Tippek utazáshoz

Tavaszi óraátállítás 2018-ben

1 perces olvasási idő

A tavasz egyértelmű jele azon túl, hogy lassan virágborul a természet: ismét át kell állítanunk az órákat!

2018. március 25-én, vasárnap hajnali 2 óráról 3-ra kell átállítani az órákat. Ez azt jelenti, hogy egy órával kevesebbet alszunk, cserébe viszont este tovább lesz világos. Valamit valamiért 🙂

Magyarországon évente kétszer van óraátállítás, március, illetve október hónapok utolsó vasárnapján. Manapság sok vita folyik akörül, hogy van-e értelme félévente változtatni a szervezetünk ritmusán. Az eredeti bevezetéssel az volt a cél, hogy meghosszabbítsák a természetes fény mellett eltöltött órák számát, de ma már mozgalmak indultak az óraátállítás eltörléséért mondván, többet árt, mint használ.

Hazánkban1980-ban vezették be (újra) az óraátállítást villamosenergia-megtakarítási céllal, mára azonban mintha kicsit elavult volna a rendszer. Más országok még időben felismerték ezt, és egyre többen dolgoznak azon, hogy mindenki számára optimális megoldást találjanak.

Magyarországon a megoldási javaslatok között szerepel, hogy a jövőben csupán egyetlen időszámítást használjunk (télit vagy nyárit), de akad, aki a teljes időzóna-váltás mellett voksol (GMT+1-ről GMT+2-re).

Mire kell figyelni?

A modern informatikai eszközök, úgy mint az okos telefonok, laptopok, tabletek automatikusan átállnak, de a régebbi típusú órák, sütők, mikrohullámú sütők kijelzőjét kézzel kell állítani. Fokozottan ügyeljünk a vonatok, buszok és repülők menetrendjére is március utolsó hétvégéjén, hiszen az óraátállítás ezeket is érinti.

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%