VárosnézésekCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekNyári vakációTavaszi zsongás

Pécs új köntösben – Amiről az útikönyvek nem beszélnek!

2 perces olvasási idő
Pécsi Dóm

Egy-egy utazás előtt gyakran veszek a kezembe útikönyveket, hogy jobban megismerjem az adott város nevezetességeit. Ám ezek az útikönyvek csak egészen ritkán fogalmazzák meg azt az érzést, ami átjár, ha az utcákon bolyongva egyre jobban elmélyedek a város szépségeiben. Bár nem is ez az elsőleges céljuk. Gyertek velem, most megmutatom Pécs városának azt az oldalát, amiről az útikönyvek nem beszélnek!

Szállások a közelben

A mesés Barbakán bástya

A pécsi Barbakán, vagyis kapuerőd nemcsak az egyik szimbolikus helye a városnak, de az egyik legromantikusabb hely is, ahol valaha jártam.

Barbakán

A Barbakán kertben sétálva olyan érzésem támad minden alkalommal, mintha visszaugranék az időben a 15. századba. Ez pedig hihetetlenül izgalmas élmény lehet velem együtt mindenkinek, aki szeret utazni a történelemben. Talán nem a legnépszerűbb turistalátványosság, de szerintem remekül visszaadja Pécs városának hangulatát. Nem szabad kihagyni egy pécsi kirándulásból! Felírtátok a lista elejére?

A híres lakatok

A lakatok. Amiről sokan hallottak már, és amiről sokan fognak még hallani. Az elmúlt évtizedek során olyan nagy érdeklődés mutatkozott a lakatfal iránt, hogy a kezdeti lakatfal mellett már sok másik is létesült.

Lakatok Pécs belvárosában

Nem adok nekik pár évet, és ők is megtelnek majd a szerelmespárok lakatjainak százaival. A hiedelem szerint azokat a párokat egymástól senki és semmi nem választhatja el, akik Pécsen közös lakatot helyeznek el a rácsokra. Nem hiszitek? Mondhatnám, hogy járjatok utána, de ez igen nehézkes küldetés lenne. Elég, ha hisztek benne!

A legendás szellemház

Ahhoz, hogy teljesen átérezzétek ti is Pécs hangulatát és vendégszeretetét, fontos, hogy tudjátok, a város képéhez nemrégiben még szervesen kapcsolódott a 25 emeletes szellemház. A kísértetházként is emlegetett épület 1990 óta üresen álldogált az Egyetemvárosban, míg végül 2016-ban lebontották. A kihasználatlan és lakatlan toronyház sok helyi lakosnak bántotta a szemét, mégis volt benne valami különleges. Tény, hogy aki egyszer megkedvelte a magányos épületet, az nem tudta, és mai napig nem tudja elfelejteni a hangulatát.

A kihagyhatatlan Tv-torony

Ha szeretitek a kilátókat, akkor a pécsi Tv-torony és Kilátó nagy kedvencetek lesz. A maga 197 méteres magasságával a torony Magyarország legmagasabb épülete. Az 18500 tonna tömegű épület eredetileg „csak” 191 méter magas volt, végül ráépítettek még 6 métert. És akkor most jöjjön az, amiről az útikönyvek nem írnak.

Kilátás a tv-toronyból

A toronyba lift visz fel bennünket. Úgy zsúfolódnak bele az emberek, hogy komolyan minden alkalommal kétségbe vonom, hogy nem ragadunk-e be örökre. Mégis, amint körbesétálok a torony tetején a korlát mellett, olyan érzés fog el, mintha enyém lenne a város, és az összes környező hegy. Ezt az érzést csak az fogja érezni, aki a száraz tények és a panoráma mellett alaposabban szemügyre veszi a fák zöldjét, és beleszippant a mediterrán levegőbe. A kilátás egyébként még esőben is gyönyörű.

A Mecseki Vidámpark

A Vidámpark a Mecseki Parkerdőben 5 hektáron, 50 játékelemmel, 50 évig várta a gyerekeket és a játékos kedvű felnőtteket. A mai napig emlékszem rá, hogy a retró hangulatú vidámpark mekkora kedvenc volt a kilencvenes években. Sajnos 2011-re bezárta kapuit a látogatók előtt. Hogy miért szerepel mégis a listámon? Mert Pécs mai új köntöséhez hozzátartozik az, hogy levetkőzte a régit. Így azonban sajnos a mai útikönyvek már nem említik az egykor hihetetlen népszerűségnek örvendő Elvarázsolt kastélyt, és a kiállított MALÉV repülőgépet. Ha az interneten találkoztok a Vidámparkkal, ne lepődjetek meg. Úgy tűnik, a park szinte tovább hirdeti magát a turisták számára. Hátborzongató, nem?

Kötelező látnivalók

Persze egy Pécsről szóló írásban nem lehet nem megemlíteni azokat a kötelező látnivalókat, amelyek miatt általában a városba érkeznek a turisták. Nem igaz?

Gázi Kászim pasa dzsámija

Ilyen például Gázi Kászim pasa dzsámija, a Székesegyház, a város ókeresztény temetője, a Szent István tér, vagy éppen a Zsolnay-szobor.

Ókeresztény temető

Ha jobban megismerkedtek ezekkel a helyekkel, biztosan szereztek olyan élményt, amiről nem találtok majd sehol hasonló leírást. Ez pedig örökre összeköt majd benneteket Péccsel. Ezért is remek dolog Pécsen megszállni. Jobban átélhetitek a város pezsgését, és lüktető életét.

Kirándulás Pécs környékén

Pécstől kb. 10 km-re találjátok az Orfűi tórendszert, ahol télen-nyáron jó kirándulni. A friss levegő, a természet közelsége és a tavak látványa pillanatok alatt feltölt mindenkit energiával.

TIPP: Az Orfűi Malmoknál 15 % kedvezmény jár, ha a szallas.hu-n foglalsz!

A borturisták ezzel szemben egyértelműen Villányra szavaznak. Teljesen megértem őket, mi is százszor végigsétáltunk már a villányi pincesoron, csupán az élmény kedvéért is. Ha nem kedvelitek a nagyvárosok nyüzsgését, foglaljatok szállást Villányban. Élvezzétek a helyi rétesek ízét, és a borok különleges zamatát!

Villányi pincesor

Végezetül, nem kirándulás egy kirándulás várlátogatás nélkül. A 13. században épült siklósi várban megnézhetitek, milyen volt egy jobbágybörtön, egy nemesi cella, és egy kínzókamra. A gyerekek kedvence pedig általában a Középkori Fegyver- és Hadtörténeti Kiállítás. Siklós Pécstől nem egészen 30 km-re található, ami autóval 30 perc. Ennyi utazást igazán megér ez a vár!

Kinek ajánlom a pécsi kirándulást?

Azoknak, akik legszívesebben új köntösbe öltöztetnék a látványosságokat, és akik minden helyszínre más szemmel néznek, mint egy átlagos érdeklődő. Így lesz ugyanis olyan élmény egy pécsi látogatás, amiről az útikönyvek bizony nem beszélnek!

Szállást keresel Pécsett? Itt tudsz válogatni >>

/fotók: Kristóf Eszter/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
108 bejegyzés

A szerzőről
Turisztikai újságírással foglalkozom, utazás közben elsősorban az élményeket gyűjtöm, egy-egy új hely megismerését valódi kalandként élem meg. A belföldi utakat kedvelem, az otthonom a Dunakanyar, de az ország legszebb vidékeit járva a Balatonon, egy kutyás túra során, motorozás közben, vagy egy kirándulóhajó fedélzetén is éppen olyan jól érzem magam.
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    9.8
    Kedvenc szállások

    Mediterrán pihenés Gyulán

    1 perces olvasási idő
    Toplisták

    Tavaszi-nyári bakancslista – 30+ szuper látnivaló, amit muszáj megnézned

    2 perces olvasási idő
    Wellness + Hotelek

    TOP 50 családbarát wellness hotel – íme a Blog.szallas.hu országos összeállítása

    9 perces olvasási idő