ToplistákÍzkaland

Térképen a magyarországi Michelin-csillagos éttermek

4 perces olvasási idő

2022. november 3-án rendezték meg a Michelin Guide 2022 díjátadó gáláját, ahol nem csak fővárosi, hanem vidéki éttermek is rangos elismerésben részesültek. Idén egy budapesti mellett egy tatai étterem is két Michelin-csillagot zsebelt be, további 6 étterem pedig egy Michelin-csillaggal lett gazdagabb. Emellett 2022-ben kiosztottak 6 Bib Gourmand Díjat, 4 Zöld csillagot, 47 vendéglátóhelyet pedig Michelin-ajánlással jutalmaztak.

Mit jelent a Michelin-csillag?

A francia Michelin Guide a világ vezető étteremkalauza, amely már több mint 100 éve rangsorolja a kontinensek éttermeit. Az értékelések során a legfontosabb szempont a kiemelkedő minőség, ezért Michelin-csillagot szerezni hatalmas elismerésnek számít.

1931-ig csak egy csillagot kaphattak a legjobb éttermek, 1931-től azonban bevezették a 3 csillagos rendszert, ami még a legeslegjobbak között is rangsort állít. A csillagot a vendéglátóhelyek kapják, de vitathatatlan, hogy a séfeké a legnagyobb dicsőség, hiszen mégiscsak ők dolgoznak meg érte.

Tálalás egy Michelin-csillagos étteremben

A Michelin-csillagos helyeket hajlamosak vagyunk a fényűző, már-már puccos éttermekkel azonosítani, de érdekességként meg kell említeni, hogy kapott már ilyen elismerést egyszerű, utcai árus is. A leghíresebb talán a szingapúri Chan Hong Meng, akinek pár dolláros szójaszószos sült csirkéje rizzsel és tésztával még a szigorú kritikusokat is levette a lábukról.

Az idén díjazott hazai éttermek sorában is szerepel több olyan hely, ami nem csak a szigorú zsűri elismerését vívta ki, hiszen a vendégek már évek óta rajonganak értük.

Magyarországi Michelin-csillagos éttermek

2022-ben először, nem csak Budapesti nevek szerepelnek a listán, a 6-ból két díjazott étterem is vidéki.

Két Michelin-csillagot kapott a budapesti Stand Étterem, ahol Szulló Szabina és Széll Tamás remek párosa készíti az elegáns menüsorokat.

A vidéki két csillag büszke tulajdonosa a tatai Platán Gourmet lett, ahol szintén a fine dining ételeké a főszerep. Itt Pesti István séf degusztációs menüsorai és tányérkompozíciói hozták meg a hőn áhított hírnevet.

Az egy Michelin-csillagos éttermek közül az egyik legfelkapottabb a Rácz Jenő séf által vezetett Rumour, ami rövid idő alatt hatalmas sikereket ért el. A fine dining étterem 2021 tavaszán nyílt meg, és nagyon hamar közönségkedvenccé vált, aminek ékes bizonyítéka, hogy érdemes jó előre asztalt foglalni.

Egyediségéhez az is hozzájárul, hogy felső szintjén egy bár található, ahol különleges, ritka italokat kóstolhatnak a vendégek, akik pedig otthon is szívesen kísérleteznének kicsit a konyhában, az étterem shopjában vásárolhatnak is a minőségi alapanyagokból. A vacsorák lényegét a Chef’s table koncepció adja, ahol a séf elmeséli, hogyan készülnek a fogások, sőt, a vendégek nyomon is követhetik a folyamatokat.

További egy Michelin-csillagos éttermek Magyarországon:

  • 42 Restaurant – Esztergom (Séf: Barna Ádám)
  • Babel – Budapest (Vezető séf: Kaszás Kornél, Konzultáns séf: Daniel Berlin)
  • Borkonyha – Budapest (Séf: Sárközi Ákos)
  • Costes Restaurant – Budapest (Séfek: Rácz Jenő, Koppány Levente)
  • Essência Restaurant – Budapest (Séf: Tiago Sabarigo)
  • SALT – Budapest (Séf: Tóth Szilárd)

Zöld csillagos éttermek Magyarországon

Rangos elismerés a Michelin-csillagokon túl is létezik, hiszen a Michelin Guide már számos szempont szerint osztályozza a vendéglátóhelyeket. Az egyik legújabb például a zöld csillag, amit 2020-ban hoztak létre azzal a céllal, hogy olyan éttermeket emeljenek ki, amik a magas minőség mellett nagy erőfeszítéseket tesznek a fenntarthatóság ügyében.

A kettő egyáltalán nem zárja ki egymást, ezek a helyek elkötelezetten támogatják a helyi gazdaságokat, minőségi alapanyagaikat helyi termelőktől szerzik be, sőt, nem egyszer ők maguk is rendelkeznek egy kisebb gazdasággal.

Ez idáig hazai étterem nem kapott még zöld csillagot, idén azonban rögtön 4-et tüntettek ki ezzel a díjjal.

Közülük az egyik nagy közönségkedvenc a hosszúhetényi Almalomb Étterem, ami saját veteményessel rendelkezik, de a helyi kis- és őstermelőkkel is szívesen dolgoznak együtt. Étlapjuk nem kilométer hosszú, de mégis olyan kínálatuk van, ami minden igényt kielégít. Az alapanyagokat nem halmozzák, hiszen amit csak lehet, azt friss hozzávalókból készítenek. A konyha séfje Szabó Kitti.

Az étterem család- és állatbarát, és nem csak a remek ételek érdemelnek említést itt, hanem a különleges, rusztikus környezet is.

Almalomb Étterem

Jó hír azoknak, akik a kulináris élvezetek mellett a pihenésről sem szívesen mondanak le, hogy akár a kettőt össze is köthetik, hiszen az étteremmel szemben, az utca túl oldalán áll a hozzá tartozó Almalomb Vendégház, ahol néhány kellemes napot érdemes eltölteni, és így akár az Almalomb Étterem teljes menüjét is végigkóstolhatjuk.

További zöld Michelin-csillagos éttermek:

  • Graefl Major – Poroszló (Séf: Gyűjtő Ádám)
  • Onyx Restaurant – Budapest (Az éttermet nem egy séf viszi, hanem egy teljes alkotói közösség)
  • SALT – Budapest (Séf: Tóth Szilárd)

Éttermek Bib Gourmand minősítéssel

Michelin-csillagról már mindenki hallott, már azt is tudjuk, hogy létezik belőle zöld is, de vajon mi lehet az a Bib Gourmand? Annyit már elöljáróban elárulunk, hogy ez lesz legtöbbünk kedvence, mert ez a díj jelenti nagyon leegyszerűsítve a megfizethető kulináriát.

A Bib Gourmand minősítéssel jelölt éttermek a szakácsművészet azon helyeit jelölik, ahol egy menü (pontosan meghatározva 2 fogás és egy pohár jó minőségű bor vagy egy desszert) ára, ha nem is a sarki kifőzdéjével egyenlő, de azért mégis pénztárcabarátabb.

Az 1997 óra létező rendszerben a kritikusok ár-érték arányban rangsorolják az éttermeket, de a fő szempont még mindig a kiváló minőség. Ezeket a vendéglátóhelyeket a piros Michelin Bibendum, vagyis a cégcsoport kabalájának a feje jelöli.

A mi kedvenc Bib Gourmand jelöléssel kitüntetett éttermeink

Anyukám Mondta – Encs

A Dudás testvérek éttermének neve igen figyelemfelkeltő, ezért akik még soha nem hallottak róla, általában azok is nagy kíváncsisággal ülnek be egy ebédre, vagy vacsorára. Persze az ő táboruk már egyre kisebb, hiszen az Anyukám Mondta neve ma már fogalom a hazai éttermek sorában.

Sorra nyerik el a különféle gasztronómiai díjakat, most pedig egy Bib Gourmand jelölést is magukénak tudhatnak. A családi vállalkozásban Dudás Szilárd látja el a menedzser szerepét, Dudás Szabolcs pedig a séf. Több évig dolgoztak Olaszországon, így konyhájuk két fő vonalat, az olasz és a magyar konyha házias ízeit képviseli.

Anyukám mondta, Encs

Kistücsök Étterem – Balatonszemes

Díjak terén a Kistücsök is előkelő helyen áll, 2010-ben például a legjobb vidéki étteremnek választották. Nem csak a szigorú kritikusok kegyét nyerték el, hiszen a hozzájuk betérő „hétköznapi” vendégek is ódákat zengenek róluk.

Az étterem tulajdonosa a Gundel Károly-díjas Csapody Balázs, aki utazásai során gyűjt inspirációt a mindig megújuló étlaphoz. Szívesen dolgoznak a környéken fellelhető kitűnő minőségű alapanyagokkal, sőt, a nemrég megnyílt Kistücsök DELI nevű üzletükben a saját márkás termékeik mellett is szívesen árusítják őket.

Kistücsök Étterem, Balatonszemes

A gasztronómiai és borturizmus iránt érdeklődőknek ajánljuk, hogy próbálják ki az étterem 2021-ben megnyílt saját szálláshelyét, a Kistücsök Food&Room-ot is.

Bistro Sparhelt – Balatonfüred

Ha röviden kellene leírnunk az újhullámos Sparhelt Bistrót, akkor a fine dinig megfizethető áron az, ami a leginkább jellemzi. A helyi piacokon frissen beszerzett alapanyagokból elképesztő tányérkompozíciókat kreálnak Elek Balázs séf irányításával, így nem csak az ízek, a látvány is magával ragadja a vendégeket.

Bistro Sparhelt, Balatonfüred

TOP 10 szállás Balatonfüreden >>

További éttermek Bib Gourmand minősítéssel:

  • Casa Christa – Balatonszőlős (Séfek: Kovács Edit és Gerstmayer Benjamin)
  • Macok Bisztró – Eger (Séf: Macsinka János)
  • Mór 24 – Balatonfüred (Szakács: Albrecht Tamás, cukrász: Almás Edit)

Magyarországi éttermek Michelin-ajánlással

Végezetül említést érdemelnek azok a vendéglátóhelyek is, amik bár csillagot nem kaptak, de kiváló ételeiknek köszönhetően egy-egy Michelin-ajánlással gazdagabbak lettek és ezzel bekerültek a Michelin Guide-ba.

Korábban az úgynevezett Michelin-tányérral jelölték őket, de ezt már kivezették a kalauzból, az elismerés azonban változatlan. (Ettől függetlenül sok étterem a tányér szimbólummal jelöli honlapján, vagy helyben is, hogy kiemelésre kerültek.)

Michelin-tányéros éttermek a Szallas.hu ajánlásával

Avalon Ristorante – Miskolc

Vezető és kreatív séfek: Albók Gyula és Szepesi Gábor

A miskolctapolcai Avalon Parkban található Avalon Ristorante nem csak a gasztronómia kedvelőit nyűgözte le, modern, dizájnos külsője miatt is zsebelt már be díjat. Egészen pontosan 2018-ban nyerte el a Közép-Európa legszebb belsőépítészeti megoldásokkal rendelkező étterme címet.

Ahogy azt a neve is sugallja, jellemzően az olasz konyha legízletesebb ételeit sorakoztatják fel, teszik mindezt páratlanul szép tálalással körítve. Ezek után nem is csoda, hogy a Michelin-kritikusoklátóterébe került.

Avalon Ristorante, Miskolc

Szállástippünk: Kikelet Club Hotel Miskolctapolca***

A Konyhám Stúdió 365 – Fonyód

Séf: Szikra Gabriella

A Konyhám Stúdió 365 most decemberben ünnepli majd az első szülinapját, de az egyik legszebb ajándékot már meg is kapta, gazdagodott egy Michelin-ajánlással. Az étterem cseppet sem mondható hagyományosnak, még a leghétköznapibb fogásba is képesek olyan csavart vinni, amitől egy igazán stílusos étel kerül a vendég tányérjára. Az étlapjuk rövid, ám annál változatosabb.

A Konyhám Stúdió 365, Fonyód

Szállások Fonyódon >>

Horgonyzó Kisvendéglő – Tiszalök

Tanácsadó séf: Pataky Péter

A tiszalöki Horgonyzó Kisvendéglő retró külseje senkit ne tévesszen meg, a klasszikus magyar ételek és a street food kedvelői nem fogják megbánni, ha adnak egy esélyt neki.

Az ételeiket nem bonyolítják túl, a prémium minőségű alapanyagoknak köszönhetően azonban mégis mennyei ízkombinációkat alkotnak. Az étlapjuk egyik ikonikus fogása a ’LökFish, ami egy ropogós bundába forgatott harcsafilé házi buciban, kapribogyós majonézzel kiegészítve.

Horgonyzó Kisvendéglő, Tiszalök

Szállások Tiszalökön >>

IKON Restaurant – Debrecen

Séf: Thür Ádám

A debreceni étterem étlapjának alapját a magyaros fogások adják, de különleges és újragondolt ételek is megtalálhatók rajta. Szívesen dolgoznak helyi alapanyagokkal, melyekből a legjobb minőséget keresik, de sok mindent helyben állítanak elő. Így például saját fűszerkertjük van, és a kenyeret is minden nap helyben sütik.

IKON Restaurant, Debrecen

TOP 10 különleges szálláshely Debrecenben >>

Kővirág – Köveskál

A köveskáli Kővirág Étel-Ital-Ágy nem csupán egy étterem, hanem szuper hangulatos szállás is. Maga az étterem már régóta a környékbeliek kedvence, de nem kellett sok ahhoz sem, hogy országszerte híre menjen, milyen finom ételekkel és mekkora vendégszeretettel fogadják a hozzájuk betérőket. Az étapjukat mindig a szezonális lehetőségekhez igazítják, menüjükre jellemzőek a hagyományos ízek és a merész újítások egyaránt.

Kővirág, Köveskál

Az étteremhez tartozik egy hangulatos vendégház is, így akár helyben is megszállhattok, ha a Kővirág Vendégházra esik a választásotok.

Pajta – Őriszentpéter

Séf: Farkas Richárd

A lassan 10 éve működő étterem elsőként szokatlan külsejével vonta magára a figyelmet, az Ybl-díjas épület ugyanis nem mindennapi látvány. A Michelin-ajánlás csak feltette a pontot az i-re, hiszen a vendéglátóhelynek már országos hírneve van, sőt, olyannyira közönségkedvenc, hogy ha biztosra akar menni az ember, érdemes előre asztalt foglalni.

Farkas Richárd séf úgy alakította a menüt, hogy azon mindig szezonális ínyencségek szerepeljenek, és nem titkolt cél az sem, hogy a vendégekkel az Őrség ízeit szeretnék megismertetni. Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha az Őrségi kóstoló névre keresztelt menüt, vagy a degusztációs ételsort választjuk, így minél több tájjellegű étel megkóstolására lehetőség nyílik.

Tornacipős szakácstanoncból menő séf – interjú Farkas Richárddal, az őrségi Pajta étterem séfjével >>

A környéken ezen felül rengeteg hangulatos vendégház is található, ha több napot is eltöltenétek itt >>

Platán Bisztró – Tata

Séf: Pesti István

A tatai Platán tarolt, hiszen a Platán Gourmet megkapta a két Michelin-csillagot, míg a szintén Pesti István séf által vezetett Platán Bisztró konyhája Michelin-tányér ajánlást kapott. Míg az étterem az elegánsabb fine dining vonalat képviseli, addig a bisztró a kicsit lazább stílust, de a legszebben tálaló séfnek is kikiáltott Pesti István tányérkompozícióiban a bisztró vendégei sem fognak csalódni.

Platán Bisztró, Tata

Sauska 48 – Villány

Kreatív séf: Bicsár Attila

A Sauska 48 étterem a hagyományos vonalat képviseli, étlapjukon nincsenek merész ízkombinációk, de a hagyományos magyar receptekben profik. Az ételeikhez az alapanyagot helyi és környékbeli termelőktől szerzik be, így a szezonális ételek dominálnak, és ennek megfelelően évszakonként változtatják a menüsorukat.

Ha Villányról van szó, akkor kihagyhatatlan a borkóstolás, amire itt van is lehetőség, mert a Sauska családnak Villányban és Tokajban is van pincészete, saját boraikat pedig a mesés panorámával rendelkező éttermükben is meg lehet kóstolni.

Sauska 48, Villány

Szállások Villányban >>

Tihanyi Vinarius

Vezető séf: Vadász Imre

A rusztikus és egyben modern gasztrobár egy része a Tihanyi Vinariusnak, ahol első sorban a boroké a főszerep, ám most mégis sikerült előtérbe kerülnie az ínyenc ételeknek is. Az étterem látványkonyhával is rendelkezik, így lépésről lépésre szemtanúi lehetnek a vendégek, hogyan készül a kiválasztott fogás.

A Vinariusban elsőrangú séfekkel dolgoznak, akik a tradicionális ízeket megőrizve egészségtudatos, korszerű konyhatechnológia alkalmazásával gondolják újra a magyaros ízvilágot.

Tihanyi Vinarius

Tihanyi program- és szállásajánlónk >>

Vígmolnár Csárda – Csopak

Nevével ellentétben senki ne a klasszikus csárda hangulatra számítson, mert az étterem dizájnja inkább a modern vonalat képviseli. Étlapjuk ezzel szemben a tradicionális magyar konyha ételeit sorakoztatja fel, de azért egy-egy csavart belecsempésznek, hogy kissé felturbózzák az ízeket. Az étlapjuk nem túl hosszú, de mégis változatos, az ételeik alapját a helyi termelőktől beszerzett friss alapanyagok adják.

Vígmolnár Csárda

Csopaki szállások >>

További éttermek Michelin-ajánlással:

  • Alabárdos Étterem – Szeged (Séf: Tóth Pál)
  • 67Sigma Étterem & Bisztró – Székesfehérvár (Séf: Horváth Bence)
  • 84 Bisztró – Kapolcs (Konyhafőnök: Árkosi Erika)
  • Alkimista Kulináris Műhely – Szeged (Séf: Katkó Krisztina)
  • Almalomb Étterem – Hosszúhetény (Séf: Szabó Kitti)
  • Arany Kaviár Étterem – Budapest (Vezető séf: Kanész László)
  • Clarisse Restaurant – BOTANIQ Turai Kastély (Séfek: Szűcs György és Jantner Tibor)
  • Costes Downtown – Budapest (Séf: Molnár Márk)
  • Füge Bistro – Tihany (Séf: Varga Dániel)
  • Felix Wine Bar – Balatonfüred (Séf: Katona Dániel)
  • Graefl Major – Poroszló (Séf: Gyűjtő Ádám)
  • Hoppá! Bistro – Budapest (Séf: Irtó Márton)
  • Hosszú Tányér Gourmet-ház – Hosszúhetény (Séf: Horváth Attila)
  • Kreinbacher Birtok – Somló (Séf: Langer Gábor)
  • Laurel – Budapest (Séf: Mede Ádám)
  • Lokal47 – Kéthely (Séf: Csillag Richárd)
  • Lamaréda Étterem és Bisztró – Győr (Séf: Horváth Szilveszter)
  • Morzsa – Pécs (Séf: Kurucz Attila)
  • Natura Hill Vendégház és Étterem – Zebegény (Séfek: Szilvási Mihály és Angeli Mátyás)
  • MÁK Bistro – Budapest (Vezető séf: Mizsei János)
  • NOBU – Budapest (Séf: Schreiner Gábor)
  • Neked Főztem – Zánka (Séf-tulajdonos: Horváth Csongor)
  • ONYX Műhely – Budapest (Az éttermet nem egy séf viszi, hanem egy teljes alkotói közösség)
  • Öreg Prés Étterem – Mór (Séf: Volenter István)
  • Pasztell – Budapest (Séfek: Nicola Portinari és Erdei János)
  • St. Andrea Restaurant – Budapest (Séf: Kollár Endre)
  • Spago Budapest by Wolfgang Puck (Vezető séfek: Wolfgang Puck és Szántó István)
  • Stand25 Bisztró – Budapest (Séfek: Szulló Szabina és Széll Tamás)
  • UMO Restaurant & Bar – Budapest (Séf: José Guerrero)
  • Rutin Gasztrolubickoló – Budaörs (Séf: Pallag Dávid)
  • Rókusfalvy Fogadó – Etyek (Séf: Fülöp Zoltán)
  • Rézmozsár Étterem – Kiskunhalas (Séfek: Márfi Gábor, Strider Dávid)
  • Textúra – Budapest (Vezető séf: Sárközi Ákos)
  • Végállomás Bistro&Wine – Miskolc (Séf: Darab Ádám)
  • Villa Kabala Gastro Bistro – Szigliget (Séf: Szabó András)
  • zip’s brewhouse – Miskolc (Séf: Csécsei László)
  • Zelna Borbár és Vinotéka – Balatonfüred (Séf: Jean Paul Reuland)

Ha szívesen kipróbálnátok valamelyik hazai Michelin-csillagos éttermet, böngésszétek át a térképünket, hogy könnyebben megtaláljátok, mi esik éppen útba:

Top 15 vidéki étterem, amiért megéri útra kelni >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%