Tavaszi zsongásCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekHegyek-völgyek

Milliónyi hóvirág és tőzike virágzik hazánk legszebb erdeiben

1 perces olvasási idő

Az év egyik legszebb és sokak által leginkább várt pillanata, amikor a hosszú tél után végre kibújnak az első virágok a földből. Idén február végére – március elejére tolódott ki ez az időszak, amikor is az ország nagy részén végre megmutatják magukat az első hóvirágok, tőzikék. Szerencsés, akinek a kertjében is nyílnak ezek az elbűvölő növények, ám aki szeretne több ezernyi vagy több milliónyi hóvirág és tőzike látványában gyönyörködni, érdemes felkeresnie a következő helyeket.

Alcsúti hóvirágünnep

hóvirág

A tavasz szinte leképzelhetetlen az alcsúti hóvirágünnep nélkül! Idén várhatóan február 25-tól gyönyörködhetünk a fehér virágokban az Alcsúti Arborétum területén, a virágzás kb. 4-5 hétig tart.

Jegyárak:
Teljes árú / felnőtt belépőjegy: 1.050 Ft/Fő
Kedvezményes belépőjegy: 700 Ft/Fő
Csoportos* teljes árú jegy: 900 Ft/Fő
Csoportos* kedvezményes jegy: 600 Ft/Fő
Kísérőjegy: 300 Ft/Fő
* legalább 10 fős csoport esetén

Szakvezetés csoportoknak (1,5 óra):
– 30 főig 15.000 Ft
– 30 fő felett 500 Ft/Fő

Még több információ a facebook eseménynél >>

Tölts el több napot Fejér megyében és fedezd fel a környéket! Szállások >>

TIPP: További összefüggő „hóvirág-tengert” találhatunk Vas megyében Sárvár környékén, a Rába, a Csörnöc völgyében is.

Tőzikeszőnyeg Dobogóerdőn

A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) hazánk egyik legimpozánsabb tavaszi hagymás növénye, mely ligeterdők, gyertyános-tölgyesek, bükkösök és nedves rétek lakója. Magyarország egyik legnagyobb összefüggő tőzikése Vas megyében, Körmend mellett található. Becslések szerint több mint 10 millió tőzike él a Dobogóerdő területén, amelynek felfedezésére március 2-án délelőtt, 10-12 óra között tőziketúra is indul.

tőzike

Találkozási hely:
Körmend-Horvátnádalja, Malom utca (GPS: 47.003038, 16.563795), táv: 2 km. A túravezetés ingyenes. Facebook esemény

Szállást keresel Vas megyében? Nézd meg ajánlatainkat >>

Csáfordi tőzikés erdő

A „Répce erdeje” vagy más néven a „Tőzikés csáfordi erdő” a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik kiemelkedő értékekkel bíró ligeterdeje. Valószínűleg az ország legnagyobb tavaszi tőzike állománya él itt, kb. 10-15 millió tő, amelynek látványa évről évre elbűvöli a látogatókat.

A Mesélő tanösvény 4 kilométer hosszan vezet a csáfordi erdőben, a látogatók a kihelyezett tájékoztató táblákról ismerhetik meg a tavaszi tőzike jellegzetességeit, az erdő és a Répce világát.

tőzike
Fontos tudnivalók a tőzikés erdő látogatóinak:
  • a tanösvény teljes szakaszán gumicsizmában ajánlott közlekedni, mivel csapadékos időjárás esetén és a Répce áradásakor sár borítja az utat, de az egész erdő süppedékes, sáros talajú
  • a tanösvény nyomvonaláról letérni szigorúan tilos, mivel a taposás elpusztítja a növényeket. A közlekedőutat jól látható kordonnal fogják jelezni,
  • erős szél esetén fokozott óvatossággal közlekedjünk ez erdőben (vagy halasszuk máskorra a kirándulást), mert a fákról nagy ágak törhetnek és zuhanhatnak a gyalogútra is.

A tőzike virágzásáról és további tudnivalók a Nemzeti Park facebook oldalán >>

Győr-Moson-Sopron megyei szálláshelyek >>
hóvirág

FONTOS: Mind a hóvirág, mind a tőzike védett növény, természeti értékük 10.000 Ft, ezért egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik! Óvjuk együtt a természetet!

Hazánk erdei mesés szálláshelyeket is rejtenek, amikből most egy csokorra valót válogattunk össze Nektek:


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%