Külföldi kalandok

Minden, amit Parajdról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások

3 perces olvasási idő

Következő erdélyi utazásodat a székely Sóvidékre tervezed, de még nem választottál úti célt? Akkor hadd mutassuk be a régió egyik legfontosabb települését, Parajdot, ahol számtalan látnivaló vár. Cikkünk segítségével könnyű lesz az út megszervezése.

Hol található Parajd? 

Parajd (románul Praid) község Romániában, Hargita megyében található. Az Európa szerte híres székely Sóvidék központja, a Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányászati helye. A parajdi só gyógyhatású, hiszen minden fontos nyomelemet tartalmaz, ám szennyeződésektől, allergénektől mentes.   

Hogyan lehet eljutni Parajdra? 

Magyarországról nem kevesebb, mint négyféle módon – autópályán, vasúton, távolsági busszal, sőt, még repülővel – is eljuthatunk Parajdra. Az alábbiakban mutatjuk a részleteket. 

1. Autóval

Budapestről 692 kilométert kell megtennünk az M5, majd az M41 autópályán, valamint romániai autóutakon Parajdig, amely nagyjából 7 óra 15 percet vesz igénybe.  

Szegedtől – Arad és Temesvár érintésével – 526 kilométernyire fekszik Parajd. A határ menti egyetemvárosból így 5 óra 36 perc alatt érhetjük el az erdélyi települést. 

A romániai autópályák útvonalairól, díjairól részletes információkat ezen a linken találsz >>

2. Vonattal

Vasúton a MÁV nemzetközi vonalainak igénybevételével érhető el Parajd, ám közvetlen járat nem üzemel. Budapest – Keleti Pályaudvartól Aradig, majd Aradon átszállva Székelyudvarhelyig utazhatunk. Székelyudvarhelyről a Csavargó Autóbusz TRS25-as számú járatával érhetjük el Parajdot. Az utazás teljes időtartama körülbelül 19 óra.

A MÁV nemzetközi járataira itt vehetsz jegyet >>

3. Távolsági busszal

Budapestről a Flixbus indít közvetlen járatot Marosvásárhelyre, ahonnan belföldi busszal közelíthető meg Parajd az alábbiak szerint: 

Flixbus Budapest – Marosvásárhely járatok >>

Marosvásárhely – Parajd belföldi buszjárat >>

4. Repülővel

Budapest és Marosvásárhely között a WizzAir üzemeltet közvetlen járatot hetente 5 alkalommal, melynek menetideje 1 óra 5 perc. A marosvásárhelyi repülőtéren elérhető transzferlehetőség Szovátára, ahonnan szervezett szolgáltatás révén nagyjából negyedóra alatt eljuthatsz Parajdra. 

Wizzair járatok megtekintése >>

Repülőtéri transzferről információ >>

Szováta – Parajd szervezett transzfer >>

Legjobb látnivalók Parajdon

Ezen a területen már a római korban is működtek sóbányák. A Székelyföld lakói 1562-ig szabadon rendelkeztek az itt kitermelt sóval, ám sorozatos lázongásaik miatt II. János magyar király állami monopóliummá nyilvánította a sóbányászatot, és elrendelte a sóbányák őrzését. Így jött létre 1564-ben Parajd települése. A Parajd helységnév egyébként a „paraj” szóból és a -d kicsinyítő képző összekapcsolásából alakult ki, jelentése „füves területecske”, „legelőcske”

Minden, amit Parajdról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
Parajd városa madártávlatból

1. Parajdi Sóbánya (Salina Praid)

Székelyföld egyik legkülönlegesebb látványossága a Parajdi Sóbánya, mely évente több százezer látogatót vonz. Az érdeklődők az „50-es szintet” járhatják be, amely 120 m mélyen helyezkedik el a föld alatt. 

A látogatási szintre leérve majdhogynem egy kisváros fogad, hiszen van itt világítás, WIFI, televízió, kalandpark izgalmas mászóelemekkel, ökumenikus kápolna, kávézó, 3D mozi terem és gyógynövénybolt. Kifelé jövet, a „60-as szinten” található a „József-bánya” Kilátó, sőt, itt étterem is működik, valamint lehetőségünk van borkóstolásra.

Kápolna a Sóbányában

A Parajdi Sóbányához a község központjából indulnak buszok, melyek az 1250 m hosszú alagúton keresztül a kapuig szállítják a vendégeket.

Hasznos tudni, hogy a bányában az éves átlaghőmérséklet 16 Celsius fok, így nyáron is érdemes réteges öltözékkel készülni. 

A bányalátogatás bizonyos betegségek esetén ellenjavallt, ezeket a Sóbánya weboldalán megtekintheted itt >>

Minden, amit Parajdról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
Kalandpark a Sóbányában

2. Sóhát Természetvédelmi Rezervátum

A Sóhát 60 hektáron elterülő természetvédelmi terület, mely Parajdtól dél-nyugatra, az 576 méter magas Sós-hegyen található. A Sóhát délnyugati részén alakult ki a Só-szoros, mely lényegében a Korond-patak szurdokvölgye. Itt még megtalálható az egykori Erzsébet-tárna vonala, melynek mentén érdekes sóformációk, sóbarlangok alakultak ki.

A rendkívüli alakzatok közt sókedvelő növények élnek. A terület felfedezésének remek módja, ha végigjárjuk az 1 km hosszú, 7 állomásból álló tanösvényt, de számos túrának is ez a célpontja.

Minden, amit Parajdról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
Só-szoros, Parajd

3. Trópusi Lepkeház (Casa Fluturilor)

2012-ben nyitotta meg kapuit Parajdon a Trópusi Lepkeház, amely Románia első ilyen létesítménye. Ha itt jártok, feltétlenül érdemes ellátogatni ide.

A növényekkel, virágokkal, kis tóval gazdagított zárt kert különleges élményt nyújt, hiszen az itt látható lepkék nem elkülönítve élnek, hanem a vendégek között repdesnek, olykor az orrukra szállnak.

Trópusi lepkeház, Parajd

4. Mini Erdély Park (Parcul Mini Transilvania)

Parajdtól alig 50 percnyire bájos kis makett világ vár kicsiket és nagyokat. A Szejkefürdőn található Mini Erdély Parkban ugyanis több, mint 120 erdélyi történelmi épület és középkori vár makettjét láthatják az érdeklődők. A parkban számos izgalmas élmény vár, így például utazhatsz a Mini székely gőzösön és felkeresheted az Orbán Balázs Látogatóközpontot.

Minden, amit Parajdról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
Mini Erdély Park (Kép: https://minierdelypark.ro)

5. Minigolf Praid

Az egész család számára szórakoztató és tartalmas program Parajdon egy parti játék a minigolf pályán. Az Aqua Beach strand mellett található létesítmény azért is különleges, mert játék közben – ha épp nem te ütsz – gyönyörködhetsz a fenséges erdélyi táj látványában

Minigolf, Parajd (Kép: Minigolf Praid Facebook oldala)

6. Fordított házikó (Casă răsturnată Praid)

Ha kedveled az érzékeket megtréfáló játékokat, akkor a parajdi Fordított Ház is tetszeni fog. A kis épületbe belépve hirtelen nem is tudod, hol van a fent, és hol van a lent. Ez a turisztikai látnivaló a hét minden napján 10:00 és 21:00 óra között látogatható. 

Jegyárak:

  • 3 éves kor alatt: ingyenes
  • Gyerekek 12 éves korig: 10 lej
  • Felnőttek: 20 lej
Minden, amit Parajdról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
Fordított ház, Parajd (Kép: Fordított házikó Parajd Facebook oldala)

7. Parajdi Sós Strand

A Parajdi Sóbánya mellett kapott helyet a Sós Strand, melynek medencéit kizárólag a sóbányából kiszivattyúzott, tiszta sósvízzel táplálják. A szovátai Medve-tóhoz hasonlóan itt is érvényesül a helioterm hatás. A strand vizének olyan magas a konyhasó-koncentrációja, hogy a fürdőzők parafadugóként lebegnek a felszínén, úszni pedig szinte lehetetlen benne.

Az erős sós oldat kedvező élettani hatása évről évre rengeteg fürdővendéget és gyógyulni vágyó beteget csalogat a parajdi sósfürdőre. 

Minden, amit Parajdról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
Sós strand, Parajd (Kép: www.salinapraid.ro/nyar)

8. Tereplovaglás Sóvidéken

A szépséges Sóvidék felfedezésének egyik legizgalmasabb módja, ha csatlakozol egy lovastúrához. A túrák szombatonként indulnak, 10:00 – 18:00 óra között, a részvétel pedig előzetes bejelentkezéshez kötött.  

Jelentkezni a + 40-721 931 760 számon lehet. 

Kilátás a Só-szorosból, Parajd

9. Kirándulástippek

Tengernyi túraötletet kínál a Visitharghita weboldal, melyek között nemcsak gyalogos és kerékpáros túrákhoz kaphatsz ötleteket. Lóháton, terepjáróval, sőt, szekérrel is kirándulhatsz, emellett barlangászatra, sziklamászásra is van lehetőség Parajd környékén.

Kattints a következő linkre a teljes kínálatért >>

Minden, amit Parajdról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
Kilátás a Só-hegyre, Parajd

+ 1 tipp: Visit Harghita applikáció

Az egész Hargita elférhet a zsebedben, ha letöltöd okostelefonodra a VisitHarghita alkalmazást. Az ingyenes applikáció gazdag és részletes kínálatát nyújtja a régió természeti, épített és kulturális programjainak, így már indulás előtt megtervezheted az üdülés minden napját.

Az alkalmazás letölthető a Google Play áruházból és App Store-ból egyaránt. 

Minden, amit Parajdról tudni érdemes – Íme, a legjobb látnivalók és szállások
Gyilkos-tó (Vörös-tó), Hargita, Románia

Legszebb szállások Parajdon

Pensiunea Sandor Praid

Tágas, kényelmes lakrészek várnak ebben a parajdi panzióban, ahol nagy társaságot is könnyedén el tudnak helyezni. Ez az erdélyi szállás kitűnő helyen, 700 méterre található a Parajdi Sóbányától és 400 méterre a Parajdi Sós Strandtól, ráadásul egy pékség is működik itt, melyet a vásárlók imádnak.

Casa de vacanta Complex Casa Brata Praid

Hangulatos és tágas faházak várnak wellness szolgáltatásokkal ezen a parajdi szálláshelyen. Egy hargitai túrázással töltött nap végén nagyon jólesik majd nyakig merülni a dézsafürdőben, vagy lazulni a szaunában

Pensiunea Kelemen Praid

Akár párosan, akár családdal készülsz Parajdra, ebben a panzióban tökéletes lesz a pihenés. A szálláshely kertjében fűtött medence található, a gyerekeket pedig játszótér és trambulin is várja.

Casa Székely Praid

Mesekönyvbe illő, székelykapus faházban töltheted erdélyi pihenésedet, ha a Casa Székelyt választod. A csendes, természetközeli szálláshelyen mókusok és cicák is megfordulnak, de játszótér is szolgálja a kicsik jó szórakozását. 

Casa de oaspeți Vákár Praid

Minden igényt kielégítő, hangulatos és modern házacskát találtál most, ahol semmiben nem szenvedsz majd hiányt. A parajdi szálláshely csak pár percnyire található a Sóbányától, így az elhelyezkedése is remek.

Reméljük, segítségedre voltunk, hogy gond nélkül megtervezhesd parajdi pihenésedet! Kínálatunkban még több szálláshelyet találsz Parajdon ide kattintva >>

Fedezd fel a közeli Szováta kincseit is >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
77 bejegyzés

A szerzőről
Két éve vagyok tagja a Szallas.hu blogíró csapatának. Ez idő alatt Olvasóinkat elkalauzolhattam már Magyarország és Horvátország bámulatosan szép tájaira, pompás éttermeibe és illatos cukrászdáiba. Szabadidőmet legszívesebben a családom körében töltöm, szeretünk túrázni, új tájakat felfedezni. Szívem csücske az ezerarcú Balaton, melyet második otthonomnak nevezhetek.
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Külföldi kalandok

    Útiterv Nagyváradra − a legjobb látnivalók, programok és szállások egy helyen

    2 perces olvasási idő
    Városnézések

    Kolozsvári útiterv: íme a legjobb látnivalók és szállások

    2 perces olvasási idő
    Külföldi kalandok

    Top 7 wellness szálloda Romániában

    1 perces olvasási idő