Családi kiruccanás

Tavaszi bemelegítés – kezdő biciklitúrák az ország legszebb tájain

3 perces olvasási idő

Nincs is annál jobb, mint tavasszal biciklizni: elég egy vékony pulóver, nincs kánikula, és üde természet kísér az úton, madárcsiviteléssel a fülünkben. Persze nem kell egyből a legkeményebb túrákba fejest ugrani! Érdemes kellemes, könnyű biciklitúrák szervezésével kezdeni a szezont. Mutatjuk is, merre induljatok egy komótos, nézelődős, kezdő biciklitúrához!

A listán különféle távú túrák szerepelnek, változó, ám minimális vagy tolerálható szintkülönbséggel. Az A pontból B pontba tartó utak előnye, hogy végig új, izgalmas tájon tekerhettek, míg a körtúrák előnye, hogy praktikusabb logisztikailag megszervezni a kirándulást. Rajtatok áll, melyiket preferáljátok! És ha nincs éppen biciklitek, ne aggódjatok, elég valószínű, hogy a választott útvonal közelében valahol akad egy kerékpárkölcsönző. Egyet ne felejtsetek: betartani a biciklis KRESZ szabályait, hogy biztonságosan tekerhessetek!

Könnyű biciklis utak és kezdő biciklitúrák az ország legszebb vidékein:

Pihentető biciklitúra az Orfűi-tó körül

  • Táv: 19 km
  • Útvonal: Orfű – Kovácsszénája – Abaliget

Ez a kellemes, tókörüli biciklis út nagyrészt aszfalton halad, néhol parti sétánnyal és terepösvénnyel felváltva. Víz látványából nem lesz hiány, hiszen összesen 4 tó fog útba esni: először a Pécsi-tó (azaz az Orfűi-tó), ahonnan az indulás történik, majd a Herman Ottó-tó, utána a Kovácsszénájai-tó, végül az Abaligeti-tó. Az útvonalat egyértelmű táblák jelölik, biztosan nem fogtok eltévedni! Ez egy kifejezetten kellemes, nyugis terep, amit gyerkőcökkel is bátran lehet teljesíteni.

Szállások a környéken >>

Tavaszi bemelegítés – kezdő biciklitúrák az ország legszebb tájain
Orfűi-tó

Tekergés az őrségi erdők-mezők ölelésében

  • Táv: 27 km
  • Útvonal: Őriszentpéter – Kerkáskápolna – Ramocsa – Kerkafalva – Szatta – Nagyrákos – Ispánk – Őriszentpéter

A hivatalos 6 őrségi kerékpáros útvonal közül ez a 3-as, így végig az „Őrség 3” táblát kell majd figyelnetek útközben. Csodás vidékeken keresztül gurulhattok, erdők, virágos rétek és zöld mezők mellett, ráadásul menetközben láthattok zsuppfedeles házakat és tipikus őrségi haranglábakat is. Az út során lesz kavicsozott erdészeti útszakasz és földút is, ez utóbbi azért esős időben nem annyira ajánlott. 

Őrségi szálláshelyek >>

Tavaszi bemelegítés – kezdő biciklitúrák az ország legszebb tájain
Őrségi táj

Kerüljétek meg a gyönyörű Szalajka-völgyet! 

  • Táv: 12 km
  • Útvonal: Szalajka-völgy bejárat – Fátyol-vízesés – Istállóskő-barlang – Szalajka-völgy bejárat

A Bükkben is akadnak ám kíméletes, könnyű biciklis utak, biciklitúrák, ilyen a Szalajka-völgyet megkerülő útvonal is. A kiindulási pont a Szalajka-völgy kezdeténél lévő parkoló (a Szilvásváradi Lovasközpont mellett), ahonnan végig a zöld kerékpáros jelzést kell követni. Látványos túrára számíthattok: az út mellett lesz barlang, patak és tó is, illetve a gyönyörű Fátyol-vízesés. Itt szusszanhattok egyet, hiszen éppen tavasszal a legszebb, ilyenkor zubog a legintenzívebben. Az út nagyrészt széles, erdei dózerút, és a szintemelkedés sem túl jelentős. Élvezzétek a friss erdei szellőt, és az éledő természetet magatok körül!

TIPP: Szilvásváradon van kerékpárkölcsönző is

A Velencei tókör déli szakasza se maradjon ki

  • Táv: 18 km
  • Útvonal: Agárd – Gárdony – Velence retúr

Valójában az egész Velencei-tavat köbe lehet tekerni, az sem hosszú: körülbelül 33 km, de ez esetben kisebb emelkedőkre számítani kell, és egy rövidebb szakaszon nincs kiépített bicikliút. Ezzel szemben a déli part bicikliútja abszolút kíméletes: sík terepen fut, és végig aszfalton pedálozhattok – sokszor közvetlenül a víz mellett! Az Agárdról induló Chernel István utcai kerékpárútról indulhattok, majd a tó mentén suhanva jön Gárdony, és Velence. A Velencei Korzón jöhet a jól megérdemelt tóparti láblógatás és lángosevés, aztán hátraarc Agárdra!

Körtúra a Kis-Balaton varázslatos világában

  • Táv: 42 km
  • Útvonal: Zalavár – Zalaszabar – Garabonc – Zalakaros – Balatonmagyaród – Zalavár 

Ez az út is gyönyörű tájakon visz, ugyanakkor jó tudni, hogy nincs végig kiépített bicikliút. Időnként közúton, főúton kell haladni, de ezekre szerencsére nem jellemző a túl nagy forgalom. Mivel körtúra, így akárhonnan indulhattok, például Zalakarosról vagy Balatonmagyaródról, de érdemes Zalaváron kezdeni, hisz itt is sok látnivaló akad – többek közt Matula bácsi kunyhója! Ha Zalavárról indultok, a Kis-Balatont nyugatról kerülhetitek meg, le Zalakarosig, majd onnan tovább a Kányavári-sziget felé. Itt tehettek egy kitérőt, hiszen a biciklitúrák mellett, egy izgalmas tanösvény és madárparadicsom vár a szigeten. A szigettől pedig már nincs messze a kiindulási pont, Zalavár. 

Tavaszi bemelegítés – kezdő biciklitúrák az ország legszebb tájain
A Kányavári-sziget mellett is elhalad az út

Teszteljétek az új kerékpárutat a Tisza-tó körül!

  • Táv: 70 km
  • Útvonal: Tiszafüred – Poroszló – Kisköre – Abádszalók – Tiszafüred

Igaz, hogy nem 2 óra lesz körbetekerni a tavat, de a 70 km senkit se riasszon el, mert nagyon kellemes és könnyű úton lehet haladni végig. Tavaly átadták a kerékpárút utolsó részét is, így most már teljes egészében az autóktól elzártan kerekezhettek. Mindegy, hogy honnan indultok, de ha Tiszafüred a bázis, akkor Poroszló lesz az első nagyobb megálló – éspedig az új, dizájnos kerékpáros hídon közelíthetitek meg! Az úton végig a Tisza-tó csodás, meghitt panorámája kísér, és legyetek résen a sajátos madár- és állatvilágra is. Sőt, kilátókat is érint az útvonal, így lesz hol pihenni, nézelődni. Remek családi program!

Szállások a Tisza-tónál >>

Tavaszi bemelegítés – kezdő biciklitúrák az ország legszebb tájain
A kerékpáros Tisza-híd

Változatos terep a Balatonnál

  • Táv: 29 km
  • Útvonal: Balatonföldvár – Szántód – Zamárdi – Siófok 

Ha olyan biciklis utak vagy biciklitúrák érdekelnek a Balaton mellett, amelyek változatos vidéken haladnak, de nem túl megerőltetők, akkor ez lesz a befutó! Az indulás a balatonföldvári Főnix Hoteltől történik, majd a part mentén húzódó kerékpárúton pedálozhattok a szántódi révig. Ezután a 7-es főúton átgurulva eléritek a Kőhegyi-kilátót, ahol klassz panoráma mellett szusszanhattok. Ezután ismét tóparti szakasz következik, ahol útba esik a Balaton Szíve szobor Zamárdiban. Miután itt ellőttétek a kötelező fotókat, az M7-es autópálya felett áthaladva a Cinege-völgyi horgásztavak következnek. Ez már egy erdősebb, kalandosabb rész lesz! Innen pedig megint csak vissza, a vízpart felé kell venni az irányt, és következik a végállomás, Siófok. Csodás élmény a parti sétányon begurulni a nyüzsgő városba! 

Szállást keresel a Balaton körül? >>

Zamárdi és a Balaton szíve

Könnyű biciklis út Balatonfüred és Tihany között

  • Táv: 21 km
  • Útvonal: Balatonfüredi Tagore sétány – Tihanyi Apátság – Tihany rév retúr

Ismét egy kezdő biciklis út a Balatonnál, ami pár óra alatt teljesíthető, és szuper családos program. A túra a balatonfüredi Tagore sétány végétől indul, ahonnan kerékpárút halad a főút mentén, majd feltekerhettek a Tihanyi-félsziget belsejébe. Itt lesz egy kisebb emelkedő, de a viszonylag újonnan épített bicikliút és a cél, az Apátság, kárpótolni fog. Itt vétek lenne nem megállni egy kicsit, inni valami frissítőt és gyönyörködni a panorámában. Ha ez megvolt, csodás levendulamezők közelében elhaladva, lejtmenetben tartsatok a komp felé. Itt megfordulhattok, vissza Füredre. Ez egy igazán könnyű biciklis út (lényegében a Balaton Bike Fest útvonala), és mivel két ilyen szép helyet köt össze, mindenképp ajánlott kipróbálni!

Tavaszi bemelegítés – kezdő biciklitúrák az ország legszebb tájain
Kerékpárral a Balaton körül

Biciklitúrák a Dunakanyar legszebb részein 

  • Táv: 60 km
  • Útvonal: Sződliget – Vác – Verőce – Kismaros – Nagymaros – Zebegény 

Lehet, hogy a 60 km elsőre soknak hangzik, de körülbelül 5 óra alatt teljesíthető, és a gyönyörű táj, valamint könnyű biciklis út miatt százszorosan megéri rááldozni egy délutánt! Az út szinte végig közvetlenül a Duna partján vezet, így jobbára ártéri erdők, a túlpart panorámája, töltések és hangulatos ligetes sétányok váltogatják egymást. Az út nagy részén kiépített kerékpárút halad, a kitáblázás pedig elég egyértelmű, így nemigen tévelyedhettek el! A biciklis utak közül ez sokak szerint az ország (egyik) legjobbja, és külön élmény, hogy bárhol álltok meg pihenni, festői környezetben tehetitek ezt, legyen az Vác, Kismaros, vagy Zebegény.

Tavaszi bemelegítés – kezdő biciklitúrák az ország legszebb tájain
Bicikliút a váci Dunakorzón

És mi a helyzet a fővárossal? Ott is lehet ám biztonságosan tekerni, elragadó útvonalakon:

A belvárosi kedvencek: Rakpart és Margitsziget

Ha nem zavar a városi nyüzsi bringázás közben, akkor ajánljuk a budai rakpartot, ahol a Petőfi híd és a Margit híd között végig szuper kerékpárút húzódik. Ez beillik egy városnéző túrának is. A Margit hídra is nyugodtan rátérhettek, mert van bicikliútja, innen pedig lekanyarodhattok a Margitszigetre, ahol szintén van biciklisáv. Ott aztán pihenésképp piknikezhettek egyet, hallgathatjátok a zenélő szökőkutat, vagy tehettek egy sétáló kitérőt a Japánkertben! 

Tavaszi bemelegítés – kezdő biciklitúrák az ország legszebb tájain
Budai rakpart bicikliút

A megunhatatlan budapesti tavak: Naplás-tó és Lupa-tó

A Naplás-tó Budapest legnagyobb állóvize, és hétvégén a természetbe vágyó családok fellegvárává válik. Biciklivel a Szilas-patak mellett futó kerékpárúton érdemes megközelíteni, ez teljesen sík terepen halad, zöld környezetben, és gyerekekkel is biztonságos.

Naplás-tó

Ami a mediterrán hangulatú Lupa-tavat illeti, immár ide is szuper bicikliúton érkezhettek: ugyanis átadták az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút azon részét, ami Budapestet és Szentendrét köti össze. Az új szakasz a Budapest határában lévő Barát-pataktól indul, és nagyrészt a budakalászi Dunapart mentén halad. Így útba esik a Lupa-tó is! De tovább is gurulhattok: csodálatos ártéri erdők mellett egészen Szentendréig feltekerhettek, ahol vár egy jól megérdemelt finom fagyi és a Dunakorzó!

A legnépszerűbb biciklis helyek: Kopaszi-gát és Római-part

Ha zöld övezetre fáj a fogatok Budapesten, naná, hogy a Kopaszi-gát és a Római-part ugrik be elsőre. A Kopaszi-gátat célszerű a belvárosi rakpart felől megközelíteni, például a feljebb említett Margitsziget – Petőfi híd vonalon haladni, majd onnan tovább a Pázmány Péter-sétányra, ahonnan eléritek a Rákóczi-híd lábánál elterülő Kopaszi-gátat. 

Ha pedig a Római-parton ennétek egy hekket, akkor megintcsak a Budapest-Szentendre közti bicikliutat célozzátok meg, mert ez a Római part mellett is elhalad!

Tavaszi bemelegítés – kezdő biciklitúrák az ország legszebb tájain
Kopaszi-gát

Biciklit elő, hátizsákot föl, és irány egy beszélgetős-nézelődős, könnyű biciklitúra Magyarországon! Szállásokat itt tudtok böngészni a biciklitúrák útvonalához >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%