Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Titkos helyek Tatán, amelyeket csak kevesen ismernek

1 perces olvasási idő
Kálvária-domb, Tata

Egy napra kerestek programot vagy elutaznátok egy egész hétvégére? Gyerekkel kirándulnátok vagy éppen ellenkezőleg, kettesben romantikáznátok? Tata remek választás minden esetben, hiszen nincs még egy olyan város az országban, ami ennyi felfedeznivalót kínál.

Tatai vár

Sokak fejében Tata ’egy napos’ célpontként él, de ha megnézzük, mennyi a látnivaló, akkor rájövünk, hogy itt bizony több napot is el lehet tölteni. A legtöbben az Öreg-tavat és a vár környékét ismerik és sétálnak egy jót a parton. De az Angolkertet se hagyjuk ki, mivel néhány éve teljesen felújították a pálmaházat, a Kiskastélyt és a parkot is. De nemcsak az Angolpark kínál rengeteg élményt, hanem a város többi része és a környék is. Kezdjük a kevésbé ismertekkel!

Tatai szálláshelyek

Tatai Fényes Tanösvény

Korábban Tatán több forrás ontotta magából a kristálytiszta forrásvizet. A rengeteg forrás közül a Fényes nevű városrészben törtek fel nagyon intenzíven ezek a források, de a XX. századi mélyművelési bányászatnak köszönhetően ezek a források elapadtak a ’70-s évekre.

Tatai Fényes-tanösvény

Majd amikor a rendszerváltás környékén szépen sorban bezártak a környék bányái, a forrásokból újra víz kezdett bugyogni és megteltek vízzel a környék lápjai. 2015-ben készült el a majd 1,5 km hosszú cölöpsétány, amelyen több információs pont segítségével kapunk képet a láp életéről. Szigorúan védett terület, ritka növények és állatok élőhelye. 1,5-2 órát érdemes rászánni, babakocsival is jól járható.

Fényes-tanösvény (fotó: szallas.hu)

TIPP: A szallas.hu-n foglalóknak 10 % kedvezmény jár a belépőjegy árából >>

Kálvária-domb

A város szélén, egy mészkősziklán magasodik a Kálvária szoborcsoport, a tüneményes kis fehér kápolna és a műemlék víztorony.

Kálvária-domb

A látvány miatt mindenképp kapaszkodjunk fel ide egy rövid sétával. Akár az Öreg-tó felől is megközelíthető vagy a város főtere felől is, de nem messze autóval is tudunk parkolni.

Fellner Jakab-kilátó

A Kálvária-domb egyik érdekessége a 40 méter magas, ma már kilátótorony, ami egykor sörétöntésre szolgált.

Fellner Jakab-kilátó

A II. világháború előtt épült toronytetejéről cseppentették le az ólmot, ami esés közben gömbformát vett fel, a torony alján lévő vizes edénybe. Közel 200 lépcső vezet fel a torony tetejére, de a kilátás miatt kár lenne kihagyni a programból.

Szállások Tatán >>

Szabadtéri Geológiai Múzeum

A Kálvária-domb másik érdekessége a domb tövében található Szabadtéri Geológiai Múzeum, amelyet egy elhagyott kőbányában alakítottak ki. Magyarország szinte összes kőzete megtapintható és megtekinthető a kiállítóhelyen, de csak vezetéssel látogatható.

Agostyáni Arborétum

A Tatától mindössze 5 perc autóútra található (kerékpárral, tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető) 30 hektárnyi zöld terület népszerű a természetjárók körében.

A fák között egy aprócska tó is megbújik. Kisgyerekkel is vállalható program: van bőven tér szaladgálni és jó levegő a babakocsiban alváshoz. Különleges fák, cserjék várják az idelátogatókat, de ha csak csendre és nyugalomra vágyunk, akkor is jó helyen járunk. Minden évszakban élmény a látogatás, mivel minden évszakban más képét mutatja a táj.

Angolkert vagy Angolpark

Ez az a hely, amiről sokan már hallottak, de mégis kevesen veszik a fáradtságot, hogy igazán felfedezzék. Nem sokan tudják, hogy a parkban található műromok igazi romok (vértesszentkereszti apátság romjai és római-kori romok) felhasználásával készültek az 1800-s évek legelején. A kertben találunk Törökmecsetet, egy mesterséges barlangot, a Kazinczy-padot, de bekukucskálhatunk a híres olimpiai edzőtáborba is. Itt telepítettek először Magyarországon szomorúfüzet, ami az óriás platánokkal együtt romantikus képet ad az egész kertnek. A kert bejáratánál található Barta kávéházat nehéz nem észrevenni és kár is kihagyni: pompás, helyben készült süteményeivel és fagylaltjaival és a békebeli, kandallós belsővel elvarázsolja az embert.

Környékbeli, kevésbé ismert látnivalók:

Szállást keresel Tatán? >>

Programot keresel Tatán? >>

/Fotók: Kozma Judit/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
67%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
17%
Nem tetszik
Nem tetszik
17%