CsobbanóhelyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTéli tájoló

Hagyd, hogy a vízi élővilág télen is elvarázsoljon! – Izgalmas vízparti és gáttúrák

2 perces olvasási idő

A vízparti helyek a legnépszerűbb úti célok közé tartoznak – bizony, még télen is. Öltözzetek be jó melegen, és szabaduljatok ki a négy fal közül! Gyönyörködjetek a befagyott vízben, a havas-zúzmarás ártéri tájban, és élvezzétek a téli élővilág varázsát. Olyan túraútvonalak következnek, amelyek télen sokkal izgalmasabbak, mint nyáron: szuper vízparti gáttúrák és evezős vízitúrák!

Hagyd, hogy a vízi élővilág télen is elvarázsoljon! - Izgalmas vízparti és gáttúrák
A Zagyva télen

Vízparti és gáttúrák országszerte – kicsiknek és nagyoknak

Vegyetek részt egy Duna-parti sétatúrán!

Ennek a túrának az egyik előnye, hogy Vácról indul, ami több szempontból is jó. Egyrészt kezdhetitek a túrát egy kis városnézéssel, elvégre Vác főtere messze földön híres szépségéről. Másrészt Vácon található az egyik legjobb dunai tanösvény, a Váci Ártéri Tanösvény, ami a Gombás-patak szomszédságában terül el. Ha pici gyerekkel vagytok, ezt imádni fogják! Csak 510 méter hosszú, és izgalmas facölöpökön sétálhattok, miközben betekintést nyertek a folyó partjának különleges, rejtett élővilágába.

Aztán persze tovább cifrázható a dolog, ha kaphatók vagytok egy kiadósabb túrára: tartsatok dél felé a Duna mellett Göd irányába, a célpont akár a gödi Feneketlen-tó is lehet. Ez esetben körülbelül 12 km hosszú az út Váctól. Végig egy könnyen járható, hangulatos ártéri ösvényen barangolhattok, ne hagyjátok ki!

Hagyd, hogy a vízi élővilág télen is elvarázsoljon! - Izgalmas vízparti és gáttúrák
Téli Duna-part

Szállások Vácon >>

Téli teljesítménytúra a Körös partján

Vízparti túra az Alföldön, télen? Miért ne, a Körös-menti gát-túra több változatban is teljesíthető, bármilyen korosztályról van szó. Három különféle távra lehet nevezni: 10, 20, és 30 km-en tehetitek próbára magatokat. A körtúra kiindulási pontja mindhárom esetben Mezőberény.

Az útvonal a választott távtól függően érinti többek közt a Kettős-Körös gátat, a Békés-Mezőberényi főcsatornát vagy éppen a Kereki hidat. A tágas mezők látványa és a tanyavilág csendje egy sajátos hangulatot ad a túrának, amit csakis az Alföldön tapasztalhattok meg!

Hagyd, hogy a vízi élővilág télen is elvarázsoljon! - Izgalmas vízparti és gáttúrák
Körös

A közeli Békéscsabán szuper szállásokat találtok >>

Irány a vizek városa! Zagyva-gát túra Szolnok mellett

Szolnok körül kifejezetten sokféle vízparti túraútvonal is halad, hála a Tisza és Zagyva közelségének. Ez a Zagyva-menti túra a közepesen nehéz kategóriába sorolható: nem mintha megerőltető lenne a terep, de körülbelül 20 km hosszú az út. A Szolnok melletti, erdei tisztáson elterülő Nefag játszótérről indul, majd a sárga jelzésen halad tovább. Végtelenbe nyúló, csendes mezők kísérnek a földúton. Ahol a jelzés megszűnik, ott egyszerűen haladjatok tovább a Zagyva-gáton! Útba esik a Malomszögi híd, aztán Zagyvarékas is, majd a végcél: Újszász, ahol akár az Orczy-kastélyt is megtekinthetitek. 

Hagyd, hogy a vízi élővilág télen is elvarázsoljon! - Izgalmas vízparti és gáttúrák
A Zagyva-gát

Szállások Szolnokon >>

Könnyű, kellemes gáttúra a Maros mentén 

Ha a Köröst már említettük, testvéréről, a Marosról is szót kell ejtenünk! A folyó vadregényes, nagyrészt természetes állapotban megmaradt ártéri erdeinek nagyon értékes a növény- és állatvilága, úgyhogy már csak ezért is érdemes errefelé venni az irányt. A Maros-menti kirándulás a kényelmes és könnyen teljesíthető gyalogtúrák közé tartozik: az árvízvédelmi töltésen halad, és körülbelül 12 kilométer hosszú. Ferencszállástól indul és érinti Kiszombort, végül a hagyma fővárosába, Makóra fut be. Ezt a gyerkőcök is bírni és szeretni fogják!

Hagyd, hogy a vízi élővilág télen is elvarázsoljon! - Izgalmas vízparti és gáttúrák
Maros

TIPP: Ha Makón vagytok, semmiképp se hagyjátok ki a különleges Lombkorona Tanösvényt, ahol a magasban sétálhattok. Függőhíd, kilátótorony és sok érdekes információ vár – egész évben.

Szállások Makón >>

Badacsonytomaj-Ábrahámhegy téli túra, ha a Balaton mellett kirándulnátok

A Balaton télen is sok csodával vár: a nyári tömegnek se híre-se hamva, a befagyott tó és a zúzmarás táj pedig gyönyörű látványt nyújt. A Badacsonytomaj-Ábrahámhegy túra ugyan nem közvetlenül a víz mellett halad, de több ponton is lélegzetelállító panorámával ajándékoz meg a Balatonra.

A túraútvonal 10 km hosszú, és fel kell készülni némi szintkülönbségre – kényelmes túracipőben gyertek! Eleinte a kék jelzésen kell haladni, majd a Csönge-hegynél térjetek rá a piros túraútvonalra. A végcél az Ábrahámhegyen található kilátó, ahonnan megint csak fantasztikus panorámát kaptok a tóra. Az út szőlő dűnék, erdei ösvények, dombtetők és völgyek, valamint kilátók közt vezet, így ha páratlan balatoni túrára vágytok, ezt jó szívvel ajánljuk!

Badacsony vidéke télen

TIPP: A túra útvonala érinti a híres Folly-arborétumot is, ahol a legkülönösebb növények, fenyők és cédrusok találhatók. Ez az egyetlen magánkézben lévő arborétum hazánkban. Kilátópontként is megállja a helyét, olyan szép panorámát ad a Balatonra!

Ha badacsonyi szállást kerestek, segítünk: elragadó vendégházak a Badacsonyban >>

A Tisza-tó télen is elvarázsol: kirándulás az ártéri erdőben 

A tó téli vízszintje lehetővé teszi, hogy a vízi világ olyan részeit is felfedezhessétek, amik nyáron megközelíthetetlenek. Úgyhogy ha nyáron már be is csónakáztátok a Tisza-tavat, télen ismét el kell látogatnotok, mert új, ismeretlen csodák várnak! Ezúttal gyalogosan deríthetitek fel a mocsárvidék és a gyékényes vadvilágát. Haladjatok őzek és vaddisznók csapásában, lessétek meg a vidravárakat vagy a télire itt maradt madarakat! Többféle túrára is nevezhettek, például a 7 km hosszú, gyerekbarát túra a Tiszafüred és Poroszló közti Fehér Amur Halászcsárdától indul. Egy másik szervezésben a 20 km-es túra a Tiszafüredi Szabics-kikötőnél kezdődik. Minden esetben előzetes bejelentkezés szükséges.

A befagyott Tisza-tó

Az összes szállás a Tisza-tó körül >>

Evezzetek a gőzölgő vizű, tündérrózsás Hévíz-patakon!

Ami a különleges természeti kincseket illeti, a Hévíz-patak magasan ott van a magyarországi toplistán. Mégpedig azért, mert télen is gőzölög a vize, és ez az egyetlen patak, amelyen ebben az évszakban is nyílnak a tündérrózsák. Felejthetetlen látvány!

A patak 20 fok körüli hőmérsékletének oka, hogy a forró hévízi termáltó vizéből táplálkozik. Egészen egyedülálló élmény a gőzölgő patakon evezni, miközben a (remélhetőleg) havas táj és védett vízimadarak tánca vesz körül. Az evezős túra hossza nagyjából 10 km, és már egészen kicsi kortól részt lehet rajta venni. 

Evezés a gőzölgő Hévíz-patakon

Wellness hotelek és takaros apartmanok Hévízen >>

Mozduljatok ki a szabadba, és élvezzétek a vízparti túrák sajátos hangulatát – csak ne felejtsétek a vízálló bakancsot és a réteges öltözködést! További szállások országszerte >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%