VárosnézésekBarátokkalÍzkalandProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Szeged – a napfény és fesztiválok városa

1 perces olvasási idő
Utcazene Fesztivál

Született szegediként könnyű helyzetben vagyok, mert nem kell elutaznom sehova, ha izgalmas, fesztiváli hangulatra vágyom: a városban egymást követik a különböző fesztiválok, vásárok. A legfontosabb esemény minden évben Szeged Napja, amikor azt ünnepeljük, hogy 1719. május 21-én Szeged megkapta a szabadalomlevelét és a jelenlegi címerét III. Károlytól. Ez azt jelentette, hogy Szeged szabad királyi város lett.

Szeged belvárosa

A fesztiválokról a teljesség igénye nélkül írtam, ha van olyan, amit szerettek, de kimaradt, kommentben írjátok meg!

Szállások Szegeden

Szeged Napja Ünnepségsorozat

Szeged Napja nemcsak egy napból áll, hanem 10 napból, amibe beleesik két hétvége is. Jövőre (2019-ben) május 17. és 26. között lesz a XXV. Szegedi Borfesztivál, ahol a legjobb magyar borokat kóstolhatjuk meg.

A Széchenyi teret a borászok foglalják el, a Klauzál téren gasztronómiai kalandozásba foghatunk. A Kárász utcán kézművesek portékáit csodálhatjuk meg. A Szeged Napjához tartozik a Hídivásár. A Belvárosi Hidat árusok veszik birtokba egy hétvégére, de egészen a Széchenyi térig, és a Dómig tart a bazár. Ha nem szeretjük a tömeget, akkor érdemes 9-10 óra fele kimenni.

Zene a fülnek

A Szegedi Jazz Napokat 1972 óta rendezik meg, a magyar jazz élet egyik legfontosabb eseménye. Idén november 9-én és 10-én tartják, aki kedveli ezt a műfajt, annak érdemes ellátogatnia Szegedre. A koncertek helyszíne a Szegedi IH Rendezvényközpont.

Utcazene Fesztivál

Az utcazene kedvelőit idén nyáron az Utcazene Fesztivál szórakoztatta, amely a negyedik alkalommal megrendezett kézműves sörök fesztiváljához csatlakozott. Remélhetőleg jövőre is együtt tartják a két eseményt, nagyon jó hangulatot varázsoltak a zenészek a belvárosban, amelyet sokan egy korsó sörrel a kezükben élveztek.

Ha nosztalgiáznánk, akkor a júniusi Deja Vu Fesztiválon lehet bulizni a ’90-es és 2000-es évek legjobb zenéire.

Szállást keresel Szegeden? Itt tudsz válogatni a jobbnál jobb hotelek közül >>

A Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) Szeged ikonikus zenei rendezvénye, amelyre több ezer bulizni vágyó érkezik a városba. Idén már 50. alkalommal rendezték meg, hagyományos időpontja augusztus vége. 2019-ben augusztus 28. és 31. között lehet bulizni a szegedi partfürdő területén.

Gasztrofesztiválok

November 2-től 4-ig a Mangalicafesztivál várja a vendégeket. Ezt az eseményt 2012 óta rendezik meg a Széchényi téren. A fesztiválon garantáltan igazi mangalica termékeket árusítanak. A szervezők fontosnak tartják, hogy a vásárlók közvetlenül a termelővel találkozzanak.

Szeged híres a halászléjéről, ezért természetesen van a halászlének is ünnepe. Hagyományosan nyár végén szokták rendezni a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált, amely 2019-ben szeptember 6-tól 8-ig várja a vendégeket a rakparton.

Van egy nagyon erős fesztivál is ősszel, a Chili Weekend, ahol magyar chili termesztőktől vásárolhatunk mindenféle méregerős dolgot. A chilisek mellett szerencsére akad sör, street food is, így aki nem szereti az erőset, annak is érdemes itt körülnézni. Aki viszont nagyon bírja, azt várja a chilievő verseny, ahol egészen a Carolina Reaperig el lehet jutni, de ez se garantálja a győzelmet. Idén tiszta kapszaicinnal átitatott hamburgert adtak az utolsó két versenyzőnek, hogy eldőljön a verseny.

A tavasz sem telik el program nélkül. Márciusban hagyományosan a Szegedi Toros és Pálinkafesztivál foglalja el a Széchenyi teret. A toros ételek mellett versenyek szórakoztatják az ide látogatókat. Böllérverseny, káposztafőző verseny, vetélkedők várják az érdeklődőket.

Kultúra

Szegeden 23 éve rendezik meg az Őszi Kulturális Fesztivált, ahol izgalmas kiállítások, színházi előadások, koncertek, táncház, filmek várják az érdeklődőket. Áprilisban az Egyetemi Tavasz dobja fel a város kulturális életét.

Aktuális kiállítások Szegeden

Szeged legnagyobb sztárjai jelenleg a Móra Ferenc Múzeum dinói. A múzeum előtt három élethű, mozgó dinó köszönti a látogatókat. A kiállítás Amerikából érkezett. A Fekete Házban a romániai aranykincseket nézhetjük meg.

Tudtad? Ha a szallas.hu oldalon foglalsz, 10 % kedvezmény jár a belépőjegy árából!

Dinók a Móra Ferenc Múzeum előtt

Kinek ajánlom?

Szegedet mindenkinek! Itt a gyerekektől a felnőttekig mindenki megtalálja azt a programot, ami számára érdekes.

Környékbeli látnivalók:

További látnivalók Szegeden >>

Szállások Szegeden >>

/Fotók: Tandari Anita/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%