HorvátországTippek utazáshoz

Miért Horvátország a kedvenc nyaralóhelyünk 2023-ban is?

2 perces olvasási idő

Mi, magyarok nagyon szerencsések vagyunk, hiszen néhány órás autózásért cserében Horvátországban megkapunk mindent, amit csak kívánhatunk: türkizkék tengert, hosszan elnyúló strandokat, isteni ételeket, több ezer éves történelmi emlékeket. És még csak repülőre sem kell szállnunk az igazi mediterrán életérzésért. Lássuk hát részletesen, miért is imádjuk (továbbra is) Horvátországot!

1. Közel van 

Ha a tengerpartra sietsz, Crikvenica strandját akár 5 óra alatt elérheted Budapestről autópályán haladva. Az Isztria-félsziget sincs sokkal messzebb, ahol a kristálytiszta tenger, az eldugott öblök, a dicső római és velencei időkből származó emlékek mind csak rád várnak. Összehasonlításképpen: Fertőrákosról Gyulára 6 órába is beletelhet az út.

Miért Horvátország a kedvenc nyaralóhelyünk 2023-ban is?
Crikvencia, Horvátország

2. Eltörlik a határellenőrzést

Horvátország 2023. január 1-től csatlakozott a schengeni övezethez, így megszűnt a határellenőrzés Magyarország és Horvátország között. Az utazók számára ez remek hír, hiszen gyorsabb lesz a haladás az utakon. Ezzel szemben a szomszédos Bosznia, Szerbia, Észak-Macedónia, Koszovó és Montenegró felé tartva ovábbra is megálljt parancsol majd a határellenőrzés.

Miért Horvátország a kedvenc nyaralóhelyünk 2023-ban is?

3. Nincs roaming-díj

Mivel Horvátország is az Európai Unió tagja, itt ugyanúgy mobilozhatsz és internetezhetsz a saját csomagod díjai szerint, mint Magyarországon, akár országon belül, akár Magyarországra telefonálsz. Csak arra figyelj, hogy mivel külföldön vagy, a hálózaton belüli díjak nem érvényesek. A bejövő hívásokat külön díj fizetése nélkül fogadhatod.

Miért Horvátország a kedvenc nyaralóhelyünk 2023-ban is?

4. Szebb a tengerpart, mint Olaszországban 

Egy olasz ismerősöm saját jószántából árulta el, hogy ő bizony Horvátországba jár, ha csodaszép tengerpartra vágyik. Ezek után azt hiszem, nyugodt szívvel írhatom le én is ugyanezt. A horvát tengerpart bámulatosan változatos, az egymás követő szigetek egyedülálló látványt nyújtanak. Ráadásul akár a nyüzsgést szeretjük, akár egy alig látogatott, kicsi öbölben keressük a pihenést, megtaláljuk a számunkra tökéletes nyaralóhelyet. 

Miért Horvátország a kedvenc nyaralóhelyünk 2023-ban is?
Légi felvétel a Paklinski-szigetek Hvar, Horvátország. Türkiz vízöblök luxus jachtokkal és vitorlás hajókkal

5. Strandok minden mennyiségben

Apró kavicsos, sziklás, homokos, kiépített, lassan mélyülő, nagy forgalmú vagy alig ismert – nem tudsz olyan típusú strandot mondani, amit nem találsz meg Horvátországban. A kiváló vízminőségű Kék Zászlós strandok is számtalan helyen várnak kicsiket és nagyokat, sőt, kutyás strandok is működnek. A fürdőhelyeken általában éttermek, büfék, sporteszköz-kölcsönzők, trambulin és vízi vidámpark is megtalálható. Sőt, néhol ingyenes WIFI is van!

Miért Horvátország a kedvenc nyaralóhelyünk 2023-ban is?
Stinva öböl strand Vis-szigeten, a természet csodája Horvátországban

6. Körül vesz a történelem

A mai Horvátország egyes területei már évezredekkel ezelőtt is fontos kereskedelmi, közlekedési vagy politikai központok voltak, s ez a szerepük a múló évszázadok alatt sem szűnt meg. Számos nemzet és birodalom uralta már ezt a vidéket, és ezek emlékei azóta is meghatározzák számos horvát település arculatát.

A Római Birodalom idejéből származik és ma is áll a pulai Amfiteátrum, de Rovinj és Trogir is sokat megőrzött például a Velencei Köztársaság idejéből. És ha ehhez hozzávesszük, hogy a Rovinjhoz közeli Limski fjordban még kalózok is tanyáztak, szinte tökéletessé válik a történelmi tabló.  

Miért Horvátország a kedvenc nyaralóhelyünk 2023-ban is?
Amfiteátrum, Pula

7. A sztárok is imádják

Néha talán azt gondoljuk, káprázik a szemünk, amikor Horvátországban szembetalálkozunk Harrison Forddal, Demi Moore-ral vagy Neil Patrick Harrissel. Különösen Dalmácia vidéke vonzza mágnesként a legnagyobb csillagokat, ezen belül is Dubrovnikért rajonganak olyan hírességek, mint Bernie Ecclestone és Beyoncé.

Split és Dubrovnik varázsa még a Trónok harca filmsorozat producereit is lenyűgözte, és ez a két város a híres fantasy sorozatban is szerepet kapott. Split Meeren királyságát testesítette meg, Dubrovnik pedig a királyi hatalom központja, Királyvár volt. A Feketevízi csata jelenetei és Quart városa is itt öltöttek testet. Ha szeretnéd saját szemeddel látni a forgatási helyszíneket, csatlakozhatsz Trónok harca – sétákhoz.

Miért Horvátország a kedvenc nyaralóhelyünk 2023-ban is?
Dubrovnik, Horvátország

Celeb spotting – Ezeket a helyeket kedvelik a magyar hírességek Horvátországban >>

A kedvenc szállásaink Horvátországban 

1. Apartman Pula – CIR383

Ha nagystílű, szuperül felszerelt apartmanban szeretnél pihenni Pulában, ne is keress tovább! A lakás terasza lesz a kedvenc helyed, ahonnan még az öböl látványában is gyönyörkdhetsz. 

2. Apartmani Finida Poreč 

Akár párosan, akár családilag fedeznétek fel ezt az isztriai várost, az Apartmani Finida Porec nektek is kínál remek szállást. Amellett, hogy közel a tengerpart és a város, még ingyenes kerékpárhasználatra is lehetőségetek van.

3. Apartments Klara Lopar

Rab-szigeten találod ezt a príma és stílusos apartmanházat, melynek kertjét főként szeretni fogod. Bármelyiket is választod a lakrészek közül, csak jól dönthetsz.

4. Apartments Bajcic Kampor

Igényesség és kényelem vesz körül ebben a Kampori apartmanban, melynek panorámás medencéje igazi látványosság, az ókori időkre emlékeztet. Azért néha a teraszon is tölts pár kellemes órát, ahonnan szintén szép a kilátás!

5. Pop&Rock Holiday House Zadar

Vagány és színpompás apartmanban töltődhetsz fel Zadarban, ha a Pop&Rock Holiday House-t választod. Egyedi ötletek sokasága dobja fel ezt a hangulatos kis üdülőházat, ahol öten fértek el egyszerre. 

6. Apartman Šibenik – CDJ866

Nagy családnak vagy társaságnak remek döntés lefoglalni ezt a nívós apartmant, ahol nyolc vendég pihenhet egyszerre. A színvonalas, belső kétszintes lakás bőr ülőgarnitúráján jólesik majd elnyúlni egy élményekben gazdag nap végén. 

7. Plaza Marchi Old Town Split – MAG Boutique Hotels****

El sem hiszed, hogy létezik olyan szálloda, mint ez kis boutique hotel Splitben! Mintha egy kosztümös film díszletébe csöppentél volna, ahol csak a te kedvedért válogatták össze a leggyönyörűbb bútorokat. Pároknak különösen ajánlott szálláshely. 

8. Apartment Tiramola Split

Az Aparment Tiramolában együtt élnek tökéletes összhangban a vastag, régi mestergerendák a legmodernebb bőrgarnitúrával és organikus stílusú könyvespolccal. Ha kedveled az izgalmas atmoszférájú helyeket, ezt az apartmant foglald el magadnak!

9. Apartman Slavica Dubrovnik

Nehéz elképzelni tökéletesebb panorámát annál, ami az Apartman Slavica szerencsés vendégeit fogadja ezen a dubrovniki szálláshelyen. Nemcsak a tenger nyújtózkodik a lábaid alatt, de az óvárost is láthatod. 

10. Villa Gordana Dubrovnik

Ha megkérnénk, hogy írd le, milyen számodra a tökéletes nyaralóház Dubrovnikban, a végeredmény biztosan a Villa Gordana lenne. A 6 fős tengerre néző villa egyszerűen hibátlan, a teraszáért különösen rajongani fogsz.

Már most foglald le szállásodat Horvátországba, hogy tiéd legyen a legszuperebb apartman vagy hotelszoba! A Szallas.hu óriási kínálatából könnyű lesz választani >>

Tippek horvátországi nyaraláshoz:

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
77 bejegyzés

A szerzőről
Két éve vagyok tagja a Szallas.hu blogíró csapatának. Ez idő alatt Olvasóinkat elkalauzolhattam már Magyarország és Horvátország bámulatosan szép tájaira, pompás éttermeibe és illatos cukrászdáiba. Szabadidőmet legszívesebben a családom körében töltöm, szeretünk túrázni, új tájakat felfedezni. Szívem csücske az ezerarcú Balaton, melyet második otthonomnak nevezhetek.
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Horvátország

    TOP 30+1 gyerekbarát szállás Horvátországban

    5 perces olvasási idő
    Horvátország

    50 eldugott, robinzoni nyaraló Horvátországban, pár lépésre a tengertől

    5 perces olvasási idő
    Horvátország

    Ezek a Magyarországhoz legközelebbi homokos tengerpartok Horvátországban

    1 perces olvasási idő