Kastélyok és várakCsaládi kiruccanásUtazói történetekVidéki víkend

Ahol életre kel a történelem: Sümegi vártúra – ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ

1 perces olvasási idő

Hátborzongató várbörtön, lovagi tornán harsanó harci kiáltások, királyi lakomák, fenséges panoráma és még sok más élmény vár rátok hazánk egyik legszebb középkori erődítményében, amit vétek lenne kihagyni! Szerencsére mi sem tettük, így ha velünk tartotok, elmeséljük nektek: milyen kalandokba csöppenhettek Ti is a Sümegi várban!

Történelemrajongóként nehéz jobb úti célt találni a kiránduláshoz, mint egy magányos hegy tetején ülő, zegzugos erődöt, ahol egykor katonák masíroztak és ágyúk dördültek. A Balaton-felvidék nyugati peremén magasodó Sümegi vár és környéke ráadásul akkor is kiváló programot és rengeteg látnivalót ígér, ha családdal, kettesben vagy barátokkal hódítanátok meg a közel 250 méter magasan elhelyezkedő kőépületet.

Ahol életre kel a történelem: Sümegi vártúra – ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ 
Történelmi Élménypark

Utazás a középkorba – ezért kihagyhatatlan program a Sümegi vár >>

Felfelé sem unalmas az út

Bevallom, amikor a parkolóból feltekintettem az előttünk magasodó, tekintélyt parancsoló Sümegi várra, már éreztem, hogy nem lesz egyszerű menet a felfelé vezető út. Az erődítmény tövében épített Történelmi Élménypark ostromfegyverei mellett elhaladva egy kettőre visszarepültünk a múltba, és mire felértünk a macskaköves ösvényen már a szánk is tátva maradt a lélegzetelállító panorámától

Tipp: Ha eső után mentek, legyetek nagyon óvatosak, mert több helyen komoly kihívást jelent a csúszós talaj!

Félelmetes várbörtön és korhű helyiségek

A hangulatos felvonóhíd, a hátborzongató várbörtön, az éléskamra, a püspöki lakószoba, a hajdani konyha és az épület többi, aprólékos gonddal berendezett helyisége közelebb vitt minket ahhoz, hogy megismerjük a vár és egykori lakói életét. Édesszájúként pedig nem tudtunk ellenállni a mennyei kürtőskalácsnak sem, amivel még élvezetesebbé tették számunkra a várfalakon való fel-lemászkálást.

Ahol életre kel a történelem: Sümegi vártúra – ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ 
Történelmi Élménypark

Tipp: 2022. július 12-augusztus 31. között heti 4 alkalommal különleges lovagi tornát rendeznek a vár lábánál, amit akár középkori lakomával is kombinálhattok.

Rengeteg játék és kacagás

Különösen tetszett az erődítmény udvara, ahol igazi gyermekparadicsomot alakítottak ki rengeteg játékkal, célbadobással, állatsimogatóval és érzékeket elbódító fűszernövénykerttel! A vicces „gyermekmegőrzőn” pedig nem csak mi, hanem a többi látogató is jót nevetett.

Ahol életre kel a történelem: Sümegi vártúra – ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ 
Történelmi Élménypark

Tipp: Hazatérés előtt ne hagyjátok ki a múzeum alsó szintjén berendezett különleges kocsitárlatot se, melyhez hasonlót hazánkban egyedül Keszthelyen láthattok!

Ínycsiklandó falatok

A kimerítő túra után alaposan megéheztünk és a szemerkélő esővel a nyomunkban betértünk a piros-fehér kockás abroszokkal díszített Várcsárdába, ahol egykor Kisfaludy Mór ’48-as honvéd alezredes lakott. A magyaros konyha rajongóiként egy csinos adag bőrös sertéssültet rendeltünk, melyet pecsenyeszafttal öntöttek nyakon, és amit jéghideg, bodzás házi limonádéval öblítettünk le. Próbáljátok ki ti is!

Mit érdemes még megnézni, ha erre jártok? 

3 szállás, ahová bátran betérhettek:

1. Álomszép kuckó: Szőlőhegy Vendégház

Töltsetek el pár napot a barátságos Szőlőhegy Vendégházban, mely letisztult, igényes belső tereivel az otthon kényelmét nyújtja nektek! Huppanjatok bele a puha függőfotelekbe vagy a masszírozó jakuzziba és vesszetek el bátran a Sümegi vár mesés panorámájában!

2. Bohókás, 6 fős apartman: Khalifa Vendégház

Vidám, játékos megoldások jellemzik a 2 szobás Khalifa Vendégházat, ami remek elhelyezkedésének köszönhetően ideális a város feltérképezéséhez. A padlófűtés és a klíma pedig már csak hab lesz a tortán.

3. Mesés panoráma és vendégszeretet: Fogadó a Két Tölgyfához

Bőséges reggelivel, modern szobákkal és egészen elképesztő kilátással találkozhattok a Fogadó a Két Tölgyfához nevű szálláshelyen, ahová biztos visszatértek, ha egyszer kipróbáljátok.

Nézzétek meg hazánk egyik legimpozánsabb várát, ahol számtalan élmény vár rátok, és találjátok meg hozzá az igényeteknek legmegfelelőbb szállást >>

Még több magyarországi várban található gyerekprogramról olvashattok itt >>

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
85 bejegyzés

A szerzőről
Több mint 10 éve foglalkozom újság- és szövegírással, -szerkesztéssel, valamint kiadványok tördelésével. A szüntelen kíváncsiságom vitt előre, amikor 2019-ben szabadúszóként csatlakoztam a Szallas.hu csapatához. Azóta együtt hódolunk közös szenvedélyünknek, az utazásnak. Az évek alatt 200-nál is több cikket írtam élményekről, valamint szállásokról. Fedezzük fel együtt hazánk kincseit!
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Kastélyok és várak

    Fedezd fel az ország leggyönyörűbb kastélyait a Szallas.hu NAGY TÉRKÉPES KASTÉLYGYŰJTEMÉNYÉNEK segítségével!

    15 perces olvasási idő
    Toplisták

    Tavaszi-nyári bakancslista – 30+ szuper látnivaló, amit muszáj megnézned

    2 perces olvasási idő
    Wellness + Hotelek

    TOP 50 családbarát wellness hotel – íme a Blog.szallas.hu országos összeállítása

    9 perces olvasási idő