Site icon Szallas.hu Blog

Szlovákiai várak, amelyek Mikszáth Kálmánt is megihletnék


Bár Magyarországon sincs hiány kastélyokban és várakban (ld. kisnánai vár a XI. századból), ha azonban néha kitekintünk a határokon túlra, például a Felvidékre, ott is számos történelmi-irodalmi jelentőségű várossal, várral, kastéllyal találkozhatunk. Ezek közül a legtöbb még ma is erőt sugároz, de ne feledkezzünk el a szlovákiai várak magas hegyen álló romjairól sem, amelyek értünk, az utókorért haltak meg. 

A felvidéki Kiscsoltón (mai Szlovákiában) született Mikszáth Kálmán író is rajongott ezért a vidékért, a következő szlovákiai várak egész biztos, hogy őt is megihlették volna.

Szlovákiai várak, amiket látnod kell

A gácsi várkastély

A II. világháború alatt kifosztott, majd magára hagyott gácsi várkastélyt 2016-ra felújították, és ma már a nagyközönség rendelkezésére áll. A Losonctól 7 km-re lévő hat saroktornyos várkastélyt a Forgách család lakta 1932-ig. A magányos erdős dombon fekvő vár panorámája egyenesen meseszép!

A környék 15 faluja, a Magas-Tátra néhány csúcsa lenyűgöző látvány a kastély bármely emeleti ablakából. A kastélyhoz 13 hektár erdőség és mesterséges tó is tartozik. Történelmisége pedig jelentős, már a 12. században jegyezték, majd volt Mátyás király tulajdonában, birtokolták a Losoncziak, végül a Forgách családhoz tartozott.

A gácsi várkastély

Szálláshelyek Gács közelében, a határon innen és túl:

Tarnócz Vendégház Ipolytarnóc

Kristálytiszta levegőn, erdei környezetben vár a vendégház, melynek közelében várak, kastélyok, túraútvonalak és az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont is megtalálható. A kertben filagória és szalonnasütő is helyet kapott. A konyha használata közös! 

Apartmánlučenec Lučenec

Ez a komfortos apartman klassz helyen, Losonc központjában található, csupán 8 km-re a Gácsi Várkastélytól. A tulaj magyarul is beszél.

Kállai vináreň a penzión Fiľakovo

Kellemes hangulatú, új építésű panzió, ami szaunával és saját étteremmel-borozóval várja azokat, akik a környéken szeretnének kirándulni. Kb. 25 perc autózással ott is vagytok Gács váránál!

Tamás Bátya Kunyhója Szécsényfelfalu

Két ház és egy mesés kert áll rendelkezésetekre, ez utóbbiban lehetőség van ping-pongra, mini golfra, bográcsozásra, de van egy pici halastó és játszótér is. Kutya-macska ingyenesen bevihető! Gács vára kb. 45 perc autóval, Szécsény vára viszont csak 10 perc.

Gótikus várárok Nyitrán

A Felvidéken számos, a magyar történelemhez szervesen kötődő emlékhely létezik és látogatható. Így a tatárjárás után kialakított északi védelmi rendszer egykori bástyái ma is mutatják magukat, bár nem eredeti formájukban.

Viszont ha Nyitrán járunk, meg kell néznünk a középkorban is fontos védelmi funkciót betöltő várárkot. 2011-ben, egy jelentős felújításon ment keresztül, ami során új szerepben díszeleg és amfiteátrumként működik tovább. Nyáron filmvetítéseket és szabadtéri koncerteket rendeznek itt.

Nyitrai várkastély

Szuper szállások Nyitrán:

Penzion PKO Nitra

A belvárosban, mégis csendes helyen, egy kis park mellett található a panzió, melynek tágas szobáiban jól fog esni a pihenés egy városnézéssel töltött nap után. Akár félpanziós ellátást is kérhettek!

Penzion Toscana Nitra

A kényelmes szobák és a bőséges reggeli mellett az is a szállás mellett szól, hogy nagyon közel van Nyitra látnivalóihoz, és a kutyust sem kell otthon hagyni, mert ingyen elszállásolható!

Hotel Capital Nitra ****

A vártól rövid sétatávolságra egy igazán exkluzív hotel csábít pihenésre. Ízléses szobák, saját étterem, wellness részleg – nem fog csalódást okozni!

Agro Complex Apartments Nitra

Ha modern, stílusos szállást kerestek Nyitrán, ez kiváló választás: remekül felszerelt apartmanokba foglalhattok, jó időben pedig a kulturált tetőkertbe is kiülhettek lazítani egy kicsit.

A késmárki vár

Váraink sokszor rejtenek titkokat, és igazán izgalmas, amikor felfedhetünk valami újat. Így van ez a Thököly család tulajdonában lévő, a Magas-Tátra alatti Késmárk város látványosságával is.

A legenda szerint Laszky Albert várúr a vártoronyba záratta hat évre feleségét, Beátát, aki urának beleegyezése nélkül lovagolt ki nemesek társaságában a közeli Tátrába. Szóbeszéd szerint a „fekete úrnő” szelleme azóta is kísért a falak között. Az ovális alaprajzú kastély a reneszánsz legszebb emlékeit őrzi, a pártázatos, sgrafitto díszes bástyát a városra néző déli falon.

A vár és maga a város a Magas-Tátra szerelmeseinek egyik központja lehet, remek túraútvonalakkal és reneszánsz-barokk hangulatú városrészleteivel igazi csoda Szlovákiában.

Késmárki vár

Kényelmes késmárki szálláshelyek:

Ubytovanie u Maroša Kežmarok

Sétatávolságra található a vártól ez a 6 szobás, barátságos szálláshely. Az udvaron játszótér várja a kölyköket, és még szauna is van!

Penzion Leibic Kežmarok

Olyan lemondási díj és előrefizetés nélküli szállást kerestek, ahol az ár tartalmazza a reggelit, és elérhető közelségben van a város látnivalóitól? Meg is találtátok! 

Hotel Hviezdoslav Kežmarok

Ha valami luxusabbra vágytok, íme! Wellness részleg, királyi kényelem, gasztro-különlegességek, bowling, figyelmes személyzet – itt minden van, a ti dolgotok csak a pihenés.

Penzion Berg Kežmarok

Késmárk szívében hívogat ez az ízléses és színvonalas panzió, saját étteremmel, és 8 családias hangulatú szobával.

A zsolnai vár

A zsolnai térség mindig is fontos volt, közigazgatási, ipari, oktatási, egyházi központnak számított. Még Károly Róbert emelte királyi városi rangra 1321-ben, s mint ilyen, számos kiváltságot élvezett.

Itt találhatjuk az eredetileg vízi várnak épült zsolnai várat is, amelynek első írásos emléke 1323-ból származik. A település és a vár a 17. században élte virágkorát, pl. elsőként építettek facsövekből vízhálózatot, napjainkban a Zsolna Vágvölgyi Múzeumának székhelye.

Zsolnai vár

TOP zsolnai szálláshelyek a vár közelében:

Penzión Central Park Žilina

Szállodai minőséggel kecsegtet a panzió, ahol a napi program előtt bőséges reggelivel tankolhattok fel, este pedig lazításképpen a medencékben ázhattok egyet.

Ubytovanie Aclub Žilina

4 darab egyszerű, de kényelmes szobában pihenhettek meg, Zsolna látnivalói pedig mind elérhető közelségben várják, hogy felfedezzétek őket. 

Hotel MAJOVEY Žilina II

A folyópart és vonatállomás szomszédságában található hotel 14, bájosan régimódi stílusú szobával fogadja a vendégeket, az ár tartalmazza a reggelit is.

Penzión a ubytovňa Tavros Žilina

Ez a négy szobás panzió akár nagyobb családoknak is megfelelő lehet, mert akad köztük 8 férőhelyes is. Zsolna látnivalói mind könnyedén elérhetők innen.

A trencséni vár

A trencséni vár Európa egyik legnagyobb és legszebb vára. A feljegyzések szerint, már a 11. században is királyi vár és város volt. A határ menti védelmi rendszer kialakításakor és a török betörések idejében stratégia szempontból nélkülözhetetlen volt.

Számos nemesi család birtokában volt, mint pl. a Csákok, vagy az Illésházy család. Egy szerelmi monda is kötődik a várhoz, miszerint a vár egyik ura a török idejében Zápolyai István volt, aki fogságba ejtette a gyönyörű török hercegnőt, Fatimát. Omar, a török herceg, aki Fatimát szerette, négy évig volt kénytelen a sziklát vájni, amíg vizet tudott vinni a vár urának és Fatimával együtt szabadon lett bocsátva.

Trencsén vára

Klassz trencséni szállások:

Penzión Tiberia Trenčín

A Trencséni vártól 1 km-re található a panzióba, melynek svédasztalos reggelijét nagyon dicsérik a vendégek. Összesen 6 szobával és 1 apartmannal rendelkezik a szállás.

Old Town Apartment 2 Trenčín

Ha szeretnétek szuper megközelítésű helyre foglalni, íme: a vártól 5-10 perc sétára, a központban fekszik ez a 3 fős, modern stílusú apartman!

Penzión Magnólia Trenčín

Kereken 10 szobával és gazdag reggelivel várnak a Magnólia panzióban, ahonnan bő fél óra sétával eléritek a Trencséni várat is.

Hotel S.O.G. Trenčín ****

Mivel csak 7 szobával rendelkezik a hotel, így nyugodt, csendes pihenésben lehet részetek, amihez csak bónusz a szauna. Kérhettek reggelis ellátást is! 

A csejtei vár

A csejtei vár és várdomb a Kárpátok titokzatos várkastélyai közé tartozik. A vár egykori úrnője, Báthori Erzsébet „vérgrófnő” kegyetlen tetteiről, gyilkosságairól híresült el, és rémképe a várra is rányomta bélyegét. Érdekes hely ez, a történelem számos nyomát hagyta itt, mint ahogy a várudvarban és a vár közelében végzett ásatásoknál is kiderült, hogy már az ókorban is lakott hely volt.

A Kis-Kárpátok ölelésében lévő település és vár romjai azonban ma már békésen magasodnak a tájban, és az itt tapasztalható körpanoráma minden egykori legendát felülír, ha ellátogatunk erre a tájra.

Csejtei vár

Csejtei és környékbeli szállások: 

Pivnička pod Čachtickým hradom Čachtice

Itt nem a sablonos, tipikus dizájn fogad, az biztos: egyedi stílusú szobákban alhattok, és ha kéritek, étkezhettek a szállás saját éttermében is. Csejte vára kis gyaloglással elérhető.

Hotel Diana Nové Mesto nad Váhom ***

A kényelem garantált, hála a kifejezetten tágas szobáknak. Lemondási díj nincs! Csejte vára 9 km-re fekszik a szálláshelytől. 

Pension Hellene Relax Club Piešťany

100% pénzügyi garanciával foglalnátok, de azért wellness is legyen? Ez tökéletes választás; se lemondási díj, se előrefizetés nincs, van helyette beltéri medence, és számos látnivaló a közelben!

Pension Danninger Piešťany

Bent otthoni kényelem és kifogástalan felszereltség fogad, kint pedig ápolt udvarhelyiség és filagória vár. A gyógyvizű Pöstyén Fürdő 10 perc sétára található, a Csejtei vár pedig jó fél óra autóval.

A biccsei várkastély

Igaz, hogy nem kifejezetten vár, de higgyétek el, hogy ti sem mennétek el mellette! Ugyanis, a Thurzó család parancsára épített kastély, a felvidék legszebb, eredeti állapotában megőrzött reneszánsz kastélya. Szlovákia reneszánsz kincsének is nevezik, amely a régebbi, gótikus alapzatú vízvár helyére épült, 1571 és 1574 között.

Árkádok virágos hangulata, centrális udvara, a várudvaron levő árkádok falain hercegeket ábrázoló falfestmények igazi romantikát teremtenek. Illetve itt található Szlovákiában a maga nemében egyedülálló, Házasságkötő palota, amelyet 1601-ben, Thurzó György magyar nádor építtetett. A palotában rendezték hét lányának lakodalmi ünnepségeit.

Thurzó kastély, Nagybiccse

Hangulatos szálláshelyek a biccsei várkastély környékén

Penzión Martinov Dvor Teplička nad Váhom

Elragadó, vidékies szálláshely, ahol szobát vagy apartmant is foglalhattok. A kertben tudtok grillezni, a reggelit pedig már tartalmazza az ár. A biccsei vár 20 perc autóval.

Penzión Daniela Rajecké Teplice

Roppant előnyös helyen található a 9 szobás panzió, egyrészt a békés, zöld környezet miatt, másrészt mert bőven akad látnivaló a közelben. A biccsei várhoz azonban egy fél órát autózni kell.

Hotel Gino Park Palace Považská Bystrica ****

Erdők mellett, hegyek ölelésében, tiszta levegőn található a hotel, aminek az exkluzív enteriőre garantálja a nem mindennapi kikapcsolódást! A környéken számos kirándulási lehetőség akad, és wellness szolgáltatásokat is nyújtanak.

Piano apartments – Licity Žilina

Mintha egy lakberendezési magazin ihlette volna a szobák modern, ízléses berendezését! Összesen 14 apartmanban fogadják a vendégeket. Nem csak a biccsei várkastélyt nézhetitek meg, ha ide foglaltok, hanem a fentebb említett Zsolnai várat is.

A pozsonyi vár

A történelmi jelentőségű Pozsony dunai hangulata, méltóságteljes várfalai, történelmi belvárosa akaratlanul is időutazásra sarkallnak. A pozsonyi vár olyan, mint egy idős bölcs, aki őrzi és védi a Felvidéket már a 9. század óta. Akkor a Nagy Morva Birodalom központja, de mivel Mária Terézia alatt élte fénykorát, a királyi város és vár barokk-rokokó stílusban magasodik az összes város felé.

A vár építészeti és történelmi jelentőségén kívül, meg kell említeni, hogy az ókori diadalíveket idéző Bécsi-kapun keresztül juthatunk fel a várba. Itt haladtak át a koronázási szertartásra érkező egykori királyaink, és királynőink. De hogy hol található a kelta oppidum? Merre sétált Mária Terézia? Miért alakult ki a városban a Szent Erzsébet kultusz? Ezekre mind választ kaphatunk, ha Pozsonyba látogatunk.

Pozsonyi vár

Pozsonyban érdemes több napot is eltölteni, ehhez a következő szállásokat ajánljuk >>

Adventi pozsonyi kirándulás- Kóstold meg a legfinomabb adventi forró italokat!

Szállások Pozsony belvárosában:

Hotel Dominika Bratislava ***

Jó megközelíthetőség, ingyenes klíma a szobákban, játszótér a gyerkőcöknek, térítés ellenében wellness, és reggelis ellátás igény szerint – dióhéjban ez a Hotel Dominika!

Hotel Tatra Bratislava ****

Lakosztály-szerű, tágas szobákban lazíthattok ebben a négycsillagos hotelben, ami Pozsony központjában fekszik. Csobbanhattok a medencében és izzadhatok a szaunában.

7Days B&B Bratislava 

Letisztult stílusú szobákat és ínycsiklandós reggelis ellátást nyújt a hotel, ami karnyújtásnyira található Pozsony belvárosának legfőbb látványosságaitól.

Hotel Taxis Bratislava **

A 21 szoba mellett 2 apartman is foglalható, ha netán több helyre és teljes felszereltségre vágynátok. A vár innen autóval csak 5 perc! 

A dobronyai vár

A gótikus építészet jegyeiben épült, Zólyomtól délre fekvő dobronyai vár szintén fontos szerepet töltött be stratégiai szempontból. Balassagyarmatról Korponáron keresztül a Zólyomba vezető utat zárta le a Korpona-patak völgyében, tehát a kereskedelmi útvonalak védelmére épült egykor.

A 13. század második felében, Csák Máté és a király elleni harcok egyik központja volt, majd utána ismét királyi tulajdonba került, végül a 18. század végén indult pusztulásnak. Sajnos köveit a lakosság hordta el a saját házaik építésére.

A dobronyai vár

Szálláshelyek a dobronyai vár régiójában:

Chalupa BURG Štiavnické Bane 

Ez a teljes, 8 férőhelyes ház a tiétek lehet! A gondozott udvarral és hangulatos terasszal rendelkező ház gyönyörű, nyugodt környéken található, autóval körülbelül fél órára Dobronya várától.

Penzion na Kopci Banská Štiavnica

Kár lenne kihagyni ezt a mesés kilátást, ami a dombon magasodó panzióból nyílik a településre! Itt tényleg pihentető, csendes töltődésben lehet részetek. Dobronya vára mintegy 30 km-re található.

Lázeňský dům Palace Sliač ***

20 percnyi autóútra a vártól egy szuper szállás bújik meg: háromcsillagos hotel 21 szobával, 1 apartmannal, és finom fogásokat kínáló, saját étteremmel. A Szliács Gyógyfürdő 10 perc sétára van! 

Penzión Avio Angels Ladomerská Vieska

Előrefizetési kötelezettség és lemondási díj sincs ebben a 12 szobás panzióban, ahonnan autóval kb. 20 perc alatt elérhető a dobronyai vár. Egy másik vár, Saskő vára viszont csak 2 km-re található!

Éleskő vára

Éleskő várát nem illik összetéveszteni a Bükk-hegységben található Éleskővel. A Szomolánytól északra fekvő vár az ún. Cseh-útvonalat védte. A 18. századtól kezdve viszont egyre inkább elhanyagolták, csak néhány kőfal, bástya, gazdasági épületek maradványai és a reneszánsz kettős konzol maradtak fenn.

Viszont, aki szeret túrázni, és nem fél a magaslatoktól, érdemes meglátogatni a romot, mert a Kis-Kárpátok és a Hegyentúli síkság látványa fogadja a látogatót. A közelben található a bikszárdi víztároló, ami pihenésre kiválóan alkalmas.

Éleskő vára

Szálláshelyek Éleskő környékén:

Penzion pod zámkom

Bélaházán, falusi nyugalommal vár a 11 szobás panzió, ahonnan kb. 20 km-re fekszik Éleskő Vára.

Hotel Zochova Chata Modra ****

Csodálatos természet, zöldre nyíló kilátás, és friss levegő vesz körül ezen a négycsillagos szálláshelyen, ahol a helybeli kirándulási lehetőségek mellett jól fog esni a wellness részlegen való relaxálás is.

Maxplaza Trnava *****

Ha igazán pazar kényelemben szeretnétek pihenni, választhatjátok ezt a stílusos szállást, aminek wellness részlege is van. A nagyszombati Aquapark egy kőhajításnyira található, Éleskő vára pedig fél órás autózással közelíthető meg.

Ubytovací dom Modranka

Egyszerű, de családias, és még kutyákat is ingyenesen fogad ez a szálláshely! Éleskő vára bő fél óra autóval, de közelebb is akad látnivaló, például a Szomolányi várkastély vagy a Galgóci vár.

Persze a sort mindig lehet bővíteni szlovákiai várak sokaságával, hiszen Szlovákia számos szépséget rejt. Ha a környéken jártok, ejtsetek útba néhány történelmi várat is. Megéri 🙂

Még több szálláshely Szlovákiában >>

Még több tipp, ha nem csak a szlovákiai várak érdekelnek:

(Képek: Szallas.hu, korkep.sk, varlexikon.hu, wikipedia.org)


Exit mobile version