Különleges boros szállások és a világ legnagyobb borospincéje

Szallas.blog.hu 2019-10-17
szallas.blog.hu

Mi köze Moldovának a borturizmushoz? Melyek a legjobb boros szállások külföldön és Magyarországon? Ezekre mind választ kaptok most! Egy finom pohár bornak mindig szezonja van, úgyhogy belekóstolunk a témába: megmutatjuk, hova utazzatok, ha vágytok egy kis nyugalomra, romantikára, és persze a gasztronómia szerelmesei vagytok.

Különleges boros szálláshelyek
Milestii Mici borkút

Milestii Mici, a világ legnagyobb borospincéje 

Mi jut eszetekbe a Románia és Ukrajna által közrefogott kis országról, Moldováról? Talán Európa legszegényebb fővárosa, Kisinyov; talán a füves sztyeppék; talán a szocializmus nyomait rejtő épületek, vagy talán… semmi. Ez esetben most bemutatjuk, mi is az, ami a turisták számára Moldova egyik legnagyobb vonzereje: az ország Milestii Mici településén található a világ legnagyobb borospincéje! 1969-ben készült el, és a világ minden tájára exportálnak különleges borokat.

Különleges boros szálláshelyek
A Milestii Mici pince földalatti járatának egy része

A világ legnagyobb borospicéje számokban:

  • Összesen 200 kilométernyi (!) föld alatt kanyargó folyosó van, melyből jelenleg 55 kilométert használnak
  • Kétmillió palackot tárolnak itt
  • A borok 70%-a vörös, 20%-a fehér, 10%-a desszertbor
  • A borokat 12-14 fokon tárolják
  • A palackok 85 méter mélyen találhatók, de 60 méter mélyen kialakítottak egy kóstolótermet

És hogy hogyan lehet ezt bejárni a látogatóknak? Saját autójukkal egyórás túrán vehetnek részt, egy szakértő társaságában. A túra során meglátogatják a legkülönlegesebb borokat, és egy természetes földalatti zuhatagot is útba ejtenek. És persze az említett kóstolótermet sem hagyják ki!

Ha kedvet kaptatok ennek a világrekorder helynek a felfedezéséhez, ami tőlünk mintegy 900 km-re, Kisinyovtól pedig 15 km-re található, itt találtok szállásokat >>

Különleges boros szállások Európában

Castello Di Petroia Relais Gubbio (Olaszország)

A szőlőskerttel körülvett középkori kastély megőrizte eredeti építészeti elemeit, és a szobák is egyedi, antik berendezéssel várnak. A Gubbio és Perugia közti völgyre csodás kilátást nyújt, a kertben pedig napozhatunk, vagy a medencében fürödhetünk. Aki itt száll meg, az igazi korabeli nemesnek érezheti magát!

The Wine House Hotel – Quinta da Pacheca Lamego **** (Portugália)

Nem akármilyen hotel ez, hanem hordóhotel! Ez azt jelenti, hogy konkrétan olyan méretes fahordókban tölthetjük az éjszakát, melyekben kényelmesen elfér az ágy. A szállás félúton Porto városa és a spanyol határ között található, és természetesen saját pincészettel rendelkezik. Részt vehetünk borkóstolón, vagy piknikezhetünk a tágas kerthelyiségben. 

COMO Castello Del Nero Tavarnelle Val di Pesa ***** (Olaszország)

A luxus magasiskolája: Toszkánai panoráma, Michelin csillagos étterem, wellness-szolgáltatások – jól hangzik, ugye? A Firenzéhez közeli, Chianti vidéken található szállás lényegében egy 12. századi kastély, ahol a szolgáltatásokra (és persze a finom borokra) biztosan nem lehet panaszunk!

Glyndwr Vineyard Cowbridge (Wales)

Némileg kilóg a sorból, hiszen sem Anglia, sem Wales nem a finom borairól híres. De ne csak a mediterrán országokról emlékezzünk meg, úgyhogy íme egy roppant hangulatos boros szállás a vidéki Cowbridge településen! A szállás negyedóra autóval a tengerparttól, és festői zöld táj veszi körül. Közvetlenül a szőlős mellett 2 barátságos házikó vár, melyek konyhával, fürdővel felszereltek. 

Valdonica Winery & Vineyard Residence Roccastrada (Olaszország)

Csodás dombvidéken találjuk ezt a boros szálláshelyet, erdők és szőlőskertek ölelésében, amire a szobák teraszai nyújtanak panorámát. Részt vehetünk borkóstolón, és 24 órában használhatjuk a kinti medencét. Romantikus hely, pároknak kiváló!

Persze nem kell azért külföldre utazni, hogy szuper boros szállások közül válogassunk. Mutatunk 3 kiváló hazai úticélt!

Villa Ria Badacsony 

Egy 19. századi felújított villa, kilátás a Balatonra és a Badacsonyra, csendes szőlőskert, panorámás medence és napozóterasz… mi kell még? A páratlanul gyönyörű elhelyezkedésű Villa Ria 7 modern, jól felszerelt szobával várja a pihenni vágyókat.

Koczor Pincészet és Vendégfogadó Balatonfüred 

Üljetek ki egy pohár borral a fogadó teraszára, és gyönyörködjetek a Balatonban, valamint a Tihanyi-félszigetben! A szőlőskertek közt található fogadó szobái évszázados parasztbútorokkal vannak berendezve. A konyhában házias ételeket készítenek (reggeli az árban), és a saját pince minőségi borait kóstolhatjuk mellé.

4K Vendégház és Vinotéka Kisapáti 

Barátságos faluban, a Badacsonyra és Balatonra nyíló kilátással vár a 4K Vendégház. A kertben kemence, grillsütő, napozóágy és hinta áll rendelkezésünkre, de bent akad még darts és csocsó is. 2 darab szoba van, melyek összesen 4-6 fő elszállásolására alkalmasak. A vendégház a természet lágy ölén található, a Szent György-hegy közvetlen szomszédságában, ahol számos borozó is vár. A vendégház saját borospincéjében a környék legfinomabb borai sorakoznak!

További boros szállások Magyarországon:

Takler Kúria Szekszárd 

Halasi Pince Panzió Étterem Villány 

Hehl Pince Panzió Villány 

Szökjetek meg egy romantikus hétvégére, és élvezzétek a minőségi borokat, a nyugalmat és a panorámát! 

További boros szállásokat itt szedtünk még össze >>