Kastélyok és várakCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekHegyek-völgyekProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Somoskői vár – panorámás vár a szlovák-magyar határon

1 perces olvasási idő
A rekonstruált torony

A somoskői vár története igen kalandos, az 526 méter magas vulkáni csúcson magasodó erődítményt ugyanis annak ellenére, hogy egy magyar faluhoz tartozik, hosszú évekig csak útlevéllel lehetett meglátogatni. Bár a szlovák oldalon áll, de ma már szerencsére bárki megtekintheti ezt a csodálatos panorámával rendelkező várat.

Somoskői vár

A somoskői vár története

A somoskői várat a 13. század végén építtette fel a Kacsics nemzetség. Ettől fogva a sorsa igen hányattatott volt, olyan sűrűn cserélt gazdát, hogy valóságos átjáróház alakult ki benne.

Romantikus szál is kötődik a helyhez: Balassi Bálint itt ismerte meg nagy szerelmét, Losonczy Annát.

Pusztulását a Rákóczi-szabadságharc hozta el. Minden különösebb vérontás nélkül a kurucok kezére került, akik 7 évig birtokolták. I. Lipót a szabadságharc bukása után parancsba adta a vár lerombolását, de a végrehajtó Ráday Pál valamiért mégsem teljesítette ezt maradéktalanul, és csak a tetőszerkezet egy részét gyújtatta fel. Innentől az állapota fokozatosan romlott, a helyi lakosság pedig megkezdte a falak bontását és elhordását, de még így is lenyűgöző volt, aminek bizonyítéka, hogy Petőfi 1845-ös útjáról készült jegyzetében idillikus helyként írja le a várat és a hozzá tartozó falut.

Somoskői vár
A falak egy részét a helyiek széthordták építőanyagnak

Az első világháború után a trianoni békediktátumban a falut és a várat is Csehszlovákiához csatolták, de Dr. Krepuska Géza gégészprofesszornak köszönhetően, aki a határrendező bizottság egyik angol tisztjét kikezelte gyógyíthatatlannak hitt betegségéből, 1923. április 23-án Genfben a Népköztársaság Tanácsa Somoskőt és Somoskőújfalut visszaadta Magyarországnak. Az örömöt csak az árnyékolta be, hogy maga a vár maradt a határ túloldalán, így látogatása csak útlevéllel volt lehetséges egészen 2007-ig, a schengeni egyezmény életbe lépéséig.

Somoskői vár

A somoskői vár látogatása napjainkban

Érdemes élni a lehetőséggel, és az oly sokáig mostoha sorsú várat felkeresni, ha a Medves egyébként is lenyűgöző vidékén járunk. A vár alatti parkolóban ingyen letehetjük a kocsit, innen pedig csak egy kis séta, amíg elérjük a szlovák oldalon lévő bejáratot.

A belépő igen jelképes összeg, ennek és a nyitvatartásnak a részleteit itt találjátok >>

Somoskői vár
A somoskői várhoz hangulatos túratvonalak is vezetnek

Jellegzetes mai arculatát az egyik rekonstruált kör alakú tornya adja, a másik sajnos romos állapotban van. A vár falait viszonylag gyorsan körbe lehet járni, senki ne számítson látványos kiállítóterekre. De nem is emiatt éri meg felkeresni. Sokkal inkább érdekes a fentről elénk táruló panoráma a gyönyörű Medves-fennsíkra, és a szomszédos Salgó várára.

A rekonstruált torony

Látnivalók a közelben

Somoskőt és környékét nem csak a várlátogatás miatt érdemes felvenni a bakancslistára, hiszen számos érdekes látnivaló található még erre.

A Petőfi-kunyhó belülről

Petőfi 1845-ös látogatásának emlékére a vár közvetlen közelében áll a Petőfi-kunyhó, ahol állítólag meg is szállt néhány éjszakára. A kis házikó állapota persze nyomába sem ár a Szallas.hu kínálatában található szállásoknak, ezért ha szívesen eltöltenétek a környéken néhány éjszakát, ajánljuk inkább a családok, nagyobb társaságok számára is ideális Ibolya Vendégházat Somoskőújfaluban.

Ibolya Vendégház

Aki a párjával érkezik, az sem marad fedél nélkül, nekik tökéletes választás a szépen felújított, otthonos hangulatú Vargánya Vendégház.

Vargánya Vendégház

A kunyhó és a vár közötti kis parkban áll egy emlékmű az aradi vértanúk tiszteletére. A várlátogatás mellett kihagyhatatlan a geológiai ritkaságnak számító bazaltömlés megtekintése, ami a vár északi oldalán található, és egy kis sétával érhető el. Bazaltoszlopok az ország több pontján láthatók, de az ehhez hasonló hajlott forma még európai viszonylatban is igen ritka.

Az aradi vértanúk emlékműve
Bazaltömlés

A közelben áll Salgó vára, amit akár egy túra keretében is felkereshetünk, de a környék ezen kívül is számos lehetőséget tartogat azoknak, akik szeretnek kirándulni, és nagyokat túrázni.

Somoskői vár
Távolban Salgó vára

Utazásra fel, fedezzétek fel ezt a különleges környéket!

Szállások a közeli településeken >>

(fotók: Bene Mariann, szallas.hu)


Még több látnivaló a Karancs-Medves vidékén: 4 nap – 4 emlékezetes program


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%