Külföldi kalandokBarátokkalNyári vakációRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Kerékpárral Ausztriában: Duna-menti kalandozások

2 perces olvasási idő
Dürnstein_© Österreich Werbung, fotó: Peter Burgstaller

Magasra nyúló, impozáns hegyek, üde zöld völgyek, várak, kastélyok huncut legendái várják a felüdülni vágyó kerékpárosokat a Duna mentén szaladó kerékpárút minden egyes pihenőpontjánál. Pattanjunk biciklire és fedezzük fel Ausztriát!

Schlögener Schlinge – Passau és Linz között

A Duna menti kerékpárút leglenyűgözőbb kanyarulata a Schlögener Schlinge, itt a folyó 180 fokos fordulatot tesz, mint ahogy a csintalan gyerek, hirtelen megváltoztatja folyásirányát.

Schlögener Schlinge , WGD Donau Oberösterreich Tourismus GmbH, fotó: Hochhauser

A schlögeni Duna-kanyar Passau és Linz között kanyarog, és az út során szebbnél szebb természeti csodák tárulnak a kerékpározó szeme elé. A legszebb panoráma az egykori Haichenbach várának romjaitól (471 m) – ismertebb nevén Kerschbaumerschlössl- az ún. Schlögener Blick (288 m) és Steiner Felsen (288 m) kilátópontokról nyílik. A folyó keskeny hegyhátat ölel körül, amelynek erdei rejtik Kerschbaum várának (Burgruine Haichenbach) romjait. A 12. századból származó vár egykor rettegett rablólovagok fészke volt.

Wachau régió

Wachau régió, a Duna völgyének leghíresebb ausztriai szakasza a változatos táji szépségével és a páratlan, értékes műemlékeket rejtő városaival.

Wachau_© Österreich Werbung, fotó: Mooslechner

Bortermelő falvak, meredek domboldalakra felkúszó szőlőültetvények és a dús erdők borította hegyek összhangban vannak a folyó szinte minden kanyarulatánál feltűnő, a környéket uraló, várakkal, apátságokkal, kastélyokkal, erődökkel.

Dürnstein

A Duna kanyargó völgyében a régió gyöngyszeme, és legnépszerűbb helye, Dürnstein. Aki nem tér be ide, az szinte nem is látott semmit Ausztria történelméből. Kihagyhatatlan megálló!

Dürnstein_© Österreich Werbung, fotó: Peter Burgstaller

Itt magasodik Wachau régió és a város jelképe, az Ágoston-rendi apátság és annak kék-fehér templomtornya. Az Oroszlánszívű Richárd börtönéül szolgáló apátság és a hozzá tartozó vár, Ausztria egyik legszebb látképe, s talán képeslapokon is a leggyakrabban megjelenő osztrák jelkép. Még maga Mátyás király is járt itt fekete seregével, de a vár bevétele számára is csak álom maradt.

Krems

Wachau keleti végén találhatjuk az Krems városát. A kicsit ódon, matuzsálemkorú város, a régió legnagyobb települése is. Nevét az itt csobogó Krems – folyóról kapta.

Krems_© Österreich Werbung, fotó: Diejun

A dunai kereskedelem fontos csomópontja. S mivel a régió igen híres finom borairól, gyönyörű szőlőtermő vidékeiről, ezért természetesen a borkereskedelem központja is itt található. Liszt Ferenc édesanyja is itt született, s a helyiek arra is büszkék, hogy az ő pfenningjük volt az első osztrák pénzérme 1130-1190 között.

Kremsi szálláshelyek >>

Toszkán életérzés, osztrák módra

A Duna hangulatát szinte elnyomja a magas hegyre épült, impozáns Göttweig apátsága. Látványa, belső építészete, gazdagon díszített termei, színes virágos, belső árkádos udvara igazi toszkán hangulatot áraszt.

Göttweig_© Österreich Werbung, fotó: Pigneter

Tovább kerékpározva, Melktől nem messze található a reneszánsz gyöngyszeme, Schallaburg várkastélya. Káprázatos árkádos udvarával, elbűvölő parkjával és rendkívül izgalmas kiállításaival igazi izgalmakat ígér. A Wachau tágabb környéke is számtalan látnivalót rejteget, a tragikus sorsú Ferenc Ferdinánd trónörökös kastélya Artstettenben, vagy az angol Tudor stílusú, romantikus, neogótikus Grafenegg kastély gyönyörű parkjával kiemelkedő látnivaló. A számtalan gyönyörű apátság közül Altenburg kolostora és temploma az egyik legérdekesebb nevezetesség.

Linz

A város szívében található Hauptplatz közvetlenül a Duna mellett helyezkedik el. A területet körülölelő házak reneszánsz és a barokk stílusban épültek, s e zárt tér Európa egyik legnagyobbjának számít. A zártságot csak a Duna látványa töri meg.

Linz főtere © Österreich Werbung, fotó: Popp-Hackner

A városban található Freichtingerhaus, barokk homlokzata és árkádos udvara vonzza a látogatókat. Az Alter Dom, Linz legnagyobb temploma barokk stílusban épült 1669 -1678 között, s fontos funkciót töltött be a környék vallási életében. A híres Nibelungok hídja a Duna fölött átívelő hidak egyike, többször hangulatos rendezvények színhelyéül szolgál. Az esti kivilágításban, a folyó sötétkékjében, visszatükröződnek a városi lámpák aprócska fényei. Ekkor nemcsak maga a híd, hanem a környezete is lenyűgöző látványt nyújt.

Szállások Linzben >>

Enns-völgy

A Kalkalpen Nemzeti Park Enns-völgyi látogatói központja közvetlenül az Enns-menti kerékpárúton található, Reichraming és Großraming helységek között.

Enns, OÖ Tourismus, fotó: Erber

A Salzburger Sportwelt hegyeitől kiindulva, a stájer Schladmingban a Dachstein mentén a Gesäuse és a Kalkalpen Nemzeti Parkokon keresztül lehet eljutni Kelet-Ausztria tartományi fővárosába, Linzbe. A változatos terepviszony az Enns-menti kerékpárúton jó kondíciót igényel, viszont a jól beosztott napi szakaszoknak köszönhetően mindenki számára élményekkel teli utazást jelenthet.

Carnuntum

A Bad Deutsch-Altenburgban található Carnuntinum Régészeti Múzeum 3300 kiállítási tárgyával Ausztria legnagyobb, a római kultúrával foglalkozó múzeuma. Kerékpározás közben mi is lehetne jobb kikapcsolódás, mint betekint nyerni a 2000 évvel ezelőtti császárság korszakába, hisz itt Tiberius egy megerősített téli táborhelyén, a carnuntumi térségben szemlélhetjük meg a dicső római múlt nyomait. Carnuntum világpolitikai jelentőségét Marcus Aurelius császár látogatásának, valamint Septimius Severus itt tartózkodásának köszönheti, akit a katonái itt kiáltottak ki császárrá. A Carnuntinum Régészeti Múzeumban megtekinthetőek az antik Carnuntumból származó egyedülálló leletek, amelyek alaposan mutatják be a carnuntumi lakosság kultúráját és életvitelét. Az ékszereket, szerszámokat, fegyvereket, valamint használati tárgyakat bemutató tárlat egy szelet Rómát hoz a megpihent utazónak ide Ausztriába.

Ausztria és a Duna-menti települések ősszel is várják a turistákat! És ha szállást kerestek a Duna-menti településeken, itt tudtok válogatni >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%