Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásNyári vakációŐszi élményszüretProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Ősvíziló, cápafogak, megkövesedett lábnyomok – Így fest a magyar pompei Palócföldön

1 perces olvasási idő

Kirándulást tervezel Palócföldön? Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont bakancslistás látnivaló az Ipoly-völgy ölelésében. Sétálj ősállatok lábnyomai között a magyar Pompei elképesztő birodalmában, ahol megelevenedik a 17 millió éves történelem!

Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont – A magyar Pompei látnivalói

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont rendhagyó látnivaló, amely visszarepít a történelem előtti múltba. Cápafogak, megkövesedett fák és ősállatok lábnyomai árulkodnak arról, milyen volt a területen 17 millió évvel ezelőtt az élet

A nagycsarnok kiállítása világszínvonalú, az időutazást 4D-s mozi, illetve a geológiai tanösvényen 3D-s vetítés is segíti. 

A miocén erdő a látogatók nagy kedvence, itt eredeti méretükben találkozhatsz az egykor ezen a területen élt ősállatokkal. Mutatjuk, milyen látnivalókkal vár a magyar Pompei!

Ősvíziló, cápafogak, megkövesedett lábnyomok – Így fest a magyar pompei Palócföldön
Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont

Fedezd fel a Geológiai tanösvény látnivalóit! 

A 800 méter hosszú, akadálymentesített Geológiai tanösvény legizgalmasabb ősmaradványai a cápafogak, a levéllenyomatok, az ősállati lábnyomok és a megkövesedett fák. A lábnyomos homokkövet két csarnok és egy védőpince rész mutatja be.

Egy ősnövénysarok szemlélteti az egykori vegetációt, az ősállatokat pedig a lábnyomaik alapján rekonstruálták, és holografikus kivetítés segítségével elevenednek meg előtted.

Tuzson lombkoronasétány – Élmények a magasban

A hazai lombkoronasétányok – ahogyan a nevük is mutatja – az erdő lombkorona magasságában vezetnek, innen tekinthetsz le az avarszintre. Ha szemfüles vagy, a sétány 110 méteres szakaszán a lombok lakóival is találkozhatsz. 

Tudtad? A keskeny függőhidakból álló sétány mintegy 150 méter hosszan, és 8-10 méteres magasságban vezet a fák lombjai között. A sétány alatti ösvényen a gyerekek mesterséges állati lakhelyekre, vagyis rókalyukra, denevérbarlangra, és madárfészekre bukkanhatnak. 

Miocén erdő, a medvekutyák és ősvízilók otthona

A Miocén erdőben a 17 millió évvel ezelőtt élő ősállatok reprodukciói között vezet az út, az ösvény mentén különleges, egzotikus helyekről származó növények növekednek. 

A gyerekek legnagyobb kedvencei egyértelműen a miocén kori emlősállatok élethű szobrai, míg az arborétum közepén található melegházban egykori őshonos növények vészelik át a telet. A Miocén erdő igazi bakancslistás látnivaló az egész család számára. 

Kőzetparki ösvény, Kőszikla ösvény és a Biológiai sétányok 

A Kőzetparki ösvény a fogadóépülettől a Geológiai tanösvény bejáratáig vezet, és környékbeli kőzetmintákat mutatja be. 

A Kőszikla ösvény vízmosások, tanyaromok, kőzetkibúvások és felhagyott kőbányák mentén vezet, míg a 2, illetve 4 km hosszú Biológiai sétányok bejárása közben megismerkedhetsz a környék élővilágával.

Érdekesség: A Szallas.hu vendégértékelései alapján a látogatók 99 %-a ajánlaná barátjának a látogatóközpontot: „Gyönyörű az őszi erdő. Korrekt, érdekes szervezett túrán vettünk részt. 4D-s mozi, miocén erdő, kiállítás is jó volt.” – (család kisgyerekkel)

Tökéletes választás a magyar Pompei, ha:

  • szívesen találkoznál egy ősmenyéttel, vagy medvekutyával
  • érdekel, milyen a ráják, delfinek, tengeri tehenek, krokodilok összemosott csontjait tartalmazó „cápafogas réteg”
  • kíváncsi vagy, milyenek az őzek, szarvasfélék, ragadozók és madarak iszapba kövült lábnyomai
  • gyerekekkel keresel tartalmas programot
  • régóta vonzanak az Ipoly-völgy látnivalói
  • felfedeznéd a magyar Pompei birodalmát

Szállások Ipolytarnóc közelében – Élvezd Palócföld vendégszeretetét! 

Megtetszett a környék, és szívesen eltöltenél több napot is a látnivalók felfedezésével? Foglalj szállást és akár már holnap készítheted a bőröndöt az utazáshoz! 

Kerékpárosbarát szálláshely – Tarnócz Vendégház Ipolytarnóc

Kutyabarát vendégház lengőtekével – Rárós Ház Ráróspuszta-Nógrádszakál

Családbarát vendégház jakuzzival – Kelemen Vendégház Ludányhalászi

TIPP: Töltsd le most a Szallas.hu mobil appot ingyenesen, találj és foglalj szállást egyszerűen! Letöltöm Androidra >> , Letöltöm iOS-re >>

Klímás apartman családoknak – Be-Le-Való Apartman Szécsény

Örömmel töltenél több időt az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont közelében? Szemezgess a kínálatból, foglalj nálunk szállást >>

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
100%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
108 bejegyzés

A szerzőről
Turisztikai újságírással foglalkozom, utazás közben elsősorban az élményeket gyűjtöm, egy-egy új hely megismerését valódi kalandként élem meg. A belföldi utakat kedvelem, az otthonom a Dunakanyar, de az ország legszebb vidékeit járva a Balatonon, egy kutyás túra során, motorozás közben, vagy egy kirándulóhajó fedélzetén is éppen olyan jól érzem magam.
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Kastélyok és várak

    Fedezd fel az ország leggyönyörűbb kastélyait a Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLYGYŰJTEMÉNYÉNEK segítségével!

    15 perces olvasási idő
    Toplisták

    Tavaszi-nyári bakancslista – 30+ szuper látnivaló, amit muszáj megnézned

    2 perces olvasási idő
    Wellness + Hotelek

    TOP 50 családbarát wellness hotel – íme a Blog.szallas.hu országos összeállítása

    9 perces olvasási idő