Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásNyári vakáció

Lakatlan sziget, Notre Dame és Monte Cristo emléke Dél-Franciaországban

1 perces olvasási idő
Marseille-i kikötő

Dél-Franciaország tájain kalandozni és felfedezni az itt található városok szépségeit, számomra felejthetetlen élményt nyújtott. Ezt a napsütötte vidéket leginkább a gyönyörű tengerpart és a természeti szépségek teszik vonzóvá, ugyanakkor az itt található városokat a történelmi látnivalók, a mediterrán hangulat és hatalmas kikötők teszik még érdekesebbé.

Marseille kikötője

Marseille felfedezése

Marseille az ország harmadik legnagyobb városa, így ahhoz, hogy igazán megismerjük, rá kell szánnunk egy-két napot. Mi is így tettünk, és a kalandozást az egyik legszebb résznél, a Vieux Portnál (Öreg kikötő) kezdtük.

Marseille-i kikötő

A végeláthatatlan kikötőben horgonyzó több száz hajó és csónak láttán valóban elhisszük, hogy ez Franciaország egyik legnagyobb kikötővárosa. Az öböl bejáratánál álló két erődből (Fort Saint-Nicolas és Fort Saint-Jean) még jobban rálátunk az egymás mellett sorakozó hajókra, a másik oldalon pedig a hullámzó tenger látványával találjuk magunkat szembe.

TIPP: Ha úgy döntenénk, hogy nemcsak a partvidéket fedezzük fel, Marseille kikötőjéből Korzikára is indulnak hajójáratok.

Marseille is büszkélkedhet a maga Notre Dame-jával, mégpedig a Notre-Dame de la Garde székesegyházzal, ami egy domb tetején magasodik a város fölé.  Gyönyörű panoráma nyílik innen nemcsak a városra, hanem a kikötőre és a tengerre is. A 19. századi épület legszebb eleme a tömör aranyból készült Szűz Mária szobor, amelynek súlya csaknem 4000 kg.

Notre Dame de la Garde

Egy parányi lakatlan sziget

La Ciotat partjaitól 500 méterre találjuk az Île Verte lakatlan szigetet. A kikötőből rendszeresen indulnak hajójáratok, így napközben bármikor átugorhatunk egy kis felfedezőútra. Az átkelés kb. 15 perc, az odavezető úton pedig lassan elénk tárul a Bec de l’Aigle különleges alakja. Nem mindennapi látvány, ahogyan ez a hatalmas szikla meredeken ível felfelé egyenesen a tengerből.

Bec de l’Aigle

Partot érve el is indultunk a kitaposott ösvényen, ami megkerüli a szigetet. A sirályok hangján kívül végtelenül csendes volt a hely, szinte késztetést éreztünk, hogy suttogva beszéljünk. A sziget legmagasabb pontja 53 méter, ide megérkezve bámulatos kilátásban volt részünk. Ameddig csak elláttunk a meseszép kék tenger vette körbe a szigetet, és hosszú percekig nem tudtunk betelni a látvánnyal.

Ile Verte

Bec de l’Aigle a sziget legmagasabb pontjáról

Mivel egy kis hajóval érkeztünk, amin nem fért el egyszerre túl sok ember, ezért a szigeten sem botlottunk bele lépten-nyomon másokba. Ennek volt köszönhető, hogy valóban olyan érzés volt, mintha egyedül lettünk volna a szigeten.

Ile Verte

A természet csodái mellett furcsa romokra is bukkantunk a látogatásunk során. Mint később megtudtuk, a sziget a második világháború idején a németek által létrehozott védelmi rendszer része volt, ezért az erődítmények és arzenálok romjai még ma is megtalálhatóak itt.

Ami biztos, hogy ezen az apró szigeten és a környéken tett látogatás az eddigi legemlékezetesebb kirándulásaim között szerepel. Dél-Franciaországban autózva bárhol is álltunk meg, ilyen és ehhez hasonló tájak fogadtak minket.

Dél-Franciaország

If vára

Ha Marseille környékén járunk, ne hagyjuk ki If várát! Az erődítmény Alexandre Dumas Monte Cristo grófja című művéből lehet ismert, amelynek 2002-es filmváltozatát szintén itt forgatták.  A híres börtönsziget 3,5 kilométerre fekszik Marseille kikötőjétől, ahonnan hajóval 20 perc alatt elérhető. Az erődöt 1524-ben I. Ferenc francia király építette, majd évszázadokon keresztül kizárólag börtönként használták. Bár Dumas főhősének sikerült megszöknie innen, a valóságban egyetlen rab sem tudott kiszabadulni a vár fogságából. A börtön funkciója a 19. század végén megszűnt, 1890-ben megnyitották a kíváncsi látogatók előtt, és azóta is az egyik legnépszerűbb turista célpont Marseille környékén.

 

La Ciotat

A szállásunk egy hangulatos kikötővárosban, La Ciotatban volt, mindössze 20 km-re Marseille-től. Kellemes meglepetésként ért, hogy ez az elbűvölő város milyen sok látnivalóval várt (régi erődök romjai, kápolnák, műemlék épületek, botanikus kert.) A keskeny macskaköves utcák és a házak színes zsalugáterei megadták a kellő mediterrán hangulatot. Este mindenhonnan kellemes zene szólt, az utcák és éttermek megteltek emberekkel és meglepő módon az egyik legfinomabb pizzát is itt találtuk meg egy pici étteremben. A hoteltől nem messze egy homokos strandot is találtunk, ami egyáltalán nem volt zsúfolt, ezért tökéletes hely volt a pihenésre.

La Ciotat (Fotó: pixabay)

Marseille közelében találjuk még Cassist és Aix-en-Provence-t, a két gyönyörű várost, amire ha van lehetőségünk szánjunk egy kis időt, mert tovább gazdagítják az élményeink sorát.

Érdemes néha a konkrét úti célunk közelében is szétnézni, mert sokszor olyan érdekes dolgokra bukkanunk, amikre nem is gondoltunk volna. Marseille és környéke pontosan ilyen volt. Fedezzétek fel ti is!

/Fotók: Körmöndi Larina/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%