Külföldi kalandok

Gyógyító kikapcsolódás a Medve-tónál – Erdélyi csodahely, program-és szállásajánlóval

2 perces olvasási idő

Mi a közös az erdélyi Holt-tengerben és Maros megye koronaékszerében? Az, hogy mindkét elnevezés a Medve-tóra utal. A gyógyvizű tó Erdély egyik legjelentősebb természeti kincse, ahol a jó levegő, az erdőből áradó nyugalom és a hegyvidéki táj szintén gyógyír a léleknek. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat: a strand nyitva tartását, a kirándulási lehetőségeket, és szállástippeket is! 

Mi köze van a tónak a medvékhez?

Röviden: nem túl sok. Eleinte Illyés-tónak nevezték, Sófalvi Illyés Lajos földbirtokos után, aki felismerve a tóban rejlő lehetőségeket, sokat tett Szováta fellendüléséért. 1910-től kezdték aztán Medve-tóként emlegetni, mivel úgy vélték, a formája egy kiterült medvebőrre emlékeztet.

Ha valaki felülnézeti képen rápillant a tóra, elég valószínű, hogy a medvebőr az utolsó dolog, ami eszébe jut, de el kell ismerni, jól cseng a név! Ezzel bizonyára a helybéli medvék is egyetértenek, akik miatt egyébként érdemes elővigyázatosnak lenni, ha a környéken túrázunk.

Gyógyító kikapcsolódás a Medve-tónál – Erdélyi csodahely, program-és szállásajánlóval
A Medve-tó felülről

Tudtátok?: A Medve-tó talán az egyetlen olyan tó, melynek létrejöttét napra pontosan meg lehet állapítani: a feljegyzések szerint 1875. május 27-én keletkezett, a felhőszakadások miatt beomlott sóhegynek köszönhetően. 

A világ egyik legkülönlegesebb tava

2019-ben a tudósok hivatalosan is elismerték, hogy a Medve-tó a világ legnagyobb heliotermikus tava. Ez nem kis dolog ám, főleg, ha értjük is, mit jelent. A heliotermikus tó egy olyan állóvíz, melybe nem ömlik termálvízű forrás, magas vízhőmérsékletét egyszerűen a Nap melege okozza.

Gyógyító kikapcsolódás a Medve-tónál – Erdélyi csodahely, program-és szállásajánlóval
Gyönyörű környezetben terül el a Medve-tó

A Medve-tó esetében ez úgy lehetséges, hogy a tó alján sósabb a víz, mint a felszínen, és míg a Nap felmelegíti ezt a sós alsó réteget, addig a víz felső rétege bent tartja a hőt.

Ugyanis a víz felszínén egy vékony réteget képez a ráhulló csapadék és a beléfolyó édesvízű patak, üvegházhatást létrehozva, így meggátolva, hogy a nagyobb sűrűségű sós víz a felszínre jusson és lehűljön. Ennek eredményeképp a Medve-tó felső részén 25-30 fok körüli a hőmérséklet, de a tófenéken akár 40-50 fok is lehet!

Gyógyító kikapcsolódás a Medve-tónál – Erdélyi csodahely, program-és szállásajánlóval
Fürdőzők a Medve-tóban

Sajnos azonban az elmúlt évtizedekben csökkent a tó hőmérséklete, nagyrészt a fürdőzők miatt, akik pancsolás közben összekeverik a felső- és alsó vízréteget. Ezért napi 2 x 3 órában korlátozzák a lubickolást, hogy a víz pihenni tudjon, és helyreálljon benne az édes-sós egyensúly

A gyógyturizmus központja

A Medve-tó vize a só mellett többek közt vasat, magnéziumot, káliumot és jódot is tartalmaz. Jótékony hatását régóta ismerik, már a 19. század második felében hivatalosan bejegyzett gyógyfürdő volt. Nem kevesebb, mint 21 féle betegséget kezeltek itt! Elsősorban az alábbi problémák esetén ajánlják a gyógyulni vágyóknak:

 • Meddőség
 • Idült nőgyógyászati problémák, hormonzavarok
 • Krónikus reumás panaszok, ízületi gyulladások
 • Idegrendszeri problémák
 • Anyagcserezavarok
Gyógyító kikapcsolódás a Medve-tónál – Erdélyi csodahely, program-és szállásajánlóval
A Medve-tó vize és iszapja gyógyhatású

A fürdőzők számára jó hír, hogy –igaz, belépő ellenében– hangulatos fapallón lehet napozni és napágy is bérelhető. A vízben való lebegés során az ember szinte érzi, ahogy elhagyja a feszültség a testét (nem lehet egykönnyen elmerülni a sótartalom miatt). A tó átlagos mélysége egyébként 10 méter körül van. 

Kirándulás és látnivalók a Medve-tó körül

Ha a tófürdőben már kistrandoltátok magatokat, fedezzétek fel az üdülőtelep egyéb programlehetőségeit is!

 • A tó körbesétálható: kiépített ösvény halad a víz mellett, padokkal és pihenőhelyekkel szegélyezve. Sőt, néhol még asztalok is vannak, így akár piknikezni is tudtok. A fák kellemes árnyékot nyújtanak, a tóra való rálátás csodaszép, és ha nincsenek túl sokan, az erdő csendjét is élvezhetitek!
Gyógyító kikapcsolódás a Medve-tónál – Erdélyi csodahely, program-és szállásajánlóval
Az erdei ösvényen körbesétálható a tó 
 • Irány a sósziklák! A só-tanösvény a Medve-tó partjától indul, érinti a Kígyós- és Rigó-tavat, majd elér a látványos sóhegyekhez. Az ösvény innen visszakanyarodik, elhalad a Mogyorósi-tó mellett, majd visszaér a Medve-tóhoz.
 • Ha csónakázni szeretnétek, keressétek fel a Tivoli-tavat! Körülbelül 1 km-re terül el a Medve-tótól, és nem csak csónakbérlésre van lehetőség, de még egy kalandpark is működik a tó mellett.
Gyógyító kikapcsolódás a Medve-tónál – Erdélyi csodahely, program-és szállásajánlóval
Kalandpark a Tivoli-tó mellett
 • Lenyűgöző körpanorámáért vegyétek célba a szovátai kilátótornyot! A 28 méter magas faépítmény autóval is megközelíthető és szabadon látogatható. Arra azonban számítsatok, hogy a Medve-tó nem fog látszódni, hiába mássza meg az ember mind a 120 lépcsőt. De a festői táj látványa kárpótol ezért! 
 • Mivel Szovátán több, kisebb, szintén gyógyvizű tó is található, így érdemes ezekhez is elkirándulni. Sósvizű a Mogyorósi-tó, a Rigó-tó, a Fekete-tó, a Vörös-tó és a Kígyós-tó, édesvizű a Piroska-tó. Ha tehát olyan helyen fürödnétek vagy kirándulnátok, ahol kisebb a tömeg, akkor ne ragadjatok le a Medve-tónál! 
Gyógyító kikapcsolódás a Medve-tónál – Erdélyi csodahely, program-és szállásajánlóval
A kisebb Fekete-tó is alkalmas fürdésre 

Medve-tó nyitva tartás és belépő

A strand a nyári szezonban minden nap 10:00-18:00 között tart nyitva, de 13:00-15:00 között tilos a fürdőzés

 • Felnőtt belépő: 40 lej
 • Gyerek és nyugdíjas belépő: 30 lej

Így tölts el 5 napot Erdélyben >>

5 szállás Szovátán, a Medve-tó közelében, ami 9 pont fölött áll a vendégértékelések szerint:

Hotel Teleki Sovata **

Egyszerű, de nagyszerű: a Medve-tó strandjától 10 perc sétára található ez a szállás, melyben 2 és 3 ágyas szobák foglalhatók. A konyhában házias, erdélyi ízekkel kínálnak, és még egy kis wellness részleg is helyet kapott.

Casa de oaspeți Baes Sovata

Az első, ami feltűnik a szállással kapcsolatban, az a gyönyörű kertje. A függőágy, a fedett terasz és a mini játszótér szintén az udvarra csábít. Csend és friss levegő vár, a tó is csak 700 méterre található!

Casa de oaspeți Eldorado Sovata

Pár éve nyílt meg a vendégház, igényes, kényelmes berendezéssel, filagóriával és sütögetővel. A legtöbb helyi látnivaló, köztük a Medve-tó is elérhető egy könnyed kis sétával. 

Vila Szandy Sovata

Mindössze 300 méterre terül el a Medve-tó a szállástól, melyben 5 kényelmes szoba és 2 tágas apartman található. Bográcsozni és grillezni is tudtok a gondozott kerthelyiségben.

Pensiunea Amnesia Sovata

Gyönyörű kilátással vár a 7 szobás panzió, 500 méterre a Medve-tótól. Téli időszakban, díj ellenében még szauna és sós jacuzzi is igénybe vehető! 

Akár gyógyulni szeretnétek, akár „csak” felfedezni Erdély csodaszép természetét, a Medve-tó remek úti cél – már csak egy jó szállást kell választani Szovátán >>

TOP erdélyi wellness szállások – dézsafürdő és jacuzzi a hegycsúcsok ölelésében >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%