Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásNyári vakációRomantikus kikapcsolódás

Séta az olasz riviérán – Toszkánától a francia határig

3 perces olvasási idő

A mesés Ligur tartomány Toszkána és Lazio után Itália harmadik leglátogatottabb területe, ahol évente több ezer turista is megfordul. Főleg a keleti, a Pisához közeli része a legfelkapottabb, ahonnét a partszakasz leggyönyörűbb városai kényelmesen, pár óra alatt elérhetőek. A riviéra nem csak e része ejti ámulatba a látogatókat, hanem az egész vidék, melynek hegyvonulatai, mesébe illő öblöket, színes, gazdag történelmi múlttal és kultúrával büszkélkedő festői falvakat, hihetetlen szépségű tájakat átszelő túraösvényeket rejtenek Toszkánától egészen a francia határig.

Nézzük, melyik városokat érdemes meglátogatni, a térképen keletről nyugat felé haladván!

Portovenere

A világörökség részét képező varázslatos Portovenere, a riviéra egyik gyöngyszeme, mely a költők öblénél fekszik, La Speziától pár km-re. A festői öböl szépsége olyan nagy költőket is elvarázsolt és megihletett, mint Byron, Shelley vagy Lawrence. A színes halászfalu legszebb pontja a temető közelében elhelyezkedő terasz, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a tengerből kiemelkedő templomra.

Cinque Terre Nemzeti Park

Ligur-tenger zord és nehezen megközelíthető városainak részét képezi: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare. Öt – vadregényes hegyek, sziklakinövésekkel tűzdelt partok, szőlő és olajültetvények és a tenger által – elszeparált „földecske”, melyekről a terület a nevét kapta. A partvidék a Levanto és La Spezia egyes részeit is magába foglaló Cinque Terre Nemzeti Park része, mely a mesés csizma legkisebb nemzeti parkja.

TIPP: Érdemes gyalogosan, a mediterrán növényzettel borított földeket átszelő ösvényt követve megközelíteni a városokat!

Portofino

A mesés Portofino, az olasz riviéra nyugati partszakaszán elhelyezkedő egykori halászfalu, mára már Olaszország egyik legdrágább üdülőhelyévé vált. A part mentén haladva luxus villák, borsos áru szállodák-éttermek, a kikötőben óriás yachtok sorakoznak. Itt nem kell meglepődnünk, ha Beyonce, Madonna vagy éppen George Clooney sétál el mellettünk, ez Portofinóban teljesen hétköznapi.

Portofino

Nem csak hollywoodi sztárok kedvelt üdülőhelye a riviéra apró kincse, hanem olasz milliárdosok is előszeretettel vásárolják meg itt hétvégi házukat; politikusok, mint a botrányairól híres ex-miniszter Silvio Berlusconi vagy híres divattervezők, mint a Dolce és Gabbana divattervező páros. Portofino az utóbbi években a “csillagok” körében még nagyobb népszerűségnek örvend, maga mögött hagyván francia testvéreit: Monte-Carlót és Saint-Tropez-t is. Portofino nagyon pici, gyakorlatilag egy színes házsor, mely egyszerű eleganciájával képes arra, amire rengeteg európai nagyváros nem: szerelembe ejtetni az első találkozáskor, majd vissza-vissza csábítani magához.

Strandolni szeretnél? Santa Margherita Ligure és Portofino között, Paraggiban egy vadregényes kristálytiszta vizű öbölben, egy titkos strand bújik meg.

TIPP: Sétálj végig Santa Margherita Ligure hangulatos belvárosi utcáin, majszolj el egy isteni gelátót Rapallóban, élvezd a perzselő nap sugarait, gyönyörködj a színes falu házaiban Camogli strandján, kóstold meg Recco híres sajtlepényét, a foccaccia di Reccót!

Varigotti

Varigotti, Pálmák riviérája (Riviera delle Palme), azaz a tartomány Genovától nyugatra elterülő partszakaszának egyik legkülönlegesebb szaracén gyökerekkel rendelkező, élénkszínű falvacskája, melyet szinte csak a helyiek ismernek. Páratlan szépsége elsősorban a területre jellemző házainak és az öböl különlegességének köszönhető. Varigotti ugyanis, a Baia dei Saraceni – Punta Crena, álomba illő partszakaszon bújik meg, mely a riviéra kevesek által ismert egyik rejtett, homokos strandját rejti.

A strand nehezen közelíthető meg szárazföldről, ugyanis egy sziklaszirtről kell leereszkedni egy előre már lelógatott kötélről. Miért éri meg lemászni? Órákon át, nyugalomban gyönyörködhetünk a mediterrán növény és állatvilág csodáiban, beúszhatunk a barlangokba is.

TIPP: Ha már Varigottiban jársz, látogasd meg az egykori tengeri köztársaságot, Nolit is!

Finale- és Pietra Ligure

Finale Ligure és Pietra Ligure a vidék legfelkapottabb üdülőhelyeinek részét képezik, nevezetességekben és élményekben egyik város belvárosában sétálva sem szenvedünk hiányt.

Pietra egyik legszebb helye a tengertől néhány méterre, a sikátorok mélyén megbúvó kis ékszerdoboz, a Piazza Vecchia, mely egyben a falu legkisebb és legszebb tere. Nem csak a mesés tér hangulata és a szomszédos templom csodálatos színes homlokzata (mely egy ékszerdobozra emlékeztet) ejti ámulatba az ide érkezőt, hanem a téren található Tentazione nevű fagyizó különleges ízvilága is, ahol minden túlzás nélkül, életem legfinomabb fagyijait ettem!

TIPP: Vonzanak a fehér homokos, baldachinos strandok, tengerparti medencék, bárok és éttermek? Akkor ne hagyd ki a WAVE CLUB Beach & Restaurantot a bakancslistádról, mely a régió legszebb és legelegánsabb vendéglátóegységeinek egyike.

Finalborgo

Finalborgo Olaszország legszebb történelmi kisfalvainak egyike, amely biztosan nincs tömve turistákkal, hacsak nem a középkori fesztivál ideje alatt érkezünk. A három-négy napos fesztivál során, melyet általában augusztus 20. körül szerveznek meg, az egész város feléled, és újra éli a történelmét.

Verezzi

Verezzi, ez a csodálatos hegyoldalban elhelyezkedő, szaracén gyökerekkel rendelkező ligur kisfalu, Borgio felett helyezkedik el. A település minden évben egy fontos színházi eseménynek ad helyet, melynek hivatalos székhelye a piazza Sant’Agostino, Verezzi főtere. A tér tengerre néző lélegzetelállító kilátása és omladozó templomának homlokzata az előadások természetes színpadját, illetve díszletét formálják.

Éttermek, bárok, üzletek: 2-3 rendkívül hangulatos étterme van Verezzinek, melyek teraszairól csodálatos panoráma tárul szemünk elé. A vendéglátók különleges helyi tipikus ligur ételekkel várják a Verezzibe tévedt turistát. Szűk, virágokkal ékesített utcácskái mélyén, néhány kézműves üzletbe is betérhetünk.

Verezzi a külvilágtól teljesen elszigetelt! Autó vagy motor nélkül csak gyalogosan közelíthető meg, a mediterrán macchiát átszelő négy ösvény egyikén!

 

További látnivalók

Ha már erre jársz, semmiképpen se hagyd ki Loano főterét, Borghetto Santo Spirito szűk sikátorait, Toirano és Borgio Verezzi híres barlangjait, Ceriale középkori belvárosát, Albenga magas tornyait, Laigueglia homokos strandjait, a ligur Monte Carloként emlegetett Alassio elegáns belvárosi utcáit se!

TIPP: Alassio mellett egy hatalmas élménypark (Parco Solleone) várja a kalandra szomjazókat. Ha az esti órákban érkeztek, mindenképpen fizessetek be egy különleges vacsorára az egyik észbontóan magas fa tetejére, ahová piknikkosárban egy kötél segítségével húzhatjátok fel, az egyik helyi étteremből, a park által megrendelt vacsorát! Szerintem nincs is romantikusabb program, annál, mint amikor egy fa tetején vacsorázol, ahonnan rálátni az egész öbölre!

Cervo

Cervo bájos történelmi központja, a tengertől maximum 5 perc sétára, egy hegy tetején emelkedik. Főképpen turizmusból tartja fenn magát, de nem elhanyagolható az olívatermesztése és a borkultúrája sem. A város főterén számtalan kávézó és étterem teraszán húzódhatunk árnyékba a tűző nap sugarai elől. Esténként, június és augusztus között, nem csak a főtér szépségét, a tengerre néző panorámát és a helyi ízeket élvezhetjük, hanem az évente megrendezendő zenei fesztivál esti koncertjein is részt vehetünk, melynek “alapítása” egy magyar hegedűművész, Végh Sándor nevéhez köthető.

 

Colla Micheri

A maximum 30 fős falvacska a hegyekben húzódik meg, mely egy egykori fontos kereskedelmi útvonal, a via Julia Augusta egyik állomása volt. Száműzetéséből, a szomszédos Franciaországból hazatérvén 1814-ban VII. Piusz pápa személyesen látogatott el ide és megáldotta a falut, melyet a templom falára vésett felirat tanúsít. A templom imatermében a mai napig őrzik a szószéket, ahol az egyházfő ült. Thor Heyerdhall holland vállalkozó, látogatását követően beleszeretett Colla Micheribe és az 50-es években restaurálta a várost. Neki köszönhetjük, hogy ez a kincs így megmaradt az utókor számára.

TIPP: Legegyszerűbben Andorra és Laigueglia városoktól, félórás sétával közelíthető meg. Készüljetek fel arra, hogy a felfelé vezető út nem lesz könnyű, viszont lefelé annál könnyebb dolgotok lesz! Ezért a csodálatos elrejtett gyöngyszemért megéri sétálni, na és persze a kilátásért, mely a Colla Micheri feletti hegyről tárul elénk!

Sanremo

A francia határtól csupán 30 km-re, a Virágos Riviérán (Riviera dei Fiori) elterülő, gyakran virágok városaként emlegetett Sanremo, elsősorban a világhírű kaszinójáról és a Teatro Aristonban, az ötvenes évektől megrendezett olasz dalfesztiválról híres. Tudtad, hogy a fesztiválnak köszönhetően vált ismertté Eros Ramazzotti és Laura Pausini is?

Az egykori halászfalu, mára már felkapott üdülőhely.

Mit érdemes megnézni? Sanremo festői kikötőjét, az óvárosát (La Pigna), a neves bevásárló utcáit, Nobel villáját, a Casinót, a híres Teatro Aristont, a város felett emelkedő Madonna della Costa szentélyt, ahonnan szép panoráma nyílik a virágok városára.

+1 Genova

Genova Olaszország hatodik legnagyobb városa, Liguria székhelye, mely a tartomány közepén való elhelyezkedésével, két részre osztja azt: Levante (keleti rész,  Ponente (nyugati rész). Itt található a Földközi-tenger második legnagyobb és legforgalmasabb kikötője, továbbá itt született Niccolò Paganini és Kolumbusz Kristóf is.

TIPP: Ha gyerekekkel utazol vagy imádod a tenger élővilágát, látogasd meg a régi kikötőben (Porto Antico) található, Olaszország legnagyobb Akváriumát (Acquario di Genova)! Ha pedig egy kis tengerparti relaxra vágysz Genova kevésbé modern részén, akkor keresd fel a hangulatos halászfalut, Boccadassét, Genova legszebb negyedét!

Liguria Olaszország egyik legeslegszebb és különlegesebb régiója! Sajnos a látogatások többsége a Cinque Terre Nemzeti Park és Portovenere látogatásában ki is merülnek, de Liguria sokkal több ennél a két hihetetlenül felkapott helynél! Szóval kalandra fel!

/Fotók: Patai Mercédesz/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
29%
Imádom
Imádom
71%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%