Eldugott kirándulóhelyekBarátokkalCsaládi kiruccanásNyári vakációŐszi élményszüretProgramok hétvégéreTavaszi zsongásTéli tájoló

Katonavárosból szellemváros: Irány Hajmáskér rejtett világa!

1 perces olvasási idő

Hátborzongató hangulat a hajmáskéri szellemvárosban – Nézd meg, mielőtt az enyészeté lesz!

Érdekes kérdés, hogy miért vonzzák annyira az embereket a lepusztult, elhagyatott szellemvárosok, de tény: van bennük valami borzongatóan izgalmas. Magyarországon is találni ilyeneket, az egyik legkiemelkedőbb példa a hajmáskéri tüzérlaktanya. Látogassátok meg Közép-Európa egyik legjelentősebb szellemvárosát, mielőtt még teljesen az enyészeté lesz: várnak az omladozó falak, az elvadult kert és egy elbűvölően nyomasztó hangulat!

Katonavárosból szellemváros: Irány Hajmáskér rejtett világa!
Hajmáskéri laktanya

A Monarchia legnagyobb tüzérlaktanyája

A 20. század elején az Osztrák-Magyar Monarchia nagy erőkkel fejlesztette a tüzérséget, így született meg I. Ferenc József utasítására a hajmáskéri laktanya, mely végül a birodalom legnagyobb tüzérségi kiképző bázisa és laktanyája lett. Azért is nevezték katonavárosnak, mert a többi laktanyához képest jóval nagyobb méretekkel rendelkezett. 

Katonavárosból szellemváros: Irány Hajmáskér rejtett világa!
Hajmáskéri laktanya

1911-re készült el, és nem csak Közép-Európa legnagyobb lőterének adott otthont, hanem még víztorony, lovarda, kórház, templom, vágóhíd, iskola, sőt színház is akadt a területén! Ha nem ismernénk a hely funkcióját, egészen barátinak is gondolhatnánk, magunk elé képzelve akkori kinézetét: az épületeket idilli park vette körül és még egy mesterséges tó is volt az épületkomplexum mellett, melyen kis fahíd ívelt át.

Katonavárosból szellemváros: Irány Hajmáskér rejtett világa!
Egykor impozáns kastélynak is beillett volna az épület

Lényegében tehát egy önellátásra berendezkedett városka alakult ki a laktanya területén: mintegy 60 épületből állt, és körülbelül 2000 fő állomásozhatott itt egyszerre. A szovjet megszállás alatt azonban lelakták, a mozdítható értékeket eladták. Azóta az épületek nagyrészét, beleértve a fogadóépület háromnegyedét is le kellett bontani, mivel életveszélyessé váltak, a felújításra pedig nem akadt elég pénz. A laktanya ma részben önkormányzati, részben magántulajdonban áll. 

Katonavárosból szellemváros: Irány Hajmáskér rejtett világa!
A hajmáskéri laktanya omladozó épülete  

Mit érdemes megnézni a túra során?

Jó hír, hogy a hajmáskéri tüzérlaktanya szabadon látogatható. A túrát célszerű a Tábori út 30-35. alatt található Közérdekű Muzeális Kiállítóhelyen kezdeni: ez a helytörténeti kiállítás bemutatja az egykori katonasághoz tartozó fegyvereket és egyéb tárgyi emlékeket. Ha ez megvolt, indulhat a séta a régi, omladozó épületek és az elvadult növényzet mellett! Kívülről a lovardát is megnézhetitek. Azonban a legizgalmasabb látnivaló mégiscsak a parancsnoki épület: már-már egy kastély látványa bontakozik ki az ember előtt – persze kellően romos állapotban.

Katonavárosból szellemváros: Irány Hajmáskér rejtett világa!
Hajmáskéri laktanya

Ha sikerül bejutni, akkor az épület belsejében, a szebb napokat látott termeket járva még hátborzongatóbbá válik az élmény: betört ablakok, málló falak, sötét folyosók gondoskodnak a kísérteties atmoszféráról. Már tényleg csak a suhanó kísértetek hiányoznak a félhomályba burkolózó, lepusztult szobákban… Ez a hely bizony kimeríti a szellemváros fogalmát!

A hajmáskéri laktanya megközelítése

Az egykori katonaváros Veszprém megyében található, Hajmáskér Séd-patak által határolt csendes falujában. Ha autóval érkeztek Budapest felől, körülbelül 1 és egy negyed órát számoljatok az útra. Az M7-es autópályáról a 8-as főútra kell letérni, majd Ösküt elhagyva jobbra lekanyarodni Hajmáskérnél.

  • Pontos cím: 8192 Hajmáskér, Tábori út 14.
  • Parkolni legegyszerűbben az Iskola utcában tudtok.

+TIPP: Tudtátok, hogy a Hajmáskér melletti Öskün található az egyik leghíresebb középkori kerektemplomunk? A falu fölött magasodó, mintegy 1000 éves Rotunda is megér egy kirándulást, ha már a környéken jártok!

Szállástippek a közelben:

Kis Fakuckó Sóly

Vadszőlő Apartman Veszprém

Ha összekötnétek a laktanyát egy veszprémi városnézéssel, akkor itt találjátok a legfontosabb látnivalókat és programtippeket >>

Borzongásra fel! Ne várjátok meg, míg a hajmáskéri szellemváros teljesen romba dől, keressétek fel mielőbb! További szállások a környéken >>

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
78%
Imádom
Imádom
11%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
11%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%