Ízkaland

Ízkalandra fel! – Terítéken a legjobb gasztrofalvak

1 perces olvasási idő

Éheztek már a kalandokra és szeretnétek a kirándulást összekötni egy jó kis ízutazással is? Szuper, mert írtunk egy gasztrofalvak listát nektek, amelyet egy az egyben ajánlott felvenni a leendő úti célok közé. Böngésszétek át bátran a cikket, aztán próbáljátok meg eldönteni, hogy Ti hová indulnátok először?  Nem lesz könnyű!

Ízkalandra fel! – Terítéken a legjobb gasztrofalvak!

1. Étel, ital, szállás egy helyen: Palkonya

Villánytól egy ugrásnyira fekszik a község legnevezetesebb műemlék együttese: az 53 présházból álló pincesor, ahol mély hagyományszeretettel, de modern megoldásokkal készítik a fenséges borokat. Megtaláljátok itt például a Zsirai Pincészet vagy a Mokos Családi Pincészet legjobb alkotásait is.

Ráadásul Palkonyán rejtőzik a Palkonyha Panzió Speiz is, melynek falai között nem csak a fáradtságotokat pihenhetitek ki, hanem mesteri, kemencében sült ételeket, és hűvös italokat is fogyaszthattok.

2. Hangulatos borterasz: Köveskálon

A Káli-medence szívében, Köveskálon nem csak a meseszép környékben, hanem a finom italokban is örömötöket lelhetitek. Üljetek ki a Pálffy Pince borteraszára, és kóstoljátok meg a legjobb italokat – a mennyei Furmintot, a Cabernet Sauvignont és a Kékfrankost is! Ha pedig megéheznétek, az sem probléma, mert szükség esetén bőséges hideg tállal gondoskodnak majd rólatok! 

Pihentek meg itt: Bano Porta, Köveskál

Ízkalandra fel!  – Terítéken a legjobb gasztrofalvak
Pálffy Pince

3. Bor, zene, gasztro: Etyek

A híres Etyeki Piknik olyan népszerű esemény, hogy – a telet leszámítva – minden évszakban megrendezik a településen. Elvégre a folk zene, a bor és az ízletes ételkülönlegességek találkozásánál jobbat nehéz lenne elképzelni. Ne habozzatok, egyszer mindenképpen próbáljátok ki!

Na persze a programokon kívül is érdemes Etyekre utazni, hiszen a Rókusfalvy étterem messze földön híres arról, hogy az egyszerű vidéki ízeket ügyesen bújtatja új köntösbe. A végeredmény pedig egy igazán pazar gasztroélmény lesz, mely után mind a tíz ujjatokat megnyaljátok majd! Ráadásul nem csak a borok kitűnőek, hanem az alkoholmentes italkínálat is szuper. Hörpintsetek bele a házi limonádékba és szörpökbe is!

Pihenjetek meg itt: Flamingó Borház Panzió, Etyek

4. Régi és új élmények: Villány

Nem véletlenül hívják Villányt a Bor városának, hiszen egymást érik a településen a pincészetek, présházak és nagy hagyományokra tekint vissza az évente megrendezésre kerülő Rozé Fesztivál is. Amennyiben kedvelitek a modern építészetet és miliőt, biztosan tetszetni fog a Sauska 48 étterem, ahol a páratlan ízeket megnyerő külsőbe öltöztetik. Viszont, ha szívesen megismerkednének a borkészítés művészetével is, akkor a Gál Pince és Bormúzeumot keressétek fel!    

Pihenjetek meg itt: Oportó Étterem és Panzió, Villány

5. Mi szem szájnak ingere: Badacsony

Mindenki tudja, hogy a Balaton-felvidék szőlőtőkéiből milyen kiváló borok készülnek. Ám a Pláne Badacsony borterasz berkein belül eszméletlen ételekkel is várnak rátok!  Ha pedig bebarangoltátok a Folly Arborétum és Borászatot is, akkor a nap végén térjetek be egy remek grillfogásra, hamburgerre, isteni süteményre, vagy házi szörpre az étterembe! Tuti nem fogtok csalódni…

Pihenjetek meg itt: Patent Bed & Bar, Badacsony

6. Csúcsétterem az Őrségben: Őriszentpéter

Valami különlegesre vágytok? Akkor vessétek bele magatokat az Őrségbe! Őriszentpéteren bújik meg ugyanis az egyik legklasszabb étterem, a Pajta. Érdemes kipróbálni az Őrségi kóstolót, melynek ízei a helyi specialitásokra épülnek. Dödölle, túrógombóc, szarvashúsleves? Ti melyiket választanátok? 

Pihenjetek meg itt: Patika Vendégház, Őriszentpéter

Ez csak a jéghegy csúcsa! Még több stílusos szálláshelyet találtok a szallas.hu oldalán! >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
100%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%