Vidéki víkendVidéki vendégség

Látogatóban Matyóföld csodás vidékén – a legjobb látnivalók és szállások a környéken

3 perces olvasási idő

Matyóföld neve hallatán legtöbbünknek Mezőkövesd neve ugrik be elsőre, de valójában ez a tájegység a Miskolctól 40 kilométerre nyugatra eső Bükk-vidéket és az Alföld északi részét jelenti. Matyóföld 3 településnek ad otthot, Mezőkövesd mellett Tard és Szentistván is ide tartozik. Látogassátok meg velünk ezt a csodás vidéket, aminek a hangulata rabul ejti az óvatlan vendégeket.

„Hadd korogjon, csak ragyogjon!” – Matyóföldről röviden

A Matyóföld fővárosaként is gyakran emlegetett Mezőkövesd Mátyás királytól kapott mezővárosi rangot, aki személyesen is járt a városban. Sokan úgy tartják, a matyó elnevezés a király nevének becézett alakjából ered, de néprajzkutatók valószínűbbnek tartják, hogy egy gúnynévről van szó, amivel a környék református lakói a katolikus mezőkövesdieket illették. Bármi is legyen a valóság, ma már inkább asszociálunk a térség csodálatos hímzéseire, és a matyók díszes, egészen egyedi stílusú népviseletére, ha meghalljuk ezt a jelzőt.

A matyó hímzés az 1896-os Millenniumi Világkiállításon vált széles körben ismertté, első sorban a mezőkövesdi vonulatnak köszönhetően. A három település a hímzés és a népviselet terén is eltér egymástól, de a másikra tett hatásuk érezhető. A matyó hímzés legismertebb motívuma a matyó rózsa, aminek a legtöbb variációját a híres „íróasszony”, Kis Jankó Bori alkotta meg.

Bár a matyók szegény parasztemberek voltak, akik a hétköznapokon keményen dolgoztak, az ünneplésnek megadták a módját, ilyenkor magukra öltötték a legdíszesebb ruháikat és cicomás népviseletükben vonultak fel. Ezt az éles kontrasztot szemléltette a hozzájuk köthető közmondás: „Hadd korogjon, csak ragyogjon!”

A matyók öröksége máig él, hiszen még sokan ápolják a néphagyományt, és jeles alkalmakkor büszkén öltik magukra a matyó viseletet.

Látogatóban Matyóföld csodás vidékén – a legjobb látnivalók és szállások a környéken
Népviseletbe öltözött pár a Matyó Húsvét rendezvényen

Matyóföld látnivalói

Szentistván főbb látnivalói

A nagyközség leglátványosabb épülete a Szent István király tiszteletére emelt római katolikus templom, de sokan felkeresik Szent István kútját is, melyből artézi víz tör fel.

Ha Szentistvánon jár az ember, kihagyhatatlan látnivaló a műemléki védettség alatt álló tájház, aminek berendezése és felszerelése szinte teljes egészében eredeti. A tájház szokott helyet adni a híres, szentistváni „Három napos matyó lakodalomnak” is.

A tájháznak nincs állandó nyitvatartása, a látogatásában a Művelődési Ház dolgozói segítenek, a 06-30/830-1848-as telefonszámon lehet érdeklődni.

Látnivalók Tardon és környékén

Tardnak gazdag történelmi múltja van, a Tatárdombon talált leletek arról tanúskodnak, hogy már az ókorban is éltek itt.

Hímzése eltér a mezőkövesditől, gyakori a keresztszemes hímzés, motívumai pedig egyszerűbbek, kevesebb virágminta jellemző, inkább a levelek és a mértani formák dominálnak. Tard híres a szőtteseiről is, amiket szintén nagyon szépen díszítettek, az egyik leghíresebb motívum ezeken a Kossuth-bankó szélmintájára hasonlító hímzés.

Ha szeretnétek megcsodálni ezeket a különleges textileket, akkor elsőként a Tanyamúzeumot érdemes felkeresni, ami azonos a tardi tájházzal. Ez három háztájból áll: a legidősebb, ami balról az első, közel 200 éves, a középső a 20. század elején épült, a harmadik pedig egy felújított, modern épület, aminek berendezéseit Szabó László iparművész készítette.

A település egyik legmeghatározóbb épülete a templom, illetve a baptista imaház, de ha igazán szeretnétek megismerni Matyóföldet, akkor érdemes kicsit kirándulni a Tard határain kívül is. A Tardot körülölelő dombok oldalában ugyanis borospincék sorakoznak, és kis szerencsével olyat is lehet találni, ami éppen nyitva áll a vendégek előtt, hogy megkóstolhassák valamelyik helyi borkülönlegességet.

Tard környékén a szemfüles turisták igazi geológiai különlegességeket is felfedezhetnek. Északra, Cserépváralja irányában kúpalakú kaptárkövek magasodnak.

Látogatóban Matyóföld csodás vidékén – a legjobb látnivalók és szállások a környéken
Kaptárkövek Tard környékén

Ha szívesen eltöltenétek több napot is a településen, ezeket a szállásokat ajánljuk

Remek választás pároknak: Madaras Ház Tard

Pénztárcabarát tipp családoknak: Bükk-Völgye Vendégház

Nagyobb családoknak is ideális: Mátyás Madár Vendégház

Teljes családi ház nagyobb társaságnak: Szarvas Pár Vendégház

Mezőkövesd kihagyhatatlan látnivalói

A Bükk lábánál elterülő Mezőkövesd igazi gyöngyszem a környező települések között, hiszen a mai napig őrzik, sőt, gyakran a mai rohanó világban is ápolják hagyományaikat, de mindemellett a város igyekszik lépést tartani a modern kor követelményeivel is.

Ennek megfelelően jól megfér egymás mellett a korszerű fürdő, az új épületek, a hangulatos, modern közterek és a hagyományos paraszti házakat is, amik főként a Hadas városrészben találhatók.

Észak-Magyarország egyik legkedveltebb fürdője: Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

Lehet, hogy nem a térség legmodernebb fürdőkomplexuma, de mégis nagyon kedvelt az utazók körében, mert ár-érték arányban kifogástalan szolgáltatásokkal várja a vendégeket. A Zsóry fürdő a környék legnagyobb területű fürdője, ahol összesen 22 medencében élvezhetik a látogatók a jó minőségű, kénes termálvíz gyógyító hatását.

A komplexumhoz tartozik fedett élményfürdő, szabadtári strand rész és wellness részleg is, ahol a kényeztető szolgáltatások mellett a gyógykezelések is igénybe vehetők. 2018 nyarán új attrakcióval is bővült a fürdő repertoárja, megnyitották az 5 féle csúszdából álló csúszdaparkjukat is.

Látnivalók a város központjában

Matyó Múzeum

A matyó kultúrával és hagyományokkal való ismerkedés legjobb kezdete, ha elsőként a Matyó Múzeumban teszünk látogatást. A múzeumot 2013-ban a Hungarikumok közé sorolták, miután 2012-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára. A múzeumban a csodás matyó viselet és a hímzések mellett megismerkedhetünk a matyók hétköznapi életével is természetesen az ünnepi szokásokba is bepillantást nyerhetünk.

Takács István Gyűjtemény

A Matyó Múzeumtól nem messze, a Szent László téren található a Takács István Gyűjtemény, ami azoknak lehet érdekes, akik szeretik a freskókat. A 12 teremből álló tárlat Takács István freskóművész életművét mutatja be, akinek nem csak a mezőkövesdi Szent László templom falait díszítik a munkái, hanem többek között az Egri Bazilika tereit is. Takács Istvánnak országszerte több, mint 290 templomban lelhetők fel alkotásai.

Látogatóban Matyóföld csodás vidékén – a legjobb látnivalók és szállások a környéken
Takács István Gyűjtemény

Szent László Templom

Mindezek után kézenfekvő, hogy a templomban folytassuk a városnézést, aminek érdekessége, hogy a Mária-kápolna freskója az egyházművészeti értékek mellett bemutatja a matyó nép minden korosztályának népviseletét is.

A Hadas városrész látnivalói

Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum

A szabadtéri múzeum már 1979 óta nyitva áll a közönség előtt. Hajdu Ráfis János magángyűjteménye több száz darabból áll, megtalálhatók köztük a 19. század közepétől használatos állati erővel működtetett gépek és a 20. század közepéig alkalmazott modern traktorok is.

Látogatóban Matyóföld csodás vidékén – a legjobb látnivalók és szállások a környéken
Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum

Kisjankó Bori Emlékház

A Hadas városrészben sétálva kicsit mintha megállna az idő, hiszen itt minden kissé lelassul, a hely atmoszférája pedig különös nyugodtságot áraszt. Több porta is tárt kapukkal várja itt a vendégeket, és érdemes is minél több helyre betérni. A Kisjankó Bori Emlékházba mindenképpen, hiszen a tárlat a híres mezőkövesdi „íróasszonynak” állít emléket, akinek rengeteg csodás matyó motívumot köszönhetünk.

Látogatóban Matyóföld csodás vidékén – a legjobb látnivalók és szállások a környéken
Kisjankó Bori Emlékház

Fehér Tibor Fazekasműhelye

A helyi születésű Fehér Tibor népi iparművész 1982 óta alkot Mezőkövesden feleségével. Kis műhelyükben akár alkotás közben is elcsíphetjük a művészt, sőt, arra is van lehetőség, hogy vásároljunk a jellegzetes díszítésű kerámiákból.

Látogatóban Matyóföld csodás vidékén – a legjobb látnivalók és szállások a környéken
Fehér Tibor Fazekasműhelye

Bútorfestő Alkotóház és Hímzőház

A házban egy családi vállalkozás működik, melynek központjában a szépen megmunkált bútorok állnak. A tulajdonos Kovács András asztalosmester, bútorfestő népi iparművész, a népművészet Mestere, felesége, Pannika néni hímző, tojásfestő népi iparművész, a fiuk Szabolcs pedig bútorfestő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere. Az ő munkáik csodálhatók itt meg, és szintén van lehetőség vásárlásra is.

Látogatóban Matyóföld csodás vidékén – a legjobb látnivalók és szállások a környéken
Bútorfestő Alkotóház és Hímzőház

Népi Művészetek Háza

A Népi Művészetek Háza a Matyó Néptáncegyüttes otthona, ezért ha szerencsés időpontban járunk erre, könnyen előfordulhat, hogy hangulatos népzene szűrődik ki a falak mögül. Tartanak itt néptánc bemutatókat és műsorokat, de népművészeti kiállításokat is rendeznek a tagok alkotásaiból. Különleges szolgáltatásuk, hogy lehetőség van jeles alkalmakhoz kapcsolódóan népviselet kölcsönzésére is.

Látogatóban Matyóföld csodás vidékén – a legjobb látnivalók és szállások a környéken
Népi Művészetek Háza

Tűzzománcos Ház

Pótáné Bartók Annamária házában a tűzzománc technikával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, sőt, akár vásárolhatnak is ezekből az aprólékosan kidolgozott alkotásokból.

Látogatóban Matyóföld csodás vidékén – a legjobb látnivalók és szállások a környéken
Tűzzománcos Ház

Gari Margit Emlékház és Zeneház

Simon Istvánné Gari Takács Margit szintén jelentős képviselője volt a matyó népművészetnek. A hímzések mellett gyönyörű matyó babákat készített, de a zene is fontos szerepet töltött be az életében. Az ő munkássága előtt tiszteleg ez az emlékház.

Látogatóban Matyóföld csodás vidékén – a legjobb látnivalók és szállások a környéken
Gari Margit Emlékház és Zeneház

Iskolatörténeti Gyűjtemény

Kissé kijjebb, de a Hadas városrész közvetlen közelében van egy érdekes iskolatörténeti Gyűjtemény, ami Répászky Zoltán nyugdíjas pedagógus munkájának köszönhető. A kiállítás csak előzetes bejelentkezéssel látogatható, de mindenképpen érdemes felkeresni, mert nagyon sok kuriózum látható itt.

Látogatóban Matyóföld csodás vidékén – a legjobb látnivalók és szállások a környéken

Mezőkövesdi látnivalók a Kavicsos tó környékén

Kavicsos tó- és Szabadidőpark

A város oázisaként is emlegetik ezt a szép zöld területet, aminek középpontjában a Kavicsos tó áll. A tó mentén virágokkal szegélyezett stéget alakítottak ki, ahol padok is találhatók, a kicsiket játszótér, a nagyobbakat pedig sportpályák várják itt. A park területén belül található az I. és II. világháború áldozatainak emlékműve.

Látogatóban Matyóföld csodás vidékén – a legjobb látnivalók és szállások a környéken
Kavicsos tó- és Szabadidőpark

Jézus Szíve Templom

A Kavicsos tó látképét nagyban meghatározza a mögötte magasodó, modern külsejű Jézus Szíve templom, amit 2001-ben szenteltek fel. Itt tartják a Jézus Szíve búcsút, ami igen látványos esemény, mert sokan matyóba öltözve vesznek részt az ünnepen.

Látogatóban Matyóföld csodás vidékén – a legjobb látnivalók és szállások a környéken
Jézus Szíve Templom

Szobrok, köztéri alkotások, amiket még érdemes megnézni Mezőkövesden

Látogatóban Matyóföld csodás vidékén – a legjobb látnivalók és szállások a környéken
Matyó menyecske szobra

Ha szeretnétek kicsit átélni egy igazi, hagyományos mezőkövesdi ünneplés hangulatát, ajánljuk, hogy látogassatok el a városba húsvétkor is, mert az UNESCO szellemi örökség részét képező Matyó Húsvétnak nem véletlenül van világhíre! Ilyenkor a Hadas városrész és környéke nyüzsgő térré változik, ahol a látogatók ízelítőt kaphatnak a matyó húsvéti népszokásokból.

Szállásajánló Mezőkövesden

Balneo Hotel Zsori Thermal és Wellness****: akik szeretik a wellness szolgáltatásokat, azokat itt nem fogja csalódás érni.

Garden Villa Zsóry****: azoknak ajánljuk, akik szívesen pihennének luxus környezetben, sőt, a hely a Harry Potter rajongóknak is tartogat meglepetést.

Mormota Vendégház: ár-érték arányban szuper választás, és családoknak is ideális szálláshely.

Barka-Lak Vendégház: akik az önálló apartmanokat kedvelik, azoknak tökéletes választás ez a hangulatos ház.

Rozmaringos Vendégház: egy igazán autentikus szálláshely a hangulatos Hadas városrészben.

Még több szuper mezőkövesdi szállás >>

Ha ti is szívesen ellátogatnátok Matyóföldre, ne habozzatok, foglaljatok minél hamarabb szállást! Segítségül a programtervezéshez egy térképet is készítettünk, hogy biztos ne maradjon ki semmi Matyóföld különleges látnivalói közül.

Ha szeretnétek megtudni, kik is valójában a matyók, kíváncsiak vagytok a matyó kultúrára, akkor látogassatok el Matyóföldre és fedezzétek fel a térség látnivalóit!

A közelben még ezeket a kihagyhatatlan látnivalókat ajánljuk >>

(Képek: Szallas.hu, Bene Marianna)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
100%