ÍzkalandÉrdemes megnézni

Mit ettek a kedvenc íróink?

1 perces olvasási idő

Amikor kézbe vesszük rongyosra olvasott Ady-kötetünket, vagy belefeledkezünk Krúdy Gyula utánozhatatlan stílusába, nem biztos, hogy eszünkbe jut, vajon ők milyen ételeket, italokat kóstoltak legszívesebben. Szerencsére a történelem nemcsak műveiket őrizte meg az utókor számára, de azt is tudhatjuk, mi volt a kedvenc ételük. Gyere velünk az 1920-as, ’30-as évek budapesti éttermeibe, fedezzük fel együtt, mit ettek kedvenc íróink!

Mit ettek a kedvenc íróink?
Magyarország, Budapest V., Eötvös tér, Dunapalota (korábban Ritz szálló). Balról az első Boross Mihály, a második Magyar Elek, mögötte ül Gundel Károly. Jobb szélen ül Krúdy Gyula, mögötte áll Bánó Dezső, mellette Ripka Ferenc. (Év: 1920, KÉPSZÁM: 55361, FOTÓ ADOMÁNYOZÓ: Magyar Bálint)

Nosztalgikus kávéházak és éttermek Pesten és Budán

A száz évvel ezelőtti Budapesten pezsgett az irodalmi élet, melynek immár legendás éttermek és kávéházak adtak otthont. Molnár Ferenc, Rejtő Jenő, Kosztolányi, Krúdy és Karinthy műveinek számos darabja látott napvilágot a fényűző New York, a Centrál, a Japán (ennek helyén működik ma az Írók Boltja) és a Hadik pörkölt kávétól illatozó, cigarettafüstös falai között.

Ezek a helyek szerkesztőségekké, műhelyekké avanzsáltak, ahol ismeretségeket lehetett kötni, finom borral, sörrel, pálinkával koccintani, és ráérősen elfogyasztani egy-egy ínycsiklandó ételt.  

Érdekesség, hogy akkoriban nem a belváros adott otthont a legtöbb vendéglátóhelynek, hanem az 1933-ban lebontott Tabán és Óbuda, ahol 850 kiskocsma üzemelt akkoriban.

Irodalmi nagyjaink olyan vendéglők árnyas kertjeiben üldögéltek hideg fröccs és kiadós ebéd mellett, mint az Albecker, a Kis Balta, a Major vendéglő, a Kakuk étterem vagy a Három 7-es.

Mit ettek a kedvenc íróink?
Kakuk étterem, söröző. Kereszt utca 6., jobbra az Árok utca.
Évszám: 1932, FOTÓ ADOMÁNYOZÓ: Kakuk László 

Szerencsére azonban nem veszett el számunkra sem az a világ. Néhány nosztalgikus budapesti kávéház és étterem ismét régi fényében tündököl, így mi is eltölthetünk néhány különleges órát ezeken a nagy múltú helyeken

Pesten a világ legszebb kávéháza díjat elnyert New York Café, a Centrál Grand Café, a Gerbeaud Cukrászda és az Astoria Szálló étterme, Budán pedig a Hadik és a Kéhli vár békebeli hangulattal és fogásokkal. A Kéhli étlapját gazdagítja az igazi kishúsleves csibemájgombóccal vagy a forró fazék Krúdy kedvenc velős csontjával.  

Mit ettek a kedvenc íróink?
New York Café Budapest (Forrás: https://newyorkcafe.hu/)

Ezt ették kedvenc íróink

A legnagyobb ínyenc Szindbád szülőatyja, Krúdy Gyula volt, aki a legegyszerűbb fogásokról is ódákat zengett. Krúdyt csak teli gyomorral szabad olvasni, különben percek múlva a konyhában kötünk ki, egy szép velős csont társaságában. Krúdyról tudható, hogy imádta a rácpontyot, a körömpörköltet és persze a velős csontot

Ady Endre a lencsefőzeléket tette első helyre kedvenc ételei listáján, melyet pörköltszafttal fogyasztott, Illyés Gyula favoritja pedig a rántott csirke volt. 

Ignotus Pál, a Nyugat alapítója is a konyhaművészet szerelmese volt. Emma asszony álnéven még szakácskönyvet is írt, melyben magyar, örmény, olasz, zsidó, sőt, kínai fogásokat is bemutatott. 

De nemcsak a húsételek rabolták el irodalmi legendáink szívét. Kosztolányi, felesége hatására évekig vegetáriánus volt, és sok pirított rizst evett. Molnár Ferencet egy finom rétessel lehetett levenni a lábáról. Ami Karinthy Frigyest illeti, az ő kedvence saját bevallása szerint a bev-étel volt.

Mit ettek a kedvenc íróink?
Almás rétes

Igyál kávét ott, ahová Gárdonyi Géza és Weöres Sándor is járt! >>

Nosztalgikus hangulatú szálláshelyek Budapesten

1. Hotel Nemzeti Budapest Mgallery****+superior

A Hotel Nemzeti tökéletes házassága a klasszikus és a modern stílusnak. Épülete őrzi régi szépségét, míg a szobákban a korszerűség és a kényelem dominál, ahol tökéletesen kipihenheted a városnézés fáradalmait. 

2. City Hotel Unio Budapest***+superior

Igazi időutazáson vehetsz részt a City Hotel Unio vendégeként, hiszen szobáikban a XX. század első harmadát idéző bútorok, színek és tágas terek vesznek körül. Ez a budapesti hotel remek választás, akár egyénileg, akár párosan vagy családdal utazol.

3. Maison Bistro & Hotel Budapest****

A Budai Várnegyed szívében találod ezt az elbűvölő, történelmi hangulatú szállodát, ahonnan kilépni sem lesz kedved. Ha szeretnéd magad hercegnek vagy hercegnőnek érezni, válassz nagystílű bútorokkal berendezett lakosztályt! 

4. Párisi Udvar Hotel Budapest in Hyatt’s Unbound Collection*****

A Párisi Udvar Hotel Budapest újranyitását óriási várakozás előzte meg, s akik fényűző enteriőrt és luxust vártak tőle, nem is csalódtak. A mesés szecessziós épület igényes lakrészeibe nemcsak párokat és egyéni utazókat, de családokat is várnak, gyerekek ráadásul 12 éves korig ingyenesen szállhatnak itt meg.

5. Danubius Hotel Astoria Budapest

A Hotel Astoria az egyik leghíresebb, nosztalgikus hangulatú szálloda Budapesten, amely 1914 óta az elegancia jelképe. Nem véletlen, hogy a pompás századfordulós épület számos filmforgatásnak is otthont adott. A hotel ma is eszményi választás, ha a főváros szívében keresel patinás szállodát

Ha legközelebb lencsefőzeléket, rántott csirkét vagy rétest majszolsz, gondolj arra, hogy Ady, Illyés vagy Molnár Ferenc is ugyanúgy szerette ezeket a fogásokat, mint Te!

Ha elmerülnél a klasszikus Budapest hangulatában, foglalj szobát egy nosztalgikus hangulatú szállodában! >>

(Képek: Szallas.hu, fortepan.hu, pixabay.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
77 bejegyzés

A szerzőről
Két éve vagyok tagja a Szallas.hu blogíró csapatának. Ez idő alatt Olvasóinkat elkalauzolhattam már Magyarország és Horvátország bámulatosan szép tájaira, pompás éttermeibe és illatos cukrászdáiba. Szabadidőmet legszívesebben a családom körében töltöm, szeretünk túrázni, új tájakat felfedezni. Szívem csücske az ezerarcú Balaton, melyet második otthonomnak nevezhetek.
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Ízkaland

    A legjobb helyek, ahol isteni húsvéti sonkát ehetsz és vehetsz – Lelőhelyek szállásajánlóval

    3 perces olvasási idő
    Vidéki víkend

    Ha húsvét, akkor irány a Hollókői Húsvéti Fesztivál!

    3 perces olvasási idő
    Vidéki víkend

    Ahol a csend beszél helyetted – keleti helyek bakancslistája az országban

    2 perces olvasási idő