ÍzkalandCsaládi kiruccanásŐszi élményszüretProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásVárosnézések

Márton-napi programok Hajdúszoboszlón

1 perces olvasási idő

Márton-nap Hajdúszoboszlón? Igen, utazzatok el november 15-17. között a hajdúsági fürdővárosba és vegyüljetek el a Márton-napi forgatagban Hajdúszoboszlón!

Márton-napi programok Hajdúszoboszlón

Márton-napi hagyományok

Márton napja november 11. Mint szinte minden, a kereszténység kánonjában szereplő ünnep, Márton napja is az ókorból ered. A római időkben a téli negyedév kezdete volt és voltaképpen a harcias Mars tiszteletére ettek az istenség szent madarából, a lúdból és ittak hozzá újbort a derék rómaiak. Majd született valamikor már a Római Birodalom alkonyán, majdnem november 11-én a pannóniai Savariába Márton, később Tours püspöke. A püspökséget illetően voltak Mártonnak kétségei; állítólag egy libaólban próbált menedéket lelni, de a madarak akkora ribilliót csaptak, hogy Márton lebukott, nem úszta meg.

A két előbbi történeti szál összefonódásából lett Márton-nap a mezőgazdasági munkák befejezésének, advent közeledtének és az újbornak az ünnepe. Sőt, a 40 napos téli böjt előtti utolsó lehetőség, hogy jól megtömjétek a bendőtöket. Ezt régen még betartották az emberek. A Márton-napi eszem-iszomnak van egy babonás vonala is: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás. 

Márton-napi programok Hajdúszoboszlón

Márton-napi Libalakoma Hajdúszoboszlón

A hajdúsági fürdőváros a november 15-17-i hétvégén ad otthont a Márton-napi eseményeknek. Kitűnő alkalom, hogy jókat egyetek, igyatok és nagyokat fürdőzzetek Hajdúszoboszlón. Idén novemberben sokadik alkalommal kerül megrendezésre a hajdúszoboszlói Márton-napi torkoskodás. Ez a hajdúszoboszlói gasztronómiai események záróakkordja. Újbor, rengeteg libából készült étel vár rátok. A borok a legkülönfélébb magyarországi borászatokból érkeznek. De természetesen nem csak evés-ivás, hanem zenés és táncos programok is várnak titeket. 

3 szálláshely őszi hajdúszoboszlói családi programokhoz

Ismét felhívnánk a figyelmeteket a Hunguest három, hajdúszoboszlói szállodájára.

Hunguest Hotel Apollo Hajdúszoboszló 

„Négycsillagos szállodánk vendégei modern, kifinomult környezetben tölthetik pihenésüket, miközben számos kikapcsolódást ígérő szolgáltatásunk közül választhatnak” – ígérik a 88 ágyas hotel üzemeltetői. Győződjetek meg róla!

Hunguest Hotel Aqua Sol Hajdúszoboszló 

A 142 szobás, négycsillagos szálloda saját wellness részlege mellett díjtalan átjárást biztosít számotokra az Aqua-Palace-ben és a Hungarospa Gyógyfürdőbe. A hotelt természetesen Hajdúszoboszló központjában találjátok.

Hunguest Hotel Béke Hajdúszoboszló 

Gyógyászat, wellness és szaunavilág vár titeket a városközpontban lévő Hunguest Hotel Békében. A hotelt nemrég teljes körűen felújították. 203 modern szobából választhattok, de a társalgó is kellemes.

Tudjátok-e, hogy mi köze a püspökfalatnak a Márton-naphoz? Legyen ez a hajdúszoboszlói Márton-nap egyik házi feladata! És még valami; a hagyomány szerint Márton-napon nem szabad takarítani, mosni, teregetni, mert állítólag ez az állat pusztulásával jár.

Még több szálláshely Hajdúszoboszlón >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%