Téli tájolóKülföldi kalandokMaiutazás

Téli európai bakancslista

1 perces olvasási idő

Hangolódj a tél legszebb ünnepére varázslatos adventi vásárokban! A mesebeli karácsonyokat idéző faluk standjai közt gőzölgő, forró puncsot kortyolva különleges, kézzel készült ajándékokra csaphatsz le szeretteidnek. Az ünnepi vásárok idén is várnak, hogy elkápráztassanak. Téli európai bakancslistánkban összegyűjtöttük a legkedveltebb nagyvárosok programjait, ahol szerencsés esetben hóval borítva láthatod a nevezetességeket. Fázósoknak hoztunk egy szuper meleg ajánlatot is!

Ha karácsonyi lázban égsz: Bécsi Adventi Vásár

A Bécsi Adventi Vásárban a Városháza előtt idén 100 bódét állítanak fel. A kézműves kerámiák, karácsonyi díszek, játékok standjai mellett sült kolbászt, sült gesztenyét és a forró puncsot kínáló standok sorakoznak. Mivel kevesebb lesz az árusítóhely, de idén is több millió érdeklődőre számítanak a november közepén nyíló rendezvényre, ebben az évben először alakítanak ki pihenőhelyeket, így nem a tömegben sétálva kell elfogyasztanod a harapnivalót. 

A kisebbeknek külön karácsonyi falut állítanak fel, ahol jégkorcsolyázhatnak, felülhetnek az óriáskerékre, megírhatják a kívánságukat a Télapónak. A szívekkel teleaggatott hatalmas fenyőfa a szerelmesek kedvenc fotótémája lehet.

Téli európai bakancslista
A Bécsi Adventi Vásár kicsiknek és nagyoknak is jó móka

Ha egy közeli kiruccanásra vágysz: Prága

Fülbemászó karácsonyi muzsika tölti meg az Óváros levegőjét, vegyülve a cseh finomságok illatával. A forgatagban sétálva az amúgy is lenyűgöző téren a ragyogó fényekkel feldíszített épületek biztosan meghozzák a karácsonyi hangulatot. Az ódon hangulatú kisváros macskaköves utcácskáin téli pompájában is gyönyörködhetsz a nevezetességekben, amíg felkeresed a kisebb, de legalább ilyen mesébe illő vásárhelyszíneket.

Téli európai bakancslista
Prága óvárosa mesébe illő karácsonykor

Téli városnézés, a tökéletes ajándék beszerzése: Barcelona

A katalán főváros pazar ünnepi világítással és rengeteg helyi árust felsorakoztatva készül a szeretet ünnepére. Itt bármelyik családtagodnak, barátodnak vagy kollegádnak megtalálod a tökéletes ajándékot. A hatalmas, pompás karácsonyfák között jászolokat is megcsodálhatsz.

A jókedélyű, vidám helyiek sokaságában varázslatos élményt nyújt a Sagrada Familia vagy az adventi kivilágításban tündöklő híres La Rambla bevásárlóutca. Itt is élvezheted a műkorcsolyázást, és ha foglalsz asztalt, akkor lesz lehetőséged a katalán ünnepi menü részeként megkóstolni az escudella i carn d’olla-t, ami a mi húslevesünk fűszeresebb és tartalmasabb változata.

Téli európai bakancslista
Barcelona legnagyobb karácsonyi vására

Téli gasztrotúra és betlehem látogatás Nápolyban

Megéri úgy időzíteni a téli európai utazást, hogy december 8-án, a Szeplőtlen Fogantatás ünnepén részt vehess a helyi lakosok számára rendkívül fontos vallási programon. Itália szerte nagy hagyománya van az utcai vigasságoknak, a fáklyás körmenetnek, amivel a bűntelen kis Jézus és édesanyja előtt tisztelegnek. Ehhez természetesen a különféle olasz ínyencségek is dukálnak a zene és tánc mellett.

Az adventi koszorú helyett itt a betlehem készítésnek van nagyobb hagyománya, melyekből Nápolyban egész kiállítást rendeznek be. A látogatók kedvéért itt is van sok helyen vásár, ahol kézműves sajtokat, borokat, fűszereket, olajokat lehet beszerezni. Ha elfáradtál a menetelésben, akkor mindenképpen térj be egy cukrászdába és kóstold meg a tiramisut vagy a panettone-t, az itáliai karácsonyi kalácsot. 

Téli európai bakancslista
Panettone, a karácsonyi kalács

Minden, ami karácsony: London

Londonban már egészen korán feldíszítik a kirakatokat és az üzletek polcait a karácsonyi szezonra. A legnagyobb élmény azonban a Winter Wonderland megnyitásával kezdődik. A Hyde park területe ilyenkor varázslatos téli vidámparkká alakul. Több, mint 200 fabódénál tudsz enni és innivalót vásárolni, többek között lángost is. Látványos programot kínál a cirkusz, illetve a tűzzsonglőrök előadása.

Számos körhinta és hullámvasút emelheti az egekbe az adrenalin szintedet, ami után megnyugvást jelenthet az elvarázsolt kastélyban bóklászni. Ha szereted az aktív kikapcsolódást, akkor a szánkó vagy műjégpálya lesz a kedvenced. A különböző tematikájú hüttékben forró csokoládéval melegítheted át tested-lelked.

Téli európai bakancslista
Varázslatos téli világ Londonban

+1: A tökéletes város azoknak, akik inkább melegben töltenék a telet: Málta 

Málta tökéletes hely, ha az itthoni szürke téli idő elől valami kellemes meleg helyre vágyódsz. A szigeten garantáltan nem fog esni a hó, ellenben a helyi lakosok jó része hozzánk hasonlóan már novembertől elkezd hangolódni a karácsonyra. Megjelennek a házakon a nagy és fényes díszek, és elkezdik készíteni a családok a betlehemi jászolokat.

A figurák agyagból készülnek, a kis Jézus szobra gyakran családi ereklyeként öröklődik. A templomokba, ablakpárkányokba frissen ültetett bükkönyöket helyeznek- ez a hagyomány hasonlít a magyar Luca napi búzavetéshez. A Verdala Palace sétaútvonalán számtalan gyönyörű fényfestés és kedves lampionfigura idézi meg a sarkvidéki hangulatot.

Téli európai bakancslista
Adventi fényekben tündököl Málta

Korcsolyáznál a kedveseddel Bécsben a szívekkel díszitett karácsonyfa körül? Igazi kézműves olasz különlegességeket ajándékoznál? Vagy inkább csak gyönyörködnél a karácsonyi fényekben kellemes napsütésben? Járd be velünk Európa nagyvárosait télen is! >>

(Képek: shutterstcok.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%