Tavaszi zsongásCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekToplisták

Illatos medvehagyma csokrok – Itt a medvehagymaszezon, mutatjuk a legjobb tavaszi gyűjtőhelyeket

2 perces olvasási idő

Bár a boltok zöldséges standjain már felfedezhetők az illatos medvehagyma csokrok, de az igazi szezon csak áprilistól indul, mikor mi magunk is gyűjthetünk a hazai erdőkben egy kirándulás, vagy kisebb túra keretében. Most megmutatjuk nektek a legjobb tavaszi gyűjtőhelyeket, ahol biztosan találtok ebből a nem csak finom, de kifejezetten egészséges növényből is.

Illatos medvehagyma csokrok – Itt a medvehagymaszezon, mutatjuk a legjobb tavaszi gyűjtőhelyeket

Medvehagyma-kisokos

A régi öregek tudtak valamit, hiszen előszeretettel fogyasztották a medvehagymát, ami a népi gyógyászat szerint számos nyavalyára gyógyír. Így például csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, növeli az érfalak rugalmasságát, tisztítja a vesét, segíti az emésztést, de még néhány bőrbetegségre is jótékony hatása van. Mi viszont nem ezért rajongunk érte, hanem azért, mert a különleges, fokhagymás íze számos ételt megbolondít. Amellett, hogy nyersen is finom, készítettünk már belőle pestót, medvehagymás krumplilevest, de az abszolút kedvenc a medvehagymás pogácsa minden változatban és mennyiségben.

A medvehagymát régen nevezték vadfokhagymának, erdei hagymának, sási hagymának, poszhagymának (poroszhagymának), vagy éppen boszorkányhagymának is, de állítólag a legelterjedtebb nevét onnan kapta, hogy a medvék is mennyei csemegének tartják.

Medvehagyma vagy gyöngyvirág?

Bár a kettő valóban hasonlít egymásra, azért nem olyan könnyű összekeverni őket, hiszen ha megdörzsöljük a levelét, akkor azonnal megbizonyosodhatunk, hogy érezzük-e a medvehagymára jellemző fokhagymás illatot. (Egyébként a medvehagymás területek ontják magukból ezt a jellegzetes illatot.)

A legfontosabb különbségek:

 • Míg a medvehagyma levele megdörzsölve illatos, a gyöngyvirágé szagtalan.
 • A medvehagyma levele vékonyabb és világosabb, a gyöngyvirágé szélesebb és sötétebb.
 • A gyöngyvirág harang formájú virágai a szár mentén nyílnak, a medvehagyma csillag alakú virágzata a szár végén helyezkedik el.
 • A medvehagyma hamarabb virágzik, általában a gyöngyvirág csak akkor kezd kibújni, mikor a medvehagymaszezon már kezd lecsengeni, amikor a vadfokhagyma virága már javában nyílik, ilyenkor viszont már kevésbé ízletes, így nem is érdemes gyűjteni.
Illatos medvehagyma csokrok – Itt a medvehagymaszezon, mutatjuk a legjobb tavaszi gyűjtőhelyeket

A gyűjtés szabályai

A medvehagymát a tavasz egyik hírnökének is szokták nevezni, azokon a területeken, ahol nagy számban fordul elő, jellegzetes fokhagymás illat lengi be a környéket.

A medvehagyma (és az erdők számos ízletes kincse) egyéni felhasználásra gyűjthető a hazai erdőkben, de ennek szigorú szabályai vannak. Az egyik legfontosabb, hogy naponta és személyenként maximum 2 kilogramm szedhető, aki ennél többet szeretne, esetleg kereskedelmi célra gyűjtene, annak engedélyre van szüksége az illetékes erdőgazdálkodótól.

A nemzeti parkokban, tájvédelmi körzetekben és a Natura 2000 védelme alatt álló területeken még magán célra sem szabad szedni! Indulás előtt nem árt tájékozódni a kiszemelt területre vonatkozó külön szabályokról, mert vannak olyan védelem alatt nem álló erdők, ahol úgynevezett „medvehagyma kíméleti területeket” jelöltek ki, és szintén tilos az illatozó csokrok gyűjtése. Ez a Mecsekerdő Zrt. kezelésében álló erdőkre a legjellemzőbb, mert a szezonban ide kifejezetten sokan látogatnak.

Illatos medvehagyma csokrok – Itt a medvehagymaszezon, mutatjuk a legjobb tavaszi gyűjtőhelyeket

FONTOS! A medvehagymát ne gyökerestől tépd ki, mert akkor a következő évben nem lesz mit szedni, és ne taposd le, hogy másnak is jusson!

A legjobb tavaszi medvehagyma-lelőhelyek

Általánosságban elmondható, hogy medvehagymák után a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében érdemes kutatni, de még ez sem garancia arra, hogy egy ilyen erdő éppen termőterület. Az alábbiakban adunk néhány tippet, ahol biztosan fogtok legalább egy pogácsára való adagot találni.

Lelőhelyek Budapest környékén

A fővárosban élők ebből a szempontból hátrányos helyzetben vannak, mert a közeli erdők nem ajándékoztak meg minket ezzel a sokoldalú finomsággal.

De ne legyünk lusták, hiszen ha szeretünk kirándulni, akkor elég csak autóba pattanni, vagy buszra/ vonatra ülni, mert akad azért elérhető távolságban olyan erdő, ahol begyűjthetünk néhány illatozó medvehagyma csokrot.

 • A legközelebb talán a Gerecse Tájvédelmi Körzet mellett található Pusztamarót van, ahol már büntetlenül szedhetjük a csokrokat.
 • A szomszédos Fejér megyében a Kisgyón Természetbarát Telep környékét tartják a legjobb lelőhelynek, de érdemes a Burok-völgyben is keresgélni, vagy a dégi Festetics-kastély kertjében sétálni egyet.
 • Ha van kedvünk elkalandozni Veszprém megyéig, akkor pedig a Bakonybél vagy Eplény lesz a tökéletes gyűjtőhely. A Bakony egyébként is csodálatos, Bakonybélben pedig kifejezetten hangulatos szállásokat találhattok >>
A dégi Festetics-kastély

Mecsek, az ország legismertebb medvehagyma-termő területe

A Mecsekben nem nehéz olyan helyet találni, ahol medvehagyma illatozik, ám szedni nem lehet bárhol. A Mecskerdő Zrt. erről megjelentetett egy tájékoztatót is a honlapján, ezt érdemes indulás előtt figyelmesen áttanulmányozni.

A védett és a medvehagyma kíméleti területeket az alábbi térképen jelölték be:

Ha biztosra akarunk menni, akkor Pécshez közel az Éger-völgyben és a Száraz-kúti pihenőnél, vagy a tévétorony közelében keresgéljünk, de Orfűt és környékét is elárasztja ilyenkor az isteni medvehagyma illat. Jó kiindulópontja lehet a gyűjtésnek az orfűi Medvehagyma Ház – Ökoturisztikai Központ.

Szállásajánlatunk Orfűn mi más is lenne, ha nem a Medvehagyma Vendégház.

Kevésbé ismert lelőhelyek az országban:

 • Zala megyében az Obornak és Bocska közötti erdős terület
 • A fertődi Esterházy-kastély cserjéi közt is sok medvehagyma bújik meg. Bővebben a kastélyról:

Bónusz tipp: Medvehagyma tanösvények az országban:

 • Medvehagyma tanösvény a Balatonnál: kiindulópontja Vállus, 15 állomás
 • Medvehagyma tanösvény a Vértesben: kiindulópontja a Tatabánya határában található Síkvölgy, 8 állomás

Ha szeretitek a medvehagymát, ne habozzatok, kerekedjetek fel, és térjetek haza illatos medvehagyma csokrokkal, de ha enni nem szeretnétek, a látvány miatt is megéri útra kelni.

Belföldi szálláshelyeket találtok a szallas.hu oldalán >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%