Kastélyok és várakCsaládi kiruccanásHegyek-völgyekProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

5 vár 5 magyarországi tanúhegyen, amit látnotok kell!

1 perces olvasási idő
Sümegi vár

A tanúhegyek a földtörténet, a várak a történelem izgalmas emlékei. A kettőt összetéve fokozhatjuk az élményt. 5 vár 5 magyarországi tanúhegyen, amit látnotok kell!

Vélhetően ti, akik olvassátok ezt a cikket, már mind láttatok tanúhegyet. A tanúhegy jellemzően a síkságból kiemelkedő, egyértelműen elkülönülő kiemelkedés. Azaz mentek az úton és egyszer csak egy meredek, teljesen körbejárható, de nem túl magas, lapos tetejű hegy jön szembe. Nem mennénk bele részletes földtani értekezésbe, de kialakulásuk szerint létrehozhatta őket a környező talaj eróziája, szél, aprózódás és mállás. Nem csak vulkanikusak, de az alábbi magyarországi tanúhegyek azok. Természetesen a tetejük sem teljesen lapos, de kvázi fennsíkként ideális helyszín volt letűnt korokban várak építésére.

Íme 5 vár 5 hazai tanúhegyen

Szigligeti vár

Ránézésre nem az a klasszikus tanúhegy, de ugyanúgy egykori tűzhányó. Tetején a 750 éves Szigligeti Vár, amelyet az utóbbi időkben folyamatosan újítanak, vagyis rekonstruálnak. Az autóval is megközelíthető várból páratlan kilátás nyílik a Balatonra és az északi part szerintem legszebb településére, Szigligetre. Ha nem vagytok a hegyi gyaloglás feltétlen hívei, ide viszonylag könnyen feljuthattok a parkolóból.

Szigligeti szállások >>

 5 vár 5 magyarországi tanúhegyen

Szigligeti vár

 

Csobánc vára, Gyulakeszi

Nem sok maradt a Tapolca fölött magasodó Csobánc várából, de annál izgalmasabb egy sportos túrával felmászni erre a magyarországi tanúhegyre és elképzelni, milyen is lehetett az 1250-es években épült csobánci vár. Az egykori végvár 1709-ben nem tudta elkerülni a Habsburgok által robbantásra ítélt várak sorsát. Mesés a kilátás a Tapolcai-medencére.

 5 vár 5 magyarországi tanúhegyen

Csobánc vára

Szállások Csobánc vára közelében >>

Hegyesd vára, Hegyesd

Ha jól bírjátok, Csobáncról akár át is gyalogolhattok Hegyesd várába; 6-7 kilométeres túra. Hegyesd vára is amolyan felfedezős féle. Tatárjárás utáni vár, ami egy egészen kicsi, alig 190 négyzetmeteres hegycsúcson állt. 1532-ben egy ostrom áldozata lett; az ostromlók, aki még élt, a csetepaté végén széttárták a karjukat és azt mondták: ezt nem érdemes újjáépíteni! 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Zsófia Mató (@amatozsofi) által megosztott bejegyzés,

 

Szállások Hegyesd vára közelében >>

Sümegi vár, Sümeg

Füzér után talán a legismertebb magyarországi várak egyike a magányos hegycsúcson álló sümegi vár. Bámulatosan jó állapotban maradt meg, amit a nagyobb létszámú turizmusban ügyesen kamatoztatnak az üzemeltetők. Belépő ellenében láttok vármúzeumot, kőhajítógépet, ágyút és egyéb, embertársaitok életének kioltására alkalmas eszközt.

Sümegi szállások >>

 5 vár 5 magyarországi tanúhegyen

Sümegi vár

 

Somló vára

Somló számomra a legizgalmasabb magyarországi tanúhegy, bár először életemben csak idén márciusban másztam meg. Fent nem győztem ámulni a somlói vár romjain és szívni magamba azt a jóleső csendes magányt, ami ebből a XIV. századi miszitkus hangulatú várromból áradt. Gyalogtúrás hely, közelítsetek Somlóvásárhely felől és így a somlói bazaltorgonákat is meg tudjátok csodálni!

Szállások a somlói vár közelében >>

Somló vára

Lehet, hogy egy nap alatt is megjárnátok ezeket a várakat, de nem érdemes rohanni, szánjatok rá egy hétvégét is akár!

Még több szálláshelyet találtok a szallas.hu oldalán >>

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%