Hegyek-völgyek

Színpompás Erdély – Mesébe illő látványosságok és elképesztő erdei szállások

3 perces olvasási idő

Erdély itt van a szomszédban, mégis annyira más, mintha egy teljesen új világba csöppennénk, ahol még az emberek harmóniában élnek a természettel, becsülik, óvják azt. Legalábbis azokat a mesébe illő részeket, ahol még nem épültek nagyvárosok, hanem kisebb falvak találhatók, amiket erdők és tiszta vizű patakok vesznek körbe. Aki teheti, egyszer mindenképpen látogasson el Erdélybe, mert a varázslatos szépsége biztosan rabul ejti a szívet. Most elsősorban olyan elképesztő erdei szállások kerülnek bemutatásra, amik Erdély legszebb részein, érintetlen erdőkben és hegyekben találhatók. Méretükből adódóan ezeket érdemes nagyobb társasággal vagy családdal kibérelni, hiszen legtöbben akár 10-15 fő is elfér, és így a költségek is eloszlanak, de az egyéni utazóknak is hozunk néhány pénztárcabarát tippet.

Színpompás Erdély – Mesébe illő látványosságok és elképesztő erdei szállások
Erdélyi táj

A legjobb erdélyi szállások

Gyönyörű faházak Jósikafalván

Jósikafalva (más néven Béles, vagy románul Beliș) a magyar-román határhoz még viszonylag közel található Kolozs megyei település az Erdélyi-szigethegység észak-nyugati lábánál, ahonnan Kolozsvár nagyjából egy órányi autózással érhető el. Nem csak a környék meseszép, a szállásokat nézegetve is tátva marad az ember szája, hiszen még az olcsóbb panziók is fantasztikusan néznek ki.

Ezeket az erdei szállásokat ajánljuk Jósikafalván

Hagyományos erdélyi faház: Cabana Balada Beliș

A 10 fős faház pont olyan, mint amilyet elképzel az ember, ha egy erdélyi vendégházat kell felidéznie: masszív fa gerendák, hangulatos tornác és mesebeli környezet, ahol akár bográcsozhatunk vagy grillezhetünk is a hozzá tartozó kertben. A dézsafürdő pedig szinte kötelező kellék egy ilyen szálláson.

Színpompás Erdély – Mesébe illő látványosságok és elképesztő erdei szállások
Cabana Balada Beliș

Modern megoldások és hagyomány találkozása: Panorama Apuseni Beliș

Az előzőhöz sokban hasonló, de kicsit modernebb kivitelezés a Panorama Apuseni Beliș, ahol 4 szobában összesen 9 vendéget tudnak elszállásolni. A vendégházhoz szintén tartozik dézsafürdő, és az előbbihez hasonlóan egyben bérelhető ki.

Színpompás Erdély – Mesébe illő látványosságok és elképesztő erdei szállások
Panorama Apuseni Beliș

Pénztárcabarát ajánlat: Pensiunea Colț de Rai Beliș

Az ember nem mindig utazik nagy társasággal, és tény, az előző két szállás 2 főre nem olcsó, ezért mutatunk egy pénztárcabarát megoldás is. A Pensiunea Colț de Rai Beliș szintén csodálatos erdei környezetben fekszik, és itt 2 főre is kifejezetten baráti áron kínálnak hangulatos szobákat. Az ár ráadásul reggelit is tartalmaz!

Színpompás Erdély – Mesébe illő látványosságok és elképesztő erdei szállások
Pensiunea Colț de Rai Beliș

Látnivalók Jósikafalva környékén

Jósikafalvát érdemes Királyhágó felől megközelíteni, amit Erdély kapujaként is emlegetnek. Ha pedig ebből az irányból érkezünk, akkor előtte még érdemes egy eldugott helyet is felkeresni, amiről sokan nem is hallottak, pedig igazán megéri megnézni. Ez a Rév településnél rejtőzködő Zichy-barlang, ami egy majdnem 3 km hosszú cseppkőbarlang, melynek 680 méteres szakasza látogatható is. A barlangot Rév (Vadu Crișului) településről túrázva, vagy vonattal lehet legegyszerűbben megközelíteni.

Jósikafalva és környéke szintén bővelkedik látnivalóban, hiszen az Erdélyi-szigethelység rengeteg csodát rejt. Ilyen például az Aranyosfői-jégbarlang, a Pádis-fennsík, vagy a vadregényes bélesi víztározó.

Színpompás Erdély – Mesébe illő látványosságok és elképesztő erdei szállások
Gyönyörű cseppkövek a révi Zichy-barlangban

Szállás a Szebeni-havasokban

A Szebeni-havasokban található Szebenjuharos (románul Păltiniș) Románia legmagasabban fekvő üdülőhelye, kedvelt télisportközpont és klimatikus gyógyhely.

Elképesztő erdei szállás: Pensiunea Vălari Păltiniș

Bár Szebenjuharost a télisportok miatt keresik fel legtöbben, érdemes errefelé venni az irányt nyáron is. A Pensiunea Vălari Păltiniș szálláshely ugyanis ilyenkor virágdíszbe öltözik, és ennek köszönhetően a legszebb erdélyi szállások egyike. Maga a szállás óriási, 5 szobájában 14 fő fér el.

Színpompás Erdély – Mesébe illő látványosságok és elképesztő erdei szállások
Pensiunea Vălari Păltiniș

Látnivalók Szebenjuharos környékén

Szebenjuharos közigazgatásilag Nagyszeben része, ahol egy városnézést mindenképpen érdemes megejteni. A közelben az egyik leggyönyörűbb kirándulóhely a Dumbráva Natúrpark (Parcul Natural Dumbrava Sibiului) és a Szebeni-havasok Natúrpark (Parcul Natural Cindrel).

A legjobb erdélyi szállások Hargita megyében

Akik viszonylag kis területen sok szépséget szeretnének látni, azoknak tökéletes választás Hargita megye valamelyik települése, ahol családias szállásokból, hangulatos vendégházakból és takaros erdei faházakból is pazar a választék. Jó néhány évvel ezelőtt egy nagy családi utazás keretében mi egy csíkszeredai kulcsosházat választottunk kiindulási pontként, és onnan csillagtúra-szerűen kerestük a környék legszebb látványosságait. Sajnos ez a szálláshely azóta megszűnt, de sok hasonlóan szuper vendégház található a környéken, melyekből néhányat meg is mutatunk részletesebben.

Luxus apartmanok Parajdon: Lex Studio Praid

Parajdon szállást találni nem nehéz, hiszen a választék hatalmas. A Lex Apartmanok azonban számos extrával várják a vendégeket. Amellett, hogy az új építésű lakosztályok idilli erdei környezetben helyezkednek el közel a sóbányához és a strandhoz, még saját wellness részleg is tartozik hozzájuk, ahol a medencéken kívül finn szauna és jacuzzi szolgálja a vendégek kényelmét.

Színpompás Erdély – Mesébe illő látványosságok és elképesztő erdei szállások
Lex Studio Praid

Hamisítatlan erdei házikó Maroshévízen: Cabana A Toplița

Az ilyen kis nyeregtetős vendégházak már önmagukban is hegyvidéki hangulatot kölcsönöznek, de Erdélyben még valami megmagyarázhatatlan plusz is kerül mellé. Talán a friss levegő, vagy a csodás táj adja ezt az extrát, de jelen esetben a vendéglátók mindezt még megspékelték egy szabadtéri dézsafürdővel is.

Színpompás Erdély – Mesébe illő látványosságok és elképesztő erdei szállások
Cabana A Toplița

Meseházikó az erdőben: Cabana Lotus Borzont

A Cabana Lotus Borzont egy igazi meselak hatalmas fenyők ölelésében, a Hargita egyik legszebb részén, Gyergyószentmiklóstól nem messze. A 3 szobás takaros faházban 9 fő részére tudnak helyet biztosítani. A szálláshelyhez szintén tartozik dézsafürdő is.

Harmóniában a természettel: Casa de vacanță Pura Vita Borzont

Borzont erdei szállások terén nagyon ott van. Ennek bizonyítéka a Casa de vacanță Pura Vita Borzont is, ahol a fa és a kő dominált nem csak az építésnél, hanem a dizájn kialakítása során is. A 14 fős üdülőház mesébe illően szép, a környezete pedig úgyszintén. Azt talán már mondanunk sem kell, hogy a dézsafürdő itt is kötelező kellék.

Casa de vacanță Pura Vita Borzont

Elképesztő erdei szállás Ivómezején: Cabana Platán Izvoare

Azt hinné az ember, az eddigieket már nem lehet fokozni, de ezt gyorsan meg is cáfoljuk. Ivómezeje egy picike település az Ivói Vadaspark és a festői Zeteváraljai Víztározó szomszédságában. A Cabana Platán Izvoare pedig egy hatalmas faház, ahol 16 személynek tudnak férőhelyet biztosítani, és mivel egyben foglalható, így érdemes nagyobb társasággal érkezni.

Cabana Platán Izvoare

Bár lesz még szó a környék látványosságairól, de Ivómezeje közvetlen környezetéről érdemes itt szót ejteni, mert igazából annyi szépséget tartogat, hogy túl messzire nem kell menni, és a programok bőven kitesznek egy heti látnivalót. A már említett vadasparkon és víztározón kívül a közelben található a Csorgókő-vízesés (Cascada Vărșag), a Fenyőkúti tőzegláp (Tinovul de la Fântâna Brazilor), a Madarasi Hargita, több mesés panorámával rendelkező kilátópont és végtelen számú, üde zöld, vadvirágos mező.

Ahol a fa az úr: Casa de oaspeți Kihajózta-Lak Vlăhița Szentegyházán

Akik imádják a fát, azoknak egészen biztosan a Casa de oaspeți Kihajózta-Lak Vlăhița lesz a legszebb erdélyi szállás, amit csak el tudnak képzelni, hiszen nem csak a házban, hanem a berendezési tárgyak többségében is dominál a fa, amit mesterien munkáltak meg. Bár az erdélyi emberekre egyetemlegesen is jellemző a vendégszeretet, itt külön is meg kell említeni a szállásadó család kedvességét, amit a szállóvendégek a vendégértékelésekben is kiemelnek.

Casa de oaspeți Kihajózta-Lak Vlăhița Szentegyházán

Medencés vendégház Szentegyházán: Casa Kalibási Vlăhița

Itt két csodás erdei ház közül lehet választani: kisebb baráti társaságoknak és családoknak ajánljuk a 12 fős faházat, nagyobb társaságnak pedig a 20 főset. A házakhoz tartozó meseszép kertben van medence, grillezési és bográcsozási lehetőség, sőt, a gyerekeket játszótér is várja. 12 év alatt a szálláshely ingyenes.

Casa Kalibási Vlăhița

Rejtett menedék Hargitafürdőn: Hanna’s Hidden Haven Piricske

A szálláshely nevéhez hűen egy igazi rejtett menedék Hargitafürdőn, ahol zavartalanul élvezhetjük a vidék hangulatát. A gyönyörűen berendezett házhoz kis játszótér és dézsafürdő is tartozik, de a hatalmas kertben sütögetésre is van lehetőség.

Színpompás Erdély – Mesébe illő látványosságok és elképesztő erdei szállások
Hanna’s Hidden Haven Piricske

Pénztárcabarát tipp:

Ha kisebb társasággal utaznátok, és ekkora házakat nem tudtok megfizetni, a Szallas.hu oldalán rengeteg kiváló értékeléssel bíró, kisebb vendégház közül is válogathattok >>

Látnivalók Hargita megye környékén

Néhányat már említettünk, de a Hargita környékének látnivalóit szinte a végtelenségig lehetne sorolni. Legalább egy egész napot el lehet tölteni Szovátán, és nem csak a Medve-tó miatt. Van ott kilátó, a Sóhát Természetvédelmi Rezervátum (Muntele de sare), kisebb tavak, kalandpark, a szomszédban pedig a Salina Praid, Parajd népszerű sóbányája.

Kiemelt látnivaló a térségben a Békás-szoros, a Szent Anna-tó és a Gyilkos-tó, ha pedig meseszép kerámiákkal térnénk haza, akkor Korond is kötelező megálló. A Szent Anna-tótól nem messze terül el a Mohos-tőzegláp, mely vezetéssel látogatható.

A gyergyószárhegyi Lázár-kastély sajnos jelenleg nem látogatható, pedig nem csak az épület gyönyörű, hanem a tornyából nyíló kilátás is.

Akik szeretnek fürdőzni, Szováta mellett látogassanak el Tusnádfürdőre is, ahol az ország egyik leghíresebb gyógyfürdője található. Túrázóknak pedig kihagyhatatlan a már említett Madarasi Hargita, vagy Ivómezeje környéke.

Erdei szállások Erdélyben, amiket még érdemes kipróbálni

Jellemzően ha valaki először jár Erdélyen, a már említett helyeket keresi fel elsődlegesen, így szállást is arrafelé keresgél. Akik viszont már nem először utaznak ide, és szívesen felfedeznének új helyeket, azoknak is hoztunk néhány szép szálláshelyet.

Erdei lak Székelyföldön: Forest House Zăbala

Zabola (románul Zăbala) Kovászna megyében található, Kézdivásárhelytől délre. A Forest House Zăbala egy fákkal körülvett takaros erdei házikó, ahol egyszerre 12 fő is elfér, de az eddigiekhez hasonlóan ez is csak egyben bérelhető, így biztosan nem kell idegenekkel osztozkodnunk, ezen a csodálatos helyen. A házhoz finn szauna és dézsafürdő is tartozik.

Színpompás Erdély – Mesébe illő látványosságok és elképesztő erdei szállások
Forest House Zăbala

Látnivalók a közelben

Kovászna megye két nagyvárosát, Sepsiszentgyörgyöt és Kézdivásárhelyet érdemes meglátogatni, ha belefér egy kis városnézés a programba. Zabolától körülbelül 40 perc autóút Bálványosfürdő, de megéri az utazást. A település híres a mofettáiról, de túrázni is nagyon jókat lehet a környéken. Mi egy ilyen gyalogos túra keretében látogattuk meg a torjai Büdös-barlangot, a Gyilkos-barlangot és a Buffogó-tőzeglápot. Zabola és közvetlen környéke is tartogat meglepetéseket, a szomszédos Kovásznánál található például a Siklói vízesés (Cascada de sub Șiclău) és Tündér Ilona vára, bár ez utóbbi sajnos már csak romjaiban.

Színpompás Erdély – Mesébe illő látványosságok és elképesztő erdei szállások
Gyilkos-barlang Bálványosfürdőnél

Ha kicsit távolabb is kalandoznátok: Popasul Fogădău Budești

Budfalva (románul Budești) már nem Erdély, de közelsége miatt érdemes számításba venni. Korábban határátkelőhely volt Erdély felé, de manapság már kevésbé ismert település, ha turizmusról van szó. Pedig a környéke nagyon érdekes látványosságokat tartogat. A Popasul Fogădău Budești pedig egy olyan csodaszép faház, ahol akár nagyobb társasággal is megszállhatunk. A kertben grillezésre és bográcsozásra is van lehetőség, a gyerekeket pedig játszótér várja. Ami miatt azonban mi első látásra beleszerettünk a házba, az a hegyekre nyíló fantasztikus panoráma.

Látnivalók a közelben

Budfalva két fatemplomáról híres, melyek közül az alsó a Világörökség listán szereplő „Máramaros fatemplomainak” egyike. Budfalvától fél órányi autóútra található a Comana Natúrpark, ami a gyönyörű természeti környezet mellett többféle szabadidős tevékenységet is kínál a kajakozástól a kalandparkig.

Ha olyan utazásra vágytok, ami elérhető távolságban van, mégis ezernyi csodát rejt, Erdély felé vegyétek az irányt, nem fogjátok megbánni! >>

(fotók: Bene Marianna, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
80%
Imádom
Imádom
20%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%