Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Különleges földalatti látnivalók Magyarországon

2 perces olvasási idő
Szemlő-hegyi barlang

Egy földalatti mesevilág, ahová most kalauzolunk titeket. Tündérek formálta cseppkövek, értékes gyógyvizek, gyógyító levegő és a történelem megannyi eseményének lenyomata vár minket hazánk természetes és mesterségesen kialakított földalatti világában. Olyan helyek ezek, amelyek egyszerre ejtenek ámultba és egyszerre gyógyítanak csendességükkel, tisztaságukkal. Sétáljunk egyet és nézzük meg Magyarország legkülönlegesebb felszín alatti csodáit!

Időalagút Egerben

Eger legújabb turisztikai attrakciója az Időalagút és talán az egyik legjobb ötlet az egykori város alatt futó pincerendszer kihasználásának.

A látogatók egy fantasztikus időutazás részesei lesznek. Aki ide betér, egy időgépet szimuláló járgányba beülve kezdi meg útját, amelyből kilépve különböző történelmi korokban találja magát. A nagy utazás hat és fél millió évvel ezelőtt kezdődik, amikor a Kárpát-medence területét is tenger borította. Majd olyan alakok bukkannak fel a történelemből és az irodalomból a honfoglalástól az 1848/49-es forradalom és szabadságharcig bezárólag, akik kötődtek Egerhez, vagy sorsuk sodorta őket ideig-óráig a városba. Ziegler Géza és fantasztikus időgépe jóvoltából most részesei lehetünk ennek a valós idejű időutazásnak. Ez nem virtuális valóság, hanem az első igazi időutazás, amelyen garantáltan senki nem fog unatkozni.

Nyitva: Hétfőtől vasárnapig: 10.00-17.00-ig.

Tel.: +36 (36) 36 36 91, +36 (70) 414-5004, +36 (30) 538-9017.

e-mail: info@varosavarosalatt.hu

Sziklakórház Atombunker Múzeum – Budapest

A Sziklakórház Atombunker Múzeum Európa szívében, a budai Vár alatt helyezkedik el.

A kórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig. A múzeum célja, hogy bemutassa a háború valódi arcát és rávilágítson a béke értékére. A huszadik század legnehezebb időszakaiba kapunk itt betekintést. Egy megdöbbentő séta, amely rávilágít az emberi élet értékére. Keressétek fel!

Telefon: (70) 701-0101, e-mail: info@sziklakórház.hu.

Miskolctapolcai Barlangfürdő

Termálfürdő nagyhatalom vagyunk, nincs még egy olyan ország Európában, amely ennyi gyógyító erővel bír, mint Magyarország.

Miskolctapolcai Barlangfürdő

Azon belül is ki kell emelni Miskolctapolcát, ami még a termálfürdők palettáján is igazi kuriózumnak számít. Barlangfürdője Európában egyedülálló, hiszen karsztban ilyen magas hőfokú víz nem található másutt. A 30 fokos víz és a barlang klímája gyógyhatású, főként ízületi betegségek esetén ajánlott, de mivel sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké – nem éri el az 1000 milligramm/litert sem – így korlátlan ideig lehet benne fürdőzni. Egy fokozottan védett természeti érték 1982 óta a Bükk-hegységben, és igen szerencsések vagyunk, hogy szinte bármikor élvezhetjük a barlangban található két termál medence mellett az úgynevezett Római terem, Csillagterem, Öreg barlangi medence és a Fürdőcsarnok kellemes hangulatát és gyógyhatását.

 

A miskolctapolcai Barlangfürdő lett az Év Fürdője!

Pécs Ókeresztény Mauzóleum és Cella Septichora Látogatóközpont – CELLA SEPTICHORA

Már a római korban is igen kedvelt volt a Kárpát-medence az itt állomásozó mileseknek. Pécs és környéke különös mediterrán mikroklímájával pedig közkedvelt volt nem csak a római katonák, hanem az itáliai polgárság, nemesség számára is.

A Cella Septichora bejárata (fotó: wikipédia)

A várost Kr. u. II. század elején alapították a rómaiak, élvezve a jó borokat, a vadászterületek bőséges vadjait és a Mecsek fantasztikus frissességét. A IV. században az akkori Sopianae virágzó tartományi székhellyé vált és a korakereszténység egyik jelentős központja volt. Az egykori római temetkezési helyek, a Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak kora keresztény temetkezési építészetét és művészetét. Ezeknek kisméretű, családi sírkamráknak és nagyobb közösségi sírboltoknak egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és ókeresztény szimbólumokkal díszített, ami tovább növeli a lelet egyediségét.

Nyitva tartás: április 1-től október 31-ig: kedd–vasárnap: 10.00–17.45

november 1-től március 31-ig: kedd–vasárnap: 10.00–16.45

Szünnap: hétfő

Földalatti Vasúti Múzeum – Budapest

Európa első földalattijának (1896. május 2-án indult útnak) állít emléket a Földalatti Vasúti Múzeum, amely 1975-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

Földalatti Vasúti Múzeum (fotó: wikipédia)

A Múzeumban a kiállított kocsik, makettek, iratok és fényképek mellett maguk a falak is egyedülálló történelmi atmoszférát teremtenek a budapesti belváros szívében. A múzeum előterében a belvárosi végállomás eredeti felirata látható: „Gizella tér”, amelyet ráadásul eredeti Zsolnay csempeburkolat díszít. Igazi különlegesség pedig az a márványtábla, amely arról tanúskodik, hogy a Budapestre látogató Ferenc József 1896. május 8-án kíséretével együtt utazott a földalattin, és a „legkegyelmesebben megengedte”, hogy a vasút felvegye a nevét. A kiállításon megtekinthető a földalatti vasút három kocsija: a 19-es, az 1-es és 81-es pályaszámúak. Az állandó kiállítás mellett időszaki kiállításokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, gyereksarokkal és múzeumi bolttal várják látogatókat.

A múzeum címe: Budapest, Deák tér, aluljáró

Nyitva tartás: hétfő kivételével 10 és 17 óra között

 

Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhely – Salgótarján

Hazánk ásványi kincsekben is bővelkedett és nagy tisztelettel tartozunk az egykori bányász nemzedéknek. Salgótarjánban a Bányamúzeumot meglátogatva róhatjuk le tiszteletünket, ahol a szénbányászat 19-20. századi technológiáját mutatják be.

Magyarország első, Európa második természetes földalatti szénbányászati múzeuma ez, amelyet 1965-ben nyitottak meg a József-lejtősakna épen maradt, 280 méter hosszú vágatrendszerében. A tárlatot fény- és hanghatásokkal tették életszerűvé, megújították a bányagépeket, és életnagyságú bányászalakokat helyeztek el a 280 méter hosszú, 36 méter szintkülönbségű vágatokban. A csilléket egykor vontató öreg „Zsuzsit” két új bányaló figurája váltotta fel.

Érdeklődni lehet: http://dornyaymuzeum.hu/latogatoi-informaciok/

Egerszalóki Barlanglakások és Sáfránykert

A Tarna-völgyétől Miskolcig terjedő Bükkalja vidéke természeti adottságokban nem szűkölködik. A kőzetek felső rétegét riolittufakő fedi, amely könnyen vágható, jól faragható, ezért ezt elődeink előszeretettel hasznosították.

Barlanglakások Noszvajon

Vájtak bele pincét, lakást, istállót és a kivágott kövekből pedig házakat is építettek. A barlanglakások egyik legszebb és a 20. századik használatban példányai Egerszalókon találhatóak. Feltételezhető, hogy a lakások a 17-18. században készültek. Ide ellátogatva, a Sáfrány utca végén található barlanglakásoknál a látogatóknak kellemes időutazásban lehet részük. A Mesterségek Műhelyében a mezőgazdaságban és a ház körül használatos szerszámokat, kisiparos és kézműves mesterségek eszközeit találják. Különleges napokon a kemencében sülnek finomságok és kézműveskedésre, gyertyaöntésre is sor kerülhet. 2017-ben kibővültek a barlanglakások és kialakításra került a Sáfránykert. Itt mesterség bemutatókat, hagyományőrző foglalkozásokat, interaktív mesejáték és rendezvényeket tartanak és nem mellékes, hogy mesés kilátás nyílik innen Egerszalókra, és magára a Gyógyvizek Völgyére.

Nyitva: naponta 9.00- 16.00, a nyitva tartás téli időszakban időjárásfüggő!

Cím: Egerszalók, Sáfrány u. vége

tel.: 30/753-3543

Szemlő-hegyi barlang – Budapest

Egy gazdag, változatos csodavilág vár mindenkit Budapest család- és gyerekbarát barlangjában, a II. kerületi Pusztaszeri úton található Szemlő-hegyi barlangban.

Szemlő-hegyi barlang

A jelenleg 2200 méter hosszban feltárt, fokozottan védett barlang Budapest egyik legértékesebb természeti kincse. Több látványos formakincsű, ásványkiválásokkal gazdagon díszített, tágas folyosóból áll. A túraútvonal közel 300 méter, melyet a látogatók kényelmes betonjárdákon és lépcsőkön járhatnak be, és ismerhetik meg a falakat gazdagon borító, Európában ritkaságnak számító borsókő-kiválásokat és gipszkristályokat. A barlang tiszta, pormentes levegője lehetővé teszi asztmás és légúti betegségben szenvedők kezelését is.

Telefon: +36 1 325 6001

Nyitva tartás: Egész évben, kedd kivételével minden nap.

A túrák óránként indulnak – első túra: 10.00, utolsó túra: 16.00

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%