Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásTéli tájoló

Télből a nyárba: melyik Kanári-szigetre utazzunk?

2 perces olvasási idő
Túra Lanzarote partján

Tenerife vagy Lanzarote? Esetleg mindkettő? Nehéz fába vágtam a fejszémet: arra vállalkoztam, összehasonlítom a két szigetet, hogy megkönnyítsem a döntést, ha valaki a Kanári-szigetekre szeretne utazni, de nem tudja, melyiket válassza.

Túra Lanzarote partján

Tenerife, a legnyüzsgőbb Kanári-sziget

Tenerife a Kanári-szigetek legnagyobbika, az ellentétek szigete, gyönyörű homokos tengerpartokkal, sziklás partszakaszokkal, vadregényes dzsungelre hasonlító erdőkkel, a közepén pedig a 3718 méter magas Teide tűzhányóval. Egy olyan különleges, és sokoldalú hely, ahol sosem lehet unatkozni.

Mit kínál a sziget az ide látogatóknak?

Először is gyönyörű, hosszan elnyúló homokos strandokat, mellé pedig éttermek és hotelek sokaságát, amik a melegebb déli parton találhatók, zömében Costa Adeje és Playa de las Americas környékén.

TIPP: Ha a tömeget elkerülnétek, keressétek fel Playa de la Tejita strandját.

Kalandos túrákat a sziget minden pontján

Északon található Tenerife őserdeje, a Parque Rural de Anaga, aminek bizonyos részei csak engedéllyel látogathatók. Erre táblák figyelmeztetnek a túrautak bejáratánál.

Vilaflor városánál rejtőzködik a Paisaje Lunar, Tenerife holdbéli tája, amit kevesen látogatnak, mert csak gyalogosan közelíthető meg. Aki viszont szeret túrázni, annak nagyon be fog jönni a látvány! A túra a település főterén álló templomtól indul. Ugyanitt található még egy különlegesség, a Pino Gordo, egy 45 méter magas fenyőfa, ami autóval is könnyen elérhető.

A Paisaje Lunar felé

Igazán felejthetetlen túrákat azonban a Teide Nemzeti Parkban tehetünk, ugyanis a sziget közepén egy valódi tűzhányó szunnyad. Már az oda vezető út is nagyon látványos. Mi kirándultunk egyet a Roques de Garcia sziklái körül, ahonnét gyönyörű kilátás nyílik a vulkánra.

Roques de Garcia háttérben a Teide csúcsával

A Teide csúcsához két módon lehet eljutni: felvonóval, vagy gyalogosan egy kemény túrával. Mi felfelé a könnyebbik utat választottuk, és lefelé túráztunk.

TIPP: aki egészen 3718 méterig szeretne felmászni, annak érdemes előrelátónak lenni, és időben lefoglalni az úgynevezett Teide Pass-t, mert ennek hiányában nem engednek fel teljesen. Ez ingyenes, a korlátozásra a terület védelme miatt van szükség.

Városnézésre is van bőven lehetőség

A nyugati parton kihagyhatatlan Masca, amit elszigeteltsége miatt a kalózok menedékének is neveztek. Szárazföldön csak egyetlen szerpentines úton közelíthető meg, de a látvány megéri!

A keleti parton, Güímarban meglepetés vár, itt piramisokat láthatunk.

Nem messze található Candelaria, a csodatévő szobor városa. A legenda szerint a guancso törzshöz tartozó halászok egy csodatévő szobrot találtak itt, amit aztán az egyik part menti barlangban helyeztek el. Ezen a szakaszon azonban a mai napig hatalmas hullámok verdesnek, ha szeles az idő, így a szobor egy vihar alkalmával a tengerbe veszett. A part menti sétányon guancso uralkodók monumentális szobrai állnak, a főtéren pedig nagyon hangulatos éttermek és cukrászdák kínálatából lehet válogatni. A város nevezetessége a Basilica de Nuestrea Senora de Candelaria templom.

Basilica de Nuestrea Senora de Candelaria

Mi a fővárosra, Santa Cruz de Tenerifére alig fél napot szántunk. Amit itt mindenképpen látni kell, az az Auditorio de Tenerife „Adán Martín”, a Nuestra Senora de la Concepción tornya, és az én kedvencem a Plaza de Espana hangulatos környéke.

Santa Cruz de Tenerife

Északon, Icod de los Vinos városában áll a Drago Milenario. A hatalmas sárkányfa állítólag már több, mint ezer éves. Nem messze van Garacico városa a Castillo de San Miguel erőddel, és a hangulatos kis főterével, ahol szintén érdemes eltölteni néhány órát.

Drago Milenario

Puerto de la Cruz városában pedig ott a híres papagájpark, a Loro Parque, ahová borsos a belépő, de cserébe több attrakcióval is várnak.

Loro Parque

Lanzarote, a nyugalom szigete

Tenerife szigetének sok mindenben ellentéte, mégis egy nagyon izgalmas hely, ami a számomra oly kedves külsejét híres szülöttjének, César Manrique művésznek köszönheti. Az ő nevéhez fűződik itt több látványosság, de ami a legfontosabb, hogy neki köszönhetően nincsenek a szigeten többemeletes szállodakomplexumok. Ez alól csak egy képez kivételt, ami a fővárosban található.

Mit érdemes itt megnézni?

A városaira mi nem szántunk sok időt. Arrecife, a sziget fővárosa szállodákkal, éttermekkel csábítja a turistákat. Található itt egy erőd is, amiben ma múzeum működik.

Ennél izgalmasabb a part menti Costa Teguise, mert itt található a Lanzarote Aquarium, ami a Kanári-szigetek legnagyobb akváriuma.

Piacozás Teguise városában

A hasonló nevű Teguise korábban a főváros szerepét töltötte be. Meglátogatását érdemes vasárnapra időzíteni, amikor hatalmas piacot tartanak, és nagyon kedvező áron szerezhetünk be különleges szuveníreket.

Egy kombinált jeggyel három szuper helyet kerestünk fel, amik egymáshoz viszonylag közel vannak.

Jardin de Cactus

Nyitásra érkeztünk a Jardin de Cactus botanikus kerthez, ahol ennek köszönhetően még elkerültük a kígyózó sort a pénztárnál. Aki szereti a kaktuszokat, azt itt valóságos kánaán fogadja.

Következő megállónk volt a Jameos del Agua, ahol nagyon ritka albínó rákok láthatók a barlang kristálytiszta vizében. A harmadik helyszín a Cueva de los Verdes lávabarlang volt, ahová csak vezetővel lehet belépni, így itt már számítani kell egy kis várakozásra.

Jameos del Agua

Strandok

A strandolók nem fognak örülni, mert Lanzarote szigetén kevesebb a homokos part, és azok is elég szelesek. A szörfösök viszont kifejezetten szeretik ezeket a részeket a hatalmas hullámok miatt. A legnépszerűbb strandok itt is délen találhatók, Playa Blanca és Costa de Papagayo környékén.

Természeti szépségben viszont bővelkedik…

Ezért akik az aktív pihenést kedvelik, azok rengeteg programot találhatnak maguknak. A Timanfaya Nemzeti Park kihagyhatatlan! Itt belépőt kell fizetni, amiért cserébe busszal visznek körbe a terület fokozottan védett területein. Túrázásra is van lehetőség, amire előzetesen regisztrálni kell, de a túljelentkezés akkora, hogy érdemes hónapokkal előre időpontot foglalni.

A Timanfaya Nemzeti Park ikonikus figurája

Innen nem messze, El Golfo településnél található a hihetetlenül zöld vizű tó, a Lago Verde.

Lago Verde

A Mirador del Rio a sziget északi részén csodás panorámát nyújt a kisebb szigetek felé, de a közeli Orzolából akár át is kompozhatunk a szomszédos La Graciosa aprócska szigetére, ahol nem léteznek aszfaltozott utak, és autó is csak néhány. Cserébe viszont van egy gyönyörű homokos strandja, és az egész sziget bejárható gyalogosan vagy biciklivel.

La Graciosa vulkanikus tája

Lanzarote szigetén erdőt ne keressen senki, de így is szuper túrákat lehet tenni a part menti szikláknál, és a végtelen lávamezőkön.

Tenerife vagy Lanzarote?

Összességében úgy gondolom, Lanzarote azoknak fog igazán bejönni, akik szeretik a csendet és a nyugalmat, és imádják a természeti szépségeket. Ezekből Tenerifén sincs hiány, de itt már nagyobb városok és nyüzsgés várja az idelátogatókat.

Ha valaki alacsonyabb költségvetésű utazást tervez, akkor Lanzarote a jobb döntés.

A jó hír, hogy akár most is útnak lehet indulni bármelyik Kanári-szigetre, hiszen ott még ilyenkor is 20 fok körül van a hőmérséklet.

/Fotók: Bene Marianna/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%