Külföldi kalandok

Kis-Lengyelország legszebb látnivalói

1 perces olvasási idő

Lengyelország rengeteg apró kincset rejteget magában. Ebben a cikkben megismerheted, hogy mit tartogat számodra az ország déli részén elterülő történelmi régió, Kis-Lengyelország!

Évente több ezer turista látogat Lengyelországba, de Kis-Lengyelország rengeteg magyar vonatkoztatása ellenére nem nagyon ismert hazánkban. Lássuk, mi mindent érdemes megnézni, ha a környéken járunk!

Hogyan tölts el egy hétvégét Krakkóban? >>

Kis-Lengyelország legszebb látnivalói

Kis-Lengyelország csodás látnivalói

Stary Sacz, Szent Kinga városa

Stary Sacz leginkább (Árpád-házi) Szent Kinga emlékéről híres, aki Magyarországon született, majd a tatárjárás után apácaként élt Lengyelországban. Több múzeum, illetve egy szabadtéri oltár is őrzi az emlékét. Az oltárnál II. János Pál pápa avatta szentté Kingát 1999-ben, amit azóta is rengeteg turista látogat. 

A város gyönyörű középkori óvárossal rendelkezik, ami folyami kövekkel van kirakva. A modern közlekedési eszközökkel ez nem túl praktikus, hiszen rettenetesen összeráz, viszont nagyon kellemes hangulatot ad a kisvárosnak.

Krynica, síparadicsom és gyógyközpont

Igaz, Krynica főként síparadicsomként ismert, de gyógyvizei és romantikus belvárosa miatt minden látogatónak tud érdemlegeset nyújtani.

Gasztrotipp: Vacsorára a Restauracja Dwóch Świętych-t választottuk, ahol a kitűnően elkészített ételek mellett a pincérnő humoros kiszolgálása még hangulatosabbá és emlékezetesebbé tette az éttermet.

A sífelvonó az év minden szakaszában üzemel, kabinjaiból gyönyörű kilátást nyerünk a környező hegyekre. A pálya tetejéről több túravonal is indul, mi 16 km-es túrát tettünk, aminek a csúcspontja hegytetőn lévő fogadóból nyíló kilátás volt.

Aki szeret túrázni, annak mindenképpen csak ajánlani tudom!

Szállástipp: Hotel SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój****

Ha télen látogatunk ide, akkor a síközpont közvetlen közelében található Dr. Irena Eris hotel kitűnő választás lehet. A sípályára néző szobák nyáron is lélegzetelállító kilátással rendelkeznek, sajnos a téli pomájukban nem volt alkalmunk megtekinteni.

Kis-Lengyelország legszebb látnivalói
Hotel SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój****

A szálloda remek wellnessközponttal rendelkezik, ahova a szállóvendégekkel egyaránt külső vendégek is betérhetnek egy fárasztó nap után relaxálni. A szobákban a lengyelek által imádott, saját márkás termékekből apró mintákat biztosítanak, így a vendégek kipróbálhatják Dr. Irena Eris kozmetikumait. Amennyiben a téli sportok mellett kikapcsolódásra vágyunk, ez a hotel kitűnő választás lesz!

Tarnów, Bem József szülővárosa

Tarnów rengeteg magyar vonatkoztatással rendelkezik, sok közös történelmi pontja van Magyarországgal. Bem József szülővárosa, így számtalan magyar nyelvű emlékhely található vele kapcsolatban a városban. A lengyelek büszkén őrzik emlékét, hiszen részt vett az 1830–31-es lengyel szabadságharcban. Tarnów belvárosától pár perces sétára található a számára állított emlékmű, ahol szarkofágja is található.

A város több pontja is felújítás alatt állt ottlétünkkor, így sajnos a város jellegzetes épületeit nem láthattuk teljes pompájukban, de sikerült meglátogattuk a zsidó temetőt, ahova a világháború után összegyűjtötték az utcákról a sírköveket és emléket állítottak a helyszínen meggyilkolt 3000 embernek.

Kis-Lengyelország legszebb látnivalói

A lakosság vallásossága miatt több keresztény vallási múzeumot és templomot is megtekinthettünk ottlétünk során, és megcsodálhattuk a lengyel művészet ezen oldalát.

Kis-Lengyelország legszebb látnivalói

Ha valaki kikapcsolódásra, esetleg történelmünk ezen részének felfedezésére vágyik akkor Kis-Lengyelország remek választás lehet, hiszen rengeteg élményt és lehetőséget tartogat az ide látogatók számára, bármelyik korosztályról is legyen szó.

Még több szálláshely Kis-Lengyelországban >>

(fotók: Czakó Fanni, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%