Külföldi kalandok

Minden, amit Szovátáról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások

3 perces olvasási idő

Szováta a Székely-Sóvidék központja, híres üdülőváros, mely egyedülálló gyógyhatású sósvizei, és mesébe illő villaépületei miatt is vonzó úti cél. Ha szívesen elutaznál a Medve-tó városába, összeállításunkban minden tudnivalót megtalálsz, amire szükséged lehet pihenésed megtervezéséhez.

Hol található Szováta? 

Szováta városa Romániában, Maros megyében, Marosvásárhelytől 60 km-re keletre, a Mezőhavas délnyugati előterében, a Szovátai-medencében fekszik. A sós-gyantás levegővel bíró város körüli hegyeket őserdő szintű érintetlen erdők borítják, mely sajátságos mikroklímát biztosít a településnek.

Minden, amit Szovátáról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
Szováta megközelítése autóval Budapestről

Hogyan lehet eljutni Szovátára? 

Magyarországról nem kevesebb, mint négyféle módon – autópályán, vasúton, távolsági busszal, sőt, még repülővel – is eljuthatunk Szovátára. Az alábbiakban mutatjuk a részleteket.

1. Autóval

Budapestről 677 kilométert kell megtennünk autópályán, illetve autóúton Szovátáig, amely nagyjából 7 és fél órát vesz igénybe.  

Gyulától – Nagyvárad és Kolozsvár érintésével – 380 kilométernyire fekszik Szováta. A határ menti fürdővárosból így 5 óra 39 perc alatt érhetjük el az erdélyi települést. 

A romániai autópályák útvonalairól, díjairól részletes információkat ezen a linken találsz >>

2. Vonattal

Vasúton a MÁV nemzetközi vonalainak igénybevételével érhető el Szováta. Közvetlen járat nem üzemel, a településhez legközelebbi járatok az alábbiak:

A MÁV nemzetközi járataira itt vehetsz jegyet >>

3. Távolsági busszal

Budapestről a Flixbus indít közvetlen járatot Marosvásárhelyre, ahonnan belföldi busszal közelíthető meg Szováta:

Flixbus Budapest – Marosvásárhely járatok >>

Marosvásárhely – Szováta belföldi buszjárat >>

4. Repülővel

Budapest és Marosvásárhely között a WizzAir üzemeltet közvetlen járatot hetente 5 alkalommal, melynek menetideje 1 óra 5 perc. A marosvásárhelyi repülőtéren elérhető transzferlehetőség Szovátára.

Wizzair járatok megtekintése >>

Repülőtéri transzferről információ >>

Amint láthatod, a közlekedés nem lehet akadálya annak, hogy ellátogass Szovátára.

Legjobb látnivalók Szovátán

A Székelyföld egyik legfiatalabb városa 1578-1582 között alakult ki, első lakói a sóbányák őrzésére ide telepített családok lehettek. A várost messze földön híressé tevő sósvizeket már évszázadokkal ezelőtt is használták fürdőzésre, ám Szováta első, hivatalosan engedélyezett gyógyfürdője, a Géra-fürdő csak 1872-ben nyílt meg. 

A szovátai sósvizekkel 21-féle betegséget gyógyítottak. Enyhülést remélhettek többek között a reumával, ideggyulladással, a méh és függelékeinek betegségeivel, angolkórral, vérszegénységgel, kezdődő érelmeszesedéssel élők, sőt, a gyógyvizek az elhízás kezelésére is alkalmasak voltak. 

Az üdülőtelep mai építészeti arculatát mesébe illő, vadászkastély stílusú villák adják, melyek a XX. század első éveiben épültek. A városban több, mint hetven gyönyörű villaépületet csodálhatunk meg.

Minden, amit Szovátáról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
Szovátai villaépület

1. Medve-tó (Lacul Ursu)

Szováta, és talán egész Erdély leghíresebb tava, a Medve-tó 1875-ben alakult ki, s ez Európa legnagyobb heliotermális tava. A jelenség lányege, hogy a tó felső részén átfolyik a két környező patak édesvize, amely átengedi a napsugarakat. Az alatta elterülő sós víz emiatt jelentősen, akár 35 C fokra felmelegszik. Az édesvíz azonban megakadályozza a visszasugárzást, a hő ezért, a sókristályoknak köszönhetően tárolódik a vízben. 

A kiterített medvebőrre emlékeztető állóvíz hossza 306 méter, kerülete 910 méter, legnagyobb mélysége pedig 18,1 méter. A csodálatos természeti környezetben fekvő tó gyógyító vizében nyáron fürödhetünk is, amely egyedülálló élmény, hiszen a magas sótartalomnak köszönhetően az úszó szinte lebeg a víz felszínén.

Minden, amit Szovátáról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
Medve-tó

A Medve-tó partján létesített fürdőépületekben gyógyközpont működik, ahol különböző megelőző, wellness és gyógyító kezeléseket kaphatunk. A legtöbb gyógyulást a meddőség és egyéb nőgyógyászati problémák területén érik el, emellett hatékonyan gyógyítják a belsőelválasztású mirigyek zavarait, idegrendszeri betegségeket, anyagcserezavarokat és mozgásszervi betegségeket is.

A Medve-tó környékén számtalan étterem, kávéház csábít finom falatokkal, több helyen hangulatos kerthelyiségben vacsorázhatunk esti műsor és élőzene mellett.

Minden, amit Szovátáról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
Medve-tavi gyógyközpont

2. Medve-tó sétány (Aleea turistica Lacul Ursu-Muntele de Sare)

Ha szívesen megismernéd a Medve-tó környékét is, kényelmesen körbesétálhatod egy több, mint 1 kilométer hosszú, szépen karbantartott sétányon. A kövezett vagy fából készült ösvények nem csak a tó körül futnak, hanem számos egyéb látványossághoz is elvezetnek.

Eljuthatsz például a közeli, kisebb tavakhoz és a Sóhegyhez, közben mókusokkal, kacsákkal is találkozhatsz. Az árnyas fák alatt játszótér, pihenőpadok és különleges fatörzs szobrok állnak.  

Minden, amit Szovátáról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
Medve-tó sétány

3. Kisebb sóstavak 

A Medve-tó szomszédságában további kisebb tavak, így például a Rigó-tó, a Vörös-tó, a Fekete-tó és a Piroska-tó találhatóak. A magas só- és ásványianyag – tartalmú Rigó-tóban is lehet fürödni, bár nincs kiépített strandja. 

Minden, amit Szovátáról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
Irányjelző a kisebb tavakhoz

4. Sóhegy (Muntele de sare)

Az erdélyi sóhegyek 20-22 millió évvel ezelőtt keletkeztek, felszíni megjelenésük pedig a 12 ezer évvel ezelőtt véget ért pleisztocén időszakra tehető. A néhol 15 méteres magasságot is elérő legszebb sósziklák a Piroska-tó felé, valamint a Vörös és a Zöld tavak mellett találhatóak. Vállalkozó kedvűek akár meg is mászhatják őket, azonban nincsen a csúcsra vezető kijelölt ösvény. 

Sóhegy

5. Tivoli-tó

Ha festői környezetben szeretnél csónakázni egy jót, vagy épp horgászatra támadt kedved, a Tivoli-tónál mindkettőt megteheted. Az erdő ölelésében fekvő mesterséges tó minden évszakban különleges hangulatot áraszt. 

Minden, amit Szovátáról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
Tivoli-tó

6. Mini Erdély Park

Szovátától alig 50 percnyire bájos kis makett világ vár kicsiket és nagyokat. A Szejkefürdőn található Mini Erdély Parkban ugyanis több, mint 120 erdélyi történelmi épület és középkori vár makettjét láthatják az érdeklődők. A parkban számos izgalmas élmény vár, így például utazhatsz a Mini székely gőzösön és felkeresheted az Orbán Balázs Látogatóközpontot.

Minden, amit Szovátáról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
Mini Erdély Park, Szejkefürdő (Forrás: minierdelypark.ro)

7. Szovátai Kilátótorony (Turnul Belvedere Sovata)

A 28 méter magas, három szintes szovátai kilátótornyot mindenképpen érdemes megmászni, ha erre kalandoztok. A torony magasából gyönyörű kilátás nyílik a városra, a falakon pedig azt is követheted, mit láthatsz az adott irányban. A kilátó kényelmes sétával elérhető például a Medve-tótól az erdőn keresztül. 

Minden, amit Szovátáról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
Szovátai kilátótorony

8. 14 keresztes kápolna (Capela 14 cruci) 

Ha vonzódsz a szakrális helyekhez, tégy egy kis kirándulást Szovátán a Căpâlna-hegyre, a 14 keresztes kápolnához! A Golgota 14 állomását jelképező kereszteket 1876-ban alkotta meg Esztergár János remete, a kis templom pedig számos látogatót vonzott. Manapság évente két zarándoklatra kerül itt sor. 

A városból a hegyet a Cerbului utca felől érhetitek el, a jelzés, melyet követni kell, a kék háromszög fehér körvonallal. A hegytetőn nemcsak a kis kápolna vár, hanem néhány pihenőpad is, a panoráma pedig fantasztikus.

Minden, amit Szovátáról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
14 keresztes kápolna, Szováta

9. Mezítlábas ösvény

Nemcsak a lelkednek, de az egészségednek is jót tesz, ha kipróbálod a szovátai mezítlábas ösvényt, amely serkenti a vérkeringést, növeli az ellenállóképességet, és hozzájárul az egyensúly és a testtartás javításához. Az ingyenes mezítlábas ösvényt a Piroska-tó szomszédságában találod, melyet a Medve-tó bejáratától könnyen elérhetsz. 

Mezítlábas ösvény

10. Túraútvonalak

Ha nemcsak az egyedülálló sósvizek, de Erdély csodás természeti környezete is vonz, Szováta sem okoz majd csalódást. Számtalan gyalogos és kerékpáros túralehetőség között válogathatsz például az alábbi oldalon. A weblap szerkesztői 31-féle, Szovátáról induló vagy azt érintő túraajánlatot gyűjtöttek össze, melyek között találsz félórás sétát csakúgy, mint egész napos kirándulástippeket is.

Túraajánlatokért kattints ide >>

Minden, amit Szovátáról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
Szováta környéki hegyek

+1 Tipp: Visit Sovata applikáció

Már utazás előtt megtervezheted szovátai pihenésedet, ha letöltöd okostelefonodra az ingyenes Visit Sovata alkalmazást. Az applikációban felfedezheted a helyi turisztikai látványosságokat, szabadidős tevékenységeket, a természeti és épített örökséget. 

A Visit Sovata alkalmazás letölthető:

Legszebb szállások Szovátán  

1. Vila Diamond Lux Sovata

Modern, igényes vendégház várja a családokat, társaságokat a Medve-tó közelében, a Vila Diamond Luxban. Ez a szálláshely remek választás, ha társasággal utaznál, hiszen akár 23 vendéget is el tudnak szállásolni.

2. Vila Niki Sovata

Kényelmes wellness szállás Szovátán pároknak a Vila Niki, ahol gyerekmedence, medence, jacuzzi és szauna is várja a vendégeket. A szálláshely csendes helyen, mégis a városközpont közelében, ideális helyen található. 

3. Cabana Vulpea Sovata

Önálló kiadó szálláshelyet keresel nagy társaságnak vagy családnak Szovátán? Ne is menj tovább, hiszen a Cabana Vulpea biztosan megfelel minden igényeteknek. A hangulatos faépületben tágas terek, modern szobák és jacuzzi is található. 

4. Casa Szabó Sovata

Családok számára különösen remek választás lehet a Casa Szabó apartman, amely tökéletes felszereltségével, gyönyörű környezetével igazi pihenést garantál. Élvezzétek a fantasztikus panorámát és a nyugalmat! 

5. Casa Anette Sovata

Akár párosan, akár családdal keresel kényelmes és hangulatos szálláshelyet Szovátán, a Casa Anett nagyon fog tetszeni. Az erdélyi szálláshely pompás kertjében jólesik majd ejtőzni, hűvösebb napokon pedig bekuckózhatsz egy jó könyvvel a kanapéra. 

Reméljük, segítségedre voltunk, hogy gond nélkül megtervezhesd szovátai pihenésedet! Kínálatunkban még több szálláshelyet találsz Szovátán ide kattintva >>

Erdélyi csodahely, program-és szállásajánlóval >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
77 bejegyzés

A szerzőről
Két éve vagyok tagja a Szallas.hu blogíró csapatának. Ez idő alatt Olvasóinkat elkalauzolhattam már Magyarország és Horvátország bámulatosan szép tájaira, pompás éttermeibe és illatos cukrászdáiba. Szabadidőmet legszívesebben a családom körében töltöm, szeretünk túrázni, új tájakat felfedezni. Szívem csücske az ezerarcú Balaton, melyet második otthonomnak nevezhetek.
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Külföldi kalandok

    Minden, amit Parajdról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások

    3 perces olvasási idő
    Külföldi kalandok

    Útiterv Nagyváradra − a legjobb látnivalók, programok és szállások egy helyen

    2 perces olvasási idő
    Városnézések

    Kolozsvári útiterv: íme a legjobb látnivalók és szállások

    2 perces olvasási idő