Lanzarote – egzotikum Európa határán

Szallas.blog.hu 2019-08-14
szallas.blog.hu

Vulkánok, fehér városok szigete. Különleges művészet otthona. Szörfösök, országúti bringások, túrázók paradicsoma. A földtörténetet előben látni akarók helye. Ilyesmik jutnak eszembe a Kanári-szigetek legkeletibb szigetéről, Lanzarotéról. Gyertek velünk egy kis utazásra néhány lanzarotei úti tipp erejéig!

Első találkozásom a Kanári-szigetekkel Lanzarotén történt. Ha röviden szeretném összefoglalni benyomásaimat, annyit mondanék: elképesztő! A szó minden értelmében. A Kanári-szigetek legkeletibb tagján nincsenek dús erdők, mint Gomerán, 3000 méter fölé nyúló hegyek, mint Spanyolország legmagasabb csúcsa, a Teide Tenerifén, nincs meg az a már-már nagyvilági lüktetés, mint Las Palmasban. Lanzarote ritkán lakott, gyér növényzetű és többnyire csendes. A déli partján lévő Playa Blanca siófoki hangulatú lidóját leszámítva nincsenek igazán nagyobb létszámokat kiszolgáló szállodasorok.

Télből a nyárba: melyik Kanári-szigetre utazzunk?

Lanzarote

A vulkáni szigetre sok olyan ember érkezik, aki aktívan szeretne eltölteni egy-két hetet egy tudományos-fantasztikus filmeket idéző természeti környezetben, igényes szálláshelyeken mint például a háromszobás Nada MAS B&B Haria. Ha országúti vagy hegyi bicajoztok, szerettek túrázni, szörfözni, terepfutni, netalán siklóernyőztök és hobbitokhoz egészen rendhagyó hátteret kerestek, irány Lanzarote!

Nada MAS B&B Haria

Úti tippek és látnivalók Lanzarote szigetén

César Manrique művészete

Lanzarotére érve hamar feltűnik: mintha lenne egy titkos kéz, amitől az épített környezet valamiféle egységet mutatna. Igen, ez César Manrique, a „lanzarotei Hundertwasser” érdeme. Sajátos, színekben gazdag és játékos művészete, szobrai, épületfantázái behálózzák a szigetet. Hogy megértsétek Manrique művészetét, menjetek fel a sziget legmagasabban lévő településére, Hariába és látogassátok meg a Manrique múzeumot!

Lanzarote
Egy Manrique-os belső

Utána aludjatok a Club JM Lanzarote Haria egyik szobájában!

Club JM Lanzarote Haria

Mirador del Río

Hariától egy kellemes, 8 kilométeres túrányira, vagy félórányi bicajozásra, rövid autóútra találjátok a szintén Manrique keze nyomát viselő kilátót, közel 500 méterrel a tenger fölött. Nevével ellentétben nem folyóra néz, de a kicsi sziget, La Graciosa irányába nézve a tengerszoros olyan, mintha egy nagy folyó lenne.Shutterstock.com

Lanzarote
Valami ilyesmi…

Lanzarotén nem is olyan régen, a XVIII. században még köpködték a tűzhányók a lávát. Nem is akárhogy. Ennek eredménye a Timanfaya Nemzeti Park. A vidék olyan, mint egy nehézipari meddőhányó, de valójában a Föld történelme zajlik előttünk; az élettelennek tűnő tájba apró cserjénként lopja magát vissza az élet. Ja, és itt lakik az ördög! Az a furcsa szerzet, ami – nem meglepő módon szintén Manrique keze nyomát viselve – Lanzarote egyik jelképe is.

Lanzarote
Az ördög

Caleta de Famara

Ha hullámlovagoltok, kite-szörföztök, vagy csak néznétek a szörfözőket egy nagyon hippi település homokdűnékkel teli partján, vegyétek az irányt Caleta de Famara felé! Amikor a passzát szél le-lecsendesedik, itt tudtok egy nagyot fürödni. És csodálni Famara több mint 600 méteres, szinte függőlegesen az óceánba szakadó szirtjeit.

Lanzarote
Hullámra várva

Peñas del Chacho

A Famara fölötti sziklákra remek ösvények visznek fel. Áttúrázhat az ember a fentebb említett Haríába is. Ha ti magatok siklőernyőztök és oda-vissza végigrepülitek ezt a hegygerincet, azt mondjátok, hogy már ezért megérte valaha elkezdeni. Ha pedig csak utasok szeretnétek lenni, a helyi ernyős klub vállal tandemrepülést.

Az a bizonyos hegygerinc

Strandok Lanzarote szigetén

A passzát szél zónájában vagyunk. A szinte állandóan fújó északkeleti szélben nagyok a hullámok, a partok sziklái iszonyatosan csipkézettek, de azért akad egy-két fürdős öböl. A már említett Playa Blanca, ha bírjátok a tömeget, vagy az innen nem messze lévő, szintén népszerű Papagayo Beach.

A Papagayo Beach

Ha hozzám hasonlóan kerülitek a tömeget, figyelmesen járva a partot, fogtok találni olyan kis öblöcskét, ahol magatok tudtok lenni egy kevésbé szeles napon.  Sőt, olyan szállást is, ami ugyan közel van a népszerű strandokhoz, de mégis megőrízte intimitását, mint például a Bellavista A5 Yaiza apartman.

Bellavista A5 Yaiza apartman

Közlekedés Lanzarotén

Lanzarote repüléterén az összes nagy, nemzetközi autókölcsönző megtalálható és kisebbek is. Nem érdemes autó nélkül lenni a szigeten. Nem rossz a tömegközlekedés, de sokkal rugalmasabban tudjátok bejárni az amúgy kis távolságokat saját kocsival. A bérlés nem drága, az üzemanyag olykor olcsóbb mint Magyarországon. Az utak olyanok akár az asztallap; az országúti kerékpárosok nem győznek áradozni róla. Hamar fel fog az is tűnni, hogy a helyiek rendkívül türelmesek az úton. Hova siessenek, ha egyszer minden irányból a végtelen óceán állja útjukat?

Eljutás Lanzarote szigetére

Budapestről eljutni nem könnyű. Volt idő – egyetlen téli szezon -, amikor Budapestről egészen jó indulási és érkezési idővel közvetlen járat közlekedett. Nem jött be. Jelenleg egyszer át kell szállni. A repjegy nem az olcsóbbak közé tartozik, de ha ügyesen csináljátok, nagyobb társaság esetén akár a repjegy árának megfelelő összegből egy hétig elvagytok Lanzarotén autóval, vendégházas szállással, étellel.

Szerintem a lanzarotei utazás legjobban a közép-európai tél közepén. Ilyenkor szállást is könnyebben találtok, a járatok sincsenek annyira tele.

(fotók: shutterstock, szallas.hu)