HorvátországNyári vakációTavaszi zsongásVárosnézések

5 elragadó középkori város Belső-Isztria lankáin

2 perces olvasási idő

Ha te is azt vallod, hogy városnézés nélkül nem lehet teljes a nyaralás, akkor eljött az idő, hogy megismerd Isztria lélegzetelállító, dombtetőre épült településeit. Hogy miért? Mert ebben az 5 középkori városban olyan fantasztikus látnivalók várnak, amitől még a sokat látott utazószív is hevesebben dobog. Mondj igent Motovun, Grožnjan, Hum, Vodnjan és Svetvinčenat csábítására, és éld át a tökéletes horvát nyaralás élményét!

Láttad már Belső-Isztria meghökkentően szép középkori városait?

#1 Kultúrfröccs és szarvasgomba: íme a lenyűgöző Motovun

Nem titok, hogy Motovun az Isztriai-félsziget egyik legvonzóbb ékköve. Egyrészt 277 méterrel magasodik a Mirna folyó völgye felé, így akár már most borítékolhatod a szájtátós kilátást. Ráadásul itt nem kell órákon át dohos múzeumi tárgyakat vizslatnod ahhoz, hogy elmerülj a történelemben – a reneszánsz, gótikus és román épületek tálcán kínálják neked a középkori életérzést!

5 elragadó középkori város Belső-Isztria lankáin
Motovun már a kelták idejében is lakott volt

De lehet még tetézni az élményt: csak vedd az irányt Motovun panorámás éttermei felé, és kóstold meg a világelső fehér szarvasgombát! Ha jól időzíted a nyaralást, még a leghíresebb helyi ünnepen, a júliusi Filmfesztiválon is részt vehetsz. Ilyenkor több 10 ezres tömeg tódul az egyébként csendes kis utcákra, és olyan a hangulat, mintha a Sundance mini, toszkán verziójára kaptál volna VIP jegyet.

Ne maradj le ezekről a horvát álomszállásokról

#2 Grožnjan, a művészet és a romantika otthona

5 elragadó középkori város Belső-Isztria lankáin
Gondolnád, hogy több mint 30 galériát rejt?

Az olajfákkal és szőlőtőkékkel tűzdelt Mirna-völgye nem csak Motovunnal tud levenni a lábadról. Hadd mutassam be neked Grožnjan városát! Az eldugott csodát, ahol úgy érezheted, szárnyára kapott egy időgép és egyenesen a napsütötte Toszkánáig repített. Itt minden szűk utcácskában lüktet a Dolce Vita – már csak azért is, mert a lakók többsége olasz!

5 elragadó középkori város Belső-Isztria lankáin
Rusztikus grožnjani csendélet

Tudtad, hogy a művészek városának is nevezik? Hogy otthont ad egy fantasztikus jazz fesztiválnak? Vagy hogy ezen a vidéken terem Isztria egyik legkülönlegesebb zamatú olajbogyója? Meglásd, ha rászánod az időt, Grožnjan egy életre elvarázsol majd!

Aranyozd be a nyarat Isztria mesés szálláshelyeivel

#3 Horvátország legkisebb falva: Hum

5 elragadó középkori város Belső-Isztria lankáin
Csak pár kilométerre Motovuntól

Hallottál már Horvátország legkisebb falváról? Hum népessége alig haladja meg a 20 főt, és még ígyis Belső-Isztria mediterrán gyöngyszemei közé tartozik. De mit tud nyújtani neked egy varos, amelynek csupán 2 utcája van? Az a helyzet, hogy Hum egyedülálló hangulattal bír – minden apró szeglete letűnt korokról mesél, és miközben ott állsz az ódon kőfalak mellett, valahogy számodra is lassabban pereg az idő, a dolgos hétköznapok zaja pedig teljesen elcsitul.

Csekklista a tökéletes Hum-kalandhoz

  • Freskónézésre fel! 2 eszméletlen szép templom várja, hogy felfedezd
  • Járd végig a Glagolita sétányt, amely Roc és Hum között húzódik
  • Tedd próbára az ősi recept alapján készülő Humska Biska brandyt
  • Októberben jössz? Ott a helyed a Grappa Fesztiválon!

Válassz a legjobb szállások közül Hum környékén

#4 Valóra vált mediterrán álmok – ilyen a rusztikus Vodnjan

Ha Vodnjan környékén töltöd az idei nyarat, akkor nem csak a melegtől fogsz olvadozni – az óvárosban ugyanis egymást érik a szenzációs látnivalók. Ott van például a Szent Balázs templom, amely masszív (62 méteres!) harangtornyával páratlan attrakciónak számít Isztriában.

5 elragadó középkori város Belső-Isztria lankáin
Megigéző látvány

De itt találod a félsziget legrövidebb és legszűkebb utcáját, a Stari gradot is. A fáma úgy tartja, hogy egyszer csak azért tudott meglógni egy tolvaj a városból, mert a nyomába eredő testes rendőrtiszt beszorult ebbe a keskeny járatba.

5 elragadó középkori város Belső-Isztria lankáin
Színes lakóházak a főtéren

És akkor Vodnjan igazi kincséről még szó sem esett! A toszkán életérzést hajtó településen ugyanis ezerrel hódít az olívaolaj, és markánsan jelen van a helyi specialitásokban is. Mondanom sem kell, ha Vodnjanban jársz, kötelező engedni a bombasztikus ízélmény kísértésének!

Itt vannak a legjobb Vodnjan környéki szálláshelyek

Irány Svetvinčenat: fedezd fel a legépebben fennmaradt isztriai várkastélyt

Amennyiben a középkori várak lobbantják lángra a szíved, Svetvinčenat kincseit feltétlenül vedd fel a programtervbe! Vodnjanhoz hasonlóan épp csak karnyújtásnyira van Pula városától, így remek több napos kirándulást tudsz kikerekíteni belőlük. Amit semmiképpen ne hagyj ki, az a Grimani-Morosini-várkastély – 1632-ben még egy boszorkányégetésnek is a helyszíne volt.

5 elragadó középkori város Belső-Isztria lankáin
A várkastély madártávlatból

Szintén kötelező állomás Svetvinčenat főtere, a Placa, ahol pompás reneszeszánsz es gótikus lakóépületeket kaphatsz lencsevégre. Ha ez nem lenne elég, 5 különböző templom titkait tárhatod fel a velencei mesterek oltárképeitől kezdve a 24 méter magasra nyúló harangtoronyig.

Testi-lelki feltöltődés, olaszos kivitelben

Tudom, nagy a kísértés, hogy idén a horvát tengerpart felé vedd az irányt, de ilyen elragadó középkori városoknak azért még te sem tudsz ellenállni. Válaszd ki a kedvencedet vagy fűzd fel mind az ötöt egy felejthetetlen körutazásra, és tapasztald meg a tökéletes horvátországi nyaralás élményét!

Ebből a cikkből azt is megtudhatod, hogyan maxold ki a toszkán életérzést:

(Képek: Szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%