Vidéki víkendBarátokkalCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódásVárosnézések

Miskolcon elképesztő élményözön és titkos kincsek várnak rád — élménybeszámoló TOP látnivalókról

2 perces olvasási idő

Ha minden alkalommal kaptam volna egy ezrest, amikor valaki alábecsülte a környezetemben Miskolcot és látnivalóit, most elég vígan herdálnám a pénzt. Pedig aki járt már itt és rászánta az időt, hogy egy kicsit bekapcsolódjon a város vérkeringésébe, az tudja, hogy Magyarország egyik legszínesebb úti céljáról beszélünk.

Ezt látni kell: Miskolcon elképesztő élményözön és titkos kincsek várnak rád 
Hámori-tó, Lillafüred

Nemrég lehetőségem volt lokálpatrióták vezetésével felfedezni az egykori acélváros ismert és rejtett kincseit. Az út során lélegzetelállító helyek tárultak fel kis csapatunk előtt, és olyan izgalmas kulisszatitkokat tudtunk meg, amelyek neked is hasznodra válhatnak, ha Miskolc felé veszed az irányt. Velünk tartasz?

Látnivalók és élménydömping Miskolcon

Ezt látni kell: Miskolcon elképesztő élményözön és titkos kincsek várnak rád 
Elképesztő városi panoráma az Avas-kilátóból

Miért Miskolc?

Miskolc a hazai turizmus svájci bicskája. Minden utazási igényre van egy ütőkártyája, függetlenül attól, hogy épp perzsel a nyári nap melege vagy dundi pihékben hullik a hó. 

Ha akarod, fürdőváros, ha akarod egy fesztiváloktól pezsgő kultközpont, de lehet erdei kirándulások bázisa vagy kiváló hely egy sor felejthetetlen gasztrokalandhoz. Ahogy a város 2020-as szlogene is megmondta: „Miskolc pont jó!”

Valami régi, valami új: gőzerővel épül a lovagkirály vára

Ezt látni kell: Miskolcon elképesztő élményözön és titkos kincsek várnak rád 
Ilyen volt a kiinduló állapot: ennél már csak szebb lesz!

Utunk először a királynék jegyajándékaként is emlegetett Diósgyőri várba vezetett, mely a nagyszabású felújítási munkálatok miatt 2024 tavaszáig zárva tartja kapuit. Maradandó élmény volt a középkori falak között sétálni, és látni, ahogy Nagy Lajos király hőn szeretett palotája kőről kőre nyeri vissza eredeti fényét.

Ha elkészül, lesz benne korhű látványkonyha, fűszernövényekkel népesített kert, a várfalakat pedig 2 szinten is végig lehet majd sétálni. Egy szó mint száz: nagyon várós!

Ezt látni kell: Miskolcon elképesztő élményözön és titkos kincsek várnak rád 
Láthatósági mellényben és kobakban vettük be a várat

Kisvonattal a Bükk szívébe

Rövid fröccsszünet után vidáman zakatolt alattunk a lillafüredi kisvasút. Suhantunk a fák között egyenesen a festői szépségű Csanyik-völgy felé. Szomjas tüdőnk közben mélyeket szippantott a Bükk gyógyító levegőjéből, az erdő háborítatlan nyugalma pedig úgy terült a vállunkra, mint egy hűs takaró.

Képeskönyv ez a táj, eleven és megunhatatlan. Valahányszor erre vezet az utam, Lillafüred lehámozza rólam a kimerültséget, feltölt és elcsitítja a lelkem.

Ezt látni kell: Miskolcon elképesztő élményözön és titkos kincsek várnak rád 
Beszállás, indul az erdei gasztroexpressz!

TIPP : ha szeretnéd kimaxolni Miskolc környékének látnivalóit, keresd fel a lillafüredi libegőt, az újmassai őskohót és a pisztrángtelepet is!

Légy üdvözölve az erdő asztalánál!

De nem csak nézelődni jöttünk ám a természetbe – valakinek a vacsorához valót is össze kell szednie! Visszatértünk hát ősi gyökereinkhez és átkapcsoltunk gyűjtögető üzemmódba, hogy testközelből is megismerjük az erdő különleges, tiszta forrásból származó alapanyagait

Kalauzunk a vadnövényekkel suttogó Bózsó Gyula volt, aki tavaly Várvizi Péter sztárséffel karöltve egy hiánypótló receptkönyvvel rázta fel a gasztronómiai berkeket. „Az erdő finom” címmel íródott kötet azóta már mottó és konyhai irányvonal is egyben, amelynek egyik közvetítő csatornája maga a Végállomás Bistro & Wine.

Kacsalábon forgó Palotaszálló

Ezt látni kell: Miskolcon elképesztő élményözön és titkos kincsek várnak rád 

A Hámori-tó partján magasló Palotaszálló egyike a környék legkülönlegesebb szálláshelyeinek. Patinás hangulat, széleskörű wellness szolgáltatások és üdítő kulináris élmények várják az idelátogatókat. Arról nem is beszélve, hogy minden fontos lillafüredi látnivaló karnyújtásnyira van tőle, a torony tetejéről pedig mesés kilátás nyílik a völgyre.

Ezt látni kell: Miskolcon elképesztő élményözön és titkos kincsek várnak rád 

Századfordulós hangulat Lillafüreden >>

Kávérajongó vagy? Irány A Ház!

A Ház egy roppant szerethető színfolt Miskolc chillzónái között, ahol gondosan pörkölt specialty kávékkal adózhatsz a koffeines élvezeteknek. Nem mellesleg szállásként is stabilan megállja a helyét, úgyhogy ha szeretnél a frissen főzött kávék zamatával ébredni, a Ház stílusos szobái tökéletes választást kínálnak neked.

A nap fénypontja: Végállomás Bistro & Wine

Délutáni erdőmerülésünk a Végállomás Bistroban ért révbe, ahol Várvizi Péter és Darab Ádám séfek kezei között a begyűjtött vadnövények lehengerlő vacsoraélménnyé értek össze. A nyers, erőteljes természeti ízek tökéletes körítéssel kerültek a tányérunkra, Vállai Béla sommelier pedig arról is gondoskodott, hogy a poharunkban landoló borok új szintre emeljék a fogásokat.

Ezt látni kell: Miskolcon elképesztő élményözön és titkos kincsek várnak rád 
A Végállomás Wine Station-jében minden alkalomra találsz megfelelő bort

Ahogy váltották egymást az ételek az asztalon, azon kaptam magam, hogy olyan ízeket kóstolok, amikkel máshol még sohasem találkoztam. Szerintem ebben rejlik a Végállomás titka: folyamatosan keresik az újat, a szokatlant és nemcsak állandó minőséget biztosítanak a vendégeiknek, hanem tényleg élménnyé varázsolják az étkezést. De beszéljenek inkább a képek!

A kulináris örömest sikere persze nemcsak a konyhát, hanem az étterem két tulajdonosát, Varga Henriettet és Budaházyné Csillát is dicséri, akik fáradhatatlan szenvedéllyel dolgoznak a miskolci gasztronómia felpezsdítésén. Törekvéseik gyümölcseként a Végállomás ma már kimozdíthatatlan pont a magyar gasztrotérképen: a Dining Guide idén a TOP 10 vidéki étterem közé is beválasztotta.

Miskolci álomotthonok a tökéletes pihenéshez

Sok jó szállás van Miskolcon, de szerintem élményotthon csak kettő: a Bükk Penthouse és a Zemplen Terrace. Ezek a szupertrendi, belvárosi teraszos lakások közös nevezőre hozzák a stílust és a kényelmet. Bármelyiket is válaszd, biztosra veheted, hogy nyaralásod egy exkluzív, marasztaló közegben fogod eltölteni, ahová élmény hazatérni.

Legyen emlékezetes a miskolci utad: válaszd a Bükktől a Zemplénig apartmanokat!

Egyféleképp lehet még fokozni az apartmanok hangulatát: ha részt veszel egy tematikus túrán Angyal Enikő vezetésével! Ő aztán minden zegét-zugát ismeri a városnak, és olyan oldaláról fogja megmutatni nektek a bükki környéket, ahogy még nem láthattátok.

TIPP: Itt böngészhetsz az összes miskolci szállás között >>

Fedezd fel az avasi pincesor titkait

Európában sincs párja annak a csaknem 1000 pincészetet számláló hegyoldalnak, amely közvetlenül Miskolc városmagja mellett nyújtózik. Az avasi pincesort járva több száz éves épületek elevenednek meg a szemünk előtt, és egyre több vendégváró placcon élvezhetjük a bükki borvidék kincseit.

A miskolci borkultúra virágzásának a 19. század végén támadó filoxéra-járvány parancsolt megálljt, és hosszú időn át nem is tudott kitörni a feledés árnyai közül. Szerencsére az 1970-es évektől újra fényre lépett, és olyan minőségelvű vállalkozásoknak köszönhetően, mint a Gallay Kézműves Pince vagy Sándor Zsolt Pincészete, a terület most újra a hazai borbarátok kedvencévé válhat.

Mesebeli világ rejtőzik az Görömbölyi pincesoron >>

TIPP: egyszer-látni-kell panorámáért kaptass fel az Avasi kilátóhoz, ahonnan lélekmelengető képeket lőhetsz Miskolcról. Kihagyhatatan látnivaló!

Miskolc az Avasi kili teraszáról

Az édesszájúak menedéke: Desszertem

Ennyi kutyagolás után édes a pihenés – különösen akkor, ha a város egyik legjobb cukrászdájában, a Desszertemben heverjük ki az út fáradalmait. A Végállomás minden krémmel megkent kistestvére folyamatosan megújuló kínálattal köszönti a prémium minőségű desszertek híveit, de ha rám hallgatsz, a kávéjukat is leteszteled.

A Dining Guide is imádta: a Desszertem 2022-ben ott van a Top 7 vidéki cukrászda között

Vizes kikapcsolódás minden korosztálynak

Ebben az ezerarcú városban nagyon komolyan veszik a vízi szórakozást, és rögtön 2 olyan fürdőt is tudok mondani, ahová muszáj legalább egyszer ellátogatni. Egyikük a Miskolctapolcai barlangfürdő, ahol több mint 100 ezer éves járatokban élvezheted a helyi gyógyvíz áldásos, minden stressztől megszabadító simogatását. 

A barlangi klíma varázsát maga a természet hozta létre

A másik a 2021-ben avatott Ellipsum Élmény- és Strandfürdő, amely giga wellness birodalommal, csúszdaparkkal és 7 szuper medencével garantálja számotokra a felhőtlen nyári felfrissülést.

Mondanám, hogy Miskolc csiszolatlan gyémánt, de ez a város már látnivalók, szállások és gasztronómia terén is a célegyenesben van. Készen áll arra, hogy levetkőzze a negatív berögződéseket és hazánk egyik legkülönlegesebb, egyedi élményeket nyújtó úti célja legyen. Ha csak egy gondolatot viszel magaddal ebből a cikkből, az legyen a következő: Miskolcon el lehet tölteni egy hetet és ami még fontosabb, érdemes is.

TOP szállások miskolci kalandokhoz >>

(Képek: Szallas.hu, Vámosi Brigi, Bátor Laca)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
20%
Imádom
Imádom
60%
Vicces
Vicces
20%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
12 bejegyzés

A szerzőről
Brigi vagyok: fordító, blogger és harcedzett szövegszelídítő. Legszívesebben minden szabad percet írással vagy utazással töltenék – ha vegyíthetem a kettőt, úgy a legjobb. Itt a blogon főleg városnézések, könnyű túrák és bakancslistás látnivalók kapcsán találkozhatsz velem, de nem idegen tőlem a gasztro téma sem.
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Toplisták

    Tavaszi-nyári bakancslista – 30+ szuper látnivaló, amit muszáj megnézned

    2 perces olvasási idő
    Wellness + Hotelek

    TOP 50 családbarát wellness hotel – íme a Blog.szallas.hu országos összeállítása

    9 perces olvasási idő
    Családi kiruccanás

    Magyarországi állatkert gyűjtemény - "Állati jó" helyek térképpel

    9 perces olvasási idő