Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Monostori Erőd – látnivalók az ország legnagyobb erődjében

2 perces olvasási idő

A komáromi erődrendszer magyarországi oldalán fekszik a Csillagerőd, az Igmándi Erőd, és a Monostori Erőd, melyek közül ez utóbbi egy igazán látványos és izgalmas program az egész család számára, nem mellesleg még esős időben is élvezhető, hiszen sok a fedett rész. A Nemzeti Kulturális Műemlék nem csupán Magyarország, hanem Közép-Európa egyik legnagyobb erődítményrendszerének része, amit legalább egyszer látni kell!

monostori erőd

A Monostori Erőd története

A mai erőd elődje egy 10. századi földvár volt, aminek a helyén a tatárjárás után erős kővárat építettek, hogy védelmi funkciót lásson el a törökök ellen. Fénykorát Mátyás király idején élte, aki csodás reneszánsz palotává alakította át. A bástyás erőd építtetése I. Habsburg Ferdinánd nevéhez fűződik, ezt nevezik Öregvárnak. Az Újvárat már I. Lipót építtette az 1760-as években.

Az 1763-as és 1783-as földrengések nem csak Komárom városában, az erődben is hatalmas károkat okoztak, a teljes felújítás azonban csak a 19. században indult meg, és jelentősebb átépítések azóta nem is történtek.

A 20. században hadi célokat szolgált: a két világháború között laktanya és kiképzőközpont működött itt, 1945 után pedig a szovjet hadsereg fegyverraktáraként funkcionált. Volt, hogy egyszerre több ezer katona is állomásozott benne, de éles helyzetben soha nem érte támadás.

Ma jelentős turisztikai célpont, amit igyekeznek kihasználni, és egyre több programmal csalogatják oda az érdeklődőket.

Vagány fiús programok – nem csak gyermeknapra >>

monostori erőd

Az árnyas folyosók lőréseiben ilyen katonák bújnak meg

A Monostori Erőd kiállításai és kuriózumai

A láthatatlan erőd

A „láthatatlan erőd” kifejezés nem véletlen, aki ellátogat erre a különleges helyre, annak azonnal nyilvánvalóvá fog válni, miért. Ugyanis a Monostori Erőd épületeinek nagy része a föld alá süllyesztve épült, és a tetejüket vastag földréteg fedi. Hagyományos és interaktív elemek teszik érdekessé a tárlatot, aminek első részében a tüzérségi rendszert és a monarchia-kori katonák hétköznapjait mutatják be.

monostori erőd

Lőoktató terem

A keleti bástyánál található lőoktató termet az első világháború idején a magyar honvédség használta. A különleges és ritka falfestmények miatt ez a terem csak tárlatvezetéssel látogatható, ezért aki meg szeretné nézni, mindenképpen így váltson belépőt már az elején.

„Várak, erődök, vitézek” – hadtörténeti kiállítás

Három teremből áll, ahol a város és a fegyverkezés történetét mutatják be a 16. századtól a második világháborúig, és itt található a Dunai bástya makettje is. Ez utóbbit élőben se mulasszuk el megnézni!

Kenyérmúzeum

Kissé kilóg a sorból a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje és a Monostori Erőd közös kiállítása. Talán annyiban kötődik a helyszínhez, hogy ezekben a termekben eredetileg gabonaraktár működött. Ettől függetlenül nagyon érdekes tárlat.

monostori erőd

Kenyérmúzeum

Szabadtéri haditechnikai park

Az egyik legizgalmasabb rész, ahol hatalmas lokátoros kocsik, és légvédelmi ágyúk sorakoznak.

monostori erőd

Lokátoros kocsi a szabadtéri kiállításon

Monarchia kiállítás

A monarchia korabeli katonaélet elevenedik meg, ami nem éppen a kényelemről szólt, de az erőd falai kárpótlásul biztonságot nyújtottak az itt állomásozó katonáknak. A legénységi szálló mellet itt találhatók a szűk kis cellák is, amik olyan picik voltak, hogy a fogvatartottak csak állva tudtak bennük elférni.

Szovjet kiállítás és „Vörös árnyalatok” tárlat

Ahogy azt a történeti áttekintésben említettük, a szovjet hadsereg is használta az erődöt, mégpedig fegyverraktárként, de mellette néhány érdekességet is megtudhatunk az úgynevezett „vörös korszakról”.

Szovjet kiállítás

XIX. századi ágyúkiállítás

Nem egy egyszerű ágyúkiállításról van szó, olyan különlegesség rejtőzik itt, ami máshol nem látható. Ez nem más, mint Gábor Áron ágyújának pontos másolata.

Valódi kalandok az erődben

A kiállítások mind azt a célt szolgálják, hogy minél szemléletesebbé tegyék az erőd történetét. Akár egyénileg, akár tárlatvezetés keretében járjuk végig, mindenképpen nagy kaland, hiszen a folyosókon bolyongni és a kazamaták minden egyes részletét felfedezni nem hétköznapi élmény. Érdemes nyitott szemmel járni, hiszen bárhol várhat ránk valami meglepetés.

A gyerekek, de még a felnőttek is imádják a kalandfolyosót, ahol mi is próbára tehetjük katonai képességeinket.

A kalandfolyosó

Ha olyan szerencsés időszakban látogatjuk meg az erődöt, amikor valamilyen rendezvényt is tartanak, akkor egyenruhás tárlatvezetésen is részt vehetünk.

Nyaranta szabadtéri színházi előadásokat tartanak, ezekről az erőd honlapján érdemes tájékozódni.

Belépőjegyek:

Tárlatvezetés nélkül:

  • Felnőtt: 1600 Ft, Dunai bástya: 700 Ft
  • Diák és nyugdíjas: 1200 Ft, Dunai bástya 600 Ft

Tárlatvezetéssel:

  • Felnőtt: 1800 Ft
  • Diák és nyugdíjas: 1250 Ft

Ha több napot is eltöltenétek a városban, nézzétek meg szállásajánlatunkat >>

Tipp: Akkor sem kell kétségbeesni, ha éppen borongósabb időt fogtok ki. Mi éppen egy esős napon tettünk látogatást az erődben, de így is az utazásunk egyik legemlékezetesebb programja volt. Órákig bolyongtunk a kazamatákban, és minden interaktív elemet kipróbáltunk, amit csak lehetett.

Vegyétek fel a bakancslistátokra, nem fogjátok megbánni!

Szállások Komáromban és környékén >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
50%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
50%