Vidéki víkendCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódás

A tökéletes hétvégi program: Ópusztaszer, ahol a történelem életre kel

2 perces olvasási idő

Izgalmas, és egyúttal különleges ismeretterjesztő helyet szeretnétek látni? A megoldás: kirándulás Ópusztaszerre! Ha érdekel a honfoglalás története, vagy hogy hogyan teltek elődeink napjai, az Ópusztaszer Nemzeti Emlékpark mindenre választ ad. Az interaktív és bámulatos hely olyan látnivalókkal kalauzol a múltba, mint a híres Feszty-körkép, a Nomád Park vagy a Skanzen. 

A tökéletes hétvégi program: Ópusztaszer, ahol a történelem életre kel
Nemzeti Emlékpark, Ópusztaszer

Ópusztaszer Csongrád megye egy kis települése 2000 körüli lakossággal, és mivel a Pusztaszeri Tájvédelemi Körzet közepén, Dél-Alföld tanyái közt bújik meg, így nyugodt, békés légkörrel és csodás környezettel szolgál. Ugyanakkor Szeged közelsége miatt egy kiadós városnézés is bármikor adott. Persze csak miután bejártátok az ország legjelentősebb szabadtéri néprajzi múzeumát, a Nemzeti Történeti Emlékparkot!

Érdekességek Ópusztaszerről és az Emlékpark keletkezéséről:

  • Azért Ópusztaszer lett az emlékpark helyszíne, mert az Anonymus által írt, Gesta Hungarorum című mű szerint ezen a területen találkoztak a magyar törzsek vezetői a honfoglalást követően, hogy az új haza törvényeit megalkossák. Azaz itt ejtették „szerét” az ország dolgainak, vagy úgy is mondhatnánk, ez volt az első országgyűlés helyszíne. A gyűlés emlékére nevezték el a helyet úgy, hogy Szer.
  • Az 1300-as évekből fennmaradt iratokban már Sövényháza néven szerepelt a település, és csak 1974-ben nevezték át Ópusztaszerré.
  • A park első „eleme” az Árpád-emlékmű volt, amelyet még a millenium idején építettek, a honfoglalás ezeréves fordulója gyanánt. A szobor ma is látogatható, csak azóta természetesen kibővült körülötte a park. Legutóbb egyébként 2015-ben esett át jelentős fejlesztéseken.
A tökéletes hétvégi program: Ópusztaszer, ahol a történelem életre kel
Az Árpád-emlékmű
  • A skanzen csak az 1970-es években épült fel, a Feszty-körkép pedig 1995-ben nyílt meg a látogatók előtt. Azóta is ez a park legnépszerűbb látványossága.
  • Régészeti szempontból az Emlékpark legrégebbi része a Romkert; az itteni középkori leleteket a ’70-es években kezdték el kiásni.
  • A parkban lévő kiállítások interaktívak és roppant széleskörűek: régészeti, antropológiai, hadtörténeti, valamint a korabeli pénzverésről és viselettörténetről szóló kiállítások mutatják be igényesen és izgalmasan a múltat.
  • Az emlékparkot úgy is emlegetik, mint a magyarság jelképes központját, és az évek során milliók látogatták. Sokan érkeznek a határon túlról is. Legalább egyszer tényleg érdemes mindenkinek megnéznie!
A tökéletes hétvégi program: Ópusztaszer, ahol a történelem életre kel
Az emlékpark hatalmas területen fekszik

Jó tudni!: Van Szép Kártya elfogadóhely Ópusztaszeren: a park belépőjegyének megvásárlásakor, és a Feszty Kávézóban is elfogadnak OTP, MKB és K&H Szép Kártyát is.

Ezeket nézzétek meg, ha az Emlékparkban jártok:

Feszty-körkép, Ópusztaszer fő látványossága – ezt élőben kell látni!

A Feszty-körkép Ópusztaszer – és lényegében egész Magyarország – egyik leghíresebb látnivalója. Feszty Árpád lenyűgöző műve egy olyan monumentális alkotás, amely a Rotundában kapott helyett, és a magyarok bejövetelét ábrázolja a romantika jegyében, ahogy őseink Árpád vezetésével elfoglalják a Kárpát-medencét. A Feszty Árpád és tizenegy festőtársa által készített kép az 1890-es években készült el, de a második világháborúban súlyosan megsérült, majd a ’90-es évek elején restaurálták. Aki már látta testközelből, az egyetérthet abban, hogy lélegzetelállító alkotás!

A tökéletes hétvégi program: Ópusztaszer, ahol a történelem életre kel

A Rotunda kiállításai: minden a magyarság történetéről és életmódjáról

Azért a Rotundában nem csak a Feszty-körkép invitál időutazásra. Egyéb kiállítások is helyet kaptak a központi múzeumépületben, mely önmagában is egy látvány: csaknem 35 méter magas és többé-kevésbé kör alaprajzú. Így a Rotunda Ópusztaszer jelképe is lehetne. A korszerű kiállítások interaktívan fedik le a különféle témákat, például a korabeli pénzverést vagy a középkori ruhaviseletet. Sőt, egy multimédiás játszótér is segíti, hogy modern köntösben, szórakozva tanuljatok!

A tökéletes hétvégi program: Ópusztaszer, ahol a történelem életre kel
A Rotunda kívülről

Nomád Park: íjászat és lovasbemutató is vár

Hogyan volt berendezve egy jurta, mit ettek anno elődeink, és milyen fegyvereket használtak? Mindent megtudhattok a Nomád Parkban, ami a Feszty-körkép mellett a másik nagy kedvenc – főleg a gyerekek körében, hisz itt sok mindent elsőkézből próbálhatnak ki. Van lehetőség íjászkodásra, alkalmanként megkóstolhatjátok a 10. századi ételeket is, vagy akár beöltözhettek honfoglalás-kori öltözékbe is. Kukkantsatok be a jurtákba és a lovasbemutatót se mulasszátok el, mert felelevenítik a régi lovasjátékokat, és a csaták pillanatait is! Az egészen kicsik pedig garantáltan imádni fogják a nomád játszóteret.

A tökéletes hétvégi program: Ópusztaszer, ahol a történelem életre kel
Jurták

Skanzen: megelevenednek a 20. századi mindennapok

Hogy azért ne kizárólag a honfoglalásról szóljon a park, a skanzenben más jellegű témák és látnivalók is várnak. Egész pontosan Csongrád megye népi építészetét tekinthetitek meg, illetve a közelebbi történelem emlékeit: azt, hogy hol és hogyan éltek a helyiek a múlt században. Keressétek meg a látványos szélmalmot, az iparos műhelyeket, a tanyasi iskolát, a gazdák lakóépületeit vagy a községházát!

Szélmalom a skanzenben

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés:

Szeged – Ópusztaszer távolsága 30 km, Budapesttől pedig 150 km-re van; ha a főváros felől jöttök, az M5-ös autópályáról Kisteleknél kell lehajtani. A park irányát táblák is jelzik a településen. Parkoló van, 500 Ft/nap díj ellenében használható. A park pontos címe: Ópusztaszer, Szoborkert tanya 68.

Nyitva tartás:

  • Nyári (április 1 – október 31): Kedd-vasárnap 10:00 – 18:00, hétfőnként zárva.
  • Téli (november 1 – március 31): Kedd-vasárnap 10:00 – 16:00, hétfőnként zárva.

Belépő:

Sokféle belépőcsomag közül válogathattok, a családostól a csoportosig, és annak függvényében, hogy a park melyik részeit szeretnétek megnézni. Jó hír, hogy 6 éves kor alatt ingyenes a belépés, és hogy online is megvásárolhatók a jegyek, nem kell a helyszínen bíbelődni vele. A különféle ár-kombinációkról a park hivatalos oldalán tájékozódhattok.

+Program Ópusztaszeren: Csillagösvény, ahol a felnőttek is gyerekké válnak

Ki ne szeretné az izgalmas sövénylabirintusokat, ahol jól el lehet tévedni? Az életkor mindegy, csak lélekben kell fiatalnak lenni ahhoz, hogy élvezzétek ezt az útvesztőt! A Csillagösvény nem kispályás: 3,5 kilométer hosszú sövényfal alkotja, így ez a világ 3. legnagyobbja, ráadásul a sövényzet a legendás Csodaszarvast mintázza.

Az Öko Élménypark minden természetkedvelőnek és játékos beállítottságúnak kötelező program: az útvesztőben logikai feladványok, valamint népi és ügyességi játékok várnak. A hatalmas számháborúpályáról még nem is beszélve! Tematikus, szórakoztató, egyedi élmény, amit az egészen aprók ugyanúgy imádnak, mint az idősek. 

A Csillagösvény

Megéheztetek? Ezt a csárdát ajánljuk Ópusztaszeren!

Szeri Csárda – korhű betyárcsárda a park mellett

Tömjétek meg a bendőt a Szeri csárdában, ami közvetlenül a park mellett található, és a hely szelleméhez híven nemzeti ízekkel várja az éhes látogatókat. A tradicionális gasztronómia mellett a betyáros hangulatú enteriőr miatt is megéri betérni. Ráadásul ha Ópusztaszeren foglaltok szállást, a foglaláshoz járó kedvezménykuponnal 10%-ot kaphattok a számla végösszegéből.

Szeri Csárda

Ha Ópusztaszer mellett a nagyvárosi fílingre is vágytok, ugorjatok át Szegedre! Itt találjátok az összes látnivalót és programot, ami a napfény városában vár. Sőt, praktikus megoldás lehet Szegeden foglalni szállást, és onnan elkirándulni Ópusztaszerre. 

Olvass tovább: 6 családi program gyerekkel Szegeden

Szállástipp Ópusztaszeren:

Erdei Családi Vendégház Ópusztaszer

Erdei Családi Vendégház Ópusztaszer

Szállástipp Szegeden:

Kandallós Apartman Szeged

Kandallós Apartman Szeged

Jártatok már Ópusztaszeren? Ha igen, a folyamatos fejlesztések miatt érdemes újra ellátogatni, ha pedig még nem – itt az idő a pótlásra! Családi hétvégéhez ugyanúgy szuper helyszín, mint a párotokkal kiruccanni. Szállások Ópusztaszeren vagy Szegeden >>

Még több programtipp egy tökéletes hétvégéhez:

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
50%
Imádom
Imádom
50%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%