Külföldi kalandokBarátokkalTavaszi zsongás

Van, amikor 8 óra a világ! Villámlátogatás Berlinben

2 perces olvasási idő
Brandenburgi kapu

Berlin gyerekkoromban mumus volt. Igazából maga a szó, mert sosem jártam ott akkor még, sőt azt sem tudtam, hogy Berlin tulajdonképpen egy városnév. A gyerekkori balatoni nyarak alatt nem értettem, hogy mit keres sok idegen, furcsa nyelvet beszélő néni és bácsi, gyerek, kutya, macska a mi nyaralónkban, hogy miért kell tőlük függővé tenni, hogy kiülhetek-e a teraszra, vagy miért nem trappolhatok be a nappaliba csak úgy. Idén tavasszal már felnőtt fejjel legyőztük a mumust, és ugyan csak egy röpke nap erejéig, de ellátogattunk végre Berlinbe, hogy szembe nézzek vele.

Potsdamer Platz, Berlin

Utazási információ

A Wizzair fapados repülőjáratok a Schönefeld repülőteret használják, ahova sokszor hihetetlenül jó áron lehet jegyet foglalni. Innen az S9 U-Bahn könnyen, gyorsan elvisz az Alexanderplatzra, amely kiváló kiindulópont a város felfedezéséhez. Aki nem ódzkodik az éjszakai buszozástól, az a nemzetközi Flixbus közvetlen járatát is választhatja igen baráti áron. De higgyétek el, érdemes szállást foglalni egy éjszakára, és így a fényárban úszó Berlint is megcsodálni!

1. megálló – Alexanderplatz

Berlini városnézésünk első állomása az Alexanderplatz volt, amely egykor forgalmas piactérként működött, de forgatagban ma sem fukarkodik közlekedési csomópont lévén.

TV-torony és Világóra

A magasba törő TV-torony mellett a legérdekesebb látnivalója a világóra, amelynek huszonnégy cikkelyre osztott alapja a huszonnégy időzónát alkotja hozzátartozó városnevekkel, az egész fölött pedig a naprendszer látható. Egyszerűen minden oldalról ellenőriznünk kellett, hogy a helyes időt mutatja-e. A tér másik oldalán találjuk a TV-tornyot, Berlin legmagasabb épületét, mely mögött a vörös Városháza egészen eltörpül. Szerettük volna megszemlélni fentről is a várost, akinek több ideje van, az ne hagyja ki, hatalmas élmény lehet ahogy a lábaink előtt fekszik egész Berlin, és étterme ráadásul félóránként tesz egy fordulatot.

Berlini dóm és a Múzeum-sziget

Sétánk következő állomása a Berlini dóm és a Múzeum-sziget volt. Már messziről figyeltem zöld kupoláját, és ahogyan kibontakozik szemeink előtt a hatalmas, fenséges épület.

Elkápráztatott, maradjunk ennyiben, az 1905 óta a Spree partján álló berlini jelkép, melyet tekinthetünk egyben a Múzeum-sziget bejáratának. Ezen a világörökségi listán szereplő szigeten a múzeumok kedvelői jól fogják érezni magukat, hiszen ahogy a neve is mutatja, megannyi kiállításon több hatalmas épületben nézelődhetnek az érdeklődők.

RITTER csokoládévilág

Tipp: A RITTER csokoládévilágot ne hagyjátok ki ezen a délutánon! Isteni finom sütemények és kávékülönlegességek várnak kávézójában, üzletében pedig számtalan ízesítésű és méretű, formájú csokoládét szerezhettek be.

A berlini fal emlékezete

Délután a Checkpoint Charlie felé vettük az irányt és a berlini fal maradványaihoz, természetesen gyalog, kicsit elkalandozva és letérve az Unter den Linden főútvonalról, amely a Múzeum-sziget és a Brandenburgi kapu között a berlini Champs Elysées.

Berlini fal maradványa

Az egykori határátkelő ponton ma egy többnyelvű tábla és egy fehér őrbódé jelzi a szovjet és amerikai szektor határát, de az egész környék a hírhedt fal történetével, emlékeivel van tele. Interaktív kiállítást látogathatunk meg, a fal egy részét is szemügyre vehetjük, valamint minden ennek a korszaknak a jellegzetességeit, hagyatékait őrzi. Számomra az egész közeg megrendítő volt és a hideg kirázott, de látni és tudni akartam mindent, amit itt első kézből lehetett. Ez volt nekem az igazi, nagy betűs történelem óra. Végigsétáltunk egy szakaszon, ahol hajdan a fal állt, elgondolkodva azon, mit és mennyit mesélhetnének a kövek, ha beszélni tudnának.

Checkpoint Charlie

TIPP gyerekkel utazóknak: A Checkpoint Charlie-tól pár méterre található a Trabant World, mely nagyszerű szórakozás lehet kicsiknek és nagyoknak mégha talán különböző okokból is.

Trabant World

Naplemente a Brandenburgi kapunál

A berlini fal utolsó darabjait a Potsdamer Platzon találtuk meg, majd a Holokauszt-emlékmű mellett gyalogoltunk tovább, közben – felelevenítve minden történelem tudásunkat – egymásnak meséltünk, hitetlenkedtünk hiszen az egykori fal nyomvonalán jártunk.

Holokauszt emlékmű

Elérkezve a Brandenburgi kapuhoz lassan a nap végéhez is közeledtünk, ezt életem egyik legcsodásabb naplementéje jelezte. Mind a természet szépsége, mind a mai nyugodtság és béke ezen a helyen, ahol a homokkő kapu elzártsága miatt a szimbolikus újraegyesülés történt 1989-ben, hozzájárult egy felejthetetlen élményhez.

Brandenburgi kapu

Pár lépést még tettünk, hogy kívülről megnézzük a Reichstagot az üvegkupolájával, de belülről majd legközelebb.

Reichstag

További látnivalók

Eldöntöttük, visszatérünk még Berlinbe, és a következő alkalommal jöhet a Charlottenburg, a Belvedere és a szórakozás, mint az Állatkert, az Akvárium, illetve az Olimpiai Stadion is!

Még egy tipp gyerekek számára: Medvegyűjtés! Berlin tele van a címerében is szereplő medve alakkal, amely az egész városban különböző színes változatban megtalálható, így jó szórakozást ígér ezek megtalálása.

Medvegyűjtés

Hogy elég volt-e pár óra ebben a metropoliszban, amely a 20. század során annyi megpróbáltatáson ment keresztül, és amely a mai világunkban is meghatározó szerepet tölt be Európában? Bizton állítom, hogy a legfontosabb helyekre, nevezetességekre jutott időnk bőven, így bátran vegyétek nyakatokba a várost, igazi élmény!

/Fotók: Kiss Gyula/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%