Vidéki víkendCsaládi kiruccanásProgramok hétvégére

Rózsakert, vízimalom, tengerszem – Ízelítő Kelet-Magyarország legszebb látnivalóiból

4 perces olvasási idő

Vannak hazánkban olyan turisztikai régiók, melyek talán kevesebb figyelmet kapnak, mint más vidékek. A Balaton és környéke, a Dunakanyar, a Mátra és a Bükk megérdemelten lettek mindenki kedvenc úti céljai, ám érdemes vetni egy pillantást az ország keleti felére is, ahol számos történelmi és természeti kincset találhatunk. Gyere most velünk, elkalauzolunk Kelet-Magyarország legszebb látnivalói közé, s persze remek szálláshelyeket is ajánlunk.

A legszebb kirándulóhelyek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

1. Füzér Vára – Füzér

Aki szívesen merül alá a magyar történelemben, annak kihagyhatatlan látnivaló a csodaszép Füzéri Vár, mely a XIII. században épült, így hazánk legelső várainak egyike. A Várhegy, melyen az építmény áll, Magyarország 7 természeti csodájának egyike, amely a Zempléni-hegység legkeletibb részén, egy meredek oldalú vulkáni kúpon található. A vidékre büszkén letekintő várba enyhén emelkedő, betonozott sétaúton jutunk fel néhány percnyi sétával, az épületekben pedig tárlatvezetések során megismerhetjük a várlakók életét, kiállítást láthatunk többek között a Szent Korona felfedezéséről, a Kárpát-medence várairól vagy Füzér pénzérméiről. A füzéri vár felkeresése kiváló családi vagy páros program esős időben is.

Programkedvezmény a Szallas.hu-n foglalóknak: Egész évben 20% a felnőtt, diák és nyugdíjas belépőjegy árából!

Ízelítő Kelet-Magyarország legszebb látnivalóiból
Füzéri Vár

A Füzéri Vár környékén ezt a szálláshelyet ajánljuk: Vadrózsa Vendégház Kishuta

A Vadrózsa Vendégház Kishuta ideális hegyvidéki szálláshely pároknak és családoknak egyaránt. Nemcsak többféle kültéri és beltéri wellness szolgáltatást kínál, de bababarát szállásként minden szükséges gyermekgondozási felszereléssel és játszótérrel is várja a családokat. 

„Nagyon kedves szállásadóink voltak, gyönyörű a hely és sok minden megközelíthető Kishutáról. Aktív pihenéshez, gyalogtúrákhoz és biciklis túrákhoz nagyon ajánlott. Remekül el lehet bújni a világ zaja elől a Vadrózsában és Kishután.”(Vendégvélemény a szallas.hu oldalán)

Vadrózsa Vendégház Kishuta

2. Lillafüred

A Bükk egyik ékköve Lillafüred, melynek látnivalói között nem is lehet rangsort felállítani. A település jelképe a Palotaszálló, amely mellett terül el a csillogó víztükrű Hámori-tó. Ha még sosem csónakáztatok és itt jártok, ezt ne hagyjátok ki. Egész évben látogatható a Szent István Cseppkőbarlang is, melyet 30 perces vezetett túrán csodálhattok meg. A bejárható szakasz 340 méter hosszú, s mivel a barlang állandó hőmérséklete +10 fok, ajánlott megfelelő ruházatban érkezni, de ez a kis szervezés megéri a fáradságot. Szintén egyedülálló a lillafüredi pisztrángtelep, mely az erdei kisvasút megállójától csupán 400 méterre található. Keressétek fel ti is, és kóstoljátok meg az itt működő halsütöde finomságait. 

Ízelítő Kelet-Magyarország legszebb látnivalóiból
Hámori-tó

Lillafüreden ez az egyik legjobb szálláshely pároknak és kis családoknak: Hotel Tókert Lillafüred***

A Hotel Tókert Lillafüred közvetlenül a gyönyörű Hámori-tó partján található, s ha gyerekbarát szálláshelyet keresel a Bükkben, ez az egyik legjobb választás. Nemcsak a babagondozáshoz szükséges felszerelési tárgyakat biztosítják, de az itt-tartózkodás 6 éves korig ingyenes. Éttermükben speciális étrendű vendégeket is várnak, illetve gyerekmenüt kínálnak. 

Hotel Tókert Lillafüred***

3. Megyer-hegyi Tengerszem – Sárospatak

A Sárospatak fölött magasodó Megyer-hegyen található Megyer-hegyi Tengerszem Természetvédelmi Terület 2011-ben elnyerte az ország legszebb természeti csodájának járó címet, nem véletlenül. A döbbenetesen szép tó legmélyebb pontja 6,5 méter, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víz fölé, melyek változatos, zöld növénytakarójukkal együtt lenyűgöző látványt nyújtanak. A csapadékvíz felgyülemlésével kialakult tó egyedülálló botanikai, zoológiai és földtani értékekkel bír, s szerencsére ezek nem maradnak rejtve a turisták elől sem. A tengerszem környékén jól karbantartott tanösvényeket járhatunk végig, melyek egész évben szabadon látogathatóak. 

Ízelítő Kelet-Magyarország legszebb látnivalóiból
Megyer-hegyi Tengerszem

Sárospatakon ezt a vendégházat ajánljuk pároknak, családoknak, társaságoknak: Kincső Vendégház Sárospatak

Ha nagyobb létszámú családdal vagy baráti társasággal üdülnétek Sárospatakon, válasszátok a Kincső Vendégházat, amely remek felszereltsége mellett egyidejűleg 20 vendéget, sőt, kistermetű háziállatot is tud fogadni. A háziak szívesen segítenek sokféle színes program, így például pincelátogatás, városnézés, sétahajózás, motorcsónak-kenu kölcsönzés, lovaglás, horgászat, hegyközi kirándulások, vártúrák, tengerszemi gyalogtúra megszervezésében. Sőt, ami adu ász lehet: pincelátogatás során még a járművel történő hazaszállítást is biztosítják.

Kincső Vendégház Sárospatak

Kelet-Magyarország és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legszebb látnivalói  

4. Luby Kastély – Nagyar

A páratlan szépségű Luby Kastélyt Luby Géza építtette 1877-79 között, hogy jövendőbelijét illendő körülmények között fogadhassa. A kúriát Magyarország legnagyobb zenélő rózsakertje veszi körül, mely már önmagában páratlan látnivaló, az épület interaktív tárlatából pedig játékos formában, a modern technika segítségével ismerhetjük meg a szatmári régió történelmi, irodalmi, művészeti múltját. A kastély kávézójában kulináris különlegességeket kóstolhatunk, így a hűsítő rózsás limonádét vagy a rózsa ízű caffe latte-t.

Programkedvezmény a Szallas.hu-n foglalóknak: Egész évben 10% A belépőjegyek árából

Ízelítő Kelet-Magyarország legszebb látnivalóiból
Luby Kastély

Ez az egyik legjobb szállás családoknak Nagyar közelében: Szatmár-Beregi Élményliget Fehérgyarmat

„Remekül éreztük magunkat! Nagyon szép, gondozott a terület, sok-sok virággal. Látszik, hogy a tulajdonos család szíve-lelke benne van:) A faházak elkülönülnek egymástól, így a teraszon ücsörögve sem kell a szomszédot bámulni. Szépen berendezett, nem túlzsúfolt szobák, tiszta és illatos ágynemű, kényelmes ágyak. A reggeli változatos, a pékáru minden nap friss. A pezsgőfürdő szuper. Szauna, pingpong, tollas, konditerem és sok más lehetőség, hogy házon belül is jól teljen az idő. A sószoba különösen tetszett! A személyzet kedves, udvarias, segítőkész.” (Vendégvélemény a szallas.hu oldalán)

Szatmár-Beregi Élményliget Fehérgyarmat

5. Túristvándi Vízimalom – Túristvándi

A Felső-Tisza – vidék egyik büszkesége a Túristvándi Vízimalom, amely a XVIII. század közepe táján épült, és szerencsésen átvészelte az évszázadok viharait. Szerkezete és méretei egyedülállóak, nincsen még egy ilyen vízimalom Európában. A vízilapátokkal együtt 6 méter 20 cm átmérőjű kerekekkel működő vízimalom oldala a partoldalba van építve, többi része cölöpökön áll. Kívülről három erkély díszíti, melyekről szépséges panoráma nyílik a kis tóra és a környékre. Az épületben kiállítást tekinthetünk meg a vízimalom történetéről, működéséről. Köszönhetően a gondos felújításnak, a malom szerkezete ma is alkalmas őrlésre.

Ízelítő Kelet-Magyarország legszebb látnivalóiból
Túristvándi Vízimalom

Túristvándiban ez az egyik legszebb kiadó vendégház folyópart közelében: Erdőszéli Vendégház Túristvándi

Az Erdőszéli Vendégház a vízimalomtól 150 lépésnyire, egy folyóparti galériaerdő szélén áll, s igazán vadregényes látványt nyújt buja zöld növényzetével. A kényelmes szálláshelyen egyszerre 16 fő találhat ideális szállást, melynek fedett terasza kiválóan alkalmas közös főzésre, falatozásra. Ha 8-10 fős társasággal utaztok és legalább 3 éjszakát töltötök itt, finom házikenyérrel és kemencében sült kapros-tejfölös lángossal vendégelnek meg benneteket. Közel van a Túr folyócska, ahol még fürdeni is lehet, de használhatjátok a vendégház saját csónakját is.

6. Andrássy-kastély – Tiszadob

A gyönyörű tiszadobi Andrássy Kastély a hagyomány szerint Erzsébet magyar királyné tiszteletére épült, s a francia Loire folyó mentén álló középkori várkastélyok ihlették. A kastély mögött egy mai napig is gondozásban álló angolkert, csodaszép rózsalugasok és egy bukszus-labirintus is található, melyet a vállalkozó kedvű látogatók bebarangolhatnak. A kastély különlegessége, hogy az évszakok számának megfelelően 4 bejárata van, a hónapok számával megegyezően 12 tornya, a hetek számával megegyezően 52 szoba található benne, valamint a napok számával azonosan, 365 ablakszeme van. 

Ízelítő Kelet-Magyarország legszebb látnivalóiból
Andrássy Kastély

Ha az Andrássy-kastély közelében keresel patyolattiszta szálláshelyet, itt foglalj: Nádas Fogadó Tiszadob

A Nádas Fogadó Tiszadob történeti központjában található, a holtágtól 150 méterre.  A szálláshely ideális családok és párok számára egyaránt, mivel a szobákat is az eltérő igényeket figyelembe véve alakították ki. A fa – és nádbútorok, a tükrök és képek mind a XIX. század végére repítik vissza a látogatót.

Gyönyörű, tiszta, kényelmes szállás. Kedves, profi kiszolgálás. Rugalmas, segítőkész tulajdonosok. Testreszabott szolgáltatások.” (Vendégvélemény a szallas.hu oldalán)

Nádas Fogadó Tiszadob

Hajdú-Bihar megye bakancslistás látnivalói

7. Mátai Ménes – Hortobágy

Ha megkérdezel egy külföldit, mi jut eszébe először Magyarországról, majdnem biztos, hogy a puszta és a ménes lesz a válasza. A Hortobágyon élő Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja. Különleges program a lovas kocsizás, melynek keretében testközelből figyelheted meg régi magyar háziállatainkat, a rackajuhokat, a szürkemarhákat, mangalicákat, bivalyokat, s persze a pompás paripákat. Sétálhatsz a ménes istállóiban vagy ellesheted a feketekerámia-készítés fortélyait K. Nagy József nádudvari fazekasmester műhelyében. Ha szívesen innál egy friss kávét, térj be a Nyerges Presszóba, mely a ménes központi istállójától egy üvegfallal van elválasztva.

Ízelítő Kelet-Magyarország legszebb látnivalóiból
Mátai Ménes

Ha Hortobágyon keresel szállást kisgyerekkel, ezen a helyen foglalj: Sárga Rózsa Vendégház Hortobágy

Az egész évben nyitva tartó Sárga Rózsa Vendégház Hortobágy település központjához közel található, hangulatos kis utcában. A szálláshelytől mintegy 5 perces sétával elérhető a Kilenclyukú Híd, a Hortobágyi Nagycsárda, a Pásztormúzeum és a Hortobágyi Nemzeti Park Látogató Központ. Kisgyermekkel érkezők megtalálják itt a legfontosabb babagondozási kellékeket, az udvaron homokozó áll. A szálláshely akadálymentesített, így mozgáskorlátozott vendégek számára is megfelelő lehet.

Sárga Rózsa Vendégház Hortobágy

8. Nagyerdei Park – Debrecen

A Nagyerdei Park az ország első természetvédelmi területén, Debrecen történelmi belvárosához közel létesült. Egyik legnépszerűbb pontja a Békás-tó, mely körül kellemes sétát tehettek, biciklizhettek vagy akár piknikezhettek is. A tó körüli erdei sétányokon állatokat mintázó, természetes anyagokból készült szobrok sorakoznak, melyek segítségével felfedezhetitek az erdő szépségét, megismerhetitek élővilágát. A gyerekek birtokba vehetik a biztonságos, korszerű és akadálymentes játszóteret, a felnőttek irodalmi szoborparkban sétálhatnak, illetve hangulatos teraszok, éttermek várnak. 

Ízelítő Kelet-Magyarország legszebb látnivalóiból
Nagyerdei Park

Ha központi fekvésű szálláshelyet keresel családnak vagy párnak Debrecenben, ezt ajánljuk: Korona Panzió Debrecen

A Korona Panzió remek bababarát szálláshely Debrecen központjában, mely 2014-ben elnyerte a rangos „Év Szállása Minőségi díj” III. helyét. Pár perc sétával elérhetőek innen a legnépszerűbb látnivalók, programok.
„Teljesen meg voltam elégedve a panzióval, amit meg akartunk nézni minden szinte „karnyújtásnyira” volt tőle. Az ott dolgozó személyzet kedves és segítőkész volt.” (Vendégértékelés a szallas.hu oldalán)

Korona Panzió Debrecen

Kihagyhatatlan programok Jász-Nagykun-Szolnok megyében

9. Motorcsónakos ökotúrák a Tisza-tó madárvilágában – Tiszafüred

Ha az idei nyaralás úti céljaként Tiszafüredre esik választásotok, feltétlenül vegyetek részt a motorcsónakos ökotúrák egyikén, melyek egyedülálló élményt nyújtanak. Egy hatszemélyes csónak fedélzetén utazva megismerhetitek a Tisza-tó madárvilágát és élőhelyeit, melyeket más úton nem tudnátok megközelíteni. Fantasztikus túrakínálatból válogathattok. Mehettek Napfelkelte, Naplemente és Éjszakai csillagtúrára, szerveznek túrát külön fotósoknak, illetve horgászoknak, de őszi túra is létezik a madárvonulás fotózására, megfigyelésére. A csónak gyermek- és kutyabarát, ahol a gyerkőcöknek mentőmellény, a kutyusoknak jutalomfalat jár.

Programkedvezmény a szallas.hu-n foglalóknak:

  • Egész évben 10% a 2 órás túra árából
  • 15% 3 vagy több órás túra árából
Ízelítő Kelet-Magyarország legszebb látnivalóiból
Motorcsónakos ökotúra

Ha kedveled a falusi turizmust, ez a kiadó vendégház a Tisza-tó közelében nagyon fog tetszeni: Puszta Vendégházak Tiszafüred

A Puszta Vendégházak Tiszafüred központjában várnak benneteket. A szépen felújított 3 régi parasztház megőrizte a régi világ stílusát, hangulatát, ám felszereltsége mindenben megfelel a modern kor igényeinek.

„Nagyon jól éreztük magunkat, tökéletes választás, kikapcsolódás volt. A szállás tiszta, minden igényt kielégítő. Remek levezetés volt esténként a kerékpár túrák után a bográcsozás, grillezés a kertben. Visszatérünk.” (Vendégértékelés a szallas.hu oldalán)

Ízelítő Kelet-Magyarország legszebb látnivalóiból
Puszta Vendégházak Tiszafüred

10. StruccoZoo – Törökszentmiklós

A Struccozó egy különleges és vidám állatpark, amely a Szolnokhoz közeli Törökszentmiklóson várja a látogatókat. A 3000 négyzetméternyi területen közel 20 strucc – tojók, kakasok és bébistruccok – él a legnagyobb egyetértésben, akiket nemcsak nézegetni szabad, hanem tenyészidőszakon kívül megsimogathatjuk őket és fényképezkedhetünk velük. A park mindenki számára ingyenesen látogatható. Ha szeretitek az állatokat, a Struccozó felkeresése az egyik legjobb állatos családi program Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Szeretnél saját struccot? Akkor olvasd el a park weboldalán, hogyan tehetsz szert egyre!

Ízelítő Kelet-Magyarország legszebb látnivalóiból
Struccozó

Törökszentmiklóshoz közel ezt a bababarát szálláshelyet ajánljuk nagyobb családoknak is: Élő Tisza Vendégház Nagykörű

Az Élő Tisza Vendégház a település központjában található, közel a szabad strandhoz, kishajó kikötőhöz és a komphoz. A szálláshelyen megtalálhatóak a babagondozáshoz nélkülözhetetlen felszerelési tárgyak, a gyermekeket fa mászóka, hinta, társasjátékok várják. Kerékpár és kenu bérlésére is lehetőség van, de madárlesre is mehettek szakavatott ökotúra – vezetők irányításával.

„Hangulatos, nagy vendégház, kedves és rugalmas vendéglátóval. A trambulin népszerű volt, a szabadtéri fedett konyha a kert végében jól felszerelt nagyobb társaság számára is.” (Vendégvélemény a szallas.hu oldalán)

Élő Tisza Vendégház Nagykörű

Reméljük, összeállításunk meggyőzött arról, hogy nagyon is érdemes Kelet-Magyarország felé venni az irányt nyaralás, kirándulás céljából. Ha már tudod az úti célt, válaszd ki a tökéletes szálláshelyet is, melyet két perc alatt le is foglalhatsz itt:

Észak-Magyarország legjobb szállásai >>
Észak-Alföld legjobb szállásai
>>

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
55%
Imádom
Imádom
18%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
9%
Nem tetszik
Nem tetszik
18%