Végül a velenceiek vették át a hatalmat Dvigrad felett 1413-ban, és megsemmisítették a pátriárkák uralmát. Az ő fennhatóságuk alatt fejlődött a város, ekkoriban épültek meg a falak, a bástyák.

A város sorsát végül az 1630-as pestisjárvány pecsételte meg. A kór megtizedelte a lakosságot, a túlélők pedig végleg elhagyták Dvigradot, és a közelben megalapították Kanfanar városát.

Különleges program Isztrián: a titkos középkori romváros
A romváros ösvényén

Ha Rovinj közelében visz az utad, és szívesen fedezel fel eldugott látnivalókat, mindenképpen kanyarodj Dvigrad felé. Garantáltan életed egyik legnagyobb élménye vár rád. 

10 szállás a titokzatos romváros közelében

1. House Villa Ana Rita Kanfanar

Gyönyörű terméskő villa vár rátok tengerre néző kilátással Kanfanarban, ahol akár hatan is elfértek. Az önálló vendégházon senkivel nem kell osztoznotok, így a jacuzzi és a fűthető medence is csak a tiétek lesz.

2. Apartmani Fra&Mar Kanfanar

Pároknak és családoknak is kínál kényelmes szobákat ez az apartmanház, ahová kutyusotok is veletek tarthat. Ha szereted az aktív pihenést, örülni fogsz a ping-pong asztalnak is.

3. Villa Mate Kanfanar

Hívogató, meghitt hangulatú horvátországi szálláshelyet találtál most, melynek kertje igazi zöld sziget. Kényelmes és kiválóan felszerelt vendégház, amely remek választás családok számára.

4. Vendégház Kanfanar – CIV396

Pompás, téliesített apartmanházban tölthetitek pihenéseteket akár tízen is együtt ebben a kanfanari vendégházban. A gyerekek külön örömére hinta, csúszda és trambulin is található itt.

5. Apartmani Nina Rovinj

Kisgyerekesek számára lesz kiváló szálláshely az Apartmani Nina Rovinj, amelynek kertjében játszótér várja a kicsiket. Természetesen párok számára is ideális választás, hiszen innen gyalogosan elérhető az óváros és a tenger.  

6. Apartmani Nimčević Rovinj

Magyarul beszélő tulajdonos vár titeket szeretettel ezen a rovinji szálláshelyen, akitől sok tuti tippet kaphattok, hogy még tartalmasabb legyen a nyaralás. Páros és családi üdüléshez egyaránt találsz itt kitűnő lakrészeket, és még a strand is kényelmes közelségben lesz.

7. Angelo d’Oro heritage hotel Rovinj****

Ha imádod a nagystílű és elegáns szállodákat, ez a rovinji butik hotel szerelem lesz első látásra. A történelmi városrész szívében álló, antik bútorokkal berendezett szállodában mediterrán hangulat és tökéletes kiszolgálás vár.

8. Apartments Zrinka Poreč

Kényelmes és igényes poreči szállás az Apartments Zinka, mely főleg párok számára ideális. Elhelyezkedése remek, hiszen több strand is a közelben található. 

9. Apartments Ritoša Poreč

Családnak, pároknak egyaránt tökéletes horvátországi szálláshely az Apartments Ritoša, ahol a kisgyerekeseket babaágy, illetve gyermekbicikli is várja. A szálláshelyről öt strand is könnyen elérhető, köztük egy Kék Zászlós.

10. Apartmani Finida Poreč

Színpompás növények kavalkádja gyönyörködteti a szemet a poreči Apartmani Finidában. Barátságos hangulatú és jól felszerelt horvátországi szálláshely, ahol két főnek ideális lakrészt ugyanúgy találsz, mint családi apartmant. 

Látogassátok meg Európa egyik legnagyobb romvárosát és merüljetek el a misztikum világában. Dvigrad felfedezéséhez itt tudtok szállást foglalni a közelben >>

Ezeket se hagyjátok ki, ha az Isztriai-félszigetre látogattok:

(Fotók: Gajdos Kinga, Szallas.hu, Shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
77 bejegyzés

A szerzőről
Két éve vagyok tagja a Szallas.hu blogíró csapatának. Ez idő alatt Olvasóinkat elkalauzolhattam már Magyarország és Horvátország bámulatosan szép tájaira, pompás éttermeibe és illatos cukrászdáiba. Szabadidőmet legszívesebben a családom körében töltöm, szeretünk túrázni, új tájakat felfedezni. Szívem csücske az ezerarcú Balaton, melyet második otthonomnak nevezhetek.
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Horvátország

    TOP 30+1 gyerekbarát szállás Horvátországban

    5 perces olvasási idő
    Horvátország

    50 eldugott, robinzoni nyaraló Horvátországban, pár lépésre a tengertől

    5 perces olvasási idő
    Horvátország

    Ezek a Magyarországhoz legközelebbi homokos tengerpartok Horvátországban

    1 perces olvasási idő