Nyári vakáció

Mire figyelj, ha a Revolutot használod külföldön?

2 perces olvasási idő

    A Revolut egy jó dolog, ezt már egymillió honfitársunk tudja. Főleg jó a külföldi költések során, az árfolyama ugyanis sokszor kedvezőbb, mint a magyar bankoké. De vajon kimerül-e ebben a Revolut tudása? Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértőjének írása a Blog.szallas.hu-n.

    Miben segít idehaza a Revolut?

    Először is, érdemes tisztázni, hogy miben segít itthon a Revolut? A Revolut kezdettől fogva egy jó lehetőségnek számít a magyar piac bankszámla és bankkártya ajánlatai között. De főleg azóta hasznos igazán, hogy forint számlát is vezetnek, mert így nem kell konverziós veszteséggel számolni, ha hazai pénzt töltesz rá.

    Emellett a Revolut – díjmentes számlavezetés mellett – a magyar jogszabályi 150 000 forintos díjmentes készpénzfelvételtől függetlenül biztosít ugyancsak ingyenes készpénzfelvételt bármely ATM-ből, havonta 5 alkalommal, összesen legfeljebb 200 euróig. Ez az összeg mintegy 75 ezer forintnak felel meg. Ezzel a hazai ATM-ekből havonta 225 000 forintig lehet tovább nyújtózkodni.

    Mire figyelj, ha a Revolutot használod külföldön?

    A Revolut azonban nem az ingyenesség miatt jó elsősorban, hanem az igen remek appja miatt. A nyíltan szuperalkalmazási babérokra törő fintech egyre több szolgáltatást zsúfol bele az applikációjába, melytől a bankolás és a fizetés élménye folyamatosan növekszik.

    Valljuk be, fizetni senki sem szeret, de mégis jobb érzésekkel adjuk ki a kezünkből a pénzt, ha egy tetszetős felületen, a pénzünket védő szolgáltatások közt tehetjük meg. Hogy melyek ezek? 

    • A kártya befagyasztása, amellyel az nem használható tovább a zárolás feloldásáig. 
    • Beállítható költési limit, akár üzletkategóriánként. 
    • Külön használható internetkártya, benne az egyszer használható kártyaszám. 
    • Geolokációs beállítások, mellyel megakadályozható egy távoli országban történő visszaélés. 

    Ugyanezért kikapcsolható a csak mágnescsíkos használat, aki pedig nem szeretné, hogy az elveszett, majd megtalált kártyájával fizessen valaki, annak pedig az érintéses használat.

    A Revolutban nagyon egyszerű a fizetés. Szinte akadály nélkül lehet utalni más revolutosnak vagy bármely belföldi bankszámlaszámra. Pénzt kérni is lehet, a Revolut kártyával kifizetett számlák pedig könnyen szétoszthatók bármely revolutos felhasználóval.

    Ezek az előnyök természetesen nem csak belföldön, hanem külföldön, illetve az internetes vásárlások során is éppúgy érzékelhetők.

    Korlátok az ingyenes ATM készpénzfelvételnél

    A Revolutnál az ATM készpénzfelvétel eltér a magyarországi törvényi díjmentes készpénzfelvételtől, hiszen annak hatálya nem terjed ki a Revolutra. A határok mások, ahogy említettem, hiszen csak a magyarországi 150 000 forintos határ fele, mintegy 75 000 forint vehető fel ingyen. Igaz, az nem 2, hanem akár 5 tranzakcióból is állhat. (A hatodik tranzakció akkor is díjköteles, ha az összeg még beleférne a 75 ezres ingyenes keretbe, viszont a második tranzakció is díjköteles, ha az elsővel kimerítetted a havi 75 ezres ingyenes keretet.)

    A Revolutnál tehát az alacsonyabb ingyenes összeg miatt jobban kell figyelni a készpénzfelvételekre, mint ahogy azt idehaza megszokhattad egy magyar banknál.

    A másik, amire figyelni kell, az a magas díj az ingyenes keret elfogyását követően, 2 százalékos díjat kell fizetni egy készpénzfelvételért, azaz például 100 000 forint felvétele 2 000 forintba kerül.

    Mire figyelj a Revolutnál külföldön?

    Szintén figyelni kell arra, hogy az ingyenes készpénzfelvételi tranzakciók a belföldi euró töltésű ATM-ekben, illetve külföldön is érvényesek, tehát ezek a tranzakciók is foglalják az ingyenes keretedet.

    Ha külföldön jársz, jó hír, hogy ott sem kell többet fizetni a készpénzfelvételért, a 2 százalékos díj azonban egy elég drága díjnak számít még külföldön is, így célszerű elkerülni. Ezért külföldön is igyekezz a 75 ezres (200 eurós) havi kereten belül maradni és inkább vásárolni a kártyával. A havi keretedet a profilodban tudod lekérdezni, azon belül a csomagodnál, egyben ott láthatod a havi keret fordulónapját is, hiszen az mindenkinél más és más.

    Mire figyelj, ha a Revolutot használod külföldön?

    Fontos lehet még arra is figyelni, hogy ha devizát tartalékoltál, gyűjtögettél az útra, akkor azt lehetőleg hétköznap váltsd át arra a devizára, amelyben elköltöd a pénzt (célszerű euróra váltani Európán belül, az eurózónán kívüli országokban is), mert a Revolut hétvégén, amikor a devizatőzsdék zárva tartanak, 1 százalékos díjat számít fel érte. Hétköznap ez a díj 0,5 százalékos, de az ingyenes csomagban havi 350 000 forintig vagy ezzel megegyező devizáig – csak hétköznap – különdíj nélkül tudsz váltani devizát.

    Szintén célszerű figyelned arra, hogy ha forintban ajánlja fel a fizetést egy POS terminál vagy ATM külföldön, azt utasítsd vissza! Kérd inkább az eredeti devizában az elszámolást, mert a feltüntetett árfolyamnál a Revolut lényegesen jobban vált. Ez mindig így van és biztosan kedvezőbb, nincs tehát ok mérlegelésre e tekintetben.

    Hogy kezeli a reklamációd a Revolut?

    A Revolut mindaddig remekül működik a tömeges használatra tervezett és beállított folyamatokkal, amíg nem kerül valamilyen homokszem a gépezetbe. Ha valami olyan megoldásra váró problémával találod magad szembe, melyhez mindenképpen a Revolut segítségére van szükséged, akkor kizárólag chates ügyfélszolgálat áll rendelkezésre és csakis angol nyelven.

    A Revolutnak nincs egyetlen bankfiókja vagy telefonos ügyfélszolgálata sem, így ezeken a csatornákon hiába is keresnéd őket. A chaten keresztül azonban minden reklamációdat el tudod intézni. Azonban macerás lehet, hogy folyamatosan írni kell és várni a válaszukra, nem tudsz velük beszélni.

    Ha a telefonod elvész, egy kritikus helyzetbe kerülsz, hiszen egyedül telefonon keresztül tudsz velük kapcsolatba lépni. Ilyenkor javasolt egy másik telefonhoz jutni, amelyen ugyanúgy be tudsz jelentkezni a Revolut fiókodba. Miután bejelentkeztél, már eléred a chates ügyfélszolgálatot.

    Ha nem tudsz bejelentkezni a fiókodba, akkor az elfelejtett jelszó funkción keresztül tudsz kapcsolatba lépni az ügyfélszolgálattal. (Ha a jelszóemlékeztető nem működne).

    (Fotók: Shutterstock)


    Hogy tetszett a bejegyzés?
    Tetszik
    Tetszik
    67%
    Imádom
    Imádom
    33%
    Vicces
    Vicces
    0%
    Hűha
    Hűha
    0%
    Nem tetszik
    Nem tetszik
    0%