Site icon Szallas.hu Blog

Szlovákiai várak, amelyek Mikszáth Kálmánt is megihletnék


Bár Magyarországon sincs hiány kastélyokban és várakban (ld. kisnánai vár a XI. századból), ha azonban néha kitekintünk a határokon túlra, például a Felvidékre, ott is számos történelmi-irodalmi jelentőségű várossal, várral, kastéllyal találkozhatunk. Ezek közül a legtöbb még ma is erőt sugároz, de ne feledkezzünk el a szlovákiai várak magas hegyen álló romjairól sem, amelyek értünk, az utókorért “haltak” meg. 

A felvidéki Kiscsoltón (ma Szlovákiában) született Mikszáth Kálmán író is rajongott ezért a vidékért, a következő szlovákiai várak egész biztos, hogy őt is megihlették volna.

Szlovákiai várak, amiket látnod kell

A gácsi várkastély

A gácsi várkastély. Fotó: korkep.sk

A II. világháború alatt kifosztott, majd magára hagyott gácsi várkastélyt 2016-ra felújították, és ma már a nagyközönség rendelkezésére áll. A Losonctól 7 km-re lévő hat saroktornyos várkastélyt a Forgách család lakta 1932-ig. A magányos erdős dombon fekvő vár panorámája egyenesen meseszép! A környék 15 faluja, a Magas-Tátra néhány csúcsa lenyűgöző látvány a kastély bármely emeleti ablakából. A kastélyhoz 13 hektár erdőség és mesterséges tó is tartozik. Történelmisége pedig jelentős, már a 12. században jegyezték, majd volt Mátyás király tulajdonában, birtokolták a Losoncziak, végül a Forgách családhoz tartozott.

 

Gótikus várárok Nyitrán

Nyitrai várkastély

A Felvidéken számos, a magyar történelemhez szervesen kötődő emlékhely létezik és látogatható. Így a tatárjárás után kialakított északi védelmi rendszer egykori bástyái ma is mutatják magukat, bár nem eredeti formájukban. Viszont ha Nyitrán járunk, meg kell néznünk a középkorban is fontos védelmi funkciót betöltő várárkot. 2011-ben, egy jelentős felújításon ment keresztül, ami során új szerepben díszeleg és amfiteátrumként működik tovább. Nyáron filmvetítéseket és szabadtéri koncerteket rendeznek itt.

A késmárki vár

Váraink sokszor rejtenek titkokat, és igazán izgalmas, amikor felfedhetünk valami újat. Így van ez a Thököly család tulajdonában lévő, a Magas-Tátra alatti Késmárk város látványosságával is. A legenda szerint Laszky Albert várúr a vártoronyba záratta hat évre feleségét, Beátát, aki urának beleegyezése nélkül lovagolt ki nemesek társaságában a közeli Tátrába. Szóbeszéd szerint a „fekete úrnő” szelleme azóta is kísért a falak között. Az ovális alaprajzú kastély a reneszánsz legszebb emlékeit őrzi, a pártázatos, sgrafitto díszes bástyát a városra néző déli falon. A vár és maga a város a Magas-Tátra szerelmeseinek egyik központja lehet, remek túraútvonalakkal és reneszánsz-barokk hangulatú városrészleteivel igazi csoda Szlovákiában.

A zsolnai vár

A zsolnai térség mindig is fontos volt, közigazgatási, ipari, oktatási, egyházi központnak számított. Még Károly Róbert emelte királyi városi rangra 1321-ben, s mint ilyen, számos kiváltságot élvezett. Itt találhatjuk az eredetileg vízi várnak épült zsolnai várat is, amelynek első írásos emléke 1323-ból származik. A település és a vár a 17. században élte virágkorát, pl. elsőként építettek facsövekből vízhálózatot, napjainkban a Zsolna Vágvölgyi Múzeumának székhelye.

A trencséni vár

Trencsén vára

A trencséni vár Európa egyik legnagyobb és legszebb vára. A feljegyzések szerint, már a 11. században is királyi vár és város volt. A határ menti védelmi rendszer kialakításakor és a török betörések idejében stratégia szempontból nélkülözhetetlen volt. Számos nemesi család birtokában volt, mint pl. a Csákok, vagy az Illésházy család. Egy szerelmi monda is kötődik a várhoz, miszerint a vár egyik ura a török idejében Zápolyai István volt, aki fogságba ejtette a gyönyörű török hercegnőt, Fatimát. Omar, a török herceg, aki Fatimát szerette, négy évig volt kénytelen a sziklát vájni, amíg vizet tudott vinni a vár urának és Fatimával együtt szabadon lett bocsátva.

A csejtei vár

A csejtei vár és várdomb a Kárpátok titokzatos várkastélyai közé tartozik. A vár egykori úrnője, Báthori Erzsébet „vérgrófnő” kegyetlen tetteiről, gyilkosságairól híresült el, és rémképe a várra is rányomta bélyegét. Érdekes hely ez, a történelem számos nyomát hagyta itt, mint ahogy a várudvarban és a vár közelében végzett ásatásoknál is kiderült, hogy már az ókorban is lakott hely volt. A Kis-Kárpátok ölelésében lévő település és vár romjai azonban ma már békésen magasodnak a tájban, és az itt tapasztalható körpanoráma minden egykori legendát felülír, ha ellátogatunk erre a tájra.

 

A biccsei várkastély

Igaz, hogy nem kifejezetten vár, de higgyétek el, hogy ti sem mennétek el mellette! Ugyanis, a Thurzó család parancsára épített kastély, a felvidék legszebb, eredeti állapotában megőrzött reneszánsz kastélya. Szlovákia reneszánsz kincsének is nevezik, amely a régebbi, gótikus alapzatú vízvár helyére épült, 1571 és 1574 között. Árkádok virágos hangulata, centrális udvara, a várudvaron levő árkádok falain hercegeket ábrázoló falfestmények igazi romantikát teremtenek. Illetve itt található Szlovákiában a maga nemében egyedülálló, Házasságkötő palota, amelyet 1601-ben, Thurzó György magyar nádor építtetett. A palotában rendezték hét lányának lakodalmi ünnepségeit.

 

A pozsonyi vár

Pozsony

A történelmi jelentőségű Pozsony dunai hangulata, méltóságteljes várfalai, történelmi belvárosa akaratlanul is időutazásra sarkallnak. A pozsonyi vár olyan, mint egy idős bölcs, aki őrzi és védi a Felvidéket már a 9. század óta. Akkor a Nagy Morva Birodalom központja, de mivel Mária Terézia alatt élte fénykorát, a királyi város és vár barokk-rokokó stílusban magasodik az összes város felé. A vár építészeti és történelmi jelentőségén kívül, meg kell említeni, hogy az ókori diadalíveket idéző Bécsi-kapun keresztül juthatunk fel a várba. Itt haladtak át a koronázási szertartásra érkező egykori királyaink, és királynőink. De hogy hol található a kelta oppidum? Merre sétált Mária Terézia? Miért alakult ki a városban a Szent Erzsébet kultusz? Ezekre mind választ kaphatunk, ha Pozsonyba látogatunk.

Pozsonyban érdemes több napot is eltölteni, ehhez a következő szállásokat ajánljuk >>

Adventi pozsonyi kirándulás- Kóstold meg a legfinomabb adventi forró italokat!

A dobronyai vár

A dobronyai vár. Fotó: UbytujemSa.sk

A gótikus építészet jegyeiben épült, Zólyomtól délre fekvő dobronyai vár szintén fontos szerepet töltött be stratégiai szempontból. Balassagyarmatról Korponáron keresztül a Zólyomba vezető utat zárta le a Korpona-patak völgyében, tehát a kereskedelmi útvonalak védelmére épült egykor. A 13. század második felében, Csák Máté és a király elleni harcok egyik központja volt, majd utána ismét királyi tulajdonba került, végül a 18. század végén indult pusztulásnak. Sajnos köveit a lakosság hordta el a saját házaik építésére.

Éleskő vára

Éleskő várát nem illik összetéveszteni a Bükk-hegységben található Éleskővel. A Szomolánytól északra fekvő vár az ún. Cseh-útvonalat védte. A 18. századtól kezdve viszont egyre inkább elhanyagolták, csak néhány kőfal, bástya, gazdasági épületek maradványai és a reneszánsz kettős konzol maradtak fenn. Viszont, aki szeret túrázni, és nem fél a magaslatoktól, érdemes meglátogatni a romot, mert a Kis-Kárpátok és a Hegyentúli síkság látványa fogadja a látogatót. A közelben található a bikszárdi víztároló, ami pihenésre kiválóan alkalmas.

Persze a sort mindig lehet bővíteni szlovákiai várak sokaságával, hiszen Szlovákia számos szépséget rejt. Ha a környéken jártok, ejtsetek útba néhány történelmi várat is. Megéri 🙂

Még több szálláshely Szlovákiában >>

Még több tipp, ha nem csak a szlovákiai várak érdekelnek:

Magyarországi várak, amiket a gyerekek is imádnak

Hazai várak – mesés panorámával

Csodák nyomában – Ezek a legszebb észak-magyarországi várak

Siroki vár – kísértetek a Mátra legnagyobb várromján

Látnivalók Sárospatakon – fedezzétek fel a Bodrog-parti Athént!

5 kihagyhatatlan dél-dunántúli vár

Romantikus őszi kirándulások a Zempléni-hegységben

A legszebb magyarországi kastélyok nyomában

 


Exit mobile version