Külföldi kalandok

Körutazás a kevésbé ismert Külső-Erdélyben

4 perces olvasási idő

A történelmi Erdély látnivalóit nagyon sokan ismerik és szeretik, de a Bánság és a Partium részeit magában foglaló Külső-Erdély többeknek ismeretlen terep. Így voltunk ezzel mi is egészen az idei nyárig, most azonban eljött az idő, hogy végre megvalósítsuk a néhány éve már tervben lévő utat, és felfedezzük a terület rejtett kincseit, természeti csodáit.

A Külső-erdélyi körutazás megtervezése

A Külső-erdélyi (és úgy általában a romániai) utazás tervezése előtt nem árt lélekben felkészülni, hogy bár Románia EU-tagállam, de nem tagja a schengeni övezetnek, ezért a határon az útiokmányok ellenőrzése miatt hosszabb-rövidebb várakozás előfordulhat.

Az országban legtöbb helyen elfogadják a bankkártyát, de érdemes lejt is vinni, mert ha szeretnétek például út mentén kitelepült árusoktól sajtot, mézet, gyümölcsöt, lekvárt vagy egyéb finomságokat vásárolni, ők csak készpénzt tudnak elfogadni.

Külső-Erdélyt csillagtúra-szerűen felfedezni nem lehetetlen, de ebben az esetben rengeteget kell autózni, ezért célszerűbb körutazást tervezni, és több helyen megszállni, amihez szintén adunk néhány tippet.

A térség kihagyhatatlan látnivalói

1. Az első megálló: Arad

A határt átlépve első megállónk Arad volt, ahol egy kisebb sétát tettünk a belvárosban, és megnéztük a Szentháromság templomot, a Páduai Szent Antal-katedrálist és a Közigazgatási Palotát. Persze ennél sokkal több a látnivaló, akik szívesen eltöltenének itt akár egy teljes napot is, ők még feltétlenül keressék fel a Kultúrpalota épületét, a Víztornyot, a vár maradványait és a Megbékélés parkját is.

Szállástippek Aradon:

1. Hotel Grant Boutique

2. Pensiunea Xe-Mar

3. Hotel Maxim

2. Vajdahunyad és környéke

A következő néhány éjszakát érdemes úgy tervezni, hogy Vajdahunyadon foglaltok szállást, mert innen a környék látnivalói is jól bejárhatók, és szállások terén is bőséges a választék.

Vajdahunyad kiemelkedő látnivalói

Vajdahunyad legnépszerűbb látnivalója a vajdahunyadi vár. Meglátva a csodálatos épületet nem is volt kérdés, miért nevezte Mikszáth „a várak királyának” Vajdahunyad várát.

Körutazás a kevésbé ismert Külső-Erdélyben
Vajdahunyad vára

Volt, ahol azt olvastuk, belülről kevésbé izgalmas látvány, de mivel külsőre teljesen elvarázsolt bennünket, és időnkbe is belefért, így belépőt váltottunk, és belülről is alaposan körbejártuk. A termekben történelmi, régészeti és néprajzi tárgyakat állítottak ki, amik között akad néhány igazán különleges darab.

Körutazás a kevésbé ismert Külső-Erdélyben
Vízköpők a vajdahunyadi várban

De óriási élmény volt az is, hogy a vár szinte teljes területén szabadon lehet „bolyongni”, úgyhogy mi minden túlzás nélkül a legeldugottabb zugait is bejártuk. Attól függően, mennyire vesztek el a részletekben, egy-két órástól akár egy fél napos program is lehet.

Vajdahunyad vára esti kivilágításban

Ha a várat megnéztétek és marad még egy kis szabadidőtök, akkor bártan sétálgassatok a városban, akár céltalanul is, mert biztos, hogy belebotlotok néhány látványos műemlék épületbe. Az egyik legjellegzetesebb a Szent Konstantin és Szent Ilona Székesegyház, de több nagyon szép ortodox templomot is találhattok út közben.

Szállások Vajdahunyadon >>

A legendás Déva vára

A dévai vár nekünk bakancslistás hely volt, bár az odajutás kicsit kalandosabbra sikerült, mint gondoltuk. A vár egy 250 magas sziklán áll, amit legkönnyebben a városból induló felvonóval lehet megközelíteni, de ez nyáron még felújítás alatt állt (mára remélhetőleg már üzemel).

Körutazás a kevésbé ismert Külső-Erdélyben
Déva vára

Akik ezt nem szeretnék igénybe venni, de nem is szeretnének sokat gyalogolni, azoknak érdemes a térképeken Camping La Cetate néven szereplő kemping felé betervezni az utat. Előtte lesz egy kisebb parkoló, ahonnan egy pár perces sétával elérhető a vár bejárata.

A vár jelenleg ingyenesen látogatható, de a belső udvar felújítás miatt le van zárva, és van rá esély, hogy ha az elkészül, már belépőt kell fizetni majd. Ennek ellenére megéri megnézni, mert fentről a kilátás is pazar.

Körutazás a kevésbé ismert Külső-Erdélyben
Panoráma a dévai várból

Akik szeretik a kihívást a felső vár megközelítéséhez választhatják a kapu mellett jobbra felvezető igen hosszú és meredek lépcsősort, de ha egyenesen elindul az ember és körbesétál, akkor is ugyanoda jut, csak kicsit kíméletesebb terepen.

Meredek lépcsősor Déva váránál

Tipp: a parkolónál van egy kis büfé (Terasa bar la Monu) nagyon finom kávéval és kedves kiszolgálással.

Ha inkább Déván szállnátok meg, és innen indulva fedeznétek fel a környéket, itt tudtok a szállások között böngészni >>

Egy mesebeli kert Bánpatakon: I Giardini di Zoe

Erről a helyről nagy valószínűséggel nem sokan hallottak még itthon, pedig egy meseszép parkról van szó! A Bánpatakon lévő, sövénylabirintusokkal és gyönyörű virágokkal teli kertet egy olasz üzletember, Giovanni Salvatelli álmodta meg, és egyik unokája, Zoe után nevezte el.

A kert belépővel látogatható és körülbelül egy-másfél óra alatt kényelmesen bejárható, de mivel kávézó és cukrászda is található a területén, ezért ha nem sietős, akár több órát is eltölthetünk ebben az idilli környezetben.

Körutazás a kevésbé ismert Külső-Erdélyben
I Giardini di Zoe

Szállások a közelben >>

Vajdahunyadtól Horezuig a Transzalpina egy részén át

Bár a Transzfogarasi úton mi még nem jártunk, de a Transzalpina szépsége állítólag vetekszik vele. Egy biztos, a Külső-erdélyi utunk egyik legszebb része volt ez, amit bármikor szívesen végigjárnánk újra!

A Transzalpina a 67C jelzésű főút elnevezése, ami Szászsebest köti össze Novaci városával. Mi végül nem teljes egészében autóztuk végig, mert kinéztük még egy titkos látnivalót, amit semmiképpen nem szerettünk volna kihagyni, így a 7A útról csatlakoztunk be.

Szállások Horezuban >>

Bolii-barlang, a titkos látnivaló

A Bolii-barlang egy eldugott látnivaló a térségben, aminek nem csinálnak nagy reklámot, pedig egy nagyon különleges helyről van szó. Jelképes belépő ellenében látogatható, ami miatt pedig mi kifejezetten szerettük, hogy teljesen szabadon lehet benne sétálgatni, így mindenki a maga tempójában fedezheti fel a szépségeit.

A területet kivilágított hidakkal és lépcsőkkel tették járhatóvá, a fontosabb pontjainál pedig tájékoztató táblákon olvasható, hogy miért különleges az adott hely. Érdekessége még, hogy kiváló akusztikája miatt koncerteket is szoktak itt tartani.

Szállások a közelben >>

Európa egyik legszebb hágója, a Transzalpina

A Transzalpina Európa egyik legszebb hágója és egyben Románia leghosszabb panoráma útja, ami 148 kilométeren keresztül kanyarog a Déli-Kárpátok részét képező Páring-hegységben. Aki Szászsebesről indul, az út alacsonyabb részein vadregényes tavakat és gátakat láthat. A legnagyobb tó az Oasa, ahol mindenképpen érdemes megállni minimum egy rövidke sétára.

A legizgalmasabb rész azonban a 7A jelzésű út becsatlakozása után következik, ahol mi is rátértünk a Transzalpinára. Innen már a hegygerincen halad az útvonal és néhány szerpentin, illetve hajtűkanyar után eléri a legmagasabb pontot, a 2145 méteres Urdele-hágót.

Több helyen meg lehet állni autóval is biztonságosan, vannak vadregényesebb pihenők, ahol barátságos pásztorkutyákkal és érdeklődő tehenekkel találkoztunk, és vannak teljesen kiépített megállók is, ahol meg lehet kóstolni a helyi ételkülönlegességeket. Ennek mi sem tudtunk ellenállni, kóstoltunk juhtúróval töltött puliszkahógombócot, grillezett kolbászt és bárány nyársat is.

Szállások a Transzalpina végpontjánál Novaci településen >>

Látogatás a világörökség részét képező horezui kolostorban

Az UNESCO 1993-ban a világörökség részévé választotta az 1690-ben, Constantin Brancoveanu havasalföldi fejedelem által alapított kolostort, aminek egyik különlegessége a ritkaság számba menő köteteket is őrző könyvtára.

A látogatásáról sok információt nem találni, mi is csak a nyitvatartását tudtuk kideríteni, és mivel még volt időnk a szállásunk elfoglalásáig, így útba ejtettük a helyet.

Körutazás a kevésbé ismert Külső-Erdélyben
Horezui kolostor

A kolostor udvarán álló templomot tudtuk csak megnézni, ahová megfelelő öltözetben szabadon be lehet lépni. A kolostornak van egy kis ajándékboltja, ahol helyben készített szörpöket, lekvárokat és egyéb termékeket lehet vásárolni.

Itt próbáltunk még egy kis információt begyűjteni, de sajnos a románon kívül semmilyen nyelven nem beszéltek, így semmi plusz információt nem tudtunk meg. A templom viszont nagyon szép, megéri megnézni!

Ha Horezuban szállnátok meg, itt tudtok válogatni a lehetőségek közül >>

3. Látnivalók a Néra-szurdok – Beusnica és a Szemenik-Krassói-szurdok Nemzeti Parkokban

Horezutól a nemzeti parkokig egy hosszabb lélegzetvételű utazásra kell készülni, de út közben néhány látnivaló beiktatható, hogy ne legyen annyira unalmas az utazás. Nekünk Herkulesfürdőre esett a választásunk.

A megújuló Herkulesfürdő

Hogy Herkulesfürdőn megállunk-e, az az utolsó pillanatig nyitott kérdés volt, mert több helyen azt olvastuk, hogy az egykor virágzó fürdőváros inkább hasonlít egy nyomasztó kísértetvárosra.

Szerencsére a kíváncsiságunk győzött, és egyáltalán nem bántuk meg, nekünk pozitív csalódás volt a város. Tény, hogy sok épület, köztük a híres Neptun fürdő is nagyon rossz állapotban van, de, mi azt tapasztaltuk, hogy sok ehhez hasonló elhanyagolt épületet kezdtek el felújítani, és ha ez a lendület kitart, akkor hamarosan ismét egy népszerű üdülővárossá válhat Herkulesfürdő.

Körutazás a kevésbé ismert Külső-Erdélyben
A herkulesfürdői kaszinó omladozó épülete

Mi elsőként a vasútállomás épületét néztük meg, amire szintén ráférne a felújítás, de így is nagyon szép. Aztán leparkoltunk a Cserna-folyó melletti fizetős parkolóövezetben és innen indultunk a városnéző sétára.

Körutazás a kevésbé ismert Külső-Erdélyben
Herkulesfürdő

A folyó mellett több forrás is feltör, amiben láttunk fürdőző embereket, és olyan szálloda is több van a városban, ami hasonló források mellé épült, így saját gyógyvízzel rendelkezik.

Érdemes végigsétálni a főutcán, ahol megcsodálhatjuk az egykor szebb napokat látott épületeket, amik közül még mindig az Osztrák császári fürdő (Neptun fürdő) az egyik leglátványosabb.

Körutazás a kevésbé ismert Külső-Erdélyben
Neptun fürdő, Herkulesfürdő

Összességében nekünk tetszett a hely, és egyszer talán több időt is szánunk majd a környékre. Ha ti is kedvet kaptok, itt válogathattok a szállások közül >>

A Bigéri-vízesés új külsője

A Bigéri, vagy más néven Bigar-vízesés 2021-ig nagyon népszerű látványosságnak számított a Néra-szurdok–Beusnica Nemzeti Park észak-keleti részén, de miután abban az évben leomlott a látványos harang alakú kupola része, már nincs akkora tömeg.

Ettől függetlenül érdemes most is megnézni, mert nagyon látványos még így is. Nagyjából fél órás program, és mivel a nemzeti parknak ezen a részén nincs is több igazán érdekes látnivaló, így szállást célszerű a nyugati oldalon keresni.

Szállásajánló az Beusnica Nemzeti Parknál >>

A legszebb látnivalók a Néra-szurdok–Beusnica Nemzeti Park nyugati részén

Ezen a részen szinte kötelező egy-két napot eltölteni, mert sok szép természeti kincset rejt, főként vízeséseket és tavakat. Amit mindenképpen érdemes felírni a bakancslistára, az a Beusnica-vízesés (Kicsi bég vízesés) és a közelében lévő Bég szeme tó (Ochiul Beiului), de már az odavezető út is számos szépséget tartogat.

Az autósokat a La Tunele nevű helyen egy parkoló várja, ahol csúcsszezonban természetvédelmi őrök szednek néhány lejes belépőt. (Mi délelőtt érkeztünk, akkor ott voltak, de késő délután már nem láttuk őket, mikor visszafelé autóztunk.)

A kocsit itt lehet hagyni, majd gyalogosan folytatni az utat egy igazán vadregényes tájon át a piros jelzést követve. A túra első állomása egy sziklába vájt alagút, de hasonló több is akad a séta során.

Akik nagy túrára nem vállalkoznak, azok autóval is tovább mehetnek, amiért szintén kell még néhány lejt fizetni. Így egy kempingig lehet elgurulni, ahonnan már nem vezet tovább út. Mielőtt azonban ezt eléri ez ember, az út mellett jobbra rejtőzködik a La Vӑioga vízesés, ami megérdemel egy rövidke megállót. Itt csak néhány parkolóhely van, de a legtöbben csak elsuhannak mellette, ezért általában kényelmesen le lehet állni.

Körutazás a kevésbé ismert Külső-Erdélyben
La Vӑioga vízesés

A kempingtől a türkiz színű Bég szeme tó egy nagyjából 20-30 perces sétával érhető el, majd innen még körülbelül 10-15 perc a meseszép Beusnica-vízesés. A tó érdekessége, hogy télen sem fagy be, mert egy föld alatti nagyhozamú karsztforrás folyamatosan táplálja. Hasonlóan látványos a vízesés is, ami több kisebb zuhatagból áll, a víz pedig nagy, mohákkal benőtt sziklafalakon csorog alá.

Ha egészen közel szeretnétek megszállni, ajánljuk, hogy Szászka környékén foglaljatok szállást >>

Ha már kicsit északabbra indulnátok, akkor Szakalár környékét javasoljuk >>

4. A Szemenik-Krassói-szurdok Nemzeti Park legérdekesebb látnivalói

Az előzőhöz hasonló, kiemelkedően látványos természeti csodákat ez a terület nem tartogat, de ennek ellenére is számtalan jobbnál-jobb túraútvonal szeli át, ezért akik szeretnek érintetlen, vadregényes tájakon barangolni, azoknak nagyon be fog jönni a hely.

Mi a Peştera Vӑleage nevű barlanghoz túráztunk el, ami látványában kicsit a Szelim-barlangra emlékeztetett bennünket. Mivel maga az útvonal is nagyon kalandos volt (néhol a sziklafalra erősített láncok segítették a továbbjutást), így innen még tovább gyalogoltunk egy darabon, és így lyukadtunk ki például egy hangulatos kis tónál is.

Ez az útvonal persze csak egy a sok közül, ha belefér az időbe, még sok hasonló szépségre lehet bukkanni a nemzeti park területén.

Ha a Szemenik-Krassói-szurdok Nemzeti Park területén foglalnátok szállást, akkor Ferencfalván nagyobb a választék, és ez a rész a tó miatt kiépítettebb is.

Körutazás a kevésbé ismert Külső-Erdélyben
Szemenik-Krassói-szurdok Nemzeti Park

Szállások terén a nemzeti parktól kicsit északabbra lévő Resicabánya is jó döntés, mert innen is szép helyekre el lehet jutni, ráadásul a város is tartogat néhány olyan meglepetést, mint például az ingyenesen látogatható szabadtéri mozdony múzeum.

Körutazás a kevésbé ismert Külső-Erdélyben
Szabadtéri mozdonykiállítás Resicabányán

Szállások Resicabányán >>

5. Pihenő hazafelé Temesváron

Temesvár nekünk az utolsó állomásunk volt a hazaút előtt. Semmi konkrét programot nem terveztünk ide, de aki szeretne, megnézhet pár múzeumot, vagy a templomok többsége is tárt kapukkal várja az érdeklődőket. A belváros nekünk egy nagyon kellemes meglepetés volt, sikerült egészen közel leparkolnunk, de arra figyelni kell, hogy ezek fizetős övezetek.

A Bánsági Ortodox Metropólia Katedrálisában kezdtük a városnézést, utána pedig már csak sétálgattunk.

Körutazás a kevésbé ismert Külső-Erdélyben
Bánsági Ortodox Metropólia Katedrális, Temesvár

A központban így is órákat el lehet tölteni, mert igényesen kialakított terek és parkok váltják egymást, ahol éttermek, cukrászdák és üzletek találhatók. Egy biztos, mi legközelebb több időt szánunk Temesvárra is!

Ha szívesen eltöltenétek itt is néhány napot, itt találtok pár igazán klassz szállást >>

Külső-Erdély sokkal több meglepetést tartogat, mint azt elsőre gondolná az ember. Várak, kastélyok, hangulatos városok, meseszép vízesések és vadregényes tájak várnak, ha ellátogatsz ide!

A legszebb látnivalókat ezen a térképen is megtaláljátok, hogy könnyebb legyen a tervezés:

Kiváló értékelésű szállások Erdélyben >>

(Képek: Bene Marianna, Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
90%
Imádom
Imádom
10%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%