HorvátországCsaládi kiruccanásNyári vakációRomantikus kikapcsolódásTengerparti szállások

Ókori emlékek, pálmafák és mediterrán hangulat vár Split belvárosában

2 perces olvasási idő
Diocletianus palota, Split

Split szerelem első látásra. Talán a legpezsgőbb és leginkább mediterrán hangulatú dalmát város, ahol mindig zajlik az élet. Zenészek, táncosok, koncertek, kiülős éttermek és kávézók, tengerillat mindenütt, erre mondják az olaszok, hogy „dolce far niente” érzés. Édes kis semmittevés, egy csipetnyi édes élet a rohanó hétköznapokban. Tökéletes hely, ahol a természeti szépségektől az épített örökségig, a pezsgő kulturális életig, a lassan mélyülő homokos tengerpartokig, számos lehetőség vár minden utazót. Indulhatunk?

Split

Diocletianus – palota

Kevés olyan európai városunk van, amely hűen ragaszkodik a több mint 1700 éves tradícióhoz. S persze, hogy itt is először a görögök tették le voksukat. Diocletianus császár volt az első, aki látva a dalmát partokat, észrevette a hely remek adottságait. Palotát emeltetett ezen a mediterrán klímájú, csodás partvidéken.

Diocletianus palota, Split

A Brac-szigeti, fehér márványból készült Diocletianus-palota UNESCO világörökség listáján is helyet kapott, s élete utolsó éveit is itt töltötte a császár, ami helyet ad mauzóleumának is. A palota négy kapuja közül bármelyiken belépve a görög, majd római hagyományokat őrző óvárosba érkezünk.  A legszebb bejárat a Tengeri Kapu (délről), és az Aranykapu, mely a főbejárata volt, és talán túl romantikus vagyok, de egy ilyen helyen szinte hallom az éljenző tömeget, amint a császár bevonult díszes fogatokon. A palotába belső udvarára belépve, a Peristilium, a korintoszi oszlopokkal díszített udvarra érkezünk, Diocletianus is itt fogadta vendégeit.

Split pálmafákkal szegélyezett belvárosa, háttérben a székesegyház tornya

Szent Doimus Székesegyház

A palota területén tovább haladva a császár egykori mauzóleumához, a ma Szent Doimus Székesegyházhoz érkezünk, amely a VII. századtól keresztény templomként működik. Milyen érdekes, hogy a székesegyház Split védőszentjéről, Szent Dujmóról kapta a nevét, aki Diocletianus alatt halt vértanúhalált. A templomban magyar vonatkozással is találkozhatunk, mert a főkapu felett két kőkoporsó van elhelyezve, ahol IV. Béla magyar király lányainak, Katalinnak és Margitnak a földi maradványai vannak befalazva, akik a tatárok elől menekülve a közeli Klis várában vesztették életüket. S persze mondanom se kell, hogy a látogatható harangtoronyból nyílik Split legszebb kilátása.

Nyüzsgő belváros ókori emlékekkel – Split

Jupiter templom

Mivel a horvát – dalmát tengerparton a legnagyobb római katolikus egyházi központról beszélünk, nem mehetünk el a ma már a székesegyház keresztelő kápolnájaként működő Jupiter templom mellett sem. Külleme, de benső felosztása még ma is hűen tükrözi egykori vallási funkcióját. A rómaiak idejében pogány vallási templom Jupiternek lett szentelve, s ma ez a legépebben maradt római kori emlékhely.

Szálláshelyek Splitben>>

Kávézók és éttermek sorakoznak a hangulatos tereken – Split

TITKOS TIPP: Pusti me da prodjem utca

Mindig igyekszem megkeresni egy-egy városban azokat a helyeket, amelyek hordoznak valamilyen különlegességet. És, hopp, mit találtam? A Jupiter templom közelében található egy hosszú sikátort, ami a helyiek szerint utca, de olyan szűk, hogy egy ember is alig fér el benne. Jelentem, én befértem Európa talán legszűkebb és leghosszabb utcájába. Be ne ragadjatok!

Türkizkék vizű öböl Split közelében

Froggyland

Ha nem látom, el se hiszem. Ez a bolondság pont nekünk való volt. A történelmi belváros után egy csipetnyi móka. Múzeum, de nem a szó szoros értelmében. Bizarr, de békákat néztünk! 507 kitömött béka kamillázott felém, melyek különböző szituációkban vannak ábrázolva: boltban, iskolában, cirkuszban, sportolás közben, otthon stb… Gondoltam, hogy ezek után, ha kínálnak se eszem békát a kikötőben, de a múzeum érdekes, kilibbent a történelmi varázslatból, mielőtt újra ámulatba esek.  A kis múzeum maximum fél óra alatt megnézhető. A Froggyland az Ul. kralja Tomislava 5. cím alatt működik.

A város éjszakai kivilágításban

A piac

Nem véletlenül találjuk a palota szomszédságában a városi nagy piacot. Már az ókorban a görögök és a rómaiak idejében is központi helyet foglalt el. Minden ami a környéken megtermett, frissen szedve hozták, és kínálták. Ma is így van ez. Ha meg akartok ismerni egy országot, egy várost, az ott élő embereket, menjetek el a piacra. Forgalmas, mégis átlátható, mosolygós, édes, ízes, különleges, mégis otthon érzésem volt benne.

Szálláshelyek Splitben>>

Közeli látnivalók

Klissza

Kis kitekintéssel, de érdemes volt néhány km utazást tenni, hisz Split környékén számos értéket találhatunk még. 7 km-re a várostól, pl. a már a kőkorszakban is lakott Klisszát. A ma is álló Klissza vára a horvát várépítészet egyik legjelentősebb alkotása. Stratégiailag fontos helyen áll, egykor a Kozjak- és a Mosor-hegység közötti hegyszoros keleti oldalát védte. A ma is látható falak legnagyobb részét a velenceiek és az osztrákok építették a vár korszerűsítése során. Az egyetlen török uralom idején emelt építménye a dzsámi (a mai Szent Vid templom) és a kút. A Salona – Klissza közötti római út, a számos ókori emlékek közül a leglényegesebb, hisz itt egykori római vízvezetékrendszer maradványaival is találkozhatunk.

Vízesés a Krka Nemzeti Parkban

Krka Nemzeti Park

Plitvice mellett, a Krka Nemzeti Park Horvátország másik lenyűgöző nemzeti parkja. Vízesések, sziklák, különleges állat- és növényvilág, építészeti műemlékek mind megtalálhatók a területen. A fő attrakció a nagy vízesés (skradisniki buk). A több szintes vízesés legalsó medencéjében úszni is lehet a kijelölt területen, de az erős sodrásra, és az éles kövekre figyelni kell, tehát gyerekekkel nem ideális az itteni fürdés. A 400 m hosszú, 100 m széles területen nem is egy, hanem 17 vízesés található, az első és az utolsó vízesés közötti szintkülönbség 47 m. A legnagyobb vízesés magassága 37 m. A legtöbb vízeséshez hajójáratok is indulnak, így a nemzeti park nagy része könnyen megközelíthető.

Omis, Horvátország

Omis, az egykori kalóztanya

Omiska Dinara hegység lábánál található, fantasztikus, vadregényes természeti szépségeket kínál Omis. A kikötővárosban ellátogatva számos sport kipróbálására is lehetőség nyílik. A Cetina-folyó szikláin lehet sziklát mászni, a folyón remekül lehet raftingolni, kajakozni is, de a Cetinán hajótúrára is lehet indulni. A város egykor rettegett kalóztanya volt. Ma csendes, családbarát hely, és olyan homokos strandja van, hogy azt a legszebb mediterrán városok is irigylik. Izgalmas napokat, órákat töltöttünk itt is.

 Szálláshelyek Omisban>>

Trogir

Trogir, Brac sziget, Hvar

Split elég délen fekszik ahhoz, hogy számos környező sziget vagy közeli település jó kirándulási célpont legyen innen. Érdemes meglátogatni Trogirt, aminek az óvárosi része a Split-öböl nyugati sarkában egy mesterséges szigeten épült. A város történelmi központja, az UNESCO világörökségének része. Split strandjai is lenyűgözőek,  de a boli Aranyszarv-strand, amely a Brac szigeten található, igazán lenyűgöző. Viszont ha hajós-, szigetfelfedezős túrára szeretnénk menni, akkor a Hvar szigetre érdemes ellátogatni. Egy igazi velencei hangulatú, forró mediterrán, tengerparti város, ahol kitűnő fehér szőlőfajtákból fantasztikus borokat készítenek.

 Népszerű szálláshelyek Splitben és környékén, 3 különböző árkategóriában:

 

Takarékos: Apartmani Znjan Split

Megnézem a szálláshely képeit és leírását>>

 

 

 

 

Normál: Barátságosan berendezett, kényelmes apartmanban szállhatnak meg Splitben az Apartman A&A Split vendégei. Az apartmanban üzemelő klíma biztosítja, hogy felfrissüljön a meleg nyári napokon is.

Megnézem a szálláshely képeit és leírását >>

 

 

 

Prémium: Luxury Rooms Marina Bay Zenta Split ****

Megnézem a szálláshely képeit és leírását >>

 

 

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%